Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Стратегічне управління Ситуационные упражнения 2014.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
613.38 Кб
Скачать

«Чарівний світ» володарів повітряних кульок

Чеширський Кіт, – почала вона [Аліса], – чи не

будете Ви такі люб’язні сказати мені, яким

шляхом я могла би вийти звідси?

Це залежить від того, куди ви хочете

потрапити, – відповів Кіт.

Л’юїс Керолл

Запорукою успіху є постійна готовність

використовувати сприятливу можливість, коли

вона з’являється.

Бенджамін Дізраелі

НАСТРІЙ

Дорогою з роботи додому Олег Богданович Мандзюк на різні лади прокручував у голові проблеми своєї фірми. Потім подумав, що треба якось від них відволіктися, і зайшов до прокату компактів. У малесенькій кімнаті було досить людно. Три хлопчаки, штовхаючись ліктями, обговорювали нові комп’ютерні ігри і фільми. Один з них, побачивши на СD+диску продовження новомодного фільму «Володар кілець», почав щось з захопленням розповідати якоюсь незрозумілою мовою, відсотків сімдесят якої складали дивні слова на зразок: «Елронд, Гондолін, орки, хоббіти, Дьюрин, Морія, Гендальф, Некромант». Олега завжди бентежила власна необізнаність у будь+яких питаннях. У своєму оточенні він вважався інтелектуалом, іноді його навіть називали «ходячою енциклопедією». А тут його зачепило, що ці тінейджери знають про щось більше від нього. Коли підлітки пішли, він, трохи ніяковіючи, глузливо запитав у продавця: «Про що це вони?» «Ви не читали і не бачили «Володаря кілець» і не чули нічого про турніри толкієністів?» – здивувалась вона. Він знизав плечима. Так, він із принципу не дивився нашумілий фільм, а раніше – не читав Толкієна, бо вважав цей напрямок у фантастиці занадто дитячим і надуманим. Згадав також, як рік тому бачив мало не фанатичний блиск в очах дітей своїх друзів, коли вони вирізали дерев’яні мечі, робили з мідного дроту кольчуги для поїздки на турнір у якийсь замок під Львовом. Але тоді він майже не слухав про ці забавки… Його думки перервала продавець, яка продовжувала весь цей час натхненно говорити: «…та це ж чарівний світ. Вам має сподобатися цей фільм. Усі, хто купує компакт, дуже задоволені…» Почувши ці слова, він здригнувся і здивовано подивився на неї. Така дивна реакція була цілком виправданою, бо його фірма так і називалася – «Чарівний світ». Він зрозумів, що це – доля, і вже знав, переглядом якого фільму заповнить цей вечір.

РЕТРОСПЕКТИВА

«Дітище» Олега Богдановича Мандзюка та двох його друзів з інститутської лави – приватне підприємство «Чарівний світ» – виникло у грудні 1998 року. У нього було вкладено їхні заощадження, закладено вимріяні ідеї, на нього покладалися великі надії. Назва підприємства цілком відповідала тому відчуттю свята, яке мав би викликати в душах клієнтів його основний вид діяльності – послуги з оформлення різноманітних святкових заходів за допомогою повітряних кульок різних розмірів і конфігурацій. Пізніше додалися супутні види діяльності: друк на повітряних кульках логотипів фірм+замовників та інших візерунків, виготовлення з кульок панно, табло й об’ємних фігур.

Знайомі Олега Богдановича незмінно дивувалися, коли він ствердно відповідав на їхні запитання на зразок: «Хіба це серйозне заняття для дорослої людини, на якому можна заробити?», «Невже дизайн повітряних кульок є в Україні затребуваним видом діяльності?» Фірма посідала вельми пристойне місце на вітчизняному ринку і фактично була монополістом у Західному регіоні.

Олег Богданович посміхнувся, бо згадав витягнуті обличчя своїх «доброзичливців», коли «Чарівний світ» взяв участь у цілій низці гучних заходів міського, регіонального і навіть державного та міждержавного рівнів, які дозволили підприємству сформувати позитивний імідж. Вони перепитували: «Невже це все ваша фірма?».

Так, їм – йому і його команді – є що згадати і чим похвалитися. Це оформлення зустрічі Папи Римського з молоддю під час його приїзду до Львова навесні 2001 року та щорічного святкування Дня залізничника на Львівщині (1999–2002 рр.), маршу+ходотону дітей з порушеннями опорно+рухової системи (2000–2001 рр.) і річниць заснування елітного гранд+клубу «Софія» (1999–2002 рр.), виставок «Комп’ютер і Бізнес», «Експомед» та інших, що проходили в експоцентрі «Спартак» у Львові, і постійна участь у різноманітних заходах співачки Руслани на правах співпраці зі студією «Люксен».

Найбільше ж згадують знайомі про участь фірми з 1999 року у «святому» для всіх львів’ян Дні Львова і пов’язаному з ним, як «брат+близнюк» Дні пива. Мешканці Львова ще й тепер пам’ятають виготовлені їхньою фірмою надувні чотириметрові фігури «Кухоль з пивом» і «Пляшка з пивом» для ПБК «Славутич» та панно зі зв’язаних повітряних кульок з логотипами улюбленої кави – «Галка ЛТД».

У фірмі, поміж собою, вони найчастіше із задоволенням згадують показ мод Оксани Караванської у 2001 році. Вони зазвичай оформлювали зал. Роботи йшли паралельно: працівники «Чарівного світу» чіпляли гірлянди та «стовпи» з кульок до стін і стелі, а Оксанині помічники приміряли корсети+спідниці довгоногим напівоголеним дівчатам+манекенницям. Останні, на відміну від перших, якось не особливо й соромилися. Часу залишалось обмаль. Караванська трохи нервувалася: спідниці б мали бути у вигляді величезних півкуль, але легкий матеріал погано тримався на металевих каркасах, і спідниці виглядали кострубато і неромантично. Вже важко згадати, в кого виникла відповідна ідея. Відтак від каркасів зовсім відмовилися, спідницям надавали форму …повітряні кульки, які під час руху потроху злітали догори. Настрій піднявся у всіх. Працівники «Чарівного світу» – на той час усі чоловічої статі – залишили свої драбини й канати і, жартуючи, взялися надувати кульки, щоб заповнити ними спідниці. Причому вони хотіли зробити це вже і зараз. Манекенниці теж стерли з обличчя втомлені посмішки і цілком щиро сміялися, дивлячись, як навколо їхніх струнких ніжок заходилося аж стільки чоловіків.

Серед подій, що зробили фірму відомою на міждержавному рівні, – оформлення відкриття президентами України, Чехії та Угорщини вокзалу у Чопі восени 2001 року. З кількох сотень повітряних кульок були виготовлені три панно, які зображали прапори держав. Панно були прикріплені знизу так, що трималися вертикально. Коли церемонія відкриття вокзалу наближалася до завершення, кріплення були одночасно перерізані, і три «прапори» так само вертикально спливли в небо.

