Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
robochiy_zoshit_epizootologiya_3k_ZAG_2013.doc
Скачиваний:
283
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
733.18 Кб
Скачать

Тема: Організація та проведення щеплень тварин і птиці проти інфекційних хвороб. Контроль ефективності вакцин. Складання рекламації.

Мета: Здобуття практичних навичок по організації щеплення тварин, по визначенню доцільності застосування того чи іншого біопрепарату, по підготовці та введенню біопрепаратів; оформлення документації на проведену імунізацію. Засвоїти методи оцінки епізоотологічної ефективності застосування вакцин та браковки біопрепаратів

Матеріальне забезпечення: Інструментарій, що застосовується для введення біопрепаратів, зразки біопрепаратів.

Імунізацію тварин (щеплення) застосовують лише при наявності реальної можливості виникнення епізоотії (перебування тварин в зоні природного вогнища інфекції, загрозливій зоні чи в епізоотичному вогнищі або використання незнезаражених харчових відходів на корм тваринам, тощо), вирішуючи в кожному випадку, що застосовувати - засоби активної чи пасивної імунізації. Тому в кожному конкретному випадку слід визначити доцільність вакцинації з урахуванням епізоотичної ситуації, що склалася та можливих наслідків застосування біопрепарату. Не можна проводити вакцинацію, якщо в ній немає необхідності.

В залежності від епізоотичної ситуації та наявності показань для проведення імунізації визначають категорію пункту: неблагополучний, стаціонарно-неблагополучний, загрозливий, благополучний.

В залежності від цього щеплення мають різний характер - вимушені і планові:

  • - для попередження розповсюдження інфекційної хвороби, яка виникла серед тварин в господарстві, населеному пункті чи в сусідніх господарствах. При цьому тваринам, підозрілим в захворюванні та хворим застосовують специфічні сироватки чи глобуліни, якщо так передбачено інструкцією (такі щеплення мають характер відповідно пасивної запобіжної та лікувальної імунізації ), а вакцинують лише умовно-здорових тварин (підозрюваних в зараженні) – вимушена активна імунізація.

  • - для попередження захворювань, загроза виникнення (занесення) яких існує в господарстві постійно. Такі щеплення проводять: в промислових тваринницьких підприємствах - згідно з технологічними картами обробок по виробничих цехах та вікових групах тварин (птиці), а в колективних та приватних господарствах - частіше навесні перед вигоном на пасовище та літні табори або восени перед постановкою на зимово-стійлове утримання. Щеплення носять характер активної запобіжно імунізації.

Способи введення імунобіологічних препаратів:

  1. Ін'єкційний - введення препаратів внутрішньовенно, внутрішньом'язово, підшкірно, у черевну порожнину, внутрішньосинусно,та ін.

  2. Скарифікаційно-нашкірний - втирання препарату в шкіру, слизові оболонки губ чи ясен.

  3. Інстиляційний - краплинне введення препарату в природні порожнини тіла тварин (кон'юнктивально, клоачно, назально).

  4. Дисперсійний - розпилення рідких і порошкоподібних препаратів у приміщенні, де утримують тварин (птицю).

  5. Аліментарний - згодовування препаратів із кормом або водою.

  6. Комбінований - одночасне, але роздільне використання двох або більше методів.

Місця ін'єкцій біопрепаратів:

підшкірні — в ділянці__________________________________________________________________________;

внутрішньошкірні — в ділянці___________________________________________________________________;

внутрішньом'язове — в ділянку__________________________________________________________________;

внутрішньовенне — у вени______________________________________________________________________;

у черевну порожнину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]