Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
38
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
773.78 Кб
Скачать

тивація і контроль, які пов’язані з процесом комунікації прийняття рішень.

З переходом України на ринкові відносини відбулася перебудова всієї фінансової системи, що внесло суттєві новації в управління фінансовими ресурсами територіальних громад та їх об'єднань. Цьому сприяла демократизація суспільних відносин, формування громадянського суспільства, що стимулювало внесення змін до системи управління на місцях. Делегування власних повноважень територіальним громадам у здійсненні господарського, соціального, культурного будівництва супроводжувалося закріпленням за ними необхідних фінансових ресурсів.

Фінансова система, що формується в Україні, тільки тоді стане ефективною, коли в її складі, поряд із державними фінансами, відповідне місце буде належати місцевим фінансам як самостійному інституту. Закріплення в Конституції України інституту місцевого самоврядування, його матеріальної та фінансової основи обумовило необхідність невідкладного практичного розв'язання проблем становлення місцевих фінансів, організації всієї фінансової системи держави на принципово нових засадах.

Проблема фінансової стабілізації вітчизняної економіки - одна з центральних, оскільки це об'єктивна передумова стійкого економічного розвитку та зростання суспільного добробуту. Провідна роль у системі фінансів належить загальнодержавним фінансам.

Унаш час в Україні триває формування бюджетної системи, яке було розпочато ще після проголошення незалежності. Цей процес непростий. Подальша розбудова бюджетної системи потребує складання бюджету в тісному взаємозв’язку з макроекономічним прогнозуванням, забезпечення зв’язків між бюджетом і економікою та реального визначення надходжень і результатів, яких можна досягти.

Провідне місце в системі регулювання економіки держави, створення сприятливого фінансового середовища для швидкого розвитку ринкових відносин, забезпечення макроекономічної рівноваги в економіці належить місцевим бюджетам. Вони є невід'ємною частиною ринкових відносин і одночасно важливим інструментом реалізації державної політики.

Головною метою діяльності державної влади є створення і забезпечення умов для підвищення добробуту населення країни. Основним інструментом, за допомогою якого вказана мета може бути досягнута, є бюджет, складений та виконаний відповідно до напрямів бюджетної політики.

Усучасних умовах бюджет не втрачає своєї ролі, він стає основним інструментом регулювання соціально-економічних процесів. Надходження до бюджету прямо залежить від стану виробництва. У свою чергу, можливість

11

утримувати соціальну сферу, забезпечувати соціальні гарантії населенню залежить від стану надходжень до бюджету.

Державні фінанси, тобто насамперед система бюджетів держави, в ринкових умовах є одним із інструментів впливу на темпи та пропорції розвитку економіки й соціальної сфери. Мобілізуючи доходи до бюджету, держава впливає на фінансові можливості господарських структур і громадян за допомогою об'- єктів оподаткування, ставок податків і пільг при оподаткуванні.

Бюджетна система має значні можливості щодо впливу на темпи та пропорції розвитку економіки при фінансуванні саме з бюджету, і насамперед витрат на розвиток економіки. Так із бюджету здійснюється фінансування операційних та інших витрат на розвиток агропромислового комплексу, надаються дотації вугільній промисловості, спрямовуються капітальні вкладення в об'єкти загальнодержавного значення, фінансуються науково-технічні програми.

За допомогою бюджету створюються спеціальні економічні зони, які суттєво впливають на прискорення територіального розвитку економіки. Крім того, з бюджету фінансуються соціальні витрати (зокрема освіта, підготовка кадрів, охорона здоров'я, охорона довкілля тощо). Обов'язковою складовою невиробничих бюджетних програм є реалізація заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення.

Отже, бюджетний менеджмент – це сукупність взаємопов’язаних дій (управлінських функцій), прийомів, методів, що спрямовані на управління бюджетними ресурсами і відносинами, які виникають у процесі руху бюджетних потоків.

Бюджетний менеджмент, як система управління, складається з двох підсистем: керованої підсистеми, або об’єкта управління, та керівної підсистеми, або суб’єкта управління.

Треба зазначити, що об’єктом виступає бюджет, а суб’єктом – органи управління бюджетом.

У сучасній економічній літературі бюджет розглядається в трьох аспектах:

-за формою – це фінансовий план держави;

-за сутністю – як економічна категорія;

-за матеріальним змістом – як централізований фонд державних ресурсів. Бюджетний менеджмент спрямований на управління потоком бюджетних

ресурсів та відносин, які виникають між господарюючими суб’єктами в процесі руху грошових коштів. Він являє собою процес управління державними фінансами та здійснення впливу на них за допомогою методів і важелів бюджетного механізму.

