Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП Бух. облік денна2008 / розпод. бал., самос. робота.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
625.66 Кб
Скачать

Вправи для самостійної роботи

Вправа 1

По результатах звітного року підприємство отримало прибуток в сумі 56200 грн. 15% прибутку направлено на формування резервного фонду, 20% - на формування фонду соціально культурного призначення, 20% - на формування спеціального фонду, решту направлено на нарахування дивідендів власникам підприємства.

Необхідно:

1. Відобразити наведені операції в обліку.

Вправа 2

На момент скликання установчих зборів особи, які підписались на акції, внесли 40% їх номінальної вартості на поточний рахунок у банку, чим засвідчили право власності на активи підприємства. Через місяць акціонер товариства звернувся до правління з проханням виключити його зі складу акціонерів і повернути йому вартість викуплених акцій. Правління відмовило акціонеру в проханні і пояснило порядок вибуття з членів акціонерів.

Необхідно:

1. Відобразити в обліку операцію формування статутного капіталу АТ.

2. Прокоментувати пояснення правління щодо порядку вибуття з членів акціонерів.

Вправа 3

Акціонерним товариством зареєстровано статутний капітал і здійснено випуск акцій номінальною акцією 500 тис. грн. Учасниками оплачено акції у вигляді:

  • грошовими коштами – 40 тис. грн.;

  • основними засобами – 250 тис. грн.;

  • матеріальними оборотними активами – 50 тис. грн.;

  • нематеріальними активами – 50 тис. грн.;

  • цінними паперами - 110 тис. грн.

Частина акцій , що були викуплені перепродано за емісійною вартістю 300 тис. грн. Різницю між емісійною вартістю оплачених і проданих акцій віднесено на додатковий капітал 46 тис. грн.

Необхідно:

Скласти бухгалтерські проводки за наведеними операціями

Вправа 4

Товариство з обмеженою відповідальністю створене фізичними особами ліквідується у зв’язку із закінченням терміну статутної діяльності зафіксованого у Статуті. Для розрахунку по своїм борговим зобов’язанням підприємство реалізувало основні засоби за договірною вартістю 258 тис. грн. ( у т.ч. ПДВ 20%). Сума нарахованого зносу на дату реалізації склала 124 тис. грн., первісна вартість засобів – 170 тис. грн. З отриманих на поточний рахунок коштів від реалізації, 54 тис. грн. направлено на виплату заробітної плати, 36 тис. грн. – перераховано податків до бюджету, 24 тис. грн. – зборів і внесків до фонду соціального страхування, 81 тис. грн. –перераховано постачальникам. Відображено повернення внесків учасникам на суму 32 тис. грн. Решту господарських засобів, грошових коштів і прибуток розподілено між учасниками. Повернуто учасникам виробничі запаси на суму 12 тис. грн., грошові кошти через касу – 20 тис. грн., розподілено прибуток між учасниками – 4 тис. грн., віднесено на розрахунки з учасниками використаний у звітному місяці прибуток” – 1,5 тис. грн.,

Необхідно:

1. Відобразити в обліку наведені операції.

Питання для самоперевірки

  1. Розкрийте сутність вкладеного і накопиченого власного капіталу.

  2. Сутність резервного капіталу та його облік ?

  3. Який капітал вважається іншим додатковим капіталом ?

  4. Якими записами в обліку відображається дооцінка і уцінка необоротних активів?

  5. У якому порядку обліковуються безоплатно отримані активи?

  6. У яких нормативних документах наведено вимоги до оцінки власного капіталу у фінансовій звітності?

Література: [11, 12, 24, 31, 32, 40, 43, 46]

Модуль 2

Змістовий модуль 2

Тема 12: Облік зобов'язань

Мета: придбати знання з організації та методології обліку зобов'язань

План вивчення теми:

  1. Оцінка зобов'язань.

  2. Облік довгострокових зобов'язань.

  3. Облік розрахунків з бюджетом за податками.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

За результатами господарської діяльності у підприємства на кінець звітного періоду можуть залишатись не сплачені борги юридичним та фізичним особам. Така заборгованість називається кредиторською. Методологічні засади формування інформації про таку заборгованість в обліку і звітності наведені у П(с)БО 11 “Зобов’язання".

Для вивчення першого питання студентам необхідно ознайомитись із основними положеннями П(с)БО 11 "Зобов'язання", 14 "Оренда "(розд. 2.3), 17 "Податок на прибуток" (2.12), 19 "Об'єднання підприємств", "Розкриття інформації щодо пов'язаних сторін", 21 "Вплив змін валютних курсів" (розд. 2.9), в яких наведені правила оцінки зобов'язань.

Кредиторську заборгованість можна поділити на 2 групи за двома ознаками:

Соседние файлы в папке НМП Бух. облік денна2008