Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Податковий менеджмент Ден. Спец. ОП. ФіК 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Тема 9. Контроль справляння платежів за ресурси

Контроль за нарахуванням та сплатою плати за землю як інструменту раціонального використання земельних угідь і регулювання розміщення продуктивних сил. Форми плати за землю: земельний податок та орендна плата. Основи побудови земельного податку: платники, об’єкт оподаткування, база оподаткування, ставки. Диференціація ставок залежно від призначення земельних ділянок, їх місцезнаходження та якісних характеристик. Податковий період. Порядок обчислення плати за землю. Строк сплати плати за землю. Орендна плата та її основні елементи. Індексація нормативної грошової оцінки земель. Порядок зарахування до бюджетів плати за землю.

Збір за користування радіочастотним ресурсом України. Платники збору. Об’єкт оподаткування збором. Ставки збору. Порядок обчислення збору. Порядок сплати збору.

Збір за спеціальне використання води. Платники збору. Об’єкт оподаткування збором. Ставки збору. Порядок обчислення збору. Особливості обчислення збору при встановленні лімітів використання води. Порядок сплати збору.

Збір за спеціальне використання лісових ресурсів. Платники збору. Об’єкт оподаткування збором. Ставки збору. Порядок обчислення збору. Порядок перерахунку збору. Порядок сплати збору.

Тема 10. Контроль нарахування та сплати місцевих податків і зборів

Місцеві податки і збори. Склад місцевих податків і зборів і порядок їх встановлення. Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Платники податку. Об’єкт оподаткування. База оподаткування. Пільги із сплати податку. Ставка податку. Податковий період. Порядок обчислення суми податку. Порядок обчислення сум податку в разі зміни власника об’єкта оподаткування податком. Порядок сплати податку. Строки сплати податку. Збір за місця для паркування транспортних засобів. Платники збору. Об’єкт і база оподаткування збором. Ставки збору. Особливості встановлення збору. Порядок обчислення та строки сплати збору. Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності. Платники збору. Ставки збору. Порядок придбання торгового патенту. Порядок та строки сплати збору. Порядок використання торгового патенту. Строк дії торгового патенту. Туристичний збір. Платники збору. Ставки збору. База справляння збору. Податкові агенти. Особливості справляння збору. Порядок сплати збору.

Модуль 3. Індивідуальне науково-дослідне завдання (ІНДЗ)

2. Методичні рекомендації до самостійної роботи

Згідно з тематичним планом дисципліни “Податковий менеджмент” окремі теми і питання програми викладаються на лекційних заняттях, інші – вивчаються студентами самостійно. Самостійна робота студентів повинна проводитися у двох напрямах:

- з окремих питань тем дисципліни, основні положення яких розглядалися під час аудиторних занять, увагу слід зосередити на більш детальному вивченні окремих положень законодавчих актів;

- з питань тем дисципліни, які повністю передбачені для самостійного вивчення, необхідно опрацювати та засвоїти матеріал у відповідності з навчальною програмою.

При вивченні дисципліни студентам слід керуватися рекомендованим списком літератури.

Крім того, для надання необхідної допомоги студентам у самостійному вивченні окремих тем і питань нижче наводиться їх стисле викладення.

З метою закріплення програмного матеріалу студентам необхідно провести самоперевірку знань за допомогою питань, які наведені після кожної теми, виконання запропонованих завдань та рефератів.

При контролі виконання завдань для самостійного опрацювання оцінці підлягають:

  • самостійне опрацювання окремих питань тем дисципліни;

  • самостійне опрацювання питань для самоконтролю знань;

  • виконання запропонованих завдань;

  • написання рефератів.

Завдання самостійної роботи повинні бути оформлені з урахуванням вимог та методичних рекомендацій.

Обсяг виконаної самостійної роботи та її якість враховується при підведенні підсумків поточного та підсумкового контролю.