Ентузіазму та «апетитам» «Чарівного світу» можна було позаздрити. Початковим ринком збуту підприємства був виключно Львів, пізніше воно поширило свою роботу і на окремі міста Львівської області. У 2001 році «Чарівний світ» почав реалізовувати свої послуги у Луцьку, Рівному, Хмельницькому. Динаміка обсягів збуту послуг ПП «Чарівний світ» завжли була позитивною.

Олег Богданович Мандзюк був задоволений і собою, і ситуацією. Вони всією командою навіть з’їздили в лютому 2003 року на тритижневий відпочинок до Карпат. Але перед поїздкою до нього в кабінет зайшов один з його друзів+засновників – Михайло Сергійович Налигач, який працював за сумісництвом бухгалтером на трьох підприємствах і не вважав за потрібне витрачати час на відпочинок. Він приніс таблицю, постукав по ній пальцем і сказав: «Коли достатньо розслабишся, поглянь, чи так уже все добре».

Рік

Обсяг реалізації послуг, тис. грн

Частка ринку, порівняно з конкурентами, на території Львівської області, %

1999

12

100 (виключно місто Львів)

2000

56

90

2001

69

70

2002

93

60

Примітка. Частка ринку розрахована за кількістю замовлень, виконаних ПП «Чарівний світ» та його конкурентами за відповідні роки.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ АНАЛІЗУ ТА ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ

1a. Сформулюйте на основі поданої таблиці Ваше бачення проблем розвитку ПП «Чарівний світ».

1b. Проведіть попередню оцінку іміджу підприємства. Як Ви можете охарактеризувати існуючу організаційну культуру та обстановку в колективі на основі цих перших даних? (Доцільно ще раз, але вже ґрунтовніше, оцінити імідж та організаційну культуру, ознайомившись з усією вправою).

1c. Використавши набір слайдів, проведіть конкурс студентських презентацій діяльності ПП «Чарівний світ».

1d. Зробіть висновки після перегляду презентації.

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ПІДТРИМКА

Михайло Сергійович Налигач ніколи не покладався на везіння й інтуїцію. Він був реалістичним оптимістом і вважав, що будь+які рішення не повинні прийматися на підставі суб’єктивних оцінок, а мають бути підкріплені розрахунками і ґрунтовними знаннями. Він поважав свого друга Олега Мандзюка, вірив у його фортуну і легку руку, проте керувався принципом «довіряй, але перевіряй». Інженер за першою освітою, він ще на початку своєї кар’єри зрозумів, що ця спеціальність є сьогодні аутсайдерською, і зайнявся бухгалтерією; паралельно протягом п’яти років працював круп’є в першому львівському казино. Останнім часом рівень Михайлової ерудованості зріс унаслідок захоплення основами стратегічного менеджменту й економіко+математичного моделювання, не втратив він цікавості і до нововведень в оподаткуванні та в управлінському обліку. Все це він бажав використати на користь рідної фірми. Доки шеф «відпочивають» у Карпатах, він мав підготувати обґрунтування прийдешніх перемін.

СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ

Михайло Налигач розумів, що через ускладнення та високу динамічність зовнішнього середовища управлінські процеси на вітчизняних підприємствах мусили зазнати значних змін. Тому для розроблення програми подальших дій «Чарівного світу» вже було недостатньо обмежитися проведенням аналізу внутрішніх можливостей, вчорашніх переваг та наявних ресурсів. Планування діяльності з урахуванням того, що в зовнішньому оточенні не відбуватимуться істотні якісні зміни, стало небезпечним для подальшого успішного функціонування підприємства. На перший план вийшов стратегічний менеджмент, зміст якого, за І. Ансоффом, – «діяльність, пов’язана з постановкою цілей і завдань організації та з підтриманням взаємовідносин між організацією й оточенням, які дають їй змогу досягти своїх цілей, відповідають її внутрішнім можливостям і забезпечують її пристосованість (адаптування) до зовнішніх умов»[1].

Згадав він також сентенцію про те, що сьогодні, залежно від рівня нестабільності середовища, застосовують регулярне стратегічне управління та/або стратегічне управління в реальному масштабі часу. Перша методологія управління мала б засновуватися на вчасному передбаченні майбутніх тенденцій і визначенні реакції на них шляхом розробки відповідної адаптивної стратегії. Друга – на прийнятті гнучких екстрених рішень, коли більшість важливих завдань постає настільки несподівано, що їх неможливо передбачити і виникає необхідність негайної адекватної реакції.

Отже, після повернення шефа з відпочинку перед ними стоятиме досить складне завдання – пристосувати ПП «Чарівний світ» до тих змін, які відбуваються й відбуватимуться у його середовищі. Доведеться розробити адаптивну стратегію, тобто сформувати місію і цілі фірми, провести діагностику середовища і з урахуванням її результатів спрогнозувати та проаналізувати перспективи розвитку.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ АНАЛІЗУ ТА ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ

2a. Сформулюйте основні особливості системи стратегічного менеджменту в сучасних умовах. Обґрунтуйте доцільність запровадження стратегічного управління у практику вітчизняних підприємств.

2b. Охарактеризуйте основні стадії процесу стратегічного менеджменту в організації.

2c. Обґрунтуйте необхідність врахування фактора нестабільності середовища в управлінні організацією.

2d. Поясніть, у чому, на Вашу думку, полягають особливості процесу розробки адаптивної стратегії.

СЕРЕДОВИЩЕ

Розпочинаючи діагностику середовища, Михайло знав, до якої серйозної та складної справи береться, а тому переконував себе та своїх майбутніх опонентів (які обов’язково стануть сумніватися в доцільності таких витрат часу) за допомогою фрази Кеннета Р. Ендрюса: вивчення зовнішнього середовища – обов’язкове спеціальне завдання не тільки тоді, коли ознаки змін стають зовсім очевидними. Ще одним аргументом на користь початку роботи саме з діагностики середовища була наукова стаття в журналі «Персонал», в якій зазначалося: «…для адаптивних стратегій вона [діагностика] здійснюється одночасно з визначенням цілей і має на них зворотний вплив» [2].

Для зручності проведення діагностики він використав поділ середовища організації на три складові: внутрішнє середовище (в межах організації), мезооточення (близьке) і макрооточення (віддалене).

Михайло погортав книжки зі стратегічного менеджменту і знайшов таблицю+«шпаргалку»: орієнтовний перелік основних компонент зовнішнього та внутрішнього середовища і чинників, що їх можуть характеризувати (дод. 1).

Він завжди тяжів до систематизації даних. Це дозволяло йому впорядкувати думки: відділити істотне від неістотного, визначити головні проблеми, попередньо визначити необхідні дії. Він почав роботу з того, що, на його думку, потребувало найменших зусиль, – з аналізу віддалених від «Чарівного світу» сил, що не підлягають його прямому впливу. Потім ненадовго замислився, чи будуть потрібні йому для аналізу всі компоненти, і склав таблиці (дод. 2).

