Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗЦДВ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
159.74 Кб
Скачать

Методичні рекомендації:

1.1. Слід розглянути структуру Закону, його завдання, з’ясувати зміст «права на свободу совісті». Необхідно наголосити на рівноправності громадян незалежно від їх ставлення до релігії. Також потрібно з’ясувати модель церковно-державних відносин в Україні, підкресливши відокремлення церкви (релігійних організацій) від держави та відокремлення школи від церкви (релігійних організацій).

1.2. Слід з’ясувати значення таких понять, як «релігійні організації», «релігійна громада», «релігійні управління і центри». Потрібно проаналізувати основні положення Статуту (положення) релігійних організацій, розглянути цивільно-правовий статус релігійної організації, порядок реєстрація статутів (положень) релігійних організацій, а також встановити підстави відмови в реєстрації статуту (положення) релігійної організації. Крім того, потрібно зупинитися й на припиненні діяльності релігійної організації.

1.3. Потрібно з’ясувати порядок користування майном, яке є власністю держави, громадських організацій або громадян, розглянути власність релігійних організацій, встановити, як здійснюється виробнича і господарська діяльність релігійних організацій, а також як потрібно розпоряджатися майном релігійних організацій, що припинили свою діяльність.

1.4. Потрібно розглянути права релігійних організацій та громадян, пов’язані з свободою віросповідання: проведення релігійних обрядів і церемонії, виготовлення та розповсюдження літератури і предметів релігійного призначення, право на добродійну і культурно-освітню діяльність релігійних організацій, встановлення міжнародних зв'язків та контактів релігійних організацій і віруючих

1.5. Потрібно проаналізувати трудові правовідносини у релігійних організаціях: трудові права громадян, які працюють у релігійних організаціях та створених ними підприємствах і закладах, право на соціальний захист громадян, які працюють у релігійних організаціях та створених ними підприємствах і закладах

1.6. Потрібно з’ясувати, як держава здійснює контроль за додержанням законодавства про свободу совісті та релігійні організації, як саме спеціальний Центральний орган виконавчої влади реалізує державну політику у сфері релігії, яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про свободу совісті та релігійні організації.

2. Встановіть, чому Конституція України 1996 р. є основою законодавчої бази свободи совісті? Зверніть особливу увагу на ст.. 35 Конституції України, яка закріплює право кожної людини, що проживає на території України (а не тільки для її громадян), на “свободу світогляду і віросповідання”.

3. Встановіть актуальні проблеми церковно-державних відносин в Україні та запропонуйте шляхи їх подолання.

Контрольні запитання та завдання:

  1. Коли й за яких умов було прийнято Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації», якими є його мета та завдання?

  2. Дайте визначення «релігійної організації», «релігійної громади», «релігійного управління і центру».

  3. Що таке Статут релігійної організації?

  4. З’ясуйте майновий стан релігійних організацій;

  5. Перелічіть права релігійних організацій та громадян, пов’язані зі свободою віросповідання.

  6. Встановіть специфіку трудової діяльності у релігійних організаціях та на їх підприємствах;

  7. З’ясуйте, як держава здійснює контроль за додержанням законодавства про свободу совісті та релігійні організації?

  8. Чому Конституцію України 1996 р. вважають основою законодавчої бази свободи совісті?

  9. Виокремте проблемні питання та з’ясуйте напрями подальшої гармонізації державно-конфесійних відносин в Україні.