Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / Міжнародна економіка Ден. 2012.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
951.3 Кб
Скачать

Проблемні питання

1. Побутує думка, що економічна інтеграція між країнами, що розвиваються, не зможе забезпечувати істотного зростання їхнього добробуту, оскільки в них просто немає достатнього асортименту товарів, які становлять інтерес для взаємної торгівлі. Яка ваша думка?

2. Які сторони розвитку інтеграційного процесу країн Європі є сприятливими і які несприятливими для України?

3. Ви є головою уряду у великій промислово розвинутій країні, якій протистоять потужні нафтова та кавова картелі. Яку державну політику ви оберете для протидії владі картелей? Яких міжнародних угод ви будете прагнути? Чи слід вам зайняти пасивну очікувальну позицію та дозволити ринковим силам самим розв’язати ці проблеми?

4. Чи справедливе твердження: “Виграш малої країни від інтеграції з великою країною більший, ніж у великої країни”?

5. Використовуючи графічний аналіз, поясніть твердження: “Якщо є зміна торговельних потоків у митному союзі, чистий ефект добробуту в імпортуючій країні-учасниці залежить від співвідношення між розширенням торгівлі та зміною напрямків торгівлі”.

Ситуаційні завдання Завдання 1

Україна та Естонія збираються створити зону вільної торгівлі. До цього Україна імпортувала 10 млн. транзисторних радіоприймачів із третіх країн за 100 дол. кожний, які оподатковувалися митом у 30 дол. Витрати виробництва цих радіоприймачів в Естонії становлять 110 дол., а в Україні – 130 дол.

А. Якою буде для України ціна переорієнтації її зовнішньої торгівлі на Естонію після створення зони вільної торгівлі?

Б. Наскільки має збільшитись обсяг імпорту України, щоб компенсувати витрати, викликані цією переорієнтацією?

Завдання 2

Країна, яка виробляє виключно промислові товари, прагне створити митний союз із країною, яка виробляє виключно сільськогосподарські й сировинні товари. Чи приведе такий митний союз до підвищення рівня добробуту в кожній із країн? Чому?

Завдання 3

США, Китай, Індія, Бразилія та Україна заснували міжнародну асоціацію, щоб утримувати світові ціни на тютюн в найвигіднішому для себе рівні. Частка асоціації становить 60 % світового експорту. Еластичність світового попиту на тютюн за ціною – 0,6, а цінова еластичність конкретних поставок (із країн, що не входять до асоціації) дорівнює 0,75. Доти, доки зберігаються ці еластичності, якою буде:

а) цінова еластичність попиту на поставки тютюну із країн асоціації;

б) оптимальна для картелі величина цінової надбавки (максимізуюча прибуток)?

Бібліографічний список до семінарського заняття

2, 3, 4, 7, 18, 20, 22

Семінарське заняття 8

Тема 13. Глобалізація економічного розвитку

Мета заняття: поглиблення і систематизація знань студентів з сутності глобальних проблем, з’ясування ролі міжнародного співробітництва у розв’язанні глобальних проблем і розвитку світового господарства.

План заняття

  1. Сучасні тенденції глобалізації світової економіки.

  2. Причини виникнення та суть глобальних проблем.

  3. Економічні аспекти глобальних проблем та їх вплив на економічний розвиток України.

  4. Міжнародне співробітництво у розв’язанні глобальних проблем і розвитку світового господарства.

Обладнання, яке потрібне для проведення семінарського заняття

Міжнародна економіка та міжнародні відносини: Практикум/ В. В. Козик, Л. А. Панковата та ін. – К.: Вікар, 2003. – 368 с.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Економічний розвиток цивілізації в останній чверті ХХ століття відбувається під знаком глобалізації ринків товарів, послуг, капіталу і робочої сили. Це зумовило собою появу всезагальних проблем, що відзначаються загально планетарним за своїми масштабами та значенням характером, пов’язані з життєвими інтересами народів усіх країн, становлять загрозу життю для всього людства і можуть бути вирішені спільними діями всіх країн світу.

Необхідно з’ясувати, що кожна з глобальних проблем породжена специфічними причинами. За всієї різноманітності причин глобальних проблем, існують також спільні для них причинно-наслідкові зв’язки, властиві розвиткові технологічного способу виробництва. Сутність глобальних проблем полягає у комплексі зв’язків і відносин між державами та соціальними системами, суспільством і природою у загально планетарному масштабі, які торкаються життєвих інтересів народів усіх країн і можуть бути розв’язані їх спільними зусиллями.

Зверніть увагу на класифікацію основних глобальних проблем сучасності, дайте їм характеристику.

З’ясуйте можливі шляхи розв’язання глобальних проблем. Більш ґрунтовно необхідно розглянути міжнародне співробітництво у вирішенні цих проблем і розвитку світового господарства.