Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
398
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
392.19 Кб
Скачать

6. Програма маркетингу

Програма маркетингу включає опис комплексу маркетингу для ТОВ «Микулинецький Бровар».

Продуктова стратегія.

Наявний стан і позиції всіх видів продукції підприємства можна представити як аналіз бізнес-портфеля, використовуючи матрицю Бостонської консультаційної групи (БКГ). Це дасть змогу оцінити становище стратегічних господарських підрозділів ТОВ «Микулинецький Бровар».

Темп зростання ринку

«Микулинецьке»

«Пшеничне»

«Медове»

«Radler Лимон»

«Микулин – 900»

Сильногазовані

соковмісні напої

Нові сорти пива, віскі

(прогноз)

високі

«Дністер»

«Троян»

«Strong»

«Українське темне»

Вода «Микулинецька Кришталева»

Напій «Микулинецький»

«Тернове поле»

«Новорічне»

«Вища проба»

«Елітне»

низькі

Частка ринку

велика

незначна

Рис. 1. Аналіз продукції ТОВ «Микулинецький Бровар»

Отже, з матриці ми бачимо, що «Зірками» є найпопулярніші сорти пива, «Знаками питання» - сильногазовані соковмісні напої, а також туди віднесемо віскі, «Собаками» - подарункова продукція, а «Дійними коровами» - весь інший асортимент продукції ТОВ «Микулинецький Бровар».

Перерозподіл фінансових ресурсів з виготовлення пива припадає на розроблення нових сортів і плановий випуск віскі (з часом воно може переміститися в поле «Зірки»).

Підприємство успішно використовує стратегію диверсифікаїї товарних груп.

В напрямку товарної стратегії ТОВ «Микулинецький Бровар» ставить перед собою досягення таких цілей:

- виведення на ринок нової продукції – віскі

- переведення подарункової продукції з позиції «Собаки» в позицію «Знаки питання».

Цінова стратегія

Можна виділити 2 етапи ринкового ціноутворення, що застосовується на підприємстві:

    • Завоювання ринку: максимальна реалізація виробленої продукції шляхом її продажу за контрактами, як на переробні підприємства, так і на інші ринки збуту (магазини, супермаркети, заклади громадського харчування). Застосування сучасних технологій виготовлення продукції надає їй високу якість та дозволяє виготовляти великі обсяги, що відповідно знижує її собівартість.

    • Орієнтація на високий прибуток: диверсифікація продукції, виготовлення окремих видів продукції під спеціальні замовлення в малих обсягах з особливими вимогами щодо стандартів якості, розмірів, унікальності, за дозволять встановити вищу ціну.

Планується використання стратегії диференціації цін за географічною ознакою місця реалізації, а також сервісними параметрами (безкоштовна доставка).

Розроблена гнучка система цін в залежності від географічного розташування, доставки, кількості пива, яку купує клієнт і ступеня прихильності споживача до підприємства (дод. 6).

Стратегія просування.

Стратегія просування повинна вирішити наступні завдання:

  1. Укріпити в споживачів асоціацію фірми, як виробника «живого» не пастеризованого пива.

  2. Зробити акцент на високій якості продукції ТОВ «Микулинецький Бровар».

  3. Поширити інформацію про фірму-виробника на ринках Східної і Південної України.

  4. Спростити ділові відносини з наявними споживачами.

  5. Залучити нових споживачів, зокрема, дрібних клієнтів.

Основні стратегії просування передбачають застосування реклами таких видів:

  • Непряма реклама в журналах (постійна)

  • Реклама на радіо (періодична)

  • Промоакції (періодична)

  • Розміщення білбордів (періодична)

  • Рухома реклама (одноразова)

  • Друкована реклама (щоквартальна)

  • Реклама на місцях продажу.

До непрямої реклами віднесено написання статей про ТОВ «Микулинецький Бровар», цікаві історії з його діяльності, про працівників. Також дуже доцільним буде написання інформаційних статей про пивотерапію з використанням продукції підприємства.

Реклама на радіо передбачатиме озвучення рекламних роликів з афоризмами або короткими цікавими історіями про пиво від торгової марки «Микулинецьке пиво». Середня тривалість роликів становитиме 30 сек.

Проведення спільних промоакцій разом з виробниками шнекових видів продукції (горішки, фісташки, сухарики, чіпси), а також з дегустаціями сирів або різних видів риби дозволить популяризувати проукцію підприємства. Крім того, перед виходом на ринки Східної та Південної України варто проводити дегустації менш ходових сортів пива.

Підтримка в організації та проведенні різноманітних спортивних змагань, фестивалів, конкурсів, не тільки на місцевому рівні, а й на теренах області допоможе підприємству створити позитивне відношення у споживачів.

Також варто використовувати зовнішню рекламу, а саме розміщувати інформацію на білбордах в кожному обласному центрі України. Тривалість розміщення – 1 місяць, кількість залежить від розмірів обласного центру (з розрахунку 1 білборд ≈ на 20 км2).

Передбачається розміщення інформації на автотранспортних засобах, що є власністю підприємства, крім того:

- спільно з туристичною агенцією проводити екскурсії Тернопільською областю на фірмовому автобусі ТОВ «Микулинецький Бровар» (включаючи в екскурсійний маршрут «Микулинецький пивзавод»);

- на літній період організувати на Тернопільському ставі плаваюче кафе в стилі «Микулинецького Бровару».

В плані друкованої реклами пропонуємо налагодити випуск календарів різного формату (для постійних клієнтів, також як подарунковий варіант), вітальних листівок і т.п.

Стратегія збуту.

ТОВ «Микулинецький Бровар» збуває гуртовикам великі партії своєї продукції. Вони «подрібнюють» ці партії товару, даючи роздрібним торговцям змогу купувати продукцію меншими обсягами, після чого товар доходить до конкретного споживача. Отже, підприємство використовує непрямий канал збуту. Для стимулювання торговців і дистриб’юторів пропонуємо застосувати:

- знижки: використати диференційовані знижки - % знижки залежить від вартості купленого продукту (починаючи з 1000 грн). 1000 грн – 3%, 2000 грн – 5%, 3000 грн – 7 відсотків, від 4000 грн і вище – 10%.

- безкоштовна доставка по Україні при замовленні продукції на суму від 10000 грн.

- навчання торговельного персоналу дистриб’юторів.

Пропонуємо створити електронну базу даних, з допомогою якої замовники зможуть укладати договори, розміщувати та проводити оплату замовлень через електронний банкінг (передбачає укладення угод з одним із банків на використання платіжної системи). Завдяки цьому пришвидшуються комунікації з посередниками, оптовими споживачами, економиться час та підвищується надійність операцій.

Соседние файлы в папке Бровар