Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METROLOGIYa (2).doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
329.73 Кб
Скачать

13. Молярний коеф.Поглинання, фіз.Зміст

Молярний коефіцієнт поглинання - це оптична густина одномолярного розчину, вміщеного у кювету товщиною шару l = 1 см. Він є головною характеристикою поглинання забарвленої речовини у розчині при заданій довжині хвилі і змінюється зі зміною довжини хвилі світла. k = D/lC

D – оптична густина;l – товщина шару;C – концентрація. Молярний коефіцієнт поглинання не залежить від концентрації. Він є мірою чутливості фотометричних реакцій. Чим більше значення, тим вище чутливість визначення.Теоретично істинне значення можна було б одержати за таких умов: при сторогій монохроматичності світлового потоку;допустиме поглинання світла частинками одного виду;точно відома концентрація поглинаючих частинок;відсутність будь-якої взаємодії частинок із сторонніми іонами та розчинником;ідсутність впливу сторонніх іонів на забарвлену речовину. У зв’язку з неможливістю в реальній системі досягнути усіх цих умов, то користуються ефективним молярним коефіцієнтом поглинання при певній довжині хвилі.

14. Вик.Та метрологічні хар-ки методів спектрального аналізу

Спектральні методи аналізу - це методи, засновані на визначенні хімічного складу і будови речовин з їх спектру.

Спектром речовини називають упорядкований по довжинах хвиль електромагнітне випромінювання, що випускається, що поглинається, розсіюється або переломлюється речовиною. Методи, засновані на одержанні та вивчення спектрів випускання (емісії) електромагнітного випромінювання (енергії), називають емісійними, поглинання (абсорбції) - абсорбційними, розсіювання - методами розсіювання, заломлення - рефракційні. Спектр речовини отримують, впливаючи на нього температурою, потоком електронів, світловим потоком (електромагнітною енергією) з певною довжиною хвилі (частоти випромінювання) та іншими способами. При певній величині енергії впливу речовина здатна перейти в збуджений стан. При цьому відбуваються процеси, що призводять до появи в спектрі випромінювання з певною довжиною хвилі. Лінійчаті спектри відіграють особливо важливу роль, тому що їх структура прямо пов'язана з будовою атома, адже ці спектри створюються ними, невідчувають зовнішніх впливів. Атоми будь-якого хімічного елемента дають спектр, не схожий на спектри інших елементів: вони здатні випромінювати суворо певний набір довжин хвиль.Кількісний аналіз складу речовини за його спектру утруднений, так як яскравість спектральних ліній залежить не тільки від маси речовини, але й відспособу збудження світіння. Однак при дотриманні стандартних умов збудження свічення можна проводити і кількісний спектральний аналіз. Атомні і молекулярні спектри є основою для емісійного і абсорбційного спектрального аналізу.

15. Хар-ка аналіт.Сигналу в хроматографії. Елюційні та кількісні хар-ки хроматограми.

Аналіт.сигнал – сигнал, що свідчить про якісний чи кількісний склад проби. Хроматограма – графік залежності величини аналіт.сигналу (чи концентрації реч.) від часу пров.аналізу чи обєму рухомої фази. Може містити 1 і більше кривих елюювання окремих компонентів. Які ше наз.хроматографічними піками. Хроматограма є аналіт.сигналом у хроматографічних елюентних методах аналізу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]