Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-11-2015_22-33-12 / Реферат Свтлична.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
102.96 Кб
Скачать
  1. Характеристика харчових продуктів репродуктивного і геронтологічного призначення

До продуктів репродуктивного призначення в основному відносяться ті, які необхідно вживати жінкам у період вагітності для підтримки належного рівня свого здоров’я та здоров’я майбутньої дитини. Харчування у майбутніх мам займає місце першорядної важливості, адже важливо, щоб їжа була не тільки смачною, а найголовніше-корисною для майбутнього малюка.

Одним з основних правил харчування для вагітної має стати вживання їжі,в якій збережено найбільша кількість незмінених харчових і біологічно активних речовин, – свіжих овочів, фруктів і ягід, свіжоприготовлених соків, проростків зерен пшениці, жита та ін.

У свіжих овочах, фруктах, ягодах і соках харчові речовини залишаються в незмінному вигляді; зберігаються вони і в свіжоморожених фруктах. Проте, мабуть, найкорисніше – це страви з пророщених зерен. При пророщуванні зерна в ньому різко активізуються ферменти, у зв'язку з чим відбувається розпад жирів і вуглеводів з утворенням легкозасвоюваних цукрів, жирних кислот, амінокислот і вітамінів. Зокрема, що знаходиться в проростках і зелених пагонах вітамін Е засвоюється організмом, принаймні, у десять разів інтенсивніше, ніж із синтетичних препаратів. Тому така їжа є найціннішим постачальником всіх перерахованих речовин для жіночого організму в період вагітності.

Важливе місце в раціоні майбутньої мами займають молочні продукти. Сир краще використовувати знежирений або кальцинований. У знежиреному сирі близько 17% білка – це більше, ніж у деяких сортах м'яса. У сирі багато так необхідного для плоду метіоніну, а азотистих речовин, що збільшують навантаження на печінку і нирки, в ньому менше, ніж у м'ясі. Кисломолочні напої – незамінний продукт для вагітної жінки. Вони сприяють підвищенню імунітету, чудово нормалізують рухову активність і мікрофлору кишечника, дозволяють позбутися від запорів, не вдаючись до проносних препаратів. Кефір або кисле молоко на ніч повинні стати постійним компонентом раціону вагітної. Надзвичайно корисні кисломолочні напої, збагачені штучної мікрофлорою.

В цілому можна сказати, що харчування вагітної жінки має мати насамперед молочно-рослинну спрямованість, однак не можна не сказано, про інші продукти.

Далі представлений прелік інших продуктів та їх дія на організм.

Яйця справжнє джерело і вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, наприклад, білка. А білок - це справжній будівельний матеріал організму майбутнього малюка, оскільки саме з нього формуються клітини організму. Білок також необхідний і організму самої майбутньої мами. Крім того, яйця, багаті на холін, допомагають забезпечити повноцінний, як розумовий, так і фізичний розвиток малюка, завдяки властивості холіну запобігати різні дефекти в розвитку дитячої нервової трубки. Яйця також можуть містити навіть жирні кислоти класу омега-3, які дуже важливі для формування, а також розвитку і зору, і мозку.

Лосось - риба, що прямо таки насичена високоякісним білком, а також містить і найважливіші жирні кислоти омега-3. Крім того, в лососеві зміст небезпечного утворення метилртуті у порівнянні, наприклад, зі скумбрією або акулою зовсім незначна, тому лосось ніяк не зашкодить нервовій системі майбутньої дитини. Допустимої і корисною тижневої порцією лосося вважається 340 мг, щоб не перенасичувати організм ртуттю. Крім лосося, майбутнім мамам підійде ще світлий тунець, а також сайда.

Бобові також дуже корисні продукти для вагітних, адже і квасоля з сочевицею, і різні боби, нут містять величезну кількість не тільки білка, але і важливих харчових волокон. Харчові волокна забезпечать жінці на весь період вагітності нормальну роботу шлунково-кишкового тракту без запорів і геморою. Важливо, що такі продукти ще й дуже поживні. Крім того, бобові містять ще і фолати, залізо, цинк, а також кальцій.

Солодка картопля з її характерним оранжеватевым кольором також відноситься до корисних продуктів для вагітних, завдяки своїм змістом каротиноїдів, що перетворюються у вітамін А. Однак надмірне вживання вітаміну А в готовому вигляді, що міститься в яйцях, молоці, а також печінки небажано, а іноді небезпечно. А ось овочі і фрукти з вітаміном А можна їсти без обмежень. В солодкій картоплі також багато вітаміну С, харчових волокон, а ще фолатів. Каротин у великих кількостях також містить морква, помідори, гарбуз, а ще плоди шипшини.

