Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
robochiy_zoshit_epizootologiya_3k_ZAG_2013.doc
Скачиваний:
283
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
733.18 Кб
Скачать

Тема: Способи дезінфекції. Дезмашини. Оцінювання ефективності дезінфекції

Мета: ознайомитися з організацією та підготовкою до дезінфекції, а також з технікою для її проведення; ознайомитися з підготовкою та організацією проведення контролю якості дезінфекції та дератизації.

Матеріальне забезпечення: окремі установки для забезпечення проведення дезінфекції. Набір посуду та реактивів для визначення якості дезінфекції.

Дезінфекційні роботи в тваринництві у великих приміщеннях, на значних територіях проводять із застосуванням механізмів, змонтованих на шасі автомобілів, автомобільних причепів, та мобільних установках.

Для вологої обробки приміщень, вигульних дворів, тощо з нанесенням холодних та гарячих розчинів використовують стаціонарні та мобільні (на шасі машин чи як причепи) установки:

  • дезустановка Комарова ДУК

  • ветеринарна дезінфекційна машина ВДМ-2 (ВДА-2)

  • автомобільний дезінфекційний агрегат АДА (АДВ)

  • установка дезінфекційна самохідна УДС

  • дезустановка пересувна ЛСД-3М, УДП-М

  • очисно-мийні дез. установки ОМ – 22614 і ОМ – 5359-01

Наносити деззасобів на поверхні об’єктів можна за допомогою портативних апаратів, до яких належать ручні гідропульти з пневматичним, електричним або ж бензиновим приводом, до комплекту яких входять невеликі резервуари з робочим розчином деззасобу:

  • гідропульти типу КЗ, ГШ-2, ГС-2М, "Дезинфаль",

  • розпилювач ручний вентиляторний РЕД-1,

  • оприскувач моторний переносний ОМП-2 „Олень”,

  • установки УКВ-40 та УКА-10,

  • апарати MISTER III, Golden Eagle, Tornado, Автомакс

Використовують також інші портативні переносні апарати. Портативна техніка для дезінфекції характеризується:

Аерозольна дезінфекція

Аерозолі - це дрібні краплини рідини або тверді частинки, рівномірно розміщені в газоподібному середовищі (повітрі). У тваринництві аерозолі застосовують для дезінфекції, імунізації, хіміопрофілактики і лікування тварин шляхом обприскування, обпилення, газації та ін.

Аерозолі можуть бути дисперсійні, що утворюються за допомогою механічних аерозольних генераторів з форсунками, та конденсаційні - що отримують за допомогою термічних і термомеханічних аерозольних генераторів, різноманітних нагрівальних приладів, а також змішані.

Розрізняють безапаратний метод дезінфекції і апаратний.

Безапаратний метод здійснюється методом возгонки препаратів в результаті їх нагрівання або за рахунок термічних реакцій в результаті з'єднання різних інгредієнтів (хлор + скипидар, перманганат калію+формалін+вода та інші).

Апаратна дезінфекція здійснюється в стаціонарних і пересувних камерах. Аерозольні апарати в залежності від технічних характеристик розділяються на такі групи:

1. Інгалятори та портативні розпилювачі індивідуального використання,

2. Ручні гідропульти (ГШ-2, КЗ, ГС-2М)

3. Обладнання для обприскування тварин - ДДУ-В (дезинфекційно-душова установка В'язкова),

4. Аерозольні генератори: пневматично-вихрова аерозольна насадка (ПВАН), турбулююча аерозольна насадка (ТАН) аерозольний генератор дезінфекційної установки АГ-УД-2, струминні аерозольні генератори САГ-1- САГ-10, дисковий аерозольний генератор ДАГ-2, центробіжні аерозольні генератори ЦАГ-1, ЦАГ-2, електротурбулююча аерозольна насадка (ЕТАН)

Принцип дії аерозольних генераторів

5. Спеціальні дезінфекційні машини або установки: ДУК, ВДМ-2, ВДМ-ЕП , УКВ-40 та УКА-10), та ін.

Змішані аерозолі отримують в дезінфекційних камерах: парова, паро-формалінова, пароповітряна камери.

Промисловістю випускається вогнева повітряна камера (ВППК) камера дезінфекційна парова КДП-3, ряд пароформалінових дезінфекційних камер - КДФ - 5А , КДФ - З, КДФО - 2, ДКСК-18 з ручним і автоматичним управлінням, дезинфекційно-душові (ДДП-2, ДДА-53, ДДА-535, ДДА-2) і дезінфекційні (УД-2П, ДКП-3) камери і установки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]