Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-11-2015_22-33-12 / Реферат Свтлична.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
102.96 Кб
Скачать
  1. Харчові продукти з підвищеним вмістом мікронутрієнтів

Недостатнє харчування значної частини населення земної кулі обумовлено економічними кризами і низькою купівельною спроможністю. Надмірне харчування пов'язане з надмірним споживанням солі, цукру, тваринних жирів і насичених жирних кислот, алкоголю та інших продуктів - носіїв «порожніх» калорій. Таке становище спостерігається в усіх економічно розвинених країнах.

У зв'язку з цим, необхідно займатися поліпшенням структури харчування населення шляхом реалізації концепції державної політики в області здорового харчування населення.

Основними пріоритетами в галузі поліпшення харчування населення є:

- ліквідація дефіциту повноцінного білка і мікронутрієнтів (вітамінів, заліза, кальцію, йоду, фтору, селену та ін.);

- створення умов для оптимального фізичного і розумового розвитку дітей;

- забезпечення безпеки відповідальних і імпортних харчових продуктів;

- підвищення рівня занять населення в питаннях здорового харчування.

Таким чином, проблема оптимальної забезпеченості населення микронутрієнтами в сучасних умовах виявляється нерозв'язною традиційними методами, тобто тільки за рахунок збільшення споживання натуральних продуктів - джерел незамінних біологічно активних речовин. Вона вимагає якісно нових підходів і рішень.

Надійним шляхом, що гарантує ефективне вирішення цієї проблеми, шляхом, яким ідуть всі країни, що зіткнулися з цією проблемою, є регулярне включення в раціон спеціалізованих харчових продуктів, збагачених необхідними мікронутрієнтами.

Додавання мікронутрієнтів до продуктів харчування, що виготовлені харчовою промисловістю, в процесі їх виробництва забезпечує доведення цих необхідних речовин до широких мас населення, підвищує поживну цінність їжі без будь-якого збільшення її калорійності, що особливо важливо для профілактики порушень жирового обміну і серцево-судинних захворювань.

В даний час збагачення борошна вітамінами і відсутніми мінеральними речовинами здійснюється більш ніж в 80 країнах. Повний набір всіх вітамінів і мінеральних речовин обов'язково включається в замінники жіночого молока. Вітаміни, поруч із мікро- і макроелементами, широко використовуються для збагачення різноманітних продуктів дитячого та дієтичного харчування, молока і кисломолочних продуктів, зокрема, йогуртів, кондитерських виробів, плодоовочевих соків і безалкогольних напоїв.

В останні десятиліття в США, Канаді та ряді європейських країн широкого поширення набули збагачені нутрієнтами сухі сніданки із зернових (пластівці, екструдовані зерна, інстантні каші і т. п.), цілий ряд інших продуктів масового споживання та спеціального призначення.

У десятках країн світу впродовж кількох десятиліть в масових масштабах здійснюється додаткове збагачення вітамінами борошна, маргаринів, соків.

Обсяг промислового виробництва вітамінів в США становить 23 тис. тонн на рік, в Японії - 17, у країнах СНД навіть у найкращі роки він не досягав і 6 тис. тонн.

Для поліпшення харчування населення велике значення відіграє підвищення харчової цінності харчових продуктів за рахунок правильної технологічної обробки харчової сировини, комбінування окремих продуктів харчування, збагачення їх відсутніми незамінними амінокислотами, вітамінами, мінеральними речовинами. Поліпшення структури харчування передбачається за рахунок збільшення частки продуктів масового споживання з високою харчовою і біологічною цінністю, у тому числі на 20-30% - продуктів, збагачених вітамінами і мінеральними речовинами, на 30-40% - свіжих овочів і фруктів. Наука про харчування розглядає овочі і плоди в якості життєво необхідних продуктів харчування, так як вони є для організму людини джерелами вітамінів, мінеральних речовин, органічних кислот і ін., покращують роботу травного апарату, сприяють кращому засвоєнню їжі.

Для оптимального задоволення потреб населення країни в плодах і овочах необхідно не тільки збільшити їх виробництво, а й удосконалити технологію консервування, розширити асортимент і поліпшити якість консервованих продуктів шляхом впровадження прогресивних методів консервування (активного вентилювання, холоду та ін.).

Для профілактики полігіповітамінозних станів, що виникають через добову недостатність вітамінів С, B1, В2, В6, РР і β-каротину, та комплексного лікування аліментарних захворювань необхідно збільшувати і розширювати виробництво продуктів харчування (молока і молочних продуктів, хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів, безалкогольних напоїв, м'ясних продуктів, харчових концентратів, дитячих кондитерських виробів тощо), збагачених вітамінами. Для ліквідації дефіциту мінеральних речовин (кальцію, магнію, заліза, йоду, селену і т. д.) необхідно використовувати в харчуванні різні препарати мікронутрієнтів, натуральні продукти, у тому числі генетично модифіковані джерела їжі, з високим вмістом мікронутрієнтів, а також забезпечити розробку і застосування біологічно активних добавок (БАД) до їжі з високим вмістом мікронутрієнтів. Як показує світовий досвід, доцільно додатково збагачувати мікронутрієнтами продукти масового споживання і продукти спеціального призначення [7].