ЗАВДАННЯ ДЛЯ АНАЛІЗУ ТА ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ

3a. Поясніть основні можливості і завдання діагностики середовища організації.

3b. З аналізу якої складової середовища ПП «Чарівний світ» розпочав Михайло свою роботу? Охарактеризуйте її, використавши дод. 1 і заповнивши відповідні дві таблиці з дод. 2. Якщо Ви не вважаєте за потрібне проводити аналіз цієї складової середовища за допомогою всіх запропонованих у дод. 1 компонент, поясніть свою думку.

3c. Охарактеризуйте відомі Вам методи аналізу і прогнозування змін середовища.

3d. Згадайте, в чому полягає сутність методу SWOT. До якого етапу SWOT+аналізу належить виконана Михайлом та Вами робота щодо певної складової середовища?

КОНКУРЕНТИ

Михайло зітхнув. Якщо з негативним впливом макрооточення доводилось змиритися, як з необхідним злом, то мезооточення і, зокрема, представлені в ньому конкуренти вимагали глибокого аналізу, якого не можна було недооцінювати.

Перші конкуренти з’явилися в ринковому сегменті «Чарівного світу» у 2000 році. Відтоді їх стає дедалі більше і більше, зростають і їхні обсяги збуту.

Одним із головних заходів боротьби з конкурентами у ПП «Чарівний світ» було охоплення своїми послугами міст, містечок і сіл Львівської області, а потім і Західного регіону в цілому. Тоді як конкуренти поки що обмежувались діяльністю виключно у місті Львові.

Беззаперечними конкурентними перевагами «Чарівного світу» в обраному сегменті українського ринку був досвід роботи (практичні напрацювання) та якісніша і частково дешевша сировина. Так, конкуренти діставали матеріал для виготовлення звичайних кульок, як правило, з Польщі, а «Чарівний світ» – із Бельгії; для виготовлення фольгованих кульок конкуренти знову ж таки використовували переважно польські матеріали, а «Чарівний світ» – американські (фірми «Anagram»). Крім того, з огляду на тривалі партнерські відносини з постачальниками «Чарівний світ» купував експортні матеріали за цінами, на 10–15% нижчими, ніж інші аналогічні фірми Західного регіону.

До того ж «Чарівний світ» постійно слідкував за новими тенденціями виготовлення кульок та їх використання в декоративних композиціях. Зокрема, за допомогою каталогів від фірми «Anagram» підприємство щонайменше двічі+тричі на рік оновлювало свій асортимент.

Найнебезпечнішим конкурентом «Чарівного світу» на сьогодні було ТзОВ «Перлина»; основний вид його діяльності – послуги з прикрашання повітряними кульками святкових заходів (70%), допоміжний – торгівля канцтоварами (30%). Цей конкурент працював в одному з найважливіших сегментів ПП «Чарівний світ» – у Львові, але поки що не поширив свою активність на інші «життєво важливі» для нашого ПП сегменти Західного регіону. За останній рік своєї діяльності «Перлина» вже встигла перехопити декілька великих замовлень і, виконавши їх, створила собі позитивний імідж (одним з таких замовлень було оформлення львівського модного клубу+дискотеки «Міленіум»). За окремими видами матеріалів вона вийшла на тих же постачальників, з якими працював і «Чарівний світ», але ще не отримувала таких же, як у «Чарівників», знижок, не мала вона й пільгової можливості ознайомлення з новинками у сфері оформлення приміщень: з новими товарами, матеріалами, технологіями тощо.

Конкуренти «Чарівного світу» в Західному регіоні поки що не освоїли технологію друку на повітряних кульках (наприклад, логотипів фірм). Крім того, жоден із конкурентів не використовував комп’ютерного макетування. Усе це значно підвищувало рейтинг «Чарівників» в очах замовників.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ АНАЛІЗУ ТА ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ

4a. Назвіть основні конкурентні сили в моделі М. Портера. Який, на Вашу думку, існує взаємозв’язок між аналізом середовища організації та розробленою М. Портером моделлю?

4b. Проведіть аналіз компоненти «Конкуренти» в табл. 3 дод. 2. Чи характеристика даної компоненти дає підстави виокремити чинники, що можуть створити можливості для «Чарівного світу»? Зверніть особливу увагу на їх пошук.

4c. Які міркування дозволяють нам при подальшому розгляді матеріалу називати ТзОВ «Перлина» базовим конкурентом?

ЗАМОВНИКИ

«Чарівники» завжди визначали вплив конкурентів існуючим та потенційним колом замовників. Основними і постійними замовниками за частотою звернень і обсягом послуг для «Чарівного світу» стали гранд+клуб «Софія», «Галка», Львівська залізниця, мерія Львова. Зокрема, мерія зробила найбільше замовлення (12 тис. грн) – оформлення відкриття виставкового центру на вул. Городоцькій; це замовлення 2001 року, до речі, досі не оплачено повністю. Одним з останніх великих замовлень (7 тис. грн) було оформлення відкриття президентами України, Чехії, Угорщини вокзалу в Чопі восени 2001 року. Михайло переглянув свої записи і склав перелік основних великих замовлень, що періодично повторювалися протягом трьох останніх років (див. табл. 1, дод. 6).

Специфічною ознакою діяльності «Чарівників» було те, що вони відразу встановили мінімальну межу вартості замовлення – 200 грн Також вони намагалися не братися за замовлення, малоцікаві з погляду дизайнерського виконання. Водночас більшість конкурентів концентрувала свою увагу переважно на малобюджетних і з дуже посереднім дизайном оформленнях весіль, банкетів, презентацій.

З огляду на ці одразу визначені «Чарівним світом» настанови більша частина доходів від послуг припадала на великі замовлення від юридичних осіб, вибагливих щодо якості оформлення. Переважно ними були розважальні заклади, державні установи, великі виробники, фірми, що займаються презентаціями.

Колись Олег навіть зазіхав на перехоплення ініціативи у презентаційних фірм, тобто на розширення виконуваних замовлень – не лише оформлення залів, але проведення повноцінних презентацій. Михайло вважав таку ідею передчасною, але не відкидав її повністю. Тому вони з Олегом тоді вирішили, що це – задум на довгострокову перспективу.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ АНАЛІЗУ ТА ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ

5a. Проведіть аналіз компоненти «Замовники» в табл. 3 дод. 2. Чи характеристика даної компоненти дає підстави виокремити чинники, що можуть створити загрози для «Чарівного світу»? Зверніть особливу увагу на їх пошук.

5b. Оцініть діапазон замовлень, які виконує «Чарівний світ», порівняйте його з тим, що переважно виконують конкуренти.

5c. Використовуючи дані табл.1 з дод. 6, розрахуйте середню вартість замовлень підприємства.

