Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полож про дипл маг роботу ХТЕІ 14.12.11.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
323.58 Кб
Скачать

2. Основні вимоги до оформлення дипломної роботи

2.1. Вимоги до оформлення основного тексту та використаних джерел

У процесі підготовки магістерської роботи слід застосувати методичні й технічні прийоми наукової роботи.

Норми наукової комунікації суворо регламентують характер викладу інформації, передбачаючи відмову від висловлювання власної думки від першої особи. У зв’язку з цим краще вживати мовні конструкції, в яких замість особового займенника «я» вживається займенник «ми». Це виправдано, оскільки дослідження магістра здійснюється під постійним консультуванням з боку керівника.

Магістр повинен уміти оформлювати результати досліджень відповідно до сучасних вимог (у вигляді звітів, рефератів, статей).

Дипломна магістерська робота має бути написана українською літературною мовою і без зловживання: запозиченими науковими термінами; цитатами зі статей, монографій, підручників та з мережі Інтернет. Вона не повинна мати компілятивний характер.

Написання магістерської роботи іншою ніж державна мова, можливе за поданням факультету та погодженням директора.

Правила оформлення дипломних робіт викладено в розділі 3 Стандарту.

3. Захист дипломної магістерської роботи

3.1. Підготовка дипломної магістерської роботи до захисту та його організація

Державна атестація магістра передбачає захист дипломної роботи, яка є підсумком навчання за магістерською програмою. Захист дипломної роботи завершує навчання студента в інституті.

До захисту дипломної роботи допускаються студенти, які успішно склали заліково-екзаменаційну сесію, завершили переддипломну практику та захистили звіт з неї, склали державний екзамен (у разі, якщо він передбачений навчальним планом).

Дипломна робота має бути обов’язково рецензована. Рецензентами можуть бути: фахівці-практики, науковці, викладачі інших ВНЗ ІУ рівня акредитації, науково – дослідних інститутів .

На випускову кафедру студенти здають:

  1. дипломну роботу і заповнене завдання зі всіма підписами та висновком наукового керівника;

  2. відгук організації, за матеріалами якої виконувалася робота;

  3. зовнішні рецензії (1–2 – за рішенням кафедри).

До захисту подається дипломна робота, яка оформлена відповідно до вимог і отримала допуск до захисту після попереднього захисту на відповідній кафедрі.

Представлена до захисту робота повинна мати на титульній сторінці підписи студента, консультанта, наукового керівника, бажаним є акт впровадження результатів дослідження.

Дипломна магістерська робота подається науковому керівникові для перевірки змісту та структури у строки, визначені у завданні на виконання дипломної роботи, але не пізніше 15 днів до засідання державної екзаменаційної комісії (ДЕК) із захисту дипломних магістерських робіт.

Науковий керівник перевіряє відповідність оформлення роботи встановленим вимогам.

Рецензент призначається випусковою кафедрою. Склад рецензентів погоджується деканом факультету за поданням завідувача кафедри, затверджується наказом директора інституту.

При рецензуванні дипломної роботи рекомендується визначати:

  • новизну постановки і розробки питання;

  • використання сучасних методів дослідження;

  • аргументованість висновків і обґрунтованість пропозицій;

  • особисту участь студента у наведених експериментальних дослідженнях, теоретичній обробці отриманих результатів, формулюванні наукового положення/ідеї/методиці;

  • вміння магістранта чітко, грамотно й аргументовано викладати матеріал, правильно оформлювати його;

  • недоліки та зауваження щодо змістової частини роботи, оформлення.

Рецензія надається письмово і повинна містити загальний висновок щодо рекомендації до захисту.

Попередній захист дипломної роботи студент проходить на кафедрі. Студенти, дипломні роботи яких на попередньому захисті були оцінені позитивно, допускаються до захисту на засідання ДЕК. Дипломна робота має бути подана ДЕК не менш ніж за п'ять днів до захисту.

Захист дипломної роботи відбувається прилюдно на засіданні державної екзаменаційної комісії, затвердженої у встановленому порядку. Студент готує виступ на 10–12 хвилин з використанням необхідного ілюстративного матеріалу (таблиць / графіків / слайдів / формул тощо), зміст та якість якого перевіряє науковий керівник. Зразок оформлення титульної сторінки ілюстративного матеріалу наведено у додатку Д.

Основне призначення демонстраційного матеріалу – наочна ілюстрація відповідних тверджень під час доповіді, акцентуючи на них увагу членів ДЕК. Кількість примірників роздаткового матеріалу повинна відповідати кількісному складу комісії.

За рішенням кафедри презентаційні матеріали можуть бути представлені як на паперових так і електронних носіях.

Захист дипломної роботи може відбуватися як у вищому навчальному закладі, так і на підприємствах, у закладах і організаціях, якщо там є до них практичний інтерес. Захист проходить в обстановці високої вимогливості, принциповості, дотримання наукової етики. Ґрунтовному аналізу повинні піддаватись достовірність усіх висновків та рекомендацій наукового і практичного характеру.

У разі вибору студентом захисту магістерської роботи іноземною мовою, реферат повинен бути підготовлений цією ж мовою.

Для одержання дозволу на захист роботи іноземною мовою студент подає на ім’я директора інституту заяву із візами завідувача випускової кафедри, кафедри іноземних мов і керівника магістерської роботи.