Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
robochiy_zoshit_epizootologiya_3k_ZAG_2013.doc
Скачиваний:
283
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
733.18 Кб
Скачать

Тема: Організація та планування профілактичних протиепізоотичних заходів.

Мета заняття. Навчитися складати плани протиепізоотичних заходів для боротьби з інфекційними хворобами тварин та птиці.

Матеріальне забезпечення: Журнал епізоотичного стану району, дані про кількість тварин і птиці (оборот стада) на початок наступного року та дані про наявність тварин в особистій власності громадян; зразки планів протиепізоотичних заходів.

Організація і планування ветеринарних заходів покладені на керівників служб державної ветеринарної медицини. Планування сприяє кращій організації праці фахівців ветеринарної медицини, раціональному використанню матеріальних ресурсів, захисту поголів`я від інфекційних та інвазійних хвороб та одержання більшої кількості якісної продукції тваринництва.

Плани повинні бути науково обґрунтовані, їх розробляють з урахуванням епізоотичного та ветеринарно-санітарного стану господарства, особливостей хвороб, що реєструються, біології їх збудників, умов зовнішнього середовища та інших чинників.

Обов'язково планується проведення протиепізоотичних заходів у стаціонарно неблагополучних пунктах по сибірці, емкару, бешисі свиней, лептоспірозу, бабезіозах та інших хворобах. При деяких інфекційних та інвазійних хворобах профілактичні заходи планують лише при наявності захворювань тварин або при умові безпосередньої загрози заносу збудника на дану територію (ящур, чума свиней, Нюкаслська хвороба), при цьому органи ветеринарної медицини ретельно вивчають крайову епізоотологію, враховують місцеві особливості і визначають найбільш відповідні заходи та оптимальні терміни їх виконання.

У благополучних господарствах планові заходи мають переважно профілактичний характер, а в неблагополучних - вимушені, оздоровчі, які спрямовані на ліквідацію хвороби.

Приступаючи до розробки плану протиепізоотичних заходів на черговий календарний термін, керівники ветеринарної служби аналізують наслідки виконання плану за минулий час, ефективність застосованих засобів профілактики або ліквідації захворювань, виявляють недоліки в цій роботі. Ветеринарні фахівці повинні знати досягнення науково-технічного прогресу, володіти даними ветеринарної статистики і вибирати найбільш економічні методи, які при невеликих витратах дають високий ефект.

Основне завдання плану профілактичних протиепізоотичних заходів - попередження виникнення заразних (інфекційних та інвазійних) хвороб тварин і птиці, забезпечення стійкого благополуччя стад і охорона населення від зооантропонозів.

План профілактичних протиепізоотичних заходів складається з двох частин: текстової і власне плану.

У текстовій частині передбачається проведення загальних протиепізоотичних заходів: огородження господарства; будівництво санпропускника, дезбар'єру, шлагбаума, ізолятора та біотермічної ями; облаштування приміщень для профілактичного карантинування протягом 30 днів завезених у господарство тварин; контроль за годівлею, доглядом та утриманням тварин; проведення інших санітарних заходів (санітарного дня, кип'ятіння молочних відвійок, які надходять із молокозаводів, профілактичної дезінфекції).

Власне план заходів складається з 3 розділів: діагностичні дослідження, профілактичні щеплення та лікувально-профілактичні обробки і ветеринарно-санітарні заходи.

План складається за спеціальною формою:

Види заходів

Кількість тварин, що підлягають обробці

В т.ч. по кварталах

І

ІІ

ІІІ

ІV

І. Діагностичні дослідження

ІІ. Щеплення та лікувально-профілактичні обробки.

ІІІ. Ветеринарно-санітарні заходи

При складанні необхідно передбачити наступні питання:

  • строки проведення клінічних оглядів тварин;

  • строки проведення спеціальних діагностичних досліджень тварин (бруцельоз, туберкульоз, лейкоз, кампілобактеріоз, сап, ІНАН, парувальна хвороба коней, пулороз птиці, алеутська хвороба хутрових звірів, тощо);

  • строки проведення профілактичних вакцинацій тварин проти інфекційних хвороб;

  • строки проведення лікувально-профілактичних обробок тварин проти окремих інфекційних та інвазійних хвороб.

Завдання для самостійної роботи:

  1. Опрацювати зразки планів профілактичних протиепізоотичних заходів, наведені на диску з НМК

Лабораторно-практичне заняття № 11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]