Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рег ек .doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
183.3 Кб
Скачать

9 Північно-Західний економічний район

Північно-Західний (Західно-Поліський) економічний район розташований на крайньому північному заході України. Район включає територію Волинської та Рівненської областей.

Даний економічний район, що об’єднує дві адміністративні області, є  найменшим за площею і населенням в Україні. Його ще називають Західно-Поліським або Волинським районом.

Передумови розвитку району:

  • зручне економіко-географічне положення — у прикордонній зоні з Польщею і Білоруссю, входження у єврорегіон «Буг»;

  • рівнинність території, надмірне зволоження земель, значні водні ресурси річок і озер;

  • високий рівень лісистості території, переважання хвойних порід дерев;

  • поклади кам’яного вугілля Львівсько-Волинського басейну, природних будівельних матеріалів, передусім вапняків, крейди, граніту і базальту;

  • обмежені можливості використання рекреаційних та сільськогосподарських ресурсів у зоні, забрудненій радіонуклідами.

Особливості господарського комплексу

У структурі господарства провідне місце займають харчова і легка промисловість, машинобудування, лісова і деревообробна промисловістьсільське господарство.

Харчова промисловість представлена цукровою, м’ясною, молочною галузями, найбільші центри — Луцьк, Ковель, Рівне, Дубно.

У машинобудуванні розвинене електротехнічне приладобудування (Луцьк, Рівне), автомобілебудування (Луцьк) і сільськогосподарське машинобудування (Ковель, Рівне).

Лісова і деревообробна промисловість виготовляє меблі, сірники (перша в Україні сірникова фабрика у м. Березному). У районі є підприємства легкої, передусім, текстильної промисловості у Рівному, Дубровиці, Сарнах.

Промисловість будівельних матеріалів випускає різноманітну продукцію, найбільший центр — Здолбунів (цементно-шиферний комбінат).

У структурі сільського господарства переважає свинарство і м’ясо-молочне скотарство, вирощування картоплі, зернових та кормових культур, льону та цукрових буряків.

Транспорт представлений переважно залізничним та автомобільним видами, які з’єднують основні центри району зі столицею та обласними центрами України, Польщею та Білоруссю. Найбільші залізничні вузли – Ковель (в якому створюється так званий транспортний європорт), Здолбунів, Сарни.

Із входженням території району до єврорегіону «Буг» у його господарство залучаються іноземні інвестиції, що активізує економічний розвиток району.

Найбільші господарські центри. Визначні місця

Основними господарськими й культурними осередками регіону є обласні центри Луцьк і Рівне. У його південній частині багато міст, містечок і сіл, які зберегли сліди славної історії українського народу: Володимир-Волинський, Берестечко, Дубно, Острог, Корець, Пересопниця.

Населення і трудові ресурси[ред. • ред. Код]

Район виділяється серед інших тим, що демографічна ситуація не набрала тут надто загрозливого характеру. За підсумками 1998 року, у Рівненській області ще спостерігався незначний додатний приріст населення. З 1999 року в обидвох областях відбувається депопуляція населення, але її темпи найменші (близько −2 на 1000 осіб) серед усіх економічних районів. Саме у Північно-Західному районі зараз залишається й найбільша народжуваність в Україні.

Частка сільських жителів на сьогодні становить тут 49%. Середня густота сільського населення тут не набагато нижча, ніж у Карпатському економічному районі. Через невисокий рівень урбанізації, середня густота населення (67 осіб на км²) значно нижча від пересічної для країни, найменша серед усіх економічних районів. У Північно-Західному регіоні України значна частка (понад 96%) українського населення, а також помітно виражені етнографічні особливості (своєрідний побут і культурні традиції, витоки яких сягають часів язичества) корінних жителів краю — поліщуків. Найбільші з національних меншин — росіянибілорусиполяки, які проживають у містах та прикордонних районах.

Щодо трудових ресурсів, то тут сформувався значний надлишок їх, особливо у сільській місцевості. Це зумовлює як значні маятникові міграції, так і виїзд мешканців на сезонні роботи на східні терени України, в інші держави.