Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktika_1-4_kurs_bakalavr.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
968.7 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКА ДЕРЖАВНА МОРСЬКА АКАДЕМІЯ

КАФЕДРА «СУДНОВОДІННЯ ОХОРОНИ ПРАЦІ ТА НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА»

ЗАВДАННЯ НА ПЛАВАЛЬНУ ПРАКТИКУ ДЛЯ КУРСАНТІВ

1-4 КУРСІВ СУДНОВОДІЙНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

(РІВЕНЬ ПІДГОТОВКИ – БАКАЛАВР)

Практика навчальна плавальна частина 1

Практика навчальна плавальна частина 2

Практика виробнича плавальна частина 3

Херсон 2010

ПАМ’ЯТКА КУРСАНТУ

Курсанти, які згідно навчального плану повинні бути направлені на плавальну практику, зобов‘язані не пізніше як за 10 днів до відбуття на практику підготувати і надати до відділу практики наступні документи:

  • Рапорт-клопотання про направлення на плавальну практику (встановленого зразку);

  • Виклик з компанії, яка надає місце практики, на ім’я ректора (у вигляді офіційного листа, завіреного “мокрою” печаткою);

Курсант-практикант повинен завчасно (у погоджені з відділом практики терміни) мати наступні документи:

  • Посвідчення особи моряка;

  • Закордонний паспорт;

  • Послужну книжку моряка;

  • Санітарний паспорт або висновки медичної комісії встановленого зразка;

  • Сертифікат «НБЖС»;

  • Сертифікат «Рятувальні засоби»;

  • Кваліфікаційне свідоцтво: для судноводіїв – матрос, судномеханіків – моторист, електромеханіків – судновий електрик (у разі необхідності, за вимогою судноплавної або крюінгової компанії);

  • Завдання на плавальну практику (отримати на випусковій кафедрі інституту або на відділенні коледжу);

  • Record Training Book (Книга реєстрації практичної підготовки курсанта, зареєстрована у відділі практики);

  • Бланк характеристики (встановленого зразку), яка буде заповнюватися на судні відповідною посадовою особою;

  • Договір між інститутом та компанією про індивідуальне проходження практики курсантом-практикантом (якщо відсутній договір між ХДМІ і компанією).

  • Направлення на практику (видається у відділі практики).

Курсанту-практиканту, за погодженням з керівництвом інституту, може бути надана можливість, як виняток, дострокового направлення на плавальну практику та затримуватися після закінчення терміну практики відповідно до графіку навчального процесу.

Під час знаходження на судні курсант-практикант повинен:

  • вивчити та чітко виконувати судновий розклад;

  • до початку суднових робіт отримати інструктаж по техніці безпеки;

  • бути дисциплінованим та дотримуватись встановлених норм етикету та правил поведінки як на судні, так і на березі;

  • систематично виконувати завдання згідно з програмою практики, щоденно заповнювати Книгу реєстрації практичної підготовки (Record Training Book) та звіт з проходження практики;

  • у випадку зміни місця проходження практики проінформувати керівництво ХДМІ та отримати його дозвіл;

  • при списанні з судна отримати заповнені та завірені капітаном (старшим механіком) наступні документи:

  • Посвідчення особи моряка

  • Послужну книжку моряка

  • Record Training Book (Книгу реєстрації практичної підготовки)

  • Звіт про проходження практики (за завданням, отриманим на випусковій кафедрі ХДМІ або відділеннях Морського коледжу ХДМІ)

  • Характеристику курсанта-практиканта, підписану капітаном (старшим механіком);

Якщо з‘являються будь-які перешкоди до своєчасного списання з судна та поверненню до інституту, курсант-практикант зобов‘язаний негайно сповістити керівництво інституту (у вигляді листа, факсу, телеграми, телексу).

Після закінчення терміну практики курсант повинен протягом 3 діб прибути у відділ практики та деканат (відділення) та проінформувати про повернення та результати плавальної практики. У випадку, коли курсант після закінчення терміну плавальної практики протягом 3 діб не з‘являється без поважних причин у відділ практики та деканат (відділення), такі дії розцінюється як порушення внутрішнього розпорядку та вимог Статуту ВНЗ «ХДМІ» з усіма витікаючими наслідками аж до відрахування з навчального закладу.

