Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
77
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.55 Mб
Скачать

4.8. Вимірювання за допомогою цифрових вимірювальних приладів

В даний час розширюється розробка і застосування в промисловості електронних цифрових обчислювальних машин, в яких необхідні дії виконуються електронними лічильниками і схемами, що управляють.

По своїх експлуатаційних властивостях цифрові прилади електровимірювань характеризуються високою точністю вимірювання, швидкодією, автоматизацією вимірювання і зручністю реєстрації результатів вимірювання.

Цифровий відліковий пристрій може бути доданий до засобу вимірювання, що містить електронну частину приладу, або як комплекс вимірювальних засобів може бути безпосередньо доданий (вбудовано) в металообробне устаткування.

Наприклад [35], до мікроскопа інструментальному БМИ-1Ц додане пристрій цифровий перелічувальне УЦП-1М. Електронна частина приладу міститиме перетворювач електронно-оптичний в координатах Х і У і пристрій цифровий перелічувальний.

Перетворювач електронно-оптичний призначений для перетворення реверсивних лінійних переміщень в пропорційне ним число електричних імпульсів. Перетворювач включає механічна і електронно-оптична системи. Основою механічної системи є вузол мікрогвинта з приводом для обертання. Мікрогвинт перетворить кругове обертання в подовжнє переміщення.

Цифровий відліковий пристрій (ЦОУ) для оснащення універсальних металоріжучих верстатів (мал. 4.53) контролює переміщення робочих органів верстата (супорта, каретки, столу і т. п.) і в наочній формі на цифровому табло показує їх положення щодо вибраного початку координат. Відповідно до свідчень на цифровому табло верстатник обробляє деталь до отримання потрібних розмірів, управляючи верстатом, як і зазвичай, уручну.

Ц

Рис. 4.53. Цифровое отсчетное

Устройство инструментального микроскопа

ифровий пристрій встановлений на відлікові барабани мікрометричних гвинтів поперечного і подовжнього переміщення столу. Воно складається (мал. 4.53) з круглого реостатного перетворювача 1, механізму 2 скидання свідчень на нуль, лічильника 3 переміщень цілих міліметрів і цифрового приладу 4, по якому відлічують долі міліметра з дискретністю 0,001 мм. Для перетворення лінійних переміщень в цифровий відлік

служить дротяний реостат опором 10 кОм, вибраний з розрахунку, що кожні 10 Ом відповідають 0,001 мм лінійного переміщення при кроці мікрометричного гвинта 1 мм. За цифровий відліковий пристрій взятий цифровою килоомметр, що серійно випускається вітчизняною промисловістю.

Пристрій цифрове перелічувальне (мал. 4.54) включає пристрій управління, реверсивний лічильник, лічильник, перемикачі і джерела живлення. Передустановка будь-якого п'ятирозрядного десяткового числа із знаками (+) або (-) здійснюється за допомогою перемикача "Передустановка". При натисненні кнопки "Запис" імпульси з пристрою управління поступають одночасно на входи лічильника і реверсивного лічильника і через дешифратор на табло відображаються числа. За допомогою обертання приводу механічної системи передаються числа з оптико-механічного перетворювача. Цифровий відліковий пристрій (ЦОУ) для оснащення універсальних металоріжучих верстатів (мал. 4.55) контролює переміщення робочих органів верстата (супорта, каретки, столу

і т. п.) і в наочній формі на цифровому табло показує їх положення щодо вибраного початку координат. Відповідно до свідчень на цифровому табло верстатник обробляє деталь до отримання потрібних розмірів, управляючи верстатом, як і зазвичай, уручну.

Цифровий відліковий пристрій на базі датчиків, що випускаються, і електронних блоків

має основні характеристики: ціна відліку від 0,001 до 0,02 мм; найбільша швидкість контрольованого переміщення при ціні відліку 0,01 - 15 м/мін при ціні відліку 0,001 мм - 1,5 м/мін; найбільша величина контрольованого переміщення не більше 1 м при ціні відліку 0,001 мм і не більше 10 м при ціні відліку 0,01 мм.

Соседние файлы в папке Конспект