5d. У табл. 2 дод. 6 наведено дані про кількість замовлень, що надійшли і були виконані у 2001+2002 рр. Розрахуйте, яку кількість замовлень в середньому дістає і виконує «Чарівний світ» за тиждень. Яким є розмах варіації (та максимальне і мінімальне значення) кількості замовлень, що надходять і виконуються за тиждень? Дослідіть ті тижні, протягом яких надійшло тільки одне замовлення: їхню частку, у загальній кількості замовлень, що надійшли. Аналогічну операцію проведіть для двох, трьох і більше замовлень, які надходили за тиждень. Повторіть всю процедуру для замовлень, які виконували «Чарівники» за тиждень. Для розрахунків скористайтесь MS Excel.

ПОСТАЧАЛЬНИКИ

Щодо співпраці з постачальниками ПП «Чарівний світ» опинилося у двозначній ситуації і в певному сенсі почувалося в «золотій клітці»: годують досхочу, дбають цілком пристойно, але свобода є досить обмеженою. Погляньте самі.

Ще на початку своєї діяльності «Чарівний світ» випадково вийшов на ЗАТ «Спліт+Росія» (Київ). Можна сказати, що саме з нього почалася історія «Чарівного світу», з ним же весь час підтримувався постійний тісний контакт. За взаємною згодою з 1999 року він став для «Чарівників» основним постачальником+партнером (95% всіх поставок). «Золоті гори», які обіцяла така співпраця, виявилися цілком реальними. «Чарівний світ» отримував кращі в Україні матеріали (звичайні кульки виробництва Бельгії, фольговані кульки виробництва США) і навіть технології (друк на повітряних кульках, виготовлення об’ємних повітряних скульптур – цілісних і сформованих з окремих кульок). Крім того, «Чарівний світ» діставав істотну інформаційну підтримку щодо інновацій у даній сфері діяльності: принаймні двічі на рік його працівники їздили для обміну досвідом у київську філію ЗАТ «Спліт+Росія». За таке виключне партнерство «Чарівний світ» мав від постачальника істотні знижки на всі види товарів і послуг, якими він і був винагороджений за віддану та взаємовигідну співпрацю. Натомість було обумовлено, що «Чарівний світ» може поширювати зону свого впливу лише на Західний регіон України.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ АНАЛІЗУ ТА ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ

6a. Порівняйте «плюси» та «мінуси», які дає «Чарівному світу» співпраця із ЗАТ «Спліт+Росія» (Київ). Створіть два умовних «табори» прихильників і противників, кожен з яких має обґрунтувати свою стратегію продовження або розриву партнерства з даними постачальниками.

6b. Проведіть аналіз компоненти «Постачальники» в табл. 3 дод. 2.

6c. Закінчивши заповнення табл. 3 дод. 2, перейдіть до табл. 4 того ж додатка – і попрацюйте над нею.

6d. Заповнюючи табл. 4 дод. 2, Ви мали б виявити основні проблеми, які стоять перед «Чарівним світом», та попередньо сформулювати необхідні дії з його боку. Розподіліть ці проблеми в порядку зменшення їх значущості. Які з них здаються Вам найбільш загрозливими. Обґрунтуйте свою думку. А тепер оцініть ті дії, які Ви попередньо запропонували як необхідні підприємству, з огляду на їхню витратомісткість та на ефективність у плані подолання основних проблем.

6e. Які основні можливості надає «Чарівному світу» його зовнішнє оточення? Які з них є найбільш значущими для підприємства.

6f. Для завершення виконання першого етапу SWOT+аналізу, який полягав у розгляді окремих компонент і чинників макрооточення та складових мезооточення, Вам необхідно буде провести рангування виявлених можливостей і загроз для досліджуваного підприємства за допомогою методу визначення профілю зовнішнього середовища, сутність якого з’ясована в дод. 3. Порівняйте інтегральні оцінки чинників (рівень їх важливості), отримані Вами після заповнення цієї таблиці, з висновками, яких Ви дійшли внаслідок виконання завдань 6d і 6e.

ВНУТРІШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ

Незважаючи на проблеми, які створювало йому зовнішнє оточення, «Чарівний світ» міг похвалитися достойним внутрішнім потенціалом. Можна було б обмежитися одним «жирним» плюсом, але Михайло вирішив скрупульозно перевірити всі факти і вишукати резерви, проаналізувавши відповідні функціональні сфери діяльності підприємства.

Кадри. Основний персонал ПП «Чарівний світ» складався з 10 молодих (до 37 років) й ініціативних спеціалістів: директор, головний бухгалтер, художник, дизайнер, бригадири, працівники (дод. 11, табл. 1 і 2).

Для виконання великих замовлень цієї постійно діючої команди часто було недостатньо, і тоді тимчасово наймалися ще від 2 до 15 працівників.

Просування послуг. На початку своєї діяльності «Чарівний світ» широко використовував різні рекламні заходи для пошуку потенційних замовників на ринку Львова, але вже в 2000 році кількість нових клієнтів почала зростати дуже швидко, і керівництво підприємства прийняло рішення не витрачати значних коштів на рекламу. Михайлові вдалося переконати Олега, що їхня діяльність вже за своєю суттю, автоматично є видом самореклами. Підприємство не припиняло пошук нових клієнтів, але перейшло на іншу форму роботи з ними, переважно обмежуючись адресними зверненнями до потенційних замовників через виставкові каталоги. Додаткову рекламну підтримку підприємству надавали рекламні агенції і презентаційні фірми, які забезпечували своїх клієнтів повним набором необхідних послуг і серед них, зокрема, включали як супутні послуги замовлення, які виконує «Чарівний світ».

Аналіз фінансової звітності потребував значних зусиль. Михайло вже відчував себе майже Гераклом з його дев’ятьма подвигами, але обклався формами бухгалтерської звітності і приступив до аналізу фінансових показників.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ АНАЛІЗУ ТА ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ

7a. Насамперед, використовуючи дані бухгалтерської звітності, наведені в дод. 6, проведіть аналіз показників фінансової діяльності ПП «Чарівний світ» за 2001–2002 рр. на основі тих знань, що Ви отримали після вивчення курсів «Фінанси підприємства», «Аналіз ризиків», «Управління фінансами», «Економічний аналіз» та інших відповідних дисциплін.

Зробіть висновки. Вони знадобляться для характеристики компоненти «Фінанси» внутрішнього середовища даного підприємства.

7b. Сформулюйте свій погляд на засоби просування послуг ПП «Чарівний світ». Особливу увагу зосередьте на ставленні фірми до рекламування власної діяльності. (Бажано, щоб були представлені дві точки зору – «за» та «проти» існуючої у фірмі маркетингової стратегії. «Противники» не повинні обмежитися критикою, а мають подати обґрунтовані пропозиції). Висновки, яких Ви дійшли, можна використати для аналізу компоненти «Маркетинг» внутрішнього середовища.

7c. Другий етап SWOT+аналізу: тут належить проаналізувати внутрішнє середовище ПП «Чарівний світ», по дрібці зібравши необхідний матеріал з усієї вправи. У цьому допоможуть табл. 1 і 2 з дод. 4, але спершу перегляньте в дод. 1 ймовірні компоненти мікрооточення та орієнтовний перелік чинників, що їх характеризують. Поставтесь критично і пошукайте в діяльності аналізованого підприємства слабкі сторони.