Після закінчення практики курсант повинен звітувати у відділ практики та деканат про виконання програми практики та індивідуального завдання. При цьому курсант надає:

  • Керівнику плавальної практики:

  1. Звіт про виконання завдання на період практики за підписом капітана (старшого механіка) завірений судовою печаткою;

  2. Record Training Book (книга реєстрації практичної підготовки), в якому повинні бути відмітки про перевірку знань та навичок курсанта-практиканта. Record Training Book повинен бути підписаний капітаном (старшим механіком) та завірений судовою печаткою; *

  3. Характеристику з судна.

У відділ практики також надаються копії Послужної книжки моряка із відповідними записами, завіреними підписами осіб, які підтверджують записи, та печаткою судна і судноплавної (крюінгової) компанії. Копії Послужної книжки моряка повинні бути завірені підписами керівника плавальної практики, начальника відділу практики та печаткою загального відділу ХДМІ.**

Після звіту про проходження практики деканатом (відділенням) призначається дата складання іспиту (заліку) з практики комісії, яку призначає випускова кафедра інституту (відділення коледжу).

Курсанти, які не здали іспит (залік) по практиці або які получили незадовільні оцінки за дисципліну та негативні характеристики під час практики відраховуються з інституту за невиконання навчального плану.

Примітка

* – при відсутності документально підтвердженої практики в Record Training Book випускник ХДМІ або МК ХДМІ лишається можливості отримати протокол спільного засідання державної екзаменаційної комісії ХДМІ та кваліфікаційної комісії Інспекції з питань підготовки та дипломуванню моряків на право отримання звання молодшого командного складу. В цьому разі для отримання першого робочого диплому випускнику необхідно буде після закінчення інституту (коледжу) мати відповідно підтверджений загальний плавальний стаж не менше ніж 3 роки.

** – Враховуючи те, що Державними кваліфікаційними комісіями та капітанами морських портів з 1 червня 2007 року довідки про плавання не приймаються, підтвердженням плавального стажу можуть бути тільки Послужні книжки моряка.

– Для судноводіїв загальний стаж плавання має складати не менш ніж 12 місяців на морських самохідних суднах, з них не менш як 6 місяців з виконанням обов‘язків з несення вахти на ходовому містку під наглядом капітана або вахтового помічника капітана;

– Для судномеханіків та електромеханіків загальний стаж плавання має складати не менш як 6 місяців на морських самохідних суднах з виконанням обов‘язків з несення вахти у машинному відділенні у складі машинної команди під контролем вахтового механіка, а також стаж роботи, пов‘язаної з ремонтом суднового механічного обладнання, не менш як 6 місяців або проходження виробничої практики у майстернях відповідно до плану навчального закладу.

Мета та завдання виробничої плавальної практики

Практика виробнича плавальна є важливим етапом підготовки сучасного бакалавра судноводіння – сучасного вахтового помічника капітана.

Проводиться практика виробнича плавальна на другому, третьому та четвертому курсах навчання і поділяється на частини 1, 2 та 3, відповідно. Кожен змістовий модуль поділяється на розділи, теми яких вивчаються у відповідному розділі практики виробничої плавальної. Тематика у змістові модулі підбирається та подальший її поділ на частини проводиться відповідно до навчального плану та робочої програми навчальної дисципліни.

В умовах постійного швидкого розвитку сучасного Економічного простору бакалаври судноводіння повинні бути готові до роботи в галузі, де здійснюється діяльність морського пасажирського транспорту, морського вантажного транспорту, річкового транспорту, пасажирського водного транспорту, в якості штурмана згідно до вимог глав ІІ, ІV, VІІІ, Міжнародної Конвенції ПДМНВ – 78, та в змозі виконувати обов’язки штурмана при плаванні на суднах різних типів в різних умовах плавання. Нести вахту на ходу, якорі та коло причалу, нести вахту при рівнях охорони 1, 2, 3 відповідно до вимог ISPS, нести радіовахти на ходу та стоянці відносно до Регламенту радіозв’язку, обслуговувати апаратуру GMDSS та навігаційні прибори.

В цілому кожен діючий штурман повинен враховувати перспективи розвитку морської транспортної галузі, а також вимоги ПДМНВ – 78/95, потреби регіону та найбільших замовників, таких як компанія «Marlow Navigation», АСК «УКРРІЧФЛОТ» та інші.

За час практики виробничої плавальної курсанти повинні вивчити свої обов’язки, придбати навики роботи на судні у якості матроса, практично освоїти всі такелажні роботи, навчитися у досконалості гребти і керувати шлюпкою на веслах, під парусом і під мотором, добре вивчити устрій судна і навчитися робити ескізи окремих вузлів і обладнання.

