Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи РЛС / Екзамен / Екзамен 2012 (описи).doc
Скачиваний:
358
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
470.02 Кб
Скачать

20. Структурна схема рлс з автоматичним фільтром пізнавання (рис. 5.39)

Структурна схема РЛС з автоматичним фільтром розпізнавання зображена на рис.5.39. У цій схемі передавач формує ЛЧМ-сигнал, який випромінюється антеною. Відображені сигнали стискаються узгодженим фільтром (СФ), при цьому їх тривалість на виході СФ τи = 1/Δf, де Δf - девіація частоти ЛЧМ-сигналу. Якщо послідовність радіоімпульсів опромінює ціль, що містить 4 «блискучі» точки (БТ), то амплітуди Р1, Р2, Р3, Р4 - пропорційні ЕПР БТ, в тимчасові інтервали між імпульсами t1, t2, t3 пропорційні відстаням d1, d2, d3 між БТ.

Розпізнавання здійснюється порівнянням РЛП з еталонами. Розпізнавання може бути ефективнішим, якщо додатково порівнювати сумарні сигнали Р' з аналогічними сумарними сигналами, відображеними від відомих цілей.

Система обробки і відображення рлі

1. Вимоги до динамічного діапазону приймача

Під динамічним діапазоном (ДД) приймача розуміють діапазон можливих значень вхідного сигналу, при якому забезпечується лінійне посилення сигналу, тобто приймач працює з допустимою величиною нелінійних спотворень і не відбувається обмеження сигналу.

ДД визначається по амплітудній характеристиці (АХ) приймача по формулі

Відносна зміна рівнів перешкод і корисних сигналів на вході приймача в звичних умовах може складати 80-100 дБ. Ще складніше справа йде при роботі в умовах складної завадової обстановки, коли діапазон зміни вхідних дій може складати 140-160 дБ.

Стиснення динамічного діапазону сигналів в тракті сигналів після змішувача до входу кінцевого пристрою звичайно здійснюється з допомогою: систем автоматичного регулювання посилення; підсилювачів з логарифмічними амплітудними характеристиками (ЛАХ); систем автоматичного регулювання порогу (АРП) обмеження знизу, інших систем, наприклад, схем ШОУ.

2. Структурна схема шумового автоматичного регулювання підсилення (шарп) безперервної дії (рис. 4.9)

Схема шумового автоматичного регулювання підсилення (ШАРП) призначена для підтримки незмінним середнього рівня шумової напруги на виході приймального пристрою при значній зміні інтенсивності АШП на його вході. Нормуюча дія ШАРП досягається подачею негативного зсуву на каскади ППЧ, при цьому робоча точка зміщується в область характеристики з малою крутизною.

Структурна схема ШАРП безперервної дії представлена на рис.4.9. Вона складається з регульованого підсилювача і ланцюга зворотного зв'язку (ланцюги ШАРП).

Схема ШАРП безперервної дії застосовується в умовах дії на РЛС АШП з різко вираженою нестаціонарністю.

3. Структурна схема ключового шумового автоматичного регулювання підсилення (шарп) (рис. 4.10)

Схема шумового автоматичного регулювання підсилення (ШАРП) призначена для підтримки незмінним середнього рівня шумової напруги на виході приймального пристрою при значній зміні інтенсивності АШП на його вході.

У тих випадках, коли інтенсивність перешкоди в межах періоду повторення Тп змінюється неістотно (не різко виражена нестаціонарність) застосовується ключова ШАРП (рис.4.10). Особливість її полягає у тому, що в ланцюг зворотного зв'язку включається ключ, керований генератором імпульсів строба. Стробування здійснюється з метою виключення впливу на регулюючу напругу ШАРП могутніх віддзеркалень від місцевих предметів, цілей, метеоутворень і т.п. Ключ відкривається в кінці дистанції на якийсь час, приблизно рівний (0,2-0,3) Тп.