7d. Після заповнення табл. 2 дод. 4 у Вас мав би з’явитися перелік основних проблем, які створюють «Чарівному світу» слабкі сторони його внутрішнього середовища. Добре подумайте над ефективністю тих заходів, які Ви пропонуєте для оптимізації внутрішнього середовища підприємства.

7e. З переліку сильних і слабких сторін виберіть найбільш значущі. Обґрунтуйте свою думку. Оцініть профіль внутрішнього середовища «Чарівного світу». (Це робиться аналогічно до таблиці дод. 3). Порівняйте отримані Вами інтегральні оцінки (рівень важливості) чинників з висновками, які Ви зробили після виконання завдання 7d.

7f. Якщо Ви справилися із завданнями 3b, 4b, 5a, 6b, 6c, 6f, 7c,7е, то маєте повне право перейти до третього етапу SWOT+ аналізу – встановлення ланцюгових взаємозв’язків між основними чинниками зовнішнього і внутрішнього середовища ПП «Чарівний світ». Для цього виберіть по 4–7 найбільш впливових чинників, що виступають, відповідно, можливостями (O), загрозами (T), сильними (S) і слабкими (W) сторонами діяльності аналізованого підприємства, впишіть їх на відповідні поля матриці SWOT+аналізу (див. дод. 5) і зосередьтеся на пошуку взаємозв’язків між ними.

Результати пошуку занесіть у відповідні поля матриці: (S+O), (S+T), (W+O), (W+T). Зробіть висновки.

ПОВЕРНЕННЯ ДО РЕАЛІЙ

Олег Богданович Мандзюк вирішив, що не можна псувати відпустку і засунув Михайлову таблицю подалі від очей. На два тижні він зміг абстрагуватися від робочих питань, але вже на третій потроху почав сумувати за чарівним станом захоплення від напруженої праці, потім його охопило почуття невдоволеності. Він знайшов у сумці між речами клятий папірець і сів біля нього з калькулятором. Проблема випливла на поверхню відразу. Повернувшись додому, він найперше запросив Михайла до себе в кабінет і зачинився там на цілий день.

Подані Михайлом розрахунки і міркування, систематизовані у вигляді таблиць, чітко виявляли коло основних проблем, з різних боків показували переваги, сильні сторони і можливості «Чарівного світу». Більше того, Михайлові вдалося переконати шефа у необхідності застосування стратегічного менеджменту для підвищення ефективності функціонування фірми і, відповідно, підвести його до ідеї розробки адаптивної стратегії.

Олег Богданович бачив глибину та масштабність проведеної Михайлом діагностики середовища, але інтуїція підказувала йому, що застосований Михайлом формальний підхід до попереднього вибору стратегічної орієнтації «Чарівного світу» був недостатнім для остаточного обґрунтування стратегії підприємства. Тому шеф і бухгалтер «озброїлися» книжками. Олег дуже зрадів, коли знайшов в одній з них тезу на підтвердження своїх сумнівів: «Кінцевий вибір оптимальної стратегії відбувається шляхом доповнення формального підходу творчим аналізом з урахуванням чинників, які впливають на стратегічний вибір» [3]. Але подальші «книжкові» пошуки спричинили у друзів легку «прострацію»: цих чинників виявилося дуже багато, відтак врахувати їх усі, визначаючи стратегію, було практично неможливо.

Вирішили піти шляхом найменшого опору – зупинитися на тих чинниках, які траплялися у книжках зі стратегічного менеджменту найчастіше. Ними стали такі: цілі та фінансові ресурси, ступінь ризику реалізації стратегії (табл. 1 в дод. 8), ціннісні орієнтації керівництва (табл. 2 у дод. 8), характеристики типових стратегій для малих організацій (рисунок у дод. 8), конкурентні переваги і конкурентоспроможність послуг підприємства, його потенціал та витрати на впровадження змін.

Врахування перелічених чинників під час перегляду стратегічних альтернатив для «Чарівного світу» давало змогу обґрунтованіше вибрати ту з них, яка б найбільше відповідала сформульованим цілям підприємства, а також порівняти витрати й результати, які будуть досягнуті під час реалізації стратегії.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ АНАЛІЗУ ТА ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ

8a. Які стратегічні альтернативи Ви бачите на основі діагностики середовища ПП «Чарівний світ»? Виберіть ту з них, що Ви вважаєте найкращою.

8b. Оцініть можливий ступінь ризику та ймовірні витрати на реалізацію стратегії ПП «Чарівний світ» на основі характеристик основних типових стратегій малих підприємств, отриманих за моделлю «товар – ринок» І. Ансофф (табл. 1 в дод. 8).

8c. З огляду на ціннісні орієнтації Олега та Михайла визначте, які пріоритетні цілі для ПП «Чарівний світ» вони можуть сформулювати (табл. 2, дод. 8).

8d. За матрицею «товар – форма існування організації» (рисунок дод. 8), яка використовується як одна з можливих основ для вибору стратегії малою організацією, покажіть, до якого типу стратегії тяжіє «Чарівний світ». Обґрунтуйте свою думку.

8e. На основі наявного матеріалу сформулюйте місію та основні цілі «Чарівників».

8f. Запропонуйте Ваше бачення «дерева цілей», на якому мала б засновуватися розробка та реалізація адаптивної стратегії «Чарівного світу». Зверніть увагу на особливості побудови «дерева» для адаптивних стратегій.

КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ

Одним з додаткових, але не менш важливих засобів доказу правильності вибору стратегічної орієнтації повинно стати дослідження конкурентоспроможності підприємства, тобто його здатності задовольняти потреби споживача краще, ніж це роблять конкуренти. Певна річ, на сьогодні існує багато можливостей оцінки конкурентних властивостей підприємств, але Олег Богданович і Михайло Сергійович вирішили застосувати найконкретніший і найпростіший підхід, згідно з яким конкурентоспроможність організації визначається за конкурентоспроможністю її типової та (або) найбільш перспективної послуги.

На основі попередніх даних (досвід, оцінка стану ринку, передовсім в обраному сегменті діяльності) Олег і Михайло дійшли висновку, яким має бути найперспективніше замовлення. Подібні замовлення траплялися і в базового конкурента – ТзОВ «Перлина». Для подальшого аналізу вони прийняли цю послугу за типову. Хоча на інтуїтивному рівні «шефи» були переконані в її конкурентоспроможності, але все ж вирішили застосувати методику, аналогічну до викладеної у [5], – з метою додаткового виявлення недоліків і резервів виконання наявних у «Чарівного світу» замовлень.

Передовсім вони визначили комплексний показник якості типової оцінюваної послуги порівняно з аналогічною послугою базового конкурента. Для цього було сформовано перелік відповідних показників якості послуги, визначено їхню вагомість залежно від того, якою мірою значення кожного показника цікавить наявних та (або) потенційних споживачів. Для тих показників, які застосовуються для порівняння якісних характеристик послуги, було вказано певні бальні значення (наприклад, від 1 до 10), що дозволяли охарактеризувати міру задоволення даною послугою потреб споживачів конкретного сегмента ринку. (Певні підказки щодо розрахунку комплексного показника якості подано у табл. 1 дод. 9).

