Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_kurs / Охрана труда / Лекции.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
649.22 Кб
Скачать

82

Міністерство освіти і науки україни

ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ

КАФЕДРА судноводіння, охорони праці та навколишнього середовища

Шифр ____________

Реєстр. № _________

ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

з дисципліни «Охоронні заходи і цивільна оборона на судні»

факультет «Судноводіння та енергетики суден»

підготовки бакалавра

галузь знань 0701 «Транспорт і транспортна інфраструктура»

напрям 6.070104 «Морський та річковий транспорт»

галузь знань 0501 «Електротехніка та електромеханіка»

напрям 6.050702 «Електромеханіка»

курс перший (перший семестр)

форма навчання денна (заочна)

Херсон 2011

Опорний конспект лекції з дисципліни« Охоронні заходи і цивільна оборона на судні » розробили згідно навчального плану і галузевого стандарту вищої освіти бакалавра з напряму 6.070104 «Морський та річковий транспорт» та 6.050702 «Електромеханіка» д.т.н., професор Лєонов В.Є. та доцент кафедри Чабан В.О

Опорний конспект лекцій розглянуто і ухвалено на засіданні кафедри «Судноводіння, охорони праці та навколишнього середовища» 31. 08. 2010 від протокол № 1.

Начальник навчально-методичного В.В. Черненко

відділу

____ ___________ 20___ р.

Завідувач кафедри судноводіння,

охорони праці та навколишнього

середовища д.т.н професор в.є Леонов

____ ___________ 20___ р.

Мета дисципліни

Підготовка курсантів до високопродуктивної праці, а також формування фахових знань, вмінь та навичок під час плавальної практики,набуття основних теоретичних знань щодо безпечного поводження з радіактивними,хімічними та біологічнми речовинами, забезпечення безпеки людини та навколишнього природного середовища, права і обов’язки громадян у сфері перевезення, зберігання використання ядерної енергії біологічних та хімічних речовин регулювати діяльність, пов’язану з використанням ядерних установок і джерел іонізуючого випромінювання, встановлювати правові основи міжнародних зобов’язань України щодо перевезення та використання ядерної енергії. до безпеки людини в повсякденних умовах і в умовах надзвичайних ситуацій та дати знання про забезпечення безпеки людини в повсякденних умовах і в умовах надзвичайних ситуацій, збагатити майбутніх спеціалістів знаннями про основи дисципдіни«Охоронні заходи і цивільна оборона на судні» . Вивчення предмета базується на питаннях безпеки людини та навколишнього природного середовища, права і обов’язки громадян у сфері використання ядерної енергії, регулює діяльність, пов’язану з перевезенням, використанням ядерних установок і джерел іонізуючого випромінювання,.

Предмет «Охоронні заходи і цивільна оборона » базується на знаннях, вміннях і навичках, придбаних у період навчання у середній загальноосвітній школі. Дисципліна базується на знаннях таких дисциплін, як «Безпека життєдіяльності», «Охорона праці», та пов'язана з такими дисциплінами, як «Боротьба з пожежею на судні».« Екологія та охорона навколишнього середовища ».

Лекції розроблені відповідно до Правил Міжнародної Конвенції SТСW 78/95 і Кодексу SYCW-СОDЕ та відповідає вимогам програми підготовки, дипломування і несення вахти моряків 1995 р., Кодексу торговельного мореплавства України, 1995 р., Міжнародній Конвенції про стандарти підготовки і дипломування моряків1978/95. 1

Зміст

Лекція 1. Роль Міжнародної конвенції по охроні людського життя на морі

Лекція 2. Положення про порядок підготовки і представлення інформації про безпечне морське перевезення

Лекція 3. Правові ,нормативно-технічні і організаційні основи забезпечення безпеки мореплавства.