Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
77
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.55 Mб
Скачать

4.12.2. Механічні контактні термометри

До механічних контактних термометрів відносяться: дилатометрические, біметалічні, рідинні скляні, рідинні манометричні, конденсаційні манометричні і газові.

Ділатометрічеській термометр (мал. 4.69, а) виконується у вигляді металевої трубки з великим температурним коефіцієнтом лінійного розширення і стрижня (наприклад, фарфорового) з малим коефіцієнтом лінійного розширення, що скріпляють між собою.

а) б) в) г)

Різниця переміщень кінців трубки і стрижня, викликана зміною температури, сприймається ричажно-зубчатою системою і передається на відліковий пристрій.

Біметалічний термометр (мал. 4.69, би) складається з двошарової металевої стрічки з різними коефіцієнтами лінійного розширення. Найбільшого поширення набули стрічки з латуні і інвару. При зміні температури стрічка змінює форму, що передається на відліковий пристрій.

Рідинний скляний термометр (мал. 4.69, в) має скляний балон з капіляром, заповнений термометричною рідиною. У зв'язку з відмінністю коефіцієнтів об'ємного розширення скляного балона з капіляром і термометричної рідини з'являється можливість вимірювання температури.

Рідинний манометричний термометр (мал. 4.69, г) складається з термобаллона, що занурюється в середу, температура якої підлягає вимірюванню, сполучного металевого капіляра і пружного чутливого елементу. Вся система заповнена термометричною рідиною. При підвищенні температури рідина розширюється, що приводить до деформації пружного чутливого елементу.

Конденсаційний манометричний термометр (див. мал. 4.69, г) по конструкції повторює рідинний манометричний і відрізняється тільки тим, що його термобаллон частково заповнюється низкокипящей рідиною. Тиск насиченої пари над рідиною, що є мірою температури, перетвориться в переміщення пружного чутливого елементу.

Газовий термометр розглянутий в п 4.12.1 (див. Мал. 4.68).

4.12.3. Електричні контактні термометри

Термометр опору металевий(мал. 4.70, а) складається з чутливого елементу у вигляді терморезистора, захисного чохла і сполучної головки. Чутливий елемент металевого термометра опору виконується у вигляді обмотки на каркасі з теплостійкого ізоляційного матеріалу.

Про температуру судять по зміні електричного опору його чутливого елементу, падінню напруги на нім при постійному струмі або значенню струму при постійній напрузі.

Термометр опору напівпровідниковий (мал. 4.70, би) аналогічний металевому, але його чутливий елемент виконаний у вигляді шайби або намистини з напівпровідникового матеріалу з двома електричними висновками.

Термоелектричний термометр складається з термопари, захисного чохла і сполучної головки. Термопара служить чутливим елементом і складається з двох термоэлектродов з різних матеріалів. Один (холодний) спай термопари підтримується при постійній температурі. ТЕРМОЭДС, що розвивається термопарою, є мірою температури другого (гарячого) спаю. На мал. 4.70, в приведена схема стандартної термоелектричної термопари, а на мал. 4.70, г – термопари в тонкому чохлі.

Соседние файлы в папке Конспект