Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 1.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
62.41 Кб
Скачать

7. Охарактеризуйте сутність поняття «бароко». Визначте особливості українського бароко.

Барокко — літературний і загально-мистецький напрям, що зародився в Італії та Іспанії в середині XVI століття, поширився на інші європейські країни, де існував упродовж XVI—XVIII століть. Термін «барокко» був уведений у XVIII столітті, причому не представниками напряму, а їхніми супротивниками — класицистами, які вбачали в мистецтві барокко цілком негативне явище.

Українське бароко виникає на рубежі XVI–XVII століть і розвивається протягом двох віків.

Бароко в Україні поширюється в усіх жанрах тодішньої літератури. В поезії українського бароко виникає силабічний вірш, поряд з яким існує також вірш народний. Найвідомішим жанром барокової поезії була духовна пісня. Різноманітні жанрові форми існують і всередині поезії світської: філософська й еротична лірика, панегірик та епіграма, пейзажні та емблематичні вірші тощо.

Чи не найоригінальнішими творами українського бароко були так звані «віршові іграшки» — твори експериментальні, формотворчі, певною мірою «авангардистські». Поширені були такі форми, як акростих і безостих, кабалістичні вірші, фігурні вірші (друкувались у формі хреста, яйця, чарки тощо).

Розвивається й українська барокова проза: повісті й оповідання як релігійного характеру (Д. Туптало, П. Могила), так і світського («Римська історія»). Поширюється в Україні демонологічна повість і авантюрне оповідання. Набув розквіту й український бароковий театр. Народжується принесена із Заходу шкільна драма, у творах якої використані мотиви та образи як християнства, так і античності. Поширюються великодні й різдвяні драми, п’єси типу європейських міраклю та мораліте. У XVIII столітті з’являються й чисто світські драматичні твори на сюжети з української та всесвітньої історії. З комедійних жанрів драми в українському бароко існували інтермедії («Продав кота в мішку», «Найліпший сон»).

Значення бароко в українській літературі XVII–XVIII століть важко переоцінити. Будучи першим загальноєвропейським літературним напрямом в Україні, бароко взяло на себе такі важливі ренесансні функції, як секуляризація й гуманізація духовної культури, зокрема літератури. Адже в Україні доби Відродження не існувало.

8.Охарактеризуйте сутність поняття «бароко». Наведіть приклади пам’яток у цьому стилі в Україні.

Барокко — літературний і загально-мистецький напрям, що зародився в Італії та Іспанії в середині XVI століття, поширився на інші європейські країни, де існував упродовж XVI—XVIII століть. Термін «барокко» був уведений у XVIII столітті, причому не представниками напряму, а їхніми супротивниками — класицистами, які вбачали в мистецтві барокко цілком негативне явище. До речі, із засудженням ставилися до барокко й у XX столітті, зокрема — в офіційному радянському літературознавстві. Нерідко взагалі відкидалася сама можли­вість існування цього напряму в українській і російській літературах.

Воскресенська церква, 1690 р., м. Седнів.

Трапезна з церквою Івана Богослова, 1713 р. Михайлівський монастир (Золотоверхий) в Києві.

Надбрамна церква Всіх Святих,Києво-Печерська лавра. План.

Дахи Золотоверхого Михайлівськогособору, Київ.

Ратуша 18 ст., Бучач, Тернопільська область

Костел Діви Марії, с. Іванів, Вінницька область

Почаївська лавра

Костел, Бердичів

Успенський собор Єлецького монастиря, Чернігів

Успенський кафедральний собор, Харків

Церква Св. Андрія, Київ

Костел святого Миколая, Белз, Львівська область.

Барокові католицькі храми:

Костел монастиря бернардинів, Збараж.

Колегіата Святої Трійці, Олика.

Костел Св. Йосипа, Підгірці.

Костел Всіх Святих, село Годовиця. Львівська область

Винницька Мурафа, 1786 р., монастир.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]