Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IP_Didaktika.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
713.22 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КАФЕДРА ПЕДАГОГІКИ І МЕТОДИКИ ВИКЛАДАННЯ ІСТОРІЇ ТА СУСПІЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН

Дидактика т.О. Завада

Інформаційний пакет матеріалів організації навчання за кредитно-модульною системою для студентів вищих навчальних закладів III – IV рівнів акредитації

Затверджено на засіданні кафедри педагогіки і

методики викладання історії та суспільних дисциплін

Протокол № ___ від ____________2010 р.

Зав. кафедри_____________ проф. Боровик А.М.

Чернігів 2010

Анотація

Навчальний курс «Дидактика» розрахований на студентів вищих навчальних закладів історичних спеціальностей з урахуванням наявності в них базового рівня знань (середньої освіти), які навчаються за освітньо-кваліфікаційними програмами підготовки бакалавра. Він побудований згідно вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах та узгоджений з примірною структурою змісту навчального курсу рекомендованою Європейською Кредитно-Трансферною Системою (ECTS).

Курс вивчається студентами ІІ курсу протягом 4 навчального семестру та включає 30 годин лекційних занять, 24 години практичних занять, 54 години самостійної роботи. Формою підсумкового контролю якості знань, умінь, навичок студентів є семестровий екзамен.

Структурне розміщення розділів програми, послідовність вивчення матеріалу в цих межах дозволяє зміст курсу «Дидактика» розділити на 3 змістовні модулі. Вони фіксують інтегрований курс дидактики як цілісної теоретичної та нормативно-прикладної науки про процес навчання. Навчання вивчається як різновид людської діяльності, що має такі структурні компоненти, як мета, мотив, способи виконання, результат та корекція. Послідовність вивчення матеріалу відображає основні напрямки побудови процесу навчання.

Зміст першого модулю розкриває питання об’єкту і предмету дослідження дидактики як науки, її структуру, провідні категорії, функції, лінії взаємозв’язку з сучасною системою наук, характерні риси основних видів знань, теоретико-методологічні засади змісту освіти та процесу його засвоєння. Вивчаються теоретичні концепції побудови змісту освіти, джерела його фіксації, складові частини, напрямки вдосконалення, сутність і етапи процесу засвоєння знань, навичок та умінь.

Другий модуль присвячений характеристиці основних структурних компонентів побудови процесу навчання. Вивчаються сутність, функції, структура, підходи до класифікації, характеристика видів та шляхи використання методів і прийомів навчання, різних видів самостійної роботи, ведучих типів шкільних підручників, форм і методів контролю та оцінки навчальних досягнень учнів, основних форми навчання в середній загальноосвітній школі.

Третій модуль висвітлює психолого-педагогічні та методичні засади основних компонентів процесу навчання – методів і прийомів, засобів і форм навчання. А саме: сутність, функції, класифікації, характеристики окремих видів, шляхи використання.

В процесі вивчення третього змістовного модулю студенти засвоюють матеріал про основні підходи до побудови процесу навчання, що знаходить відбиття в найбільш поширених і науково-обгрунтованих концепціях і технологіях: програмованого, групового, особистісно-зорієнтованого, розвиваючого навчання і т.д.

В процесі вивчення курсу актуалізуються набуті знання, вміння, навички, життєвий досвід студентів, засвоюються факти і уявлення про хід навчального процесу, поняття, що відбивають його суттєві ознаки, закони і закономірності, розкриваючи його сутність. У студентів формуються навички і вміння логічної обробки та практичного застосування засвоєних знань.

Контроль якості засвоєного змісту освіти з предмету реалізує система завдань, що передбачає оперування основними прийомами розумової діяльності, комплексне застосування знань, навичок, вмінь. Система завдань будується на основі поступового підвищення ступеня їх складності, збільшення рівня активності і самостійності студентів у навчальній діяльності. Завдання вимагають встановлення логічних взаємозв’язків між видами знань, навичок, вмінь, що входять до складу окремих змістовних модулів, курсу в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]