Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-11-2015_22-33-12 / Реферат Свтлична.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
102.96 Кб
Скачать
  1. Характеристика харчових продуктів функціонального призначення

До функціональних продуктів відносяться продукти, які роблять позитивну дію на здоров'я людини при їх регулярному вживанні в ефективних дозах. Крім поживних інгредієнтів вони містять функціональні інгредієнти, які позитивно впливають на організм людини, що допомагає адаптуватися до впливу зовнішнього середовища, запобігати виникненню захворювань і попереджати передчасне старіння.

Функціональні продукти розглядаються не тільки як джерело пластичних речовин і енергії, але і як складний немедикоментозний комплекс, що забезпечує достовірний лікувально-профілактичний ефект. Місце функціональних продуктів харчування визначається як проміжне між продуктами загального вживання і продуктами лікувального харчування. Функціональні продукти відрізняються від традиційних продуктів у першу чергу відсутністю антінутрієнтів і збалансованою кількістю макро- і мікронутрієнтів [2].

Їх умовно можна розділити на декілька великих груп:

  • продукти харчування, що природно містять необхідну кількість функціонального інгредієнту;

  • натуральні продукти, які були додатково збагачені якимось із функціональних інгредієнтів;

  • натуральні продукти, з яких було видалено компонент, що перешкоджав проявам активності функціональних інгредієнтів, які містяться в цьому продукті;

  • натуральні продукти, в яких наявні функціональні інгредієнти модифіковані таким чином, що вони починають проявляти свою фізіологічну активність, або ж їх активність посилюється;

  • натуральні харчові продукти, при модифікації яких підвищується біологічне засвоєння її природних функціональних компонентів;

  • натуральні або штучні продукти, які були модифіковані одним із вищеназваних способів, в результаті чого вони набувають специфічних властивостей ( здатність підтримувати фізичне та психічне здоров’я людини та запобігати виникненню захворювань).

Отже, на сьогодні існує велика кількість продуктів, які можуть називатися функціональними. Кожен із них або природно наділений тим чи іншим функціональним компонентом, або ж є таким, до якого функціональний компонент доданий штучно. Серед компонентів, які найчастіше зустрічаються у функціональних продуктах, можна перерахувати такі: мікроелементи; вітаміни (особливо С, Е, Д, групи В, А); мінеральні речовини (кальцій, селен, залізо, йод); мікроорганізми (біфідо- та лактобактерії); розчинні та нерозчинні харчові волокна; антиоксиданти (β-каротин, біофлавоноїди); поліненасичені жирні кислоти; глікозиди та ізопреноїди; ессенціальні амінокислоти; незасвоювані олігосахариди; стійкі крохмалі; ферменти.

Функціональні властивості харчових продуктів значною мірою визначаються біологічними і фармакологічними властивостями функціональних інгредієнтів, які входять до їх складу.

Із внесенням змін до Закону України «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини» законодавчо закріплене визначення функціонального харчового продукту як такого, що містить як компонент лікарські засоби та/або пропонується для профілактики або пом’якшення хвороби людини [3].

Функціональні продукти виконують наступні функції:

  • компенсують дефіцит біологічно активних компонентів в організмі;

  • підтримують нормальну функціональну активність органів і систем;

  • знижують ризик різних захворювань, створюють дієтичний фон;

  • підтримують корисну мікрофлору в організмі людини і нормальне функціонування шлунково-кишкового тракту.

Таким чином, функціональні продукти видаються важливим елементом збалансованого, здорового харчування, вони відіграють велику роль у поліпшенні структури харчування населення, є засобом попередження, ранньої корекції та профілактики перехідних передхворобливих станів і різних захворювань. Якщо незбалансований раціон харчування є одним з головних факторів ризику щодо низки неінфекційних захворювань, то систематичне вживання різноманітних функціональних продуктів може підвищите якість раціону як фактора, що підтримує здоров'я.