Кукурудза, як вид цільних злаків дуже корисна своїми харчовими волокнами, а також поживними речовинами: вітамін Е, фітонутрієнтами і селеном, захищають клітини материнського організму від негативного впливу. Вівсянка, гречка і перловка також відмінно збагатять організм цими вітамінами.

Волоські горіхи збагачують організм такими важливими кислотами, як омега-3, вже рослинними, але не менш корисними для мозку майбутньої дитини.

Як джерело кальцію, молочні продукти життєво важливі для майбутніх мам, адже дитині потрібно багато кальцію. Кальцій, що міститься в сирі, кефірі, йогурті або ряжанці, забезпечить міцність зубів та кісток майбутньої мами.

Листові і зелень сповнені поживними речовинами, йодом, вітамінами К, С і А, а ще найважливішими фолатами. До того ж, вони позитивно впливають на зір матері.

Краще їсти пісне м'ясо, краще свинину чи яловичину, оскільки вони крім білка містять ще і холін [12].

До продуктів, що мають геронтологічне призначення відносяться продукти, що уповільнюють процес старіння та продовжують молодість людського організму. Такі продукти мають високий вміст таких речовин:

  1. Нерозчинні харчові волокна – вони стимулюють моторику кишечника і таким чином запобігають процесам застою, гниття, бродіння у кишечнику та нормалізують травлення (каші, цільнозернові хлібці, висівки пшеничні, овочі, насіння, ягоди, фрукти).

  2. Розчинні харчові волокна – ці речовини сприяють відновленню корисної мікрофлори кишечника, яка синтезує вітаміни, нормалізують стан імунної системи, поглинають токсини, канцерогени, зменшують їх вміст у крові. Також розчинні харчові волокна позитивно впливають на гормональний стан, нормалізують рівень холестерину та цукру крові, мають протиалергічні властивості, покращуються виділення жовчі. Містяться вони у вівсяних висівках, печених яблуках, ягодах, вареному буряку та моркві.

  3. Інулін (є у топінамбурі) – це полісахарид, що також відноситься до розчинних харчових волокон. Він сприяє засвоєнню вітамінів і мінералів, а нерозщеплена частина інуліну виводиться з організму, тягнучи за собою масу непотрібних організму речовин - від важких металів і холестерину до різних токсинів.

  4. Вітамін С – він нейтралізує дію канцерогенів (настій шипшини, червоний солодкий перець, цитрусові, смородина, петрушка).

  5. Омега-3 жирні кислоти– ці речовини покращують стан клітинних оболонок, роблять їх більш стійкими для токсинів, мутагенів та канцерогенів, зменшують запальні процеси, пригнічують утворення вільних радикалів (агресивних часток, які спричиняють процес окислення та пошкодження мембран клітин). Містяться у насінні льону, лляній олії, волоських горіхах, жирній морській рибі).

  6. Фосфоліпіди (яєчні жовтки, оливкова олія) – вони мають виражені антиканцерогенні та протизапальні властивості.

  7. L-карнітин (м'ясо, у вигляді добавки) – метаболічний антимутаген, що нейтралізує мутації всередині клітин, попереджує їхнє проникнення у ядро клітини, відновлює ДНК.

  8. Антиоксиданти-фітохімічні речовини– вони борються з вільними радикалами. Тому потрібно їсти продукти, що містять вітаміни Е, С, А, біофлавоноїди, каротиноїди (морква, гарбуз, помідори), кверцетин (цибуля, яблука), катехіни (зелений чай), індол-3-карбінол (капуста), фолієва кислоти (зелені листяні овочі), бета-криптоксантин (апельсини із внутрішньою шкіркою), лігнани (насіння льону).

  9. Кисломолочні продукти – вони допомагають "виживати" корисній мікрофлорі кишечника та пригнічують ріст хвороботворних бактерій. Щовечора, за півгодини до сну, бажано випивати склянку молочної сироватки або кисломолочного нежирного напою [13].

Вживання усіх цих продуктів забезпечую організм всіма необхідними речовинами, що мають надзвичайне значення для нормального розвитку майбутньої дитини, достатній рівень здоров’я жінки у період вагітності та уповільнюють процес старіння людського організму.