Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
77
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.55 Mб
Скачать

4.6.2. Диференційований (поелементний) контроль параметрів різьблення

Всі основні параметри різьблення (власне середній діаметр, зовнішній і внутрішній діаметри, крок і кут профілю) можна контролювати за допомогою універсальних або спеціалізованих контрольних засобів. При цьому контрольований параметр вимірюють багато разів, що дозволяє шляхом подальшої обробки результатів по відомих методиках зменшити вплив погрішностей інших параметрів різьблення.

Середній діаметр зовнішнього різьблення контролюють за допомогою універсальних засобів без додаткових пристосувань або з використанням різьбових вставок, ножів, тяганини, роликів, а для внутрішнього різьблення — ще і кульок або відтиснень.

Для малих створюючих різьб при вимірюванні середнього діаметру застосовують метод три, два або одного зволікання (мал. 4.44), що закладаються в западини різьблення. Таким чином, контрольний засіб дозволяє зміряти деякий розмір М, залежний від середнього діаметру різьблення d2 і діаметру dп тяганини (мал. 4.45). Для зменшення впливу погрішностей кута профілю вибирають тяганину найвигіднішого діаметру dп. н, який забезпечує їх торкання із западиною різьблення по лінії середнього діаметру dп. н = 0,5P/cos/2. Тоді

.

Для метричного різьблення ( = 60°) d2 = M - 3dп. н + 0,866P.

Для вимірювання розміру М використовують длиномеры, оптиметры, мікрометри (мал. 4.46) і т.п. Для підвищення точності вимірювання враховують погрішності діаметру тяганини, кроку, кута профілю, кута підйому різьблення, деформації витків і ін. При невеликому числі витків застосовують метод двох тяганини, тоді

d2 =M - 3dп.н + 0,866P – P2/[8(M - dп. н)].

Рис. 4.46. Гладкий микрометр с проволочками для измерения резьбы

Для контролю різьб з D > 100 мм застосовують одне зволікання.

У цехових умовах і при ремонті використовують мікрометри з різьбовими вставками (мал. 4.47). Погрішність цього методу 0,025 - 0,2 мм.

Крок різьблення вимірюють за допомогою універсальних або спеціальних засобів. З універсальних засобів використовують головним чином мікроскопи.

Середній діаметр внутрішніх різьб вимірюють за допомогою штихмасів з різьбовими вставками, індикаторних приладів з розсувними

напівпробками або сферичних вставок, а також шляхом отримання відтиснень і відливань з подальшим їх вимірюванням універсальними засобами.

На мал. 4.48 изобра-

дружин один з варіантів вимірювання середнього діаметру індикаторним нутроміром з вимірювальними головками. Для цього на нижню частину трубки нутроміра надягає різьбова пробка 2, в якій розташовані сферичні вставки 1, розсовувані конусом 3, зв'язаним через шток нутроміра з вимірювальною головкою.

Вимірювання середнього діаметру кульками або кульковими наконечниками аналогічно вимірюванню тяганиною. При цьому використовують горизонтальні і вертикальніоптиметри, індикатори і т.п. Всі параметри внутрішньої різь-

би можна також вимірювати за допомогою спеціального мікроскопа ИЗК-59 (пристосування до УИМ).

Соседние файлы в папке Конспект