Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПм 09.1 / Податкове рахівництво Ден. Маг. 2010.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.06 Mб
Скачать

5.1. Індивідуальні завдання

Тема 2. Податковий облік з податку на додану вартість Ситуаційні вправи

Завдання 1

1. Підприємство вирішило перейти на спрощену систему оподаткування – сплату єдиного податку з ставкою 10%.

Чи потрібно підприємству здійснювати зняття з реєстрації як платника ПДВ?

2. 07.08.20__ р. ТОВ «Веста» подало заяву про перехід на сплату 10-відсоткового єдиного податку. Того ж дня платника податків зняли з реєстрації. На той час на балансі підприємства значився комп’ютер вартістю 3000 грн., який використовувала бухгалтерія.

Чи виникають у ТОВ «Веста» податкові зобов’язання з ПДВ?

3. Підприємство «Гурман» здійснює продаж товарів за готівку. Чи потрібно за такими операціями виписувати податкову накладну?

4. Підприємство, що займається роздрібним продажем побутової техніки, закупило у постачальника партію телевізорів – 100 штук за ціною 1200 грн. з ПДВ. Один телевізор було вирішено використати для потреб підприємства – передати до приймальні директора.

Чи будуть виникати податкові зобов’язання з ПДВ за такою передачею?

5. Працівник підприємства – платника ПДВ представив разом зі звітом про кошти, видані на відрядження, автобусний квиток, в якому зазначена сума ПДВ, але податковий номер перевізника не зазначений.

Чи можна відобразити податковий кредит за таким квитком?

6. Підприємством було відпущено покупцю продукцію в зворотній тарі (пляшки, при передачі право власності на них переходить покупцю). По закінченні 12 місяців тару так і не було повернено.

Чи виникають у продавця податкові зобов’язання з ПДВ?

7. Підприємство надає нерезиденту маркетингові послуги та консультації щодо стратегії просування продукції на ринку України. Надалі нерезидент продає продукцію українським компаніям. Нерезидент є юридичною особою без постійного представництва.

Чи є об’єктом ПДВ операції з проведення маркетингових досліджень, що здійснюються на території України?

Завдання 2

ТОВ «Онікс» 26 жовтня поточного року здійснено передоплату за товар ТОВ «Кромка» на суму 2400 грн., ПДВ – 400 грн. Отримано податкову накладну №45.

29 жовтня поточного року затверджено звіт про кошти, видані під звіт, згідно з яким придбано канцелярські товари на уму 36 грн., ПДВ – 6 грн. При цьому надано касовий чек від 10.10.20__ р. із фіскальним номером 0006686.

30 жовтня поточного року відображено податковий кредит щодо наданих послуг нерезидентом – фірмою «Топ» (Росія). При цьому у вересні було підписано акт і ТОВ «Топ» (постійне представництво нерезидента) надало податкову накладну від 01.09.20__ р. №536 на суму 6000 грн., ПДВ – 1000 грн.

Необхідно:

1. Скласти податкові накладні.

2. Відобразити отримані документи у відповідних реєстрах.

3. Провести облік податкового кредиту та податкових зобов’язань.

4. Визначити, чи буде відображатися в реєстрі податкова накладна, отримана від постійного представництва нерезидента?

Завдання 3

Визначте послідовність та процедуру дій підприємства у нижченаведеній ситуації. Які санкції можуть загрожувати підприємству у зв’язку з цим? Відповідь аргументуйте.

Підприємством «Вега» при складанні декларації з ПДВ за серпень було самостійно виявлено помилку за червень: податкові зобов’язання занижені на суму 50 грн.

У червні було здано декларацію із сумою, яка підлягає сплаті до бюджету, у розмірі 8000 грн. За особовим рахунком платника значиться переплата.