Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Податковий менеджмент Ден. Спец. ОП. ФіК 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Передмова

Вивчення дисципліни “Податковий менеджмент” є важливою складовою підготовки компетентних спеціалістів з високою організаційною культурою, професійною підготовкою та особистісними якостями. Умови роботи майбутніх спеціалістів будуть ґрунтуватися на виконані принципів організації податкової справи та контролю за дотриманням податкового законодавства України, що обумовлює підвищені вимоги до їх підготовки.

Програмою навчальної дисципліни “Податковий менеджмент” передбачено вивчення законодавчих засад та організаційних аспектів податкового менеджменту, знання яких необхідно фахівцю з питань оподаткування для ефективного виконання своїх функцій.

Програма навчальної дисципліни розроблена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки спеціаліста за галуззю знань 0305 “Економіка та підприємництво” і є нормативною навчальною дисципліною.

Метою вивчення навчальної дисципліни “Податковий менеджмент” є надання студентам знань з питань податкової діяльності, необхідних майбутнім спеціалістам для здійснення управління в сфері оподаткування як на макрорівні (тобто на рівні економічних інтересів держави), так і на мікрорівні (тобто на рівні економічних інтересів окремих господарюючих суб’єктів).

Предметом навчальної дисципліни єекономічні, організаційні, правові питання, що виникають у процесі управління податками як на макро-, так і на мікрорівні.

Основними завданнями навчальної дисципліни є:

- опанування теоретичних та організаційних основ податкового менеджменту, ролі податкової складової в бюджетних надходженнях;

- оволодіння навичками роботи з законодавчими актами, діючими інструктивними матеріалами та нормативами;

- з’ясування функцій контролюючих органів з адміністрування податкових зобов’язань платників перед бюджетами та державними цільовими фондами;

- з’ясування форм і сутності контрольної роботи податкових органів, особливості проведення податкового аудиту з окремих видів податків.

Засвоєння теоретичного матеріалу навчальної дисципліни “Податковий менеджмент” базується на знаннях, які студенти отримали при вивченні таких навчальних дисциплін, як “Податкова система”, ”Бюджетна система”, “Економіка підприємств”, “Державний фінансовий контроль”, „Казначейська система” тощо.

Програма навчальної дисципліни “Податковий менеджмент” побудована відповідно до вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу.

1. Програма навчальної дисципліни

Після вивчення дисципліни «Податковий менеджмент» студенти повинні володіти інструментальними, міжособистісними, системними та спеціальними компетенціями, а саме:

Інструментальні компетенції

  • здатність отримувати, аналізувати та систематизувати інформацію з базових питань програмного матеріалу навчальної дисципліни з різних джерел (підручників, навчальних посібників, періодичних видань, Інтернету та ін.);

  • здатність ефективно організовувати свій час.

Міжособистісні компетенції

  • здатність здійснювати ефективні міжособистісні комунікації;

  • здатність працювати у команді та в міжнародному контексті;

  • здатність сприймати різноманітність та міжкультурні відмінності;

  • прихильність до етичних цінностей.

Системні компетенції

  • здатність застосовувати знання з питань податкової справи у професійній діяльності;

  • розвиток уміння самостійного поповнення і оновлення своїх знань з актуальних питань податкового менеджменту та творчого їх використання у практичній діяльності.

Спеціальні компетенції

  • здатність роз’яснювати окремі положення податкового законодавства, вирішувати дискусійні питання, надавати пропозиції щодо його удосконалення;

  • здатність володіти сукупністю спеціальних прийомів податкового контролю;

  • здатність застосовувати набуті знання та навички при проведенні податкових перевірок;

  • здатність застосовувати чинне законодавство у разі порушення податкового законодавства, нараховувати пеню, адміністративні штрафи, фінансові (штрафні) санкції;

  • здатність здійснювати контроль за повнотою і своєчасністю сплати податків до бюджету;

  • здатність формувати обґрунтовані висновки за результатами податкового контролю;

  • здатність проводити аналіз причин порушення податкового законодавства та розробляти заходи щодо їх ліквідації;

  • здатність логічно і послідовно викладати засвоєні знання з оподаткування.