Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichna_robota_6_1_2 (1).doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
167.42 Кб
Скачать

IV етап (1750 – 1764) – тимчасове уповільнення процесу російської експансії.

Відновлено гетьманство – гетьман К.Розумовський.

Завдання:

  1. Дайте оцінку гетьманству К.Розумовського.

  2. Чому, на Вашу думку, О.Субтельний писав "...за Розумовського Гетьманщина пережила "золоту осінь" своєї автономії"?

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.

V етап (1764 – 1783) – остаточна ліквідація української автономії.

1764 р. – уся повнота влади зосереджується в руках ІІ Малоросійської колегії на чолі з П.Румянцевим. Було взято жорсткий курс на централізацію та русифікацію.

1775 р. – знищено Запорізьку Січ.

1781 р. – ліквідовано полкову систему на Гетьманщині, утворено намісництво за російським зразком.

1783 р. – юридично оформлено кріпацтво.

1785 р. – видано "Жалувану грамоту дворянству" – українська знать звільнялася від військової служби та урівнювалась у правах з російським дворянством.

Таким чином, було остаточно ліквідовано українську автономію.

Курсанти формулюють власні висновки, які, після обговорення у групі, записують до практикуму.

Отже,_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.

3. Правобережна Україна наприкінці XVII – у XVIII столітті.

Після падіння влади І.Мазепи та поразки П.Орлика система міжнародних договорів 1711 – 1714 рр. остаточно визнала права Польщі на володіння Правобережжям. Починається активне відновлення польсько – шляхетських порядків на Правобережній Україні, а саме:

  1. Землі регіону знову були поділені на Брацлавське, Волинське, Київське та Подільське воєводства.

  2. В межах магнатських володінь створювалися "слободи", у яких на деякий час селяни звільнялися від сплати податків.

Але важкий соціально – економічний та релігійний гніт викликав значне соціальне напруження, безпосереднім наслідком якої стала Гайдамаччина.

Робота курсантів із словником

Довідка: "Гайдамак" від турецької "гайда" – гнати, переслідувати, турбувати Гайдамаччина виникла у п.п .XVIII ст. (1714 р. – перша згадка про гайдамаків) на Волині та Західному Поділлі, але з незабаром охопив Київщину та Брацлавщину. У своєму розвитку Гайдамаччина пройшла три хвилі піднесення: 1734-1738., 1750., 1768 рік (Коліївщина).

1734 – 1738 р. – каталізатором став вступ на територію Правобережної України російських військ з гетьманськими полками, які мали на меті допомогти синові польського короля Августа ІІ вступити на престол. На чолі повстанців став сотник Верлан. Виконав свою місію, царські війська були кинуті на придушення гайдамацького руху.

1750 рік – на чолі повстання стали О.Письменний, М.Сухий, П.Таран. Протягом року гайдамакам вдалося контролювати землі Брацлавщини, Київщини, Східного Поділля. Проте до зими 1750 року спільними зусиллями польсько – російських військ визвольний рух було придушено.

1768 – 1769 рр. – Коліївщина (від "кіл", "колоти", "колій"). Епіцентр – Північна Київщина. Приводом до повстання став конфлікт між уніатами (Ф.Володкевич) та православними. Останні були підтримані Катериною ІІ, під тиском якої польський король С.Понятовський підписав трактат про формальне зрівняння в правах з католиками віруючих православної та уніатської церков.

Завдання: Як Ви гадаєте, чому Росія підтримала українців у боротьбі за свої права?

1.

2.

3.

У відповідь польська шляхта створила збройні союзи – конфедерації, і оголосила "хрестовий похід" проти православних під гаслом захисту католицизму, шляхетських прав і звільнення Польщі з – під впливу Росії. Лідером руху стає Барська конфедерація.

У боротьбі із магнатським свавіллям польський король звернувся про допомогу до Росії і , як результат, на Правобережну Україну вступають війська на чолі з М.Кречетниковим. Серед населення поширюються чутки про "Золоту грамоту" Катерини ІІ, в якій вона нібито закликала селян до боротьби з польською шляхтою. Серед видатних діячів Коліїївщини – запорожець М.Залізняк та уманський сотник І.Гонта.

Спільними зусиллями Польщі та Росії повстання було придушено.

Завдання: Чому, на Вашу думку, Росія не підтримала Коліївщину та змінила тактику стосовно гайдамацького руху? Адже, після зближення з Польщею Росія розпочинає в др.п.червня 1768 року каральні акції проти повстанців.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.

Остаточно Коліївщина була придушена лише навесні 1769 року.

Завдання: Визначтероль Гайдамацького руху у національно – визвольній боротьбі українськог народу.

1.

2.

3.

4.

5.

Наприкінці .XVIII ст. сама Польща стає об’єктом зазіхань з боку сусідніх держав.

Безумовно, об'єднання в межах однієї держави більшості українських земель (майже 80%), етнічне возз'єднання лівобережних та правобережних українців, поновлення позицій у суспільстві православної церкви сприяли консолідації української нації. Однак наприкінці XVIII ст. автономії Лівобережжя не існувало, і тому Правобережжя з-під влади одного іноземного уряду потрапило під владу іншого, що не могло забезпечити повноцінний, динамічний розвиток краю.

Курсанти формулюють власні висновки, які, після обговорення у групі, записують до практикуму.

Отже,__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]