Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 1.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
62.41 Кб
Скачать

9.Охарактеризуйте художній стиль «ампір». Наведіть приклади пам’яток у цьому стилі в Україні.

Ампір (від франц. Empire - імперія) - стиль 1-ї третини XIX ст., який завершує еволюцію класицизму. Виник у Франції в період імперії Наполеона I. Стилю характерні масивні, підкреслено монументальні форми архітектури, військові емблеми в архітектурних деталях і декорі (обладунки, лаврові вінки, орли тощо), звернення до спадщини імператорського Риму, Стародавнього Єгипту служили для втілення ідей державної величі та військової потужності. У меблях ампір відрізняється від класицизму тим, що він переносить на вироби античні форми у вигляді прямого запозичення. В оформленні столів і крісел з'являються декоративні мотиви у вигляді античних нім, сфінксів, грифонів, каріатид, колон і левових лап, запозичених з розкопок Помпей і руїн Стародавнього Риму.

Характерні кольори:

Насичений: зелений, рожевий, пурпурний із золотим акцентом, небесно-голубий.

Характерні лінії:

Строгий повторюваний вертикальний і горизонтальні; барельєф у круглому медальйоні; плавний узагальнений малюнок; симетрія.

Характерні форми:

Чіткі геометричні форми; статуї на даху, ротонда; для стилю ампір - виразні помпезні монументальні форми.

Характерні елементи інтер'єру:

Стриманий декор; круглі і ребристі колони, пілястри, статуї, античний орнамент, кесонний звід; для стилю ампір - військовий декор (емблеми); символи влади.

Характерні конструкції:

Масивні, стійкі, монументальні, прямокутні, аркові.

Характерні вікна:

Прямокутні, подовжені нагору, зі скромним оформленням.

Характерні двері:

Прямокутні, филенчаті; з масивним двосхилим порталом на круглих і ребристих колонах; з левами, сфінксами і статуями.

Зразки ампіру на теренах України

Монумент на честь перемоги Царя Петра І над шведами, Полтава ( ахітектор Тома де Томон).

Ансамбль Круглої площі в Полтаві.

Колишній Ніжинський ліцей в місті Ніжин (архітектор Луїджі Руска )

Палац графів Реїв, Микулинці.

Монумент дюку Рішельє, Одеса

Монумент Незалежності на Майдані Незалежності у Києві.

10.Охарактеризуйте художній стиль «класицизм». Наведіть приклади пам’яток у цьому стилі в Україні.

Класици́зм — напрям в європейському мистецтві, який уперше заявив про себе в італійській культурі XVI—го ст. Найбільшого розквіту досягає у Франції (XVII ст.). Певною мірою притаманний мистецтву усіх країн Європи, у деяких зберігав свої позиції аж до першої чверті XIX ст.

В Україні класицизм не зміг у силу несприятливих історичних обставин розвинутися як цілісна структурована система, переважно орієнтувався на низькі жанри (очевидно, під впливом низового бароко).

Шедевром українського класицизму стає героїко-комічна поема Івана Котляревського «Енеїда» — твір бурлескний і травестійний. Поширюється також травестійна ода (І. Котляревський, П. Гулак-Артемовський) і байка ( П. Писаревський, С. Рудиковський). «Низькі» класицистичні жанри превалюють і в драматургії («Москаль-чарівник» та «Наталка Полтавка» І. Котляревського), а в доробку Г. Квітки-Основ'яненка розвивається нетипова для літератури класицизму проза. З «високих» жанрів на зламі XVIII—XIX століть була поширена ода, яка створювалася з приводу урочистих дат або візитів світських і церковних можновладців.

Класицизм в Україні, на відміну від інших національних літератур, народився та існував без боротьби з бароковою літературою. У другій половині XVIII століття, коли Україна стає російською провінцією і втрачає національні літературні й культурні центри, бароко зникає саме собою. Український класицизм, незважаючи на свій не вельми різноманітний прояв, знаменує собою перехід до єдиної літературної мови. Вживання народної мови вимагали існуючі в літературі українського класицизму жанри — травестія, байка, комедія, народне оповідання. Такий перехід від білінгвічного бароко (церковнослов'янська й українська мови) стає для України справжнім літературним ренесансом.

Спасо-Преображенський кафедральний собор (Дніпропетровськ)

Вознесенська церква (Ромни), Сумська обл.

Миколаївська церква, с. Диканька, Полтавська обл.

Воскресенська церква, м. Батурин

Троїцька церква, м. Богуслав

Преображенський собор, м. Біла Церква

Костел Іоана Предтечі, м. Біла Церква

Костел Св. Олександра, Київ

Хрестовоздвиженська церква в Ізюмі

Церква Різдва Богородиці (Юнаківка), Сумська обл.

Конквікт піарів. (Львів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]