Бюджетний менеджмент складається із стратегії та тактики управління потоками державних фінансів.

12

Під стратегією розуміють загальний напрям та засіб для досягнення поставленої мети. Стратегія дозволяє сконцентрувати зусилля на тих варіантах рішень, які є найбільш прийнятними.

Бюджетна стратегія – це довгостроковий курс бюджетної політики держави, що розрахований на перспективу й зумовлює розв’язання великомасштабних завдань, які визначаються загальнонаціональною стратегією соціальноекономічного розвитку країни. Бюджетна стратегія має встановлювати основні напрями бюджетної політики та спрямовуватись на розробку таких економічних важелів, які були б націлені на їх реалізацію.

Основою розробки бюджетної стратегії є бюджетне прогнозування, що є складовою прогнозування макроекономічного розвитку соціально-економічних процесів у країні взагалі. Бюджетне прогнозування – це процес розробки основних показників Державного бюджету на перспективу, прогнозування найважливіших надходжень і видатків бюджету.

Тактика – це конкретні методи та прийоми для досягнення поставленої мети в конкретних умовах. Завданням тактики управління є вибір найбільш оптимального рішення та найбільш прийнятних в даній фінансовій ситуації методів і прийомів управління.

Бюджетна тактика є швидкодіючим механізмом бюджетної політики в країні, гнучким методом пошуку короткострокової рівноваги, стабілізації та пристосування до постійно змінюваних умов. Бюджетна тактика фактично є продовженням, конкретизацією бюджетної стратегії. За допомогою бюджетної тактики органи управління забезпечують реалізацію поточних завдань функціонування та розвитку бюджетної системи країни на певному історичному етапі. Проте бюджетна тактика є більш гнучкою, оскільки визначається динамікою економічних і соціальних факторів.

Основою розробки бюджетної тактики є бюджетне планування – важлива складова фінансового планування, підпорядкована вимогам фінансової політики держави. Економічна сутність бюджетного планування полягає в централізованому розподілі ВВП між ланками фінансової системи на основі загальнонаціональної соціально-економічної програми розвитку країни в процесі складання та виконання бюджетів різного рівня.

Надзвичайно важливою є проблема вироблення стратегії реформування бюджетної системи держави в цілому. Необхідно чітко усвідомлювати, в якому напрямі йти і чого треба досягти в результаті реформ та нововведень. Не можна далі успішно будувати бюджетний процес і проводити бюджетну політику без бачення розвитку подій принаймні на 4-5 років наперед.

Модель раціонального процесу управління в бюджетній сфері наведена на рисунку 1.1.

1313

Соціальна проблема

Встановлення мети: розв’язати соціальну проблему

Формування реального завдання

Розробка стратегії для досягнення завдання

Надання якісної оцінки завдання

Виконання

Моніторинг результатів

Досягнута

мета

Оформлення результату

Рис. 1.1. Модель раціонального процесу управління

14

1.2. Бюджетний менеджмент як навчальна дисципліна

Предметом бюджетного менеджменту як навчальної дисципліни є бюджетний процес і управління ним.

Бюджетний менеджмент, як науковий напрям, є одним з напрямів фінансового менеджменту, а як навчальна дисципліна був виділений не так давно.

Вивчення дисципліни «Бюджетний менеджмент» провадиться з урахуванням того, що студенти вже мають базову фінансову освіту – «бакалавр з фінансів», та засвоїли блок дисциплін загальноекономічної й професійної підготовки: «Макроекономіка», «Фінанси», «Бюджетна система», «Податкова система». Окрім цього, дисципліна «Бюджетний менеджмент» має зв’язки з дисциплінами «Податковий менеджмент», «Фінансовий менеджмент» (рис. 1.2), тобто студенти з базовою фінансовою освітою повинні виробити навички прийняття управлінських рішень у сфері фінансів.

 

 

 

 

БЮДЖЕТНИЙ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фінансовий

 

 

 

 

Податковий

 

 

 

 

 

 

 

 

 

менедж-

 

 

МЕНЕДЖМЕНТ

 

 

 

 

 

 

 

 

менеджмент

 

 

мент

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Казначейська Місцеві система фінанси

Бюджетна система

Фінанси

Рис. 1.2. Взаємозв’язок дисципліни «Бюджетний менеджмент» з іншими дисциплінами

15

Бюджетний процес - це діяльність, регламентована нормами права, по- в'язана зі складанням, розглядом, затвердженням бюджетів, їх виконанням і контролем виконання, розглядом звітів про виконання бюджетів, що складають бюджетну систему України.

