Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METROLOGIYa (2).doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
329.73 Кб
Скачать

IV.За способом переміщення фаз:

-ельюентна

-фронатальна

-витіснювальна

V. Залежно від мети проведення:

-аналітична

-аналітично-реакційна

-препаративна

-промислова

-неаналітична

У сучасній хроматографії хроматограма – це графік залежності величини аналітичного сигналу (чи концентрації речовини/речовин) від часу проведення аналізу або об'єму рухомої фази. Хроматограма може містити одну і більше

кривих елюювання окремих компонентів (залежно від складу суміші). Криві елюювання ще називають хроматографічними піками. Хроматограма є аналітичним сигналом у хроматографічних елюентних методах аналізу. Газові хроматографи дають можливість фіксувати сигнал на виході з колонки на рухомій паперовій стрічці (діаграмі). Основні параметри хроматограми (елюційні характеристики) – об’єм утримування і час утримування, є якісними характеристиками речовин, що хроматографуються, і використовуються для ідентифікації компонентів в складній суміші. Якісний аналіз оснований на вимірюванні цих величин, оскільки параметри утримування хроматографічних піків не залежать від концентрації компонентів.

61.Рефрактометрія Рефрактометричний метод аналізу ґрунтується на вимір. показника заломлення n реч або розч, що дослідж. Практично вимірюють відносний пок заломл. Його величина залеж від природи реч, темпер, довжини хвилі світла. У розчинах n залеж також від природи розчинника та конц реч у розчині. Пок заломлення вимір за доп оптичних приладів — рефрактометрів, які забезпеч точність вимірювання пок заломл. Правильність показань приладу перевіряють за доп вимір пок заломл дистил води, для якої n=1,3330. Рефрактометричний метод аналізу застос: — для визнач тотожності та чистоти реч;— визнач конц реч в одно-, дво- та багатокомпонентних сумішах. Цей метод підходить для визнач конц водних та неводних розчинів орган. та неорган сполук, у медико-біол дослідженнях для кількісного визнач білка в крові, в аптеках та контрольно-аналіт лабораторіях як один з найбільш зручних експрес-методів аналізу.

62. Принципова схема АЕС спектрометра представлена ​​на фіг.1 . Сутність способу полягає в тому , що реєструється інтенсивність я пройшов досліджуваний поглинач ( 3 ) гамма- випромінювання ( або інтенсивність вторинного рентгенівського випромінювання / електронів конверсії ) як функція доплеровской швидкості V джерела ( 2 ) , що задається системою руху (1). Сигнальний процесор системи руху ( 8 ) формує цифровий код , відповідний мінливої ​​в часі доплеровской швидкості V , цей цифровий код служить адресою комірки пам'яті для накопичення реєстрованих даних ( 6 ) . При реєстрації іонізуючої частки детектор ( 4 ) формує аналоговий імпульс , амплітуда якого пропорційна енергії частинки. Якщо амплітуда імпульсу потрапляє в заданий на дискримінаторі ( 5 ) діапазон амплітуд (вікно дискримінатора ) , то останній формує цифровий імпульс, що викликає інкремент значення інтенсивності я в пам'яті даних ( 6 ) за заданим сигнальним процесором ( 8 ) адресою . Накопичений в пам'яті даних ( 6 ) спектр I ( V ) передається в комп'ютер через інтерфейсну частину спектрометра (7).

63.   Число теоретичних тарілок,

N - величина, що характеризує якість колонки і розраховується за параметрами утримування обраного речовини за формулою: N = 16 (tR / Wb) 2 = 5.545 (tR / Wh) 2,де tR - час утримування піку, Wb - ширина піка на його напіввисоті, Wh - ширина піку біля основи. Число теоретичних тарілок викор у ретифікації та у високоефект рідинній хроматографії (рідинна хроматографія високого тиску,) — один з ефективних хроматографічних методів аналізу і розділення складних сумішей. Принцип хроматографічного розділення також лежить в основі ряду технологічних процесів. Ректифікація - масообмінних процес, який здійснюється в протівоточних колонних апаратах з контактними елементами (насадки, тарілки). У процесі ректифікації відбувається безперервний обмін між рідкої і парової фазою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]