Порівняльний аналіз аналогічних послуг базового конкурента свідчить, що «Чарівний світ» виграє за такими факторами:

1) можливість попереднього ознайомлення клієнта з досягненнями фірми (останнім часом «Чарівний світ» почав ретельно зберігати фотографії, відеозйомку найкращих своїх замовлень і може показати клієнтам зразки матеріалів та їх кріплень, чим не можуть похвалитися конкуруючі фірми);

2) вибір для виконання таких великих замовлень, які підпорядковані певним подіям, у більшості випадків потребує значних інтелектуальних зусиль і в підсумку слугує покращанню іміджу фірми;

3) набагато більша, порівняно з конкурентами, кількість повторних звернень до послуг фірми протягом останнього року;

4) наявність додаткової послуги – попереднього макетування замовлень (за опитуванням конкурентів, певний відсоток клієнтів, які до них звертаються, теж бажають провести попереднє макетування, але конкуренти поки що не вважають за потрібне залучати відповідних спеціалістів для надання цієї додаткової послуги);

5) приділення більшої уваги врахуванню (за потреби) індивідуальних побажань клієнта;

6) позитивна оцінка клієнтами професійності їх обслуговування;

7) набагато вищий, ніж у конкурента, відсоток задоволених виконаними замовленнями клієнтів.

Остання позиція потребує додаткового пояснення. У ПП «Чарівний світ» для виконання замовлень переважно використовують кращі сировину та матеріали, досконаліше кріплення, внаслідок чого прикрашені ними приміщення довший час зберігають первісний вигляд, а відтак не потребують додаткових витрат для їхнього оновлення. Крім того, підприємство постійно слідкує за застосуванням нових технологій і пропонує клієнтам ширший асортимент послуг із декорування. Тому опитані постійні клієнти та клієнти, які перейшли від конкурентів, стверджують, що якість послуг ПП «Чарівний світ» їх задовольняє значно більше.

Проте ПП «Чарівний світ» відстає від базового конкурента за такими показниками:

1) триваліший середній термін виконання великих замовлень (5 днів проти 2), це зумовлюється створенням попередніх комп’ютерних макетів великих замовлень, виконанням складніших конструкцій та застосуванням об’ємних фігур, яких, до речі, не мають у своєму асортименті конкуруючі фірми;

2) вища, ніж у конкурентів, середня тривалість оформлення договорів про надання послуг такого типу (у випадку великих замовлень) через їхню більшу складність;

3) незначна додаткова рекламна підтримка замовлень або ж її відсутність.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ АНАЛІЗУ ТА ПЕРЕВіРКИ ЗНАНЬ

9a. Дайте характеристику найперспективнішого типу замовлень для ПП «Чарівний світ». Чи можна його вважати типовою послугою даного підприємства?

9b. Запропонуйте Ваш перелік показників для оцінки якості типової послуги ПП «Чарівний світ» (7–10 показників).

9c. Використовуючи цей перелік і табл. 1 дод. 9, розрахуйте комплексний показник якості типової послуги від «Чарівного світу» порівняно з аналогічною послугою від базового конкурента. Зробіть висновки про недоліки і переваги аналізованої послуги, а також про резерви її покращення.

9d. Поясніть сутність відомих Вам теорій та методик визначення конкурентних переваг організації. Як Ви розумієте поняття конкурентного статусу організації? Як можна його оцінити? «Утріть носа» «великим шефам» із «Чарівного світу» і проведіть оцінку конкурентного статусу даного підприємства за одним з відомих Вам підходів (наприклад за І. Ансоффом або А. Вайсманом).

ЦІНОВА СТРАТЕГІЯ

При оцінці конкурентоспроможності будь+якої продукції її цінові параметри мають для клієнта принаймні однакову з якісними характеристиками вагомість (а іноді й більшу за якісні характеристики).

На ПП «Чарівний світ» існувала типова поелементна калькуляція на проведення робіт з оформлення повітряними кульками – в розрахунку на 1 кульку кожного типу (табл. 1 дод. 10). Для проведення порівняльного аналізу Олег і Михайло здійснили спробу зібрати аналогічні дані щодо цін «Перлини», але вдалося отримати відомості лише про ціну придбання окремих типів кульок та про їхню «прайсову» ціну для замовника (табл. 2 дод. 10). Але й наявні дані дозволяли провести певні паралелі і зробити висновки.

По-перше, звичайну кульку, яку закуповує в постачальників «Чарівний світ», вироблено в Бельгії, а ту, яку закуповує ТзОВ «Перлина», – у Польщі. Це, відповідно, визначає різну якість використаних матеріалів. ПП. «Чарівний світ» завжди вибирає якість.

По-друге, незважаючи на те, що кожна кулька обходиться «Чарівному світу» в 0,27 грн, а «Перлині» – в 0,23 грн, вони виставляють однакову «прайсову» ціну для клієнтів. Хоча зал, оформлений «Перлиною», з огляду на використання гірших матеріалів навряд чи виглядатиме святково так само довго, як зал від «Чарівників», і постійні замовники вже починають відчувати відмінність.

По-третє, конкурент не працює з кульками «металік» через їхню високу собівартість, замість них він використовує різнокольорові звичайні кульки. Хоча клієнти вважають, що композиція багато втрачає, якщо в ній немає кульок «металік». «Чарівний світ» іде назустріч побажанням клієнтів і продовжує використовувати «металізовані» кульки, незважаючи на їхню досить високу закупівельну ціну (0,51 грн за 1 шт.) і на малу різницю між собівартістю і «прайсовою» ціною (0,58 грн = (1,20 – 0,62) грн). Але незначний осмислений програш у ціні для ПП «Чарівний світ» стає великим виграшем у плані охоплення споживачів.

Стосовно фольгованих кульок, то обидва порівнювані підприємства купують їх в одного постачальника, і виробником їх в обох випадках є американська фірма «Анаграм». Але за цією позицією через тривалі зв’язки з постачальником ПП «Чарівний світ» також виграє. Причому виграє двічі: по-перше, коли дешевше купує ці кульки (5,30 грн за 1 шт. проти 8,50 грн за 1 шт. для ТзОВ «Перлина»), по-друге, коли виставляє «прайсові» ціни на ці кульки для замовників (15,0 грн за 1 шт. проти 20,0 грн за 1 шт. від ТзОВ «Перлина»), у такий спосіб отримуючи зайвий привід привабити нових клієнтів і не втратити наявних.

