Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMP_Mikro_denna_11-12.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Практичні завдання Завдання 1

Заповніть пропуски в таблиці для підприємства, що купує необхідні йому ресурси і реалізує свою продукцію на конкурентному ринку. Ціна одиниці продукції підприємства – 3 грош. од.

Кількість

змінного

ресурсу, од.

Сукупний попит

Граничний продукт

Сукупний виторг, грош. од.

Граничний виторг

ресурсу, грош. од.

1

12

2

10

3

90

4

15

5

6

0

7

40

2

Завдання 2

Для виробництва певного товару використовуються три фактори: земля, капітал і праця. В якому з наведених у таблиці випадків досягається мінімізація витрат?

Граничний продукт землі

Ціна землі, грош. од.

Граничний продукт капіталу

Ціна капіталу, грош. од.

Граничний продукт праці

Ціна праці, грош. од.

А

8

2

10

5

6

3

Б

15

5

9

3

6

3

В

16

4

12

3

10

2

Г

25

5

15

3

5

1

Д

9

3

8

4

12

3

Завдання 3

Якщо при даній технології фірма може змінити лише кількість зайнятої праці, то чому будуть дорівнювати граничні та середні змінні витрати при ставці заробітної плати 75 грн. за годину, граничному продукті – 150 одиниць і середньому продукті – 300 одиниць на одну людино-годину?

Завдання 4

Виробнича функція подана формулою Q=(KL)2. Ціна одиниці праці складає 10 дол., ціна одиниці капіталу – 5 дол. Яка оптимальна комбінація ресурсів для виробництва товарів у кількості 10 одиниць? Як змінюються мінімальні витрати виробництва цієї ж кількості товарів, якщо ціна одиниці праці збільшиться до 20 дол.? Рішіть цю задачу геометрично та алгебраїчно.

Завдання 5

Підприємець, який займається тиражуванням відеокасет, орендує приміщення за 200 грн. на місяць і використовує власну апаратуру вартістю втрачає свою вартість за один рік. Коли він працював продавцем у магазині технічних товарів, його заробітна плата складала 250 грн. на доход 25000 грн. за рік. Які його зовнішні витрати та економічний прибуток, якщо депозитна ставка банку становить 20% річних?

Завдання 6

Домогосподарка вирішує питання: чи зберігати їй свої заощадження у розмірі 300 дол. Якщо вкласти гроші в банк, то через рік можна отримати 120 дол. Інфляція становить 5%. Чому будуть дорівнювати номінальна і реальна процентні ставки?

Контрольні завдання

  1. Доведіть, чому виробнича функція відіграє основну роль у процесі виробництва продукції.

  2. Обґрунтуйте, яким повинно бути сполучення ресурсів для максимізації прибутку з найменшими витратами.

  3. Визначте поняття граничного доходу праці та граничної цінності праці. Поясніть, чому обидві ці функції рано чи пізно починають зменшуватись.

  4. Покажіть, у чому різниця між змінами в попиті на ресурси і змінами в кількості ресурсів, на які є попит? Які конкретно фактори можуть викликати зміни у попиті на ресурси? Зміни у кількості ресурсів, на які є попит?

  5. Припустімо, що раніше конкуруючі фірми створювали об’єднання підприємців, що розуміли працю як монополісти. Покажіть вплив цього явища на ставки заробітної плати і зайнятості. Як це відобразити на графіку?

  6. Поясніть визначення заробітної плати на ринку праці, за умови, коли робітники не об’єднані в профспілку, а багато фірм активно конкурують за послуги праці. Зіставте криву пропозиції праці окремої фірми з кривою ринку і поясніть різницю.

  7. Доведіть доцільність поведінки монополіста, який, знижуючи ставку заробітної плати, наймає менше працівників.

  8. Обґрунтуйте за допомогою конкретних прикладів використання профспілками методів підвищення заробітної плати. Оцініть необхідність кожного з них з точки зору профспілки і суспільства в цілому.

9. Поясніть, чому для економіки в цілому економічна рента є надлишком, а для індивідуальних фірм і галузей виступає як витрати виробництва.

10. Доведіть, чому більш високий рівень процентної ставки може викликати скорочення інвестиційного попиту?

  1. Назвіть основні чинники, що визначають попит на гроші для угоди? Який попит на гроші з боку активів? Покажіть це графічно разом з кривою пропозиції грошей, щоб визначити рівноважну ставку процента. Поясніть вираз: ”Ставка процента є адміністративною ціною”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]