Бюджетний процес характеризує і відображає систему управління бюджетом, яка, в свою чергу, включає:

1)органи управління бюджетом;

2)структуру бюджетного процесу та методологію бюджетної діяльності. Стадіями бюджетного процесу, за Бюджетним кодексом, визнаються:

1)складання проектів бюджетів;

2)розгляд та прийняття Закону «Про Державний бюджет України»,

рішень про місцеві бюджети;

3)виконання бюджету, в тому числі у разі необхідності внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України», рішень про місцеві бюджети;

4)підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету і прийняття рішення щодо нього.

На всіх стадіях бюджетного процесу здійснюються фінансовий контроль і аудит та оцінка ефективності використання бюджетних коштів.

До основних завдань бюджетного процесу відносять:

-забезпеченнязбалансованостібюджету;

-гармонізаціюбюджетної таекономічноїполітики;

-досягнення реалістичностіпрогнозногообсягудоходівтавидатківбюджетів;

-виявлення матеріальних іфінансовихрезервів;

-здійснення перерозподілу бюджетних ресурсів між бюджетами;

-здійсненняконтролюнавсіхстадіяхбюджетногопроцессу.

Шляхипокращанняякостібюджетногопроцесу:

-перехід до середньота довгострокового бюджетного планування згідно з бюджетною стратегією України;

-забезпечення зв'язку між загальними стратегічними цілями і прийнятими тактичними рішеннями;

-розробка бюджету на основі поставлених цілей з урахуванням наявних ресурсів;

-спрямування бюджетних рішень на здійснення пріоритетних соціальних програм та забезпечення їхньої ефективності;

-оцінка ефективності дій та їх коригування з метою досягнення соціальної

йфінансової ефективності та відповідності поставленим цілям;

-залучення широкого кола учасників бюджетного процесу, громадськості та інших зацікавлених осіб.

Найважливішими складовими грамотно побудованого бюджетного процесу

єйого структурне і нормативне відображення у часі.

16

1.3. Особливості управлінської діяльності в бюджетному процесі

Управління державними фінансами включає дві основні складові: органи управління та форми і методи управлінської діяльності.

Основними завданнями органів управління бюджетною системою є забезпечення узгодженості функціонування окремих сфер бюджетних відносин. Це досягається чітким розмежуванням функцій і повноважень між фінансовими органами та інститутами. Центральне місце в управлінні фінансами займає Міністерство фінансів України.

Органи управління бюджетом можна згрупувати в три основні групи:

1.Органи законодавчої та виконавчої влади:

-Верховна Рада України;

-Кабінет Міністрів України;

-обласні та районні держадміністрації;

-ради народних депутатів усіх рівнів, їх виконавчі комітети.

2.Органи оперативного управління бюджетом:

-Міністерство фінансів України та територіальні фінансові органи;

-Державне казначейство України;

-Контрольно-ревізійне управління;

-Державна податкова адміністрація;

-Рахункова палата Верховної Ради України.

3.Органи нефінансового профілю, які виконують функції, безпосередньо пов’язані з формуванням доходів та фінансуванням видатків бюджетів:

-Митний комітет та його підрозділи;

-органи Міністерства внутрішніх справ;

-органи юстиції та нотаріальні контори;

-природоохоронні органи та інспекції;

-державні інспекції з контролю за цінами та інші;

-різні управлінські структури (галузеві міністерства та відомства, а також підприємства, організації, установи, керівники яких наділені функціями розпорядників коштів).

Другою складовою системи управління державними фінансами є методи управлінської діяльності в бюджетному процесі.

Управління державними фінансами здійснюється за допомогою таких методів: бюджетного прогнозування та планування; бюджетного регулювання та стимулювання; бюджетного обліку; бюджетного контролю.

Рівень бюджетного планування залежить від трьох основних чинників:

-чіткого формулювання цілей і завдань, які вирішує та чи інша держава – це класична вимога до менеджменту й бюджетного менеджменту в тому числі;

17

-достовірності інформації, яка використовується в бюджетному плануванні;

-методів, які використовуються при бюджетному плануванні.

Складові бюджетного менеджменту визначаються загальними функціями управлінської діяльності в галузі фінансів.

Виділяють такі основні функції менеджменту:

-стратегічне планування;

-планування реалізації стратегії;

-організація виконання розроблених планів;

-облік;

-контроль.

З огляду на функції менеджменту та структуру бюджетного процесу, виділяють такі складові бюджетного менеджменту:

-організація бюджетного планування;

-організація виконання бюджету;

-облік виконання бюджету;

-звітність;

-контроль виконання бюджету.

