Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mizhnarodni_vidnosini.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
557.06 Кб
Скачать

Зміст курсу

МОДУЛЬ І

Історія міжнародних відносин як навчальна дисципліна

Поняття “міжнародні відносини”. Хронологічні межі курсу, його періодизація. Теорії міжнародних відносин: класичні та модернові.. Теорія “політичного реалізму” Г.Моргентау, політичного ідеалізму та неомарксизм. Неокласична течія в теорії міжнародних відносин: неореалізм, неолібералізм, неомарксизм. Теорія зіткнення цивілізацій С.Хантігтона. Учасники міжнародних відносин. Зміст історії міжнародних відносин. Найважливіші дискусійні питання з курсу. Джерела та література.

Холодна війна: витоки, причини, перебіг подій

Геополітичні наслідки Другої світової війни. Геополітичні наслідки Другої світової війни. Політична карта світу на початку другої половини ХХ ст. Формування світового співтовариства й біполярного устрою світу. “Холодна війна”: витоки, доктрини, головні ознаки. Нові чинники у світовій політиці. Гонка озброєнь. Іранське та грецьке питання, турецька криза.

Формування стратегій наддержав. Утворення військово-політичних блоків. Розвиток відносин між США та СРСР за часів “Холодної війни”. Локальні конфлікти на політичній карті світу.

Підвищення ролі країн Західної Європи в міжнародних відносинах

Нарада голів чотирьох держав у Женеві (1955 р.). Пропозиції щодо створення системи колективної безпеки. Проект пакту про ненапад між країнами ОВД та НАТО. Зміна зовнішньополітичної стратегії президента Ш. де Голя. “Нова східна політика” В Бранта. Підготовка та проведення Наради з безпеки та співробітництва в Європі. Заключний Акт Наради в Гельсінкі (1975 р.) та його міжнародне значення. Наради з безпеки та співробітництва в Європі (НБСЄ) у Відні, Парижі, Москві. Проблеми європейської безпеки в нових геополітичних умовах. Роль ОБСЄ у формуванні нової Європи. Стамбульська хартія європейської безпеки.

Створення оон. Діяльність міжнародних організацій. Становлення військово-політичних блоків

Передумови та причини створення Організації Об’єднаних Націй. Конференція у Сан-Франциско (25 квітня – 26 червня 1945 р.). Прийняття статуту ООН. Робочі органи. ООН. Генеральні секретарі. Вплив діяльності Ради Безпеки ООН на світову політику. “Блакитні каски” в міжнародних конфліктах. ЮНЕСКО в системі міжнародних організацій. Причини й напрямки реформування ООН.

Стратегія “Холодної війни”. Ідеологічні, економічні та військові чинники конфронтації. Ядерна зброя. Формування “соціалістичного табору”. “Доктрина Трумена”. Створення Організації Північноатлантичного альянсу. Вашингтонський договір 4 квітня 1949 р. Мета, функції та механізми діяльності НАТО. Етапи розширення альянсу. Проблема розширення НАТО на Схід. Ставлення Росії до членства країн Південно-Східної Європи та колишніх радянських республік в НАТО. Співпраця України з НАТО. Перспективи та перешкоди до членства України в альянсі.

Військово-політичне протистояння НАТО та Організації Варшавського договору (ОВД) в 1950-80-х рр. Розширення НАТО на Схід: проблеми та перспективи. НАТО на сучасному етапі розвитку.

Модуль іі Країни Третього світу: політика нейтралізму, рух неприєднання

Розпад колоніальної системи світу. Визвольний рух країн Азії та Африки, формування зовнішньополітичних пріоритетів. Проголошення незалежності Політика “нейтралізму” Дж. Неру. Бандунзька конференція 1955 р. лідерів нових держав Азії. Конференції держав, які не приєдналися за часів “Холодної війни”. Країни Третього світу у геополітичних планах двох наддержав. Спроба країн Третього світу сформувати центр сили світової політики. Г. Насер та Б. Тіто у політиці неприєднання. Сучасний етап руху неприєднання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]