Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спец.предмети-ЕП / Економіка та організація інноваційної діяльності Ден. 2012 .doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
892.93 Кб
Скачать

Модуль 1. Інноваційний розвиток підприємства

Змістовий модуль 1. Теоретичні засади розвитку та державного регулювання інноваційної діяльності

Тема 1. Cутнісна характеристика інновацій та інноваційних процесів

Мета: засвоєння, закріплення, поглиблення та систематизація знань про становлення та сучасні тенденції розвитку інновацій.

План вивчення теми

  1. Вплив глобалізації на економіку.

  2. Економічні теорії інноваційного розвитку.

  3. Поняття технологічних укладів.

  4. Поняття інноватики: інновація, нововведення, інноваційний процес. Класифікація інновацій.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

В процесі вивчення даної теми необхідно поглибити теоретичні знання з питань, які знаходяться за межами лекційного матеріалу, розглянути теоретичні засади інноватики. Вивчення теми доцільно розпочати з питань становлення та розвитку теорії інновацій. Особливу увагу слід приділити теорія довгих хвиль М. Кондратьєва, класичній теорії нововведень, неокласичній теорії нововведень, теорії «прискорення».

В рамках вивчення теорій студенти повинні ознайомитися з поняттям циклічного розвитку економічної системи, великих циклів господарської кон’юнктури М. Д. Кондратьєва, поняттям технологічного укладу. Студентам слід звернути увагу на висновки, які було зроблено М. Кондратьєвим з визначених закономірностей циклічного розвитку економічних систем (він називав їх емпіричними правильностями), а також . Також неохідним є ознайомлення з поняттям інновації в контексті класичної теорії інноваційного розвитку Й. А. Шумпетера - австрійського ученого, який був одним із перших науковців, які прийняли теорію циклів М. Кондратьєва.

В результаті вивчення теми студенти повинні: знати поняття та сутність науково-технічного прогресу, базисні визначення теорії інноватики, такі як новина, нововведення, інновація, рівні новизни; наводити системи класифікації інновацій у відповідності до їх практичного значення; виокремлювати інновації за такими ознаками: сферою діяльності підприємства; змістом діяльності; рівнем об’єктивного та суб’єктивного сприйняття; причинами виникнення та ін. Неохідно приділити увагу типам інновацій: продуктоваій технологічній, сировинній, організаційній, збутовій, інфраструктурній та функціям інновацій : базовій, поліпшуючій.

Студент повинен вміти зображувати й пояснювати графічну модель циклічного розвитку економічної системи; називати рушійні сили інноваційного розвитку, періоди великих хвиль, періодичність появи радикальних нововведень (згідно з теорією М. Д. Кондратьєва.), проводити групування країн у відповідності до рівня інноваційного розвитку, знати основні характеристики сучасної ринкової моделі інноваційного типу розвитку.

Завдання до самостійної роботи

  1. Вивчення теоретичного матеріалу теми.

  2. Відповіді на контрольні запитання.

Питання для самоконтролю

  1. Інноваційні теорії та їх застосування в сучасній інноваційній діяльності.

  2. Інновація як джерело сучасного економічного зростання.

  3. Риси гуманістичного суспільства.

  4. Ознаки поняття «інноваційна економіка».

  5. Яка з особливостей сучасного етапу науково-технічної революції має найважливіше значення для економіки України, з огляду на природні багатства країни?

Бібліографічний список до теми

[4, 12, 19, 21, 44, 45, 46]

Тема 2. Теоретичні засади та сучасні тенденції інноваційного розвитку економіки

Мета: засвоєння, закріплення, поглиблення та систематизація знань про сутнісну характеристику інноваційних процесів

План вивчення теми

  1. Особливості інноваційних процесів в умовах ринкової економіки.

  2. Інноваційний цикл

  3. Організація науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт (акронім НДДКР)

  4. Прийняття рішень про виробництво товарів

  5. Конструкторська та технологічна підготовка виробництва

Методичні рекомендації до самостійної роботи

В процесі вивчення даної теми необхідно розкрити зміст та специфіку використання життєвих циклів інновацій, життєвих циклів попиту та технологій, життєвих циклів товарів.

Студенти повинні розглянути сутність інноваційних процесів та інноваційних циклів. Необхідно детально ознайомитись зі структурою інноваційного процесу (фазами інноваційного процесу) та його рушійними силами, встановити основні етапи та характеристики інноваційного циклу.

Під час вивчення теми необхідно приділити увагу змістовній характеристиці інноваційної діяльності та інноваційної інфраструктури. Головний наголос потрібно зробити на тому, що відставання в інноваційних процесах негативно впливає на ефективність і конкурентноздатність підприємства і навіть може призвести до банкрутства.

В роботі над темою студенти повинні дослідити складний механізм інноваційного розвитку. При цьому брати до уваги такі аспекти інноваційного розвитку. Інноваційні процеси беруть початок у певних галузях науки, а завершуються у сфері виробництва, завдяки чому здійснюються прогресивні зміни в економіці. Імпульсами запровадження нововведення на підприємстві служать як суспільні потреби, що випливають із основних цілей народного господарства, так і результати фундаментальних наукових досліджень, зарубіжний прогресивний досвід у галузі технології та організації виробництва, сучасних форм господарювання. До розробки і впровадження інновацій в умовах ринкової економіки спонукає конкуренція.

В результаті вивчення теми студенти повинні знати та характеризувати модель життєвого циклу інновації, інноваційного процесу та інноваційного циклу, виділяти етапи інноваційного процесу та проводити аналіз ефективності кожного з них. Студенти повинні самостійно ознайомитися з поняттям та етапами формування інноваційної моделі на підприємстві.

Окрему увагу слід приділити аналізу ефективності формування та функціонування моделей інноваційного розвитку вітчизняних підприємств. Необхідно охарактеризувати стан та перспективи розвитку інноваційної діяльності в Україні.