Інформація є тією системою забезпечення, без якої неможлива управлінська діяльність. Інформація характеризує стан об’єкта управління – бюджету на певний час або за певний проміжок часу.

До інформації висуваються такі вимоги:

1.Достовірність.

2.Своєчасність.

3.Повнота.

Контроль за виконанням бюджету є складовою фінансового контролю, а фінансовий контроль – це реалізація на практиці контрольної функції фінансів.

Органи, на які покладено функцію контролю за виконанням бюджету:

-Верховна Рада України;

-Рахункова палата Верховної Ради України;

-Міністерство фінансів України;

-Державне казначейство України;

-Державна контрольно-ревізійна служба України;

-Верховна рада Автономної Республіки Крим та місцеві ради;

-Рада Міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації та виконавчі органи рад.

18

Питання для самоконтролю та завдання

1.Що таке бюджетний менеджмент?

2.Яка роль бюджетного менеджменту у бюджетному процесі?

3.Що є об’єктом та суб’єктом бюджетного менеджменту?

4.Назвіть складові бюджетного менеджменту.

5.Які Ви знаєте складові бюджетного процесу?

6.Які Ви знаєте етапи та методи управлінської діяльності у бюджетному процесі?

7.Охарактеризуйте бюджетне планування та його роль у бюджетному процесі.

8.Охарактеризуйте управління виконанням бюджету.

9.Охарактеризуйте бюджетний контроль та його місце в управлінні бюджетним процесом.

10.Назвіть чинники, від яких залежить рівень бюджетного планування.

11.Які методи використовують при бюджетному плануванні?

12.Розкрийте взаємозв'язок функцій і складових бюджетного менеджменту.

Орієнтовна тематика рефератів

1.Розвиток науки про управління.

2.Виділення бюджетного менеджменту в окремий напрям фінансового менеджменту.

3.Концептуальні засади управління бюджетними коштами в Україні.

19

ТЕМА 2. СТРУКТУРА БЮДЖЕТУ ДЕРЖАВИ ЯК ОБ’ЄКТ УПРАВЛІННЯ

2.1.Сутність, призначення та роль бюджету держави.

2.2.Бюджетний устрій та бюджетна система України.

2.3.Склад доходів та видатків бюджетів.

2.4.Бюджетний дефіцит та шляхи його подолання.

2.5.Бюджетна політика.

2.1.Сутність, призначення та роль бюджету держави

Економічний статус кожної держави визначається насамперед обсягами фінансових ресурсів, які вона має в розпорядженні для виконання своїх функцій. Фінансові ресурси повинні забезпечувати підтримку високих темпів розвитку економіки, підвищення життєвого рівня населення, розвиток міждержавних економічних та культурних відносин. У зв’язку з цим величезне значення має фінансова політика, яка проводиться в державі у сфері залучення та подальшого використання акумульованих державою коштів. Значну роль як у самій структурі ринкових відносин, так і в механізмі їх регулювання з боку держави відіграє державний бюджет країни. Він – невід'ємна частка ринкових стосунків і одночасно важливий інструмент реалізації державної політики. З огляду на це, важливо добре знати природу бюджету, особливості його формування і функціонування, способи використання в інтересах ефективного розвитку суспільного виробництва. У зв’язку цим виникає потреба удосконалення і посилення впливу бюджетного механізму на підвищення раціонального використання усіх видів фінансових ресурсів.

Бюджетний механізм – це сукупність форм і методів формування і використання фінансових ресурсів державного й місцевих бюджетів при досягненні ними стану рівноваги, що застосовуються з метою впливу на економічний і соціальний розвиток суспільства. Складовими бюджетного механізму є: бюджетне забезпечення; бюджетне регулювання; система фінансових індикаторів і фінансових інструментів, які дають змогу оцінити його вплив на розвиток економіки.

Бюджетний механізм взаємопов'язаний з фінансовим механізмом підприємств і організацій у плані функціонування фінансових ресурсів у різних сферах і галузях економіки держави.

Через бюджетний механізм необхідно оптимізувати розподіл фінансових ресурсів для зростання суспільного добробуту при наданні суспільних благ і послуг. Саме через бюджетний механізм відбувається ефективний та раціональний розподіл ресурсів для задоволення потреб суспільства.

Бюджет держави як одна з ланок фінансової системи України є економічною категорією і відображає економічні відносини, які виникають між державою і підприємствами, організаціями, установами всіх форм власності і фізичними особами з приводу утворення і використання централізованого фонду

20

Соседние файлы в папке Дєєва Н.М. Бюджетний менеджмент