Тобто у «Чарівників» був раз і назавжди виразно сформульований погляд на формування цінової стратегії: за будь-яких умов ставити інтереси замовника на перше місце і підтримувати власний імідж. Потішивши своє самолюбство аналізом витрат і цін, Михайло і Олег (використавши дані табл. 1–3 додатку 10) склали повні калькуляції на два аналогічні типові великі замовлення: одного – від ПП «Чарівний світ», другого – від ТзОВ «Перлина». За результатами проведених розрахунків вони змогли довідатися, чи є їхня типова послуга конкурентоспроможною: спершу – за ціновими параметрами, а потім – за об’єднанням якісних і цінових параметрів.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ АНАЛІЗУ ТА ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ

10a. Відчуйте себе в ролі «Чарівників+шефів» і за витратними матеріалами для виконання типового великого замовлення від ПП «Чарівний світ» та від ТзОВ „Перлина» (табл. 3 дод. 10) та за відповідними поелементними калькуляціями (табл. 1 і 2 дод. 10) складіть підсумкову таблицю з повною калькуляцією на проведення робіт з оформлення повітряними кульками від цих двох підприємств.

10b. Взявши дані з таблиць 1–3 дод. 10 та зі щойно розробленої таблиці, проведіть власну порівняльну оцінку цінової стратегії «Чарівного світу» та його базового конкурента.

10c. Розрахуйте індекс конкурентоспроможності досліджуваної послуги за ціновими параметрами. Як Ви оцінюєте отриманий результат?

10d. На основі значень індексів конкурентоспроможності типової послуги «Чарівного світу» за ціновими 10с та за якісними параметрами 9с розрахуйте й оцініть значення об’єднаного індексу конкурентоспроможності за ціново-якісними параметрами.

ОСТАННЯ КРАПЛЯ

Олег Мандзюк вже відчував себе «кумом короля» чи то й самим королем. Сформовано адаптивну стратегію, до якої, на його думку, вже не можна було причепитися. За виявленими проблемами та можливостями були сформовані цілі і засоби реалізації певних стратегічних і тактичних заходів. Усе це пройшло перевірку на відповідність типовим варіантам розвитку стратегій, випробуваних на досвіді багатьох інших організацій, подібних до «Чарівного світу» за певними основними чинниками (ступенем ризику, ціннісними орієнтаціями керівництва, розміром організації, її потенціалом тощо).

Але невтомний Михайло Сергійович не вважав свою місію виконаною і продовжував вивчати папери, щось рахувати і порівнювати. Перед ним лежали «Графік постійних замовлень від юридичних осіб» (табл. з дод. 6), «Кількість замовлень, що надійшли ПП «Чарівний світ», і були виконані» (табл. 2 дод. 6), штатний розклад (дод. 11, табл. 1 і 2), дані аналізу фінансової діяльності підприємства (зокрема, дані про обсяг реалізації послуг та частку ринку ПП «Чарівний світ» ( табл. на с. 17).

«У нас є спосіб збільшити обсяги збуту послуг з огляду на наше кадрове забезпечення, – сказав Михайло. – Але для обґрунтування, напевно, доведеться застосувати імітаційне моделювання. Наприклад, метод Монте-Карло». Ці слова стали на той момент останньою краплею для Олега Богдановича. Його гарний настрій було зіпсовано. «Так, – прошипів він, – тепер ти вже згадав своє бурхливе минуле: казино, рулетка, Монте-Карло. З мене досить». І грюкнув дверима.

Михайло спокійно подивився на годинник. Дійсно, на сьогодні було досить: вже почалася нова доба. «Не можна так знущатися з начальства», – подумав він. Після повернення Мандзюка з Карпат вони працювали в такому режимі вже більше тижня. «Нічого, продовжимо завтра», – заспокоїв себе Михайло.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ АНАЛІЗУ ТА ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ

11a. Охарактеризуйте певні чинники впливу на стратегічний вибір і в основному сформовану адаптивну стратегію. Уточніть її основні заходи. Перевірте, чи відповідають вони сформованому Вами в завданні (8е) переліку цілей «Чарівників».

11b. Використовуючи всю наявну інформацію щодо діяльності «Чарівного світу», складіть перелік його потенційних резервів. Поставте їх відповідно до основних проблем «Чарівників» і головних стратегічних цілей, які Ви сформулювали.

11c. На відміну від втомленого шефа, візьміть себе в руки. Скористайтесь тими ж даними, які мав перед собою Михайло Сергійович, і спробуйте знайти, в чому ж полягають пов’язані з кадровим забезпеченням резерви для збільшення обсягів збуту «Чарівного світу». Які процеси або явища, на Вашу думку, збирається моделювати бухгалтер?

11d. Підготуйте базу для проведення імітаційного моделювання: зведіть докупи результати розрахунків, отриманих Вами при виконанні завдання 5d, де досліджувалася кількість замовлень, що надходять та виконуються на ПП «Чарівний світ».

МОНТЕ_КАРЛО

Олег Богданович Мандзюк ніяк не міг заспокоїтися. Він мав виправити ситуацію, що склалася. Вдома знайшов конспекти з інститутських курсів «Теорія ймовірності», «Ризик-аналіз проектів» і вирішив «згадати молодість».

По-перше, він згадав сутність імітаційного моделювання. По-друге, з’ясував, що, за іронією долі, дійсно назву методу дало відоме своїми казино розташоване у князівстві Монако місто Монте-Карло, бо саме рулетка є найпростішим механічним приладом, в основу якого покладено процес отримання випадкових чисел, який реалізується в даному математичному методі. Зрозумів, що будь-які процеси або явища, які досліджуються за допомогою методу імітаційного моделювання, мають спільні властивості: змінні є випадковими величинами із заданими законами розподілу; сутність розрахунків полягає в пошуку великої кількості випадкових варіантів (сценаріїв) реалізації процесу; результатом використання методу є отримання розподілу ймовірностей досліджуваного результативного показника. Тепер Олег Богданович почувався в даному питанні впевненіше.

Зранку друзі трохи прохолодно привіталися і продовжили роботу. Вони реалізували п’ять кроків процесу імітаційного моделювання за методом Монте-Карло:

1. Створили розподіл ймовірностей для досліджуваних змінних.

2. Побудували кумулятивний розподіл ймовірностей для кожної змінної.

3. Визначили інтервал випадкових чисел для кожної змінної.

4. Сформували ряд випадкових чисел.

5. Провели дійсне відтворення серії спроб (і100 повторів) з використанням випадкових чисел і одержанням значень змінних.

Середні значення отриманих результатів (можна замість середнього значення взяти медіану) стали підставою для прийняття кінцевого рішення щодо можливостей і шляхів збільшення обсягів збуту послуг.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ АНАЛІЗУ ТА ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ

12a. Згадайте або ознайомтесь з таким теоретико-імовірнісним методом аналізу процесів і явищ, як імітаційне моделювання. Особливу увагу зверніть на проведення імітаційного моделювання за методом Монте-Карло. Якими є загальні принципи побудови математичної моделі для проведення моделювання за методом Монте-Карло? Як вибирається закон розподілу змінних? Як, власне, здійснюється імітація? В чому полягає аналіз результатів імітаційних експериментів?

