Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METROLOGIYa (2).doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
329.73 Кб
Скачать

65. Критерії чутливості у фотометрії

Фотометричний метод аналізу - один з найстаріших і поширених методів фізико-хімічного аналізу. Його поширенню сприяли порівняльна простота необхідного обладнання, особливо для візуальних методів, висока чутливість і можливість застосування для визначення майже всіх елементів періодичної системи і великої кількості органічних речовин. Фотометричний метод аналізу може застосовув для вел діапазону визначених концентрацій. Його викор як для визначення основних компонентів різних складних технічних об'єктів з вмістом до 20 -30% визначається компонента, так і для визнач мікродомішок в цих об'єктах при утриманні їх до 10 -3 - 10 -4%. Комбінування фотометричних методів з деякими методами розділення - хромотографічним, екстракційним дозволяє на 1-2 порядки підвищити чутливість визначення, довівши його до 10 -5. . Чутливість фотометричної реакції залежить від вибору реагенту та умов проведення реакції.

66.Метрологія,основні положення

Довгий час метрологія була описовою наукою про різні міри та співвідношення між ними. Метрологія в її суч розумінні — це наука про вимірювання, методи та засоби забезпечення єдності вимірювань і способи досягнення необхідної точності їх. Єдність вимірювань — стан вимірювань, коли результати виражені у прийнятих одиницях, а похибки вимірювань прийняті із заданою ймовірністю. Єдність вимірювань необхідна для порівняння результ вимірювань, проведених у різних місцях, в різний час, з викор різних методів і засобів вимір. Точність вимір означає макс наближеність їх результатів до істинного значення вимірюваної величини.Одним із головних завдань метрології є забезпечення єдності і необхідної точності вимірювань на підприємствах галузі і держави. Метрологія має важливе значення для науково-технічного прогресу, оскільки без вимірювань, без постійного підвищення їх точності неможливий розвиток жодної з галузей науки і техніки. Для забезпечення науково-технічного прогресу метрологія повинна випереджати у своєму розвитку інші галузі науки, бо для кожної з них точні вимір і достовірна інф. є основоположними.

69. Схеми фотометра та спектрофотометра

Принципові оптичні схеми фотометрів для виміру: а — освітленості і експозиції, а також (із залученням закону квадратів відстаней) сили світла і освітлювання; б — сили світла і освітлювання (т.з. телецентричним методом); у — яскравості і інтеграла імпульсу яскравості (із застосуванням фокусуючої оптичної системи); г — яскравості (із застосуванням габаритної діафрагми). І — джерело світла; П — приймач випромінювання з тими, що виправляють його спектральну чутливість світлофільтрами і ослаблювачами; Про — об'єктив з фокусною відстанню f; D — діафрагма, що встановлюється у фокальній плоскості (б) або в плоскості зображення джерела (в); D а — апертурна діафрагма; D r — габаритна діафрагма; а і b — кутові розміри фотометріруємих пучків променів.Фотометр є простим універсальним засобом дослідження оптичних властивостей матеріалів. Він призначений для вимірювання коефіцієнтів пропускання і віддзеркалення, на підставі яких легко обчислити оптичну щільність і інші характеристики матеріалів.Спектрофотометри - це спеціалізовані фотометри, призначені для детального дослідження спектральних характеристик матеріалів і джерел світла. З їх допомогою можна визначити розподіл енергії випромінювання по монохроматичних коливаннях з даними довжинами хвиль, а також спектральні характеристики пропускання або віддзеркалення світла матеріалами. На відміну від фотометрів і денситометрів, де ділянка довжин хвиль видимих випромінювань від 380 до 760 нм розбивається за допомогою фільтрів на декілька смуг (не більше шести), в спектрофотометрах вдається виділити сотні і тисячі таких смуг. Для виділення вузьких ділянок спектру служать монохроматори. Монохроматор містить призму або дифракційні гратки, розкладаючі випромінювання на спектральні складові з просторовим їх розподілом. За допомогою щілинної діафрагми вдається виділити ці складові.Cпектрофотометр склад з двох осн частин - монохроматора і фотометра.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]