Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informpaket_I-ya_Ros_8_sem.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
840.19 Кб
Скачать

Тема 10. Буржуазно–демократична революція 1905–1907 рр.

Характер, рушійні сили і особливості російської революції 1905–1907 рр. Початок революції. Кривава неділя 9 січня 1905 р. Розвиток революції навесні і влітку 1905 р. Першотравневі страйки. Іваново–Вознесенський страйк. Підйом селянського руху. Повстання на броненосці "Потьомкін". Буржуазно–ліберальний рух. Булигінська дума.

Всеросійський жовтневий політичний страйк. Ради робочих депутатів.

Маніфест 17 жовтня. Кабінет С. Ю. Вітте. Чорносотенні організації: "Союз російського народу", "Союз Архангела Михайла". Утворення буржуазних партій.

Селянський рух в жовтні–грудні 1905 р. Революційні виступи в армії і на флоті.

Грудневе повстання в Москві. Спад революції.

Вибори до Державної думи. I Державна дума. Аграрне питання в Думі. "Рада об'єднаного дворянства". Розгін Думи. Міністерство П.А.Столипіна. II Державна дума. V з'їзд РСДРП. Державний переворот 3 червня 1907 р. Причини поразки і значення революції.

Тема 11. Росія між двома революціями

Виборчий закон 3 червня 1907 р. III Державна дума. Розстановка політичних сил в Думі. Столипінський бонапартизм. Діяльність Думи. Урядовий терор. Спад робітничого руху в 1907–1910 рр. Ідейно–політична боротьба всередині російської соціал–демократії.

Столипінська аграрна реформа. Указ 9 листопада 1906 р. Розгляд аграрного питання в Думі. Аграрна реформа. Руйнування общини. Селянський поземельний банк. Переселенська політика. Відношення селян до реформи. Характер, підсумки і значення реформи.

Пожвавлення громадського руху в 1910 р. Ріст чисельності і зміна складу робітничого класу. Підйом робочого руху. Ріст страйкової боротьби в 1912–1914 рр. Легальні робочі організації. Селянський рух. Революційні виступи в армії і на флоті. Національно–визвольний рух.

IV Державна дума. Партійний склад і думські фракції. Діяльність Думи. Утворення буржуазної партії прогресистів.

Політична криза в Росії напередодні війни. Робітничий рух влітку 1914 р.

Зовнішня політика Росії в 1907–1917 рр. Англо–російська угода 1907 р. Утворення Антанти. Підготовка Росії до війни. Реорганізація армії. Військові переговори з Англією і Францією. Консолідація Антанти.

Початок першої світової війни. Вступ Росії у війну. Відношення до війни партій і класів. Хід військових дій в 1914 р. Східно–прусська і Галіційська операції. Хід військових дій в 1915 р. Літній відступ російських військ. Хід військових дій в 1916 р. Брусіловський прорив. Підсумки кампанії. Роль Східного фронту в першій світовій війні.

Економіка Росії в роки Першої світової війни. Мілітаризація економіки. Посилення економічної і фінансової залежності Росії від Антанти. Економічна криза. Робітничий і селянський рух в 1915–1916 рр. Революційний рух в армії і на флоті. Ріст антивоєнних настроїв. Формування буржуазної опозиції. Лютнева революція 1917 р.

Тема 12. Російська культура XIX – почала XX ст.

Загальні умови розвитку російської культури. Освіта. Початкова, середня і вища школа. Книговидання. Періодичний друк: газети і журнали. Альманахи. Бібліотечна справа. Розвиток науки і техніки.

Географічні дослідження і відкриття. Подорожі і мандрівники. Російське географічне товариство і його діяльність.

Розвиток гуманітарних знань: філософія, соціологія, філологія, історія. Художня культура. Література. Напрямки в мистецтві: класицизм, сентименталізм, романтизм, реалізм, модернізм, декадентство, символізм, футуризм, імажинізм, авангардизм. Театр. Драматургія. Музика. Вокальні школи. Балет. Образотворче мистецтво. Архітектура. Скульптура. Стилі, жанри, напрями. Творчі об'єднання. Музеї і музейна справа. Колекціонери і меценати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]