Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полож про дипл маг роботу ХТЕІ 14.12.11.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
323.58 Кб
Скачать

1. Методичні рекомендації до написання дипломної магістерської роботи

1.1.Вибір теми та складання плану

Тема магістерської роботи має відбивати основну ідею, завдання, положення, які необхідно дослідити. Одним із критеріїв вибору теми дослідження має бути актуальність щодо сучасних тенденцій розвитку науки і практики.

Рекомендована тематика магістерських робіт розробляється кафедрою згідно з вимогами кваліфікаційної характеристики фахівців, затверджується на засіданні кафедри до початку навчання студентів за магістерською програмою.

Теми дипломних робіт формуються відповідно до напрямів науково-дослідної тематики випускової кафедри, сучасних досягнень у відповідній предметній галузі або суміжних сферах науки й техніки.

Дипломна робота може виконуватися за тематикою, яку замовляють державні установи, підприємства та підприємницькі структури, що уклали із ХТЕІ КНТЕУ контракт на навчання студентів або мають з ним договори про співпрацю. Рекомендовано також передбачити теми, які у майбутньому можуть трансформуватися у теми канди­датських дисертацій.

Студент може запропонувати свою тему дослідження за умови обґрунтування доцільності її розробки, ознайомлення з аналітичними оглядами і статтями в спеціалізованих періодичних виданнях, а також враховуючи свої наукові інтереси, що були проявлені під час написання курсових робіт, у виступах на студентських наукових конференціях.

Тематика дипломних магістерських робіт щорічно переглядається та оновлюється. Тему дипломної роботи студент обирає протягом першого місяця навчання за магістерською програмою, погоджує її з науковим керівником, який є, як правило, керівником його переддипломної практики.

У темі може бути вказано об’єкт, який досліджується, або за матеріалами якого виконувалася робота.

Назва теми повинна бути чіткою, лаконічною та не містити неоднозначного тлумачення.

Після остаточного узгодження теми магістерської роботи з науковим керівником студент подає заяву на ім’я завідувача кафедри, в якій зазначає назву теми і повну назву об’єкта дослідження. Заява є підставою для призначення наукового керівника (зразок заяви наведено у додатку Б).

Закріплення теми дипломної роботи, призначення наукового керівника та консультантів (у разі потреби) затверджується наказом директора не пізніше 1 жовтня (для студентів денної форми навчання) та 1 квітня / листопада (для студентів заочної форми навчання залежно від графіка навчального процесу).

Для вибору теми студенту рекомендується вивчити літературу з проблеми, що входить до кола його наукових інтересів – ознайомитися як із вітчизняними, так і зарубіжними виданнями. Студенти ХТЕІ КНТЕУ мають можливість користуватися інформацією з фондів каталогів, відділів наукової / навчальної / іноземної літератури, залом періодичних видань бібліотеки інституту, Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського та ін. Крім того, інформація щодо видань є на відповідних сторінках сайтів: www.knteu.kiev.ua та www.nbuv.gov.ua.

Керівник дипломної магістерської роботи призначається директором за поданням декана факультету та завідувача кафедри з числа провідних вчених (докторів та кандидатів наук). У випадках виконання студентом магістерської роботи на стику галузей наук, допускається призначення крім наукового керівника консультантів.

Обрана тема може відбивати комплексні дослідження, які охоплюють суміжні наукові напрями в межах отриманих студентом компетенцій. У такому випадку наукове консультування здійснюватиметься викладачами інших кафедр.

Після опрацювання літератури студент складає план роботи, який узгоджується з науковим керівником та вклю­чає: вступ; розділи, які поділяються на кілька підрозділів; висновки та пропозиції, список використаних джерел; додатки.

План дипломної магістерської роботи за погодженням наукового керівника може корегуватися, про що мають бути відповідні записи на затвердженому варіанті. Розгорнутий план дипломної магістерської роботи зазначається у Завданні на дипломну роботу (форму Завдання наведено у додатку В).