Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи РЛС / Екзамен / Екзамен 2012 (описи).doc
Скачиваний:
358
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
470.02 Кб
Скачать

15. Спрощена структурна схема рлс, в якій реалізовано обробку широкосмугових сигналів з фкм (рис. 3.102)

Широкосмуговими (або складними) називаються сигнали, що мають одночасно велику тривалість і широкий спектр, тобто для яких виконується умова fспи >> 1, де fсп - ширина спектру сигналу.

Обробка сигналів з фазовою модуляцією. Коливання U1несучої частоти ЗГ передавача посилюються в одному з двох стробованих підсилювачів, потім в ПП і через антенний перемикач поступають в антену у вигляді фазоманіпулірованих радіоімпульсів. Маніпуляція здійснюється за допомогою схеми формування коду, яка запускається синхронізатором РЛС. Кодові послідовності імпульсів U2, U3 стробують підсилювачі так, що в інтервалах часу з кодовим символом 0 відкритий підсилювач, що не створює фазового зрушення, а при символі 1 - інший підсилювач, що зсовує фазу. Це і дозволяє одержувати в підсилювачі потужності і антені радіоімпульси із заданим кодом (00010).

Прийняті радіоімпульси через АП проходять в приймач і піддаються оптимальній обробці на проміжній частоті.

Лінія затримки, через яку пропускається послідовність імпульсів проміжної частоти U5, має відведення з інтервалами tк.. Щоб стиснути імпульси від tи до tк, потрібно поруйнувати фазову маніпуляцію, тобто виробляти декодування в зворотній послідовності кодуванню: замість 00010 скачки фази повинні слідувати коду 01000. Відповідно до суматора підключені 1-е, 3-е, 4-е і 5-е відведення ЛЗ безпосередньо, а 2-й - через фазообертач на П (інвертування).

УМ – підсилювач потужності

АП –антенний перемикач

УВЧ – підсилювач високої частоти

УПЧ – підсилювач проміжної частоти

16. Визначення радіолокаційного пізнавання, необхідність пізнавання

Розпізнавання радіолокації - це отримання радіолокаційних характеристик різних об'єктів, вибір інформативних і стійких ознак і ухвалення рішення про приналежність цих об'єктів до того або іншого класу (типу).

Необхідність розпізнавання обумовлена наступними чинниками.

1. В умовах обмежених можливостей засобів поразки облік інформації розпізнавання при цілерозподілі - призначення засобів ураження на найбільш небезпечні повітряні об'єкти, наприклад, стратегічний бомбардувальник; запобігання бойовій дії по пастках, що імітують стратегічний бомбардувальник по ЕВП.

2. Різні засоби ураження працюють по різних класах цілей, тому необхідний розподіл класів цілей по засобах поразки.

По ступеню убування потенційної небезпеки класи цілей розподіляються таким чином: стратегічна авіація (СА), повітряний командний пункт (ПКП), літак РЕБ, літак РУК і ДРЛО, тактична авіація (ТА), БЦ, СКР, крилаті ракети (КР), ДПЛА, вертоліт, літак зв'язку і ретрансляції, легкі ДПЛА, ракета-пастка.

Інформація про радіолокаційні характеристики об'єктів може бути одержана методами як активної, так і пасивної радіолокації.

При активній радіолокації визначення радіолокаційних характеристик об'єктів засноване на віддзеркаленні радіохвиль від об'єктів (на вторинному випромінюванні об'єктів).

При пасивній радіолокації може використовуватися природне радіовипромінювання цілей (це радіотеплолокація), або радіовипромінювання бортових джерел радіосигналів і перешкод (навмисних і ненавмисних).

Радіолокаційними характеристиками об'єктів при активній радіолокації є: ефективна площа розсіяння (ЕПР), спектральні і тимчасові характеристики відображених від цілі сигналів, що містять інформацію про форму цілі, розміри, модуляцію, викликану обертанням турбін, гвинтів, а також поляризаційні характеристики сигналів, відображених від повітряних об'єктів.