Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗЦДВ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
159.74 Кб
Скачать

Методичні рекомендації:

1. У першому питанні слід розглянути: Статут ООН, Загальні декларація прав людини, Міжнародний пакт про громадянські та політичні права, Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права, Декларація про ліквідацію всіх форм нетерпимості та дискримінації на підставі релігій або переконань, Декларація про права осіб, що належать до національних, етнічних, релігійних та мовних меншин, Конвенція про права дитини, Конвенція про боротьбу з дискримінацією в галузі освіти, Декларація принципів толерантності та ін. акти.

2.1. Слід проаналізувати: Конвенція Ради Європи про захист прав людини та основних свобод; Протокол № 1 Конвенції про захист прав людини та основних свобод; Європейська Соціальна Хартія; Рекомендації Комітету міністрів державам-членам відносно європейських пенітенціарних правил; Рамочна конвенція Ради Європи про захист національних меншин; Резолюція 916 (1989) Парламентської асамблеї Ради Європи «Про культові споруди, що не використовуються»; Рекомендація 1202 (1993) Парламентської асамблеї Ради Європи «Про релігійну терпимість у демократичному суспільстві»; Рекомендація 1222 (1993) Парламентської асамблеї Ради Європи «Про боротьбу з расизмом, ксенофобією та нетерпимістю»; Рекомендація 1396 (1999) Парламентської асамблеї Ради Європи «Про релігії та демократії»; Рекомендація 1556 (2002) Парламентської асамблеї Ради Європи «Релігія та зміни в Центральній та Східній Європі»; Рекомендація Парламентської асамблеї Ради Європи 1720 (2005) «Освіта та релігія»; Резолюція Парламентської асамблеї Ради Європи 1510 (2006) «Свобода слова та повага релігійних вірувань» та ін.

2.2. Також слід розглянути: Заключний акт Конференції з безпеки та співробітництва в Європі; Заключний документ Мадридської зустрічі 1980 року представників держав-учасниць Наради з безпеки та співробітництва в Європі; Заключний документ Заключний документ Віденської зустрічі 1980 року представників держав-учасниць Наради з безпеки та співробітництва в Європі; Документ Копенгазької наради Конференції з людського виміру НБСЄ; Паризька хартія для нової Європи та ін.

2.3. Слід розглянути Хартію основних прав Європейського союзу та ін.

2.4. Слід проаналізувати Декларацію голів держав-учасниць СНД про міжнародні зобов’язання в сфері прав людини та основних свобод; Конвенцію СНД про права та основні свободи людини та ін.

2.5. Слід розглянути Африканську хартію прав людини та народів, Американську конвенцію про права людини, Ісламську декларацію прав людини та ін.

3. Доведіть, що питання підвищення адекватності та ефективності міжнародно-правових документів виступає не лише необхідною умовою реалізації свободи совісті, але й однією з умов виживання людської цивілізації.

Контрольні запитання та завдання:

  1. Перелічіть універсальні міжнародно-правові документи в сфері свободи совісті.

  2. Дайте оцінку регіональним міжнародно-правовим документам у сфері свободи совісті.

  3. Доведіть, що питання підвищення адекватності та ефективності міжнародно-правових документів виступає не лише необхідною умовою реалізації свободи совісті, але й однією з умов виживання людської цивілізації.