12b. Здійсніть слідом за Олегом Богдановичем і Михайлом Сергійовичем п’ять кроків процесу імітаційного моделювання за методом Монте-Карло. Почніть з використання результатів завдання 11d. Для проведення моделювання (зокрема, для генерації ряду випадкових чисел та для відтворення серії спроб із 100 повторів) Вам доведеться скласти відповідну програму, застосувавши, наприклад, прикладний програмний пакет MathCAD або звичайний MS Excel. При використанні останнього слід зробити активною його надбудову (рос. «надстройку») «Пакет аналізу».

12c. Після проведеного моделювання Ви можете зробити висновки щодо можливостей і шляхів збільшення обсягів збуту послуг. Для цього знову відкрийте ті ж таблиці, що й у завданні 11с. Подумайте, як врахувати отримані Вами результати моделювання у сформованій Вами раніше адаптивній стратегії діяльності ПП «Чарівний світ».

ЗАКОНОДАВСТВО

«Спитайте першого-ліпшого вітчизняного підприємця, що найбільше заважає його фірмі нормально функціонувати. Це запитання можна вважати риторичним, бо відповідь відома наперед: проблеми з оподаткуванням. 80% опитаних скажуть Вам, що підприємство, яке легально працює і чесно оподатковує свої доходи, не може вижити на ринку», – так міркував уголос Олег Богданович після багатоденного марафону розробки стратегії.

«Навіщо ти знову мене підбиваєш на цю дискусію, якщо добре знаєш моє тверде переконання, – промугикав собі під ніс Михайло Сергійович. – Я – за легальний бізнес. Ти ж перший зробиш мене винуватим, якщо я, піддавшись твоїм умовлянням, підведу «Чарівний світ» під монастир. Досі мені вдавалося добре орієнтуватися в законодавстві, щоб максимально використати його нам на користь».

Дійсно, завдяки тому, що Михайло Сергійович регулярно ретельно вивчав зміни законодавчо-нормативної бази, «Чарівному світу» вдавалося успішно триматися на плаву під гордим парусом чесного платника податків, вдало маневруючи під мінливими вітрами мінливої вітчизняної фіскальної політики.

Зрештою, і своїм виникненням ПП «Чарівний світ» був зобов’язаний тому, що колись, наприкінці 1998 року, вивчаючи «новинки» податково+нормативної бази, Михайло звернув увагу на Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткуання, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» і зрозумів, що задекларована в ньому сплата єдиного податку є істотним полегшенням для підприємців. Він же обрав першу схему сплати єдиного податку за ставкою 6% від суми виручки від реалізації без урахування акцизного збору, але з окремою оплатою ПДВ. Крім полегшення процедури розрахунків з державою, позитивним моментом виплати в бюджет єдиного податку було те, що ПП «Чарівний світ» не повинен був сплачувати в бюджет нарахувань на заробітну плату, що становило приблизно 38% від фонду зарплати підприємства.

«Ти завжди помічаєш необхідне і все робиш правильно, – перервав думки Михайла його шеф Олег, – але сьогодні я отримав електронною поштою листа від нашого київського партнера: вони переходять на іншу схему – сплати 10% від виручки і переоформлюються на «неплатника ПДВ». Що скажеш тепер? Чи буде це нам вигідно? Може, будемо працювати з податківцями, як усі?» «Ні, – твердо відповів Михайло, – я поміркую, як нам адаптуватися до цих обставин, щоб залишитися, як і раніше, чесними підприємцями».

Так, до останнього часу додатковим аргументом на користь застосування 6-відсоткової схеми сплати єдиного податку було те, що київський постачальник-партнер – фірма «Спліт-Росія» – використовував аналогічну схему. Схоже, що тепер для ПП «Чарівний світ» буде невигідно дотримуватися попередньої схеми, оскільки на нього лягатиме майже подвійний тягар сплати ПДВ за придбані у даного постачальника матеріали. Михайло поки що не знав, чи буде для «Чарівного світу» загрозливим перехід до 10-відсоткової схеми оподаткування, але інтуїтивно розумів, що шеф спеціально заохочує його, бо впевнений, що в’їдливий бухгалтер зробить усе, щоб подолати перешкоди.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ АНАЛІЗУ ТА ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ

13a. Яким умовам задовольняло ПП «Чарівний світ», що дозволило йому стати з грудня 1998 року платником єдиного податку? Як було розширено межі платників єдиного податку згідно з додатковими змінами, внесеними до Указу «Про спрощену систему оподаткування…» (згідно з Указом Президента від 28 червня 1999 р.)? На основі даних, що містяться в дод. 7, покажіть на прикладі ПП «Чарівний світ» сутність схеми сплати єдиного податку за 6+відсотковою ставкою.

13b. Від сплати яких податків і зборів звільнявся «Чарівний світ» як платник єдиного податку? Ви вже знаєте, що використання «Чарівниками» 6-відсоткової схеми сплати єдиного податку давало йому змогу зекономити на несплаті до бюджету нарахувань на заробітну плату. Будучи на місці керівництва даного підприємства, на що б Ви спрямували вивільнені таким чином обігові кошти? Поясніть, в чому полягає подвійний тягар, що лягає на плечі «Чарівного світу» внаслідок переходу його постачальника на іншу схему сплати єдиного податку. Прорахуйте дві альтернативи: дотримуватися першої чи другої схеми сплати єдиного податку. Обґрунтуйте свій вибір, використовуючи необхідну інформацію з додатків.

13c. Які компоненти зовнішнього середовища та функціональні сфери зачіпає пристосування «Чарівного світу» до змін у законодавстві? Чи вважаєте Ви адаптацію до нововведень у вітчизняній законодавчо+нормативній базі важливою складовою розроблюваної Вами стратегії? Обґрунтуйте Вашу думку.

13е. Зробіть остаточні висновки щодо формування та реалізації адаптивної стратегії на ПП «Чарівний світ».

НАСТРІЙ

Наступного дня Олег Богданович бадьорим кроком увійшов у невелике приміщення ПП «Чарівний світ», зібрав увесь нечисленний колектив і, поклавши на стіл компакт з «Володарем кілець», оголосив: «Панове, переходимо до стратегічного наступу по всіх фронтах». Колеги зрозуміли: минув короткий період похмурого затишшя, у шефа з’явився бойовий настрій, а відтак і нові ідеї, з якими вони знову будуть рухатися вперед. Олег Богданович дозволив собі посміхнутися, вперше після двотижневої «каторжної» кабінетної праці, коли важкі теорії, складні розрахунки і незнайомі (або забуті) терміни дратували його не менше, ніж ті, яких він учора зовсім не розумів, слухаючи розмову тінейджерів з приводу «Володаря кілець». Але все виявилося можливим: це підтверджували не тільки опановані ним ази стратегічного управління, але навіть сміливі вчинки відчайдушних хоббітів, що успішно діяли, незважаючи на зовсім нестерпні умови. Зараз він знову відчував у собі сили бути Володарем свого життя, долати нові перешкоди зі своєю командою «Чарівників». «Життя тяжке, але воно налагоджується», – подумав він і підморгнув своєму вірному другу бухгалтеру.