Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / Міжнародна економіка Ден. 2012.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
951.3 Кб
Скачать

Бібліографічний список до семінарського заняття

1, 3, 5, 6, 7, 18, 19, 21, 22

Семінарське заняття 2

Тема 3. Світовий ринок товарів та послуг

Мета заняття: закріпити та поглибити знання про еволюцію розвитку теорій міжнародної торгівлі, навчити студентів на основі набутих знань вмінню аналізувати рівень та наслідки міжнародної взаємодії країн на світовому ринку.

План семінарського заняття

  1. Міжнародна торгівля її форми та види.

  2. Необхідність регулювання зовнішньої торгівлі в державі.

  3. Результативні показники міжнародної торгівлі як макроекономічний фактор.

  4. Теорії міжнародної торгівлі.

Обладнання, яке потрібне для проведення семінарського заняття

Міжнародна економіка та міжнародні відносини: Практикум/ В. В. Козик, Л. А. Панковата та ін. – К.: Вікар, 2003. – 368 с.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

З’ясування суті міжнародної торгівлі та її місця в економічному розвитку країн ґрунтується на знаннях дисципліни історія економічних вчень.

Вперше цю проблему поставили меркантилісти у ХІІ ст. А. Монкретьєн та Т. Мен. Вони вважали що міжнародна торгівля є головним джерелом накопичення багатства країни у формі грошей, золота та срібла. Тому держава повинна за допомогою політики протекціонізму всебічно допомагати купцям, які через зовнішню торгівлю сприяли б притоку багатства в країну.

Розглядаючи классичну англійську політичну економію і теорії її засновників А. Сміта, Д. Рікардо, Дж. Міля доцільно звернути увагу на те, що в своїх економічних поглядах класики відкинули погляди меркантилістів і обґрунтували ведучу роль сфери виробництва, як основного джерела багатства країни, а не сфери обігу, як стверджували меркантилісти.

Можливості виробництва та сприятливі природні умови надають переваги тому чи іншому виробництву. Необхідно зрозуміти, у чому суть абсолютних і порівняльних переваг виробництва тієї чи іншої держави. За А. Смітом, такі переваги визначаються різницею в абсолютних витратах на виробництво товару в кожній із країн. За Д. Рікардо, такі переваги визначаються компаративними, порівняльними перевагами. Ознайомтесь та з’ясуйте сутність світової ціни в теорії міжнародної торгівлі Дж. Міля.

У процесі підготовки потрібно звернути увагу на те, що при аналізі міжнародної торгівлі класики використовують тільки один фактор виробництва – працю, а після них використовуються всі три фактори виробництва, які мають різні характеристики і по різному визначають формування світового сукупного попиту і сукупної пропозиції.

Згідно теорії Е. Хекшера і Б. Оліна, порівняльна оцінка факторів визначається за таких умов:

  • необхідна однакова структура споживання в країнах-партнерах;

  • виробники знаходяться в однакових рівних умовах і мають однакові виробничі можливості;

  • необхідні незмінні експортно-імпортні тарифи, транспортні та інші витрати.

Країни розподіляються в залежності від фактора виробництва на капітало- та трудонасичені. А в залежності від насиченості країна виробляє і експортує на світовий ринок фактороінтенсивний товар.

Слід зазначити, що подальший розвиток теорії Хекшера-Оліна неокласиками приводить до цілого ряду нових напрямків (моделей), які базуються на особливій ролі і важливості того чи іншого фактора виробництва. До таких моделей належать теорія “Парадокс” Леонтьєва, кейнсіанська модель “мультиплікатора” і неокейнсіанська модель “акселератора”, теорія життєвого циклу товару і конкуренції М. Портера.

Необхідно акцентувати увагу на альтернативних теоріях та моделях загальної рівноваги.

Слід згадати причини, які привели до переходу від натурального господарства до товарного виробництва, а останнє – до систематичних міжнародних економічних зв’язків між країнами у формі міжнародної, а потім і світової торгівлі. Потрібно чітко з’ясувати чому існує об’єктивна необхідність у торгівлі товарами та послугами між країнами світу. Слід проаналізувати види та форми міжнародної торгівлі і оцінити їх важливість для економічного розвитку України.

Міжнародну торгівлю потрібно розглядати в тісному зв’язку з витратами виробництва, ціновою політикою країни у зовнішній торгівлі. Необхідно пам’ятати, що на рівень цін у міжнародній торгівлі впливає цілий ряд факторів, у тому числі розміри країни. Покажіть вплив митних тарифів та тарифних квот на добробут країни. Проаналізуйте їх економічні наслідки.

Дайте стислу характеристику ефективному тарифу.

(3.1)

При підготовці особливу увагу слід звернути на нетарифні методи регулювання міжнародної торгівлі (імпортні квоти, ліцензії, демпінг, субсидії) і проаналізувати необхідність їх застосування в Україні.

Поряд з названими методами держава може користуватися адміністративними методами, до яких належать система різних видів контролю (санітарний, фіто, епідеміологічний) та заборон (ембарго) на імпорт або експорт товарів. Потрібно охарактеризувати ці методи при економічній ситуації в нашій країні.

Кожна країна у міжнародній торгівлі прагне одержати вигоду, а для цього вона повинна прораховувати результати своєї зовнішньоекономічної діяльності.

Результативність міжнародної торгівлі визначають показники обсягів (експорт, імпорт, зовнішньоторговий обіг), динаміки (темпи росту та приросту), а також показники результативності (сальдо торговельного балансу, сальдо балансу послуг, сальдо некомерційних операцій, сальдо балансу поточних операцій).