Головною задачею практики виробничої плавальної курсантів на учбово-виробничих суднах являється прищеплювання їм морських знань, вмінь і навичок в об’ємі кваліфікації матроса 1-го класу, матроса 2-го класу крім того, програма другої навчальної практики передбачає:

  1. закріплення теоретичних знань і придбання початкових навичок у штурманській роботі у межах матеріалу пройденого за період навчання на другому курсі;

  2. загальне знайомство з роботою штурмана на судні.

По закінченню першої частини практики виробничої плавальної практики курсанти здають екзамени в об’ємі вимог до матроса 1-го класу, у відповідності з Міжнародною конвенцією за підготовки і дипломуванню моряків 1978 року та доповненню до неї 1995 року.

Професійна (штурманська) практика проводиться з метою узагальнення і удосконалювання знань і практичних навичок, одержаних курсантами у процесі практичного навчання, ознайомлення безпосередньо на суднах, закріплення знань з охорони праці, придбання навичок організаторської роботи з судноводійною спеціальності.

Головна задача цієї практики – закріплення теоретичних знань і придбання твердих навичок штурманської роботи у межах обов’язків третього і четвертого помічників капітану, у відповідності з вимогами Міжнародної конвенції з підготовки і дипломуванню моряків 1978 року та доповнення до неї 1995 року.

Окремих практикантів, що мають робочі дипломи, можна призначити у встановленому порядку на командні посади при наявності вакансій на судні.

На транспортних суднах керівництво практикою покладається на помічників капітану наказом по судну.

На учбово-виробничих суднах практиканти діляться на три відділи, котрі кожні декілька діб у залежності від умов плавання обмінюються обов’язками: вахтове відділення несе вахту в навчальній штурманській рубці, навчальне відділення займається з керівником за програмою практики, робоче відділення приймає участь у суднових роботах і несе добові наряди.

На транспортних суднах практиканти прикріплюються до штурманів із вахт і дублюють вахтових помічників капітана.

У ході плавальної практики курсанти повинні оволодіти виробничими навиками, вивчати сучасні методи праці, ознайомитися з питаннями організації і управління морським судном, механізації і автоматизації виробничим процесом, охорони навколишнього середовища, виявлення резервів підвищення ефективності і виробничої праці, а також освоїти безпечні методи праці.

Однією з головних задач плавальної практики курсантів є фізичне загартовування і перевірка придатності до морської служби, прищеплення морських навичок і знань в об’ємі програми практики навчальної плавальної, у відповідності з вимогою Міжнародної конвенції з охорони людського життя на морі, 1974 р. і Міжнародної конвенції з підготовки і дипломуванню моряків 1978 року та її доповнення 1995 року.

Практичні завдання курсу:

  • повністю виконувати завдання, які передбачені програмою практики;

  • підкорятися діючим на судні, правилам внутрішнього розпорядку;

  • вивчати и суворо дотримуватися правил охорони праці, техніки безпеки і виробничої санітарії;

  • нести відповідальність за виконану роботу і її результати нарівні зі штатними робітниками;

  • представляти керівникові практики письмовий звіт про виконання всіх завдань із усіх розділів програми практики;

  • пройти кваліфіковані іспити, здати заліки і екзамени згідно з навчальним планом і програмою практики.

Для практикантів установлюється наступний режим робочого дня:

  1. робота або вахта у складі палубної команди – 4 год.;

  2. заняття з програми практики під наглядом керівника – 3 год.;

  3. складення звіту про практику повинно проводитися у вільний від роботи, вахти і занять час.

Після закінчення практики практикант складає письмовий звіт з усіх розділів програми практики і здає його керівникові практики від коледжу. Цей звіт повинен бути підписаний безпосереднім керівником практики від судна (помічником капітана з навчальної частини). Звіт повинен містити зведення про конкретно виконанні практикантом роботи згідно з програмою практика, а також короткий опис судна і організацію його діяльності, питання охорони праці, висновки і побажання. До звіту додається матеріал про виконання індивідуального завдання, крім того, можуть бути прикладені схеми, креслення і ескізи основного устаткування та інший графічний матеріал.

Звіт ведеться (складається) у процесі всієї практики. Для завершення оформлення звіту практиканту виділяється у кінці практики 2-3 дні.

При проходженні практики на учбовому або учбово-виробничому судні залік проводиться безпосередньо на судні.

При списанні з судна на кожного курсанта складається відгук. При цьому враховується інтерес до вивчення спеціальності, дисциплінованість і відношення до виконання обов’язків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]