Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / Міжнародна економіка Ден. 2012.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
951.3 Кб
Скачать

Ключові терміни і поняття

Глобалістика – самостійна галузь знань про найзагальніші, планетарні проблеми сучасного і майбутнього розвитку людської цивілізації.

Глобальні проблеми – всезагальні проблеми, що відзначаються загальнопланетарним за своїми масштабами і значенням характером, пов’язані з життєвими інтересами народів усіх країн, становлять загрозу життю для всього людства і можуть бути вирішені спільними діями всіх країн світу.

Демілітаризація економіки – роззброєння і ліквідація оборонних галузей виробництва.

Екологічно безпечне розширене відтворення світової економіки – нарощування обсягів виробництва, яке супроводжується прискореним розвитком технологій, що поступово поліпшують навколишнє середовище та якість життя людей на Землі.

Збереження миру – ліквідація озброєнь, демілітаризація економік усіх країн планети, повна ліквідація воєнних блоків і воєнних конфліктів як між країнами, так і в окремих країнах.

Конверсія – зміна пропорцій розподілу фінансових, людських і матеріальних ресурсів між цивільною і воєнною сферами, переключення в ході роззброєння воєнного виробництва й інших видів військової діяльності на мирні цілі.

Нове політичне мислення – усвідомлення всіма народами планети важливості і негайного вирішення глобальних проблем, включаючи розробку системи ефективних міжнародних процедур і механізмів, здатних забезпечити збереження і розвиток людської цивілізації в цілому.

Проблемні питання

  1. Які шляхи вирішення проблеми вичерпаності ресурсів?

  2. В чому полягають позитивні і негативні наслідки і науково-технічного прогресу?

  3. Чому глобальні проблеми можуть бути вирішені тільки світовим співтовариством?

  4. Охарактеризуйте форми прояву глобалізації.

5. Екологічні проблеми як головна мета співпраці світового господарства.

Ситуаційні завдання

Завдання 1

Чому Чорнобильська катастрофа в Україні стала проблемою Європейського регіону? Знайдіть аргументи для обґрунтування відповіді.

Завдання 2

Як на вашу думку, чому країнам Африки країни світу надають допомогу. Яку глобальну проблему вони вирішують.

Завдання 3

США вимагають від Бразилії зменшити обсяги вирубки амазонських лісів. Поясніть причини цього та запропонуйте шляхи вирішення проблеми.

Бібліографічний список до семінарського заняття

2, 3, 4, 7, 18, 20, 22

4. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНИХ ЗАВДАНЬ

Індивідуальна робота є однією з форм самостійної навчальної і науково-дослідної роботи студентів.

Мета науково-дослідної роботи полягає в тому, щоб навчити студентів пов’язувати теорію з практикою, користуватися літературою, статистичними даними, розвинути уміння аналізувати складні питання та робити висновки.

Кращі роботи студентів представляються на конкурс.

Індивідуальна робота студента складається з наступних етапів: вибір теми на основі тематики, яка розроблена кафедрою; нагромадження інформаційного матеріалу; підготовка і написання роботи; захист роботи на семінарі чи конференції.

Студенти представляють роботи на кафедру протягом навчального року.

Робота повинна мати наступну структуру: план, короткий вступ, виклад основного змісту теми, висновок, список використаної літератури.

Розробка обраної теми починається з ознайомлення з відповідною літературою. Але перш, ніж приступити до її підбору, доцільно намітити план роботи з літературою і загальний попередній план роботи.

Попередній план складається звичайно з трьох-чотирьох питань, у процесі роботи він уточнюється і конкретизується.

План – це логічна основа роботи, від правильного його складання потім залежить структура, зміст та логічний зв’язок частин.

Доцільно попередньо намічений план роботи погодити на консультації з викладачем кафедри економічної теорії, що веде семінарські заняття чи читає лекційний курс.

План не слід зайво деталізувати, у ньому перелічуються основні, центральні питання теми в логічній послідовності. Глави можна не розбивати на параграфи. Перелік основних питань закінчується висновком, що представляє узагальнення найважливіших положень, висунутих і розглянутих у роботі.

Маючи попередній план, студент звертається до бібліографії. Істотну допомогу в ознайомленні з бібліографією студенту можуть зробити бібліотечні каталоги (алфавітний, систематичний, предметний), довідкова література (енциклопедії, словники).

При роботі необхідно уважно вивчити відповідну літературу, включаючи монографії, статистичні збірники, матеріали, що публікуються в журналах: “Економіка України”, “Економіст”, “Российский экономический журнал”, “Вопросы экономики”, “Экономист”, “Мировая экономика и международные отношения” та ін.

Джерелами фактичного матеріалу можуть служити статистичні збірники, газети, журнали.

Коли студент у достатньому ступені накопичив і вивчив матеріал, він приймається за його систематизацію і розробку більш повного плану. Уважно перечитуючи накопичені матеріали, він розташовує його в тій послідовності, що представляється йому найбільш доцільною. Одночасно студент фіксує власні думки, які він вважає потрібними визначити.

Основній частині передує вступ. У ньому необхідно показати значення, актуальність проблеми, що розглядається, обґрунтованість причини вибору теми. Крім того, слід зазначити, у яких працях відомих учених-економістів розглядається і досліджується ця проблема, сформулювати основну задачу, що ставиться в роботі.

В основній частині роботи велику увагу варто приділити глибокому теоретичному висвітленню як теми в цілому, так і окремих її питань, правильно зв’язати теоретичні положення з практикою, конкретним фактичним і цифровим матеріалом. Виклад повинний здійснюватися відповідно до складеного плану.

Робота повинна бути написана чіткою мовою, без повторень, скорочень, протиріч між окремими положеннями.

Велике значення має правильне оформлення роботи. На титульному листі необхідно вказати назва вузу, факультету, дослідження, групу, своє прізвище і по батькові, прізвище наукового керівника. На наступному листі оформлюється план роботи, з вказівкою сторінок відповідних розділів.

Дослідження повинне бути написано розбірливо. Цитати, що приводяться в тексті, а також статистичні дані повинні посилатися на відповідні джерела, з яких вони взяті, із вказівкою автора, назви роботи, тому, сторінки. Текст роботи пишеться з одного боку листа з залишенням полів, кожен пункт плану з нової сторінки. Сторінки повинні бути пронумеровані. Обсяг дослідження 10-15 сторінок друкованого тексту на ПК.

В кінці дослідження приводиться список використаної літератури, що складається в наступній послідовності:

1. Офіційні матеріали (закони, укази, постанови).

2. Інші використані в роботі джерела за абеткою прізвищ авторів.

Запропоновані теми індивідуальних науково-дослідних робіт поділені на три рівні складності залежно від репродуктивних, пізнавально-пошукових, пізнавально-практичних, творчих, дослідницьких здібностей студентів.

Виконання індивідуального завдання передбачає опрацювання теоретичних матеріалів по запропонованій темі, дослідження етапів та напрямків розвитку економічних явищ, процесів. Ця робота повинна включати стислий аналіз наукових праць по даній проблемі. В ході виконання роботи необхідно: по-перше, теоретично опрацювати запропоновану тему, по-друге, проаналізувати статистичні данні з цієї проблематики, по-третє, зробити власні висновки.

Науково-дослідна робота потребує не лише дослідження проблеми, а й пропонування власних обґрунтованих пропозицій по вирішенню даного питання та аналізу зарубіжного досвіду з цієї проблематики.