Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи РЛС / Екзамен / Екзамен 2012 (описи).doc
Скачиваний:
358
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
470.02 Кб
Скачать

40. Узагальнена структурна схема індикатора (рис. 6.8)

Індикатор РЛС складається з ряду електронних пристроїв, що забезпечують виконання функцій, що покладаються на нього.

Кінцевим елементом індикатора є ЕПТ. На трубку подаються:

  • напруги або струми для створення розгорток (растру);

  • відеосигнали з виходу приймача;

  • імпульси масштабних відміток;

  • сигнали формування рухомого електронного маркера;

  • сигнали комутації для зміни режимів роботи;

  • напруги, що забезпечують початковий режим роботи.

Відповідно до цього індикатор включає наступні основні пристрої, які часто називають каналами:

  • канал формування розгорток;

  • канал сигналів;

  • канал формування електронного маркера;

  • канал комутації;

  • пристрій управління режимом роботи трубки;

  • канал масштабних міток висоти.

Канал формування розгорток є основним каналом індикатора і забезпечує створення необхідного растру.

Канал сигналів призначений для передачі посилених приймачем луна-сигналів, імпульсів масштабних відміток і імпульсів маркерного сигналу до електродів трубки.

Пристрій управління режимом роботи трубки забезпечує живлення трубки, можливість фокусування електронного пучка, регулювання яскравості зображення, а також можливість зсуву початку розгортки.

Канал формування електронного маркера виробляє імпульси необхідної форми, затримані на певний час щодо моментів початку розгорток. Ця затримка плавно регулюється і точно фіксується, що дає можливість розміщувати маркер в будь-якій точці екрану.

Канал комутації забезпечує відтворення на екрані індикатора сигналів декількох радіолокаційних каналів, рухомих маркерних міток і інших службових сигналів.

Канал масштабних міток висоти є тільки в індикаторах вимірювання висоти, що визначається специфікою формування цих міток. Масштабні мітки дальності і азимута в РЛС виявлення формуються самостійними системами формування масштабних міток і розглядаються окремо.

41. Індикатори кругового огляду (іко) з системами відхилення що обертаються (рис. 6.12)

Для створення радіально-кругової розгортки (РКР) за допомогою відхилюючих котушок (ВК), що обертаються і формують магнітне поле, яке відхилює електронний пучок перпендикулярно лініям магнітного поля, потрібне їх живлення струмом пилкоподібної форми постійної амплітуди Im.

Обмежувач призначений для виключення запуску розгортки від випадкових імпульсних наведень і здійснення запуску стабільними по амплітуді імпульсами.

Розширювач є чекаючим мультивібратором і призначений для забезпечення нормальної роботи генератора струму, що лінійно змінюється (ЛІТ). Пилкоподібний струм, створюваний ЛІТ, протікаючи від відхилюючих котушок, формує змінне магнітне поле, що переміщає електронний пучок уздовж радіусу екрану ЕПТ, тобто утворює лінійну розгортку по дальності. Відхилюючі котушки обертаються в площині, перпендикулярній осі трубки, з швидкістю, рівній швидкості обертання антени. Таким чином, необхідний закон повороту магнітного поля забезпечується поворотом самих котушок.

У магнітних трубках, використовуваних в ІКО, відхилення електронного пучка прямо пропорційне струму iк відхилюючих котушок (ВК), а не напрузі Uк, як в електростатичних трубках, тобто саме струм iк повинен мінятися по лінійному закону.

Оскільки струм повинен змінюватися по лінійному закону, що складно технічно, то перевагу віддають створенню напруги, що лінійно змінюється. В цьому випадку напруга на ВК (еквівалентна схема ВК містить паралельне з'єднання активного опору шунта Rш, реактивних опорів індуктивності і місткості котушки) рівна сумі напруг на активному опорі котушки і індуктивності. Це призводить до того, що напруга на ВК буде трапецієідальною за формою, отже, тут корректніше використовувати назву генератор імпульсів трапецієідальної форми.

Для передачі обертання від антени до ВК можуть бути застосовані механічна передача або синхронно-стежача система. Механічна передача обертання може бути здійснена за допомогою гнучкого валу або зубчатої передачі. Проте в цьому випадку виходять великі помилки (+1о) і неможливо передати обертання антени на великі відстані. Якщо відстань між приводом антени і індикатором не перевищує 1-1.5 метри, то використовують зв'язок механічний за допомогою гнучкого валу. Синхронно-стежача система забезпечує високу точність передачі і широко застосовується в індикаторах РЛС.

Пристрій зсуву центру забезпечує винесення початку розгортки в будь-яку точку екрану і за його межі. Для цього використовується котушка зсуву розгортки струмом, величина якого може мінятися в необхідних межах і повертатися щодо горловини трубки на будь-який кут.