Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9. Пухлини жіночих статевих органів.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
223.74 Кб
Скачать

М — Віддалені метастази

Мx — недостатньо даних для визначення віддалених метастазів

М0 віддалені метастази не визначаються

М1 — наявні віддалені метастази

pTNM Патоморфологічна класифікація

Категорії pT, pN та pM відповідають категоріям T, N та M

pN0 Матеріал для гістологічного дослідження після тазової лімфаденектомії повинен включати не менше 10 лімфатичних вузлів.

G — Гістопатологічна градація

Gx — Ступінь диференціації не може бути визначений

G1 Високий ступінь диференціації

G2 Середній ступінь диференціації

G3 Низький ступінь диференціації

G4 Недиференційована пухлина

Групування за стадіями

Стадія 0

Тіs

N0

М0

Стадія ІA

Стадія ІA1

Стадія ІA2

Т1a

Т1a1

Т1a2

Т1b

Т1b1

Т1b2

N0

N0

N0

N0

N0

N0

М0

М0

М0

М0

М0

М0

Стадія IIA

Стадія IIB

Т2a

Т2b

N0

N0

М0

М0

Стадія IIIA

Стадія IIIB

Т3a

Т1

Т2

Т3a

Т3b

N0

N1

N1

N1

будь-яке N

М0

М0

М0

М0

М0

Стадія IVA

Стадія IVB

Т4

будь-яке Т

будь-яке N

будь-яке N

М0

М1

Клініка.

Передклінічна і початкова стадії раку шийки матки перебігають безсимптомно. Класична тріада симптомів: болі, уплави, кровотечі - характеризують розповсюджений пухлинний процес. Скарги на інтенсивні болі свідчать про наявність інфільтратів у малому тазі, здавлювання нервів, сечоводів. При інкурабельному раку шийки матки можливі дизурічні розлади, кишковостатеві і сечостатеві нориці. Варто звертати увагу на наявність водянистих виділень, контактних кровомазань, котрі спостерігаються у хворих із ранніми стадіями захворювання. При клінічно вираженому раку виділення мають вид “м’ясних помиїв”.

Діагностика.

  • Загальне гінекологічне обстеження:огляд у дзеркалах,бімануально-піхвове і ректальне дослідження.

  • Цитологічне дослідження відбитків аспірата з цервікального каналу. Мікроскопічна оцінка мазків передбачає 5 типів препаратів, із яких: I тип – здоровий, II тип – елементи запалення і доброякісні (фонові) захворювання, III тип – передракові захворювання або дисплазії, IV тип – підозра на рак, V тип – без сумніву рак.

  • Кольпоскопічне дослідженняприпускає обстеження за допомогою спеціального апарату – кольпоскопа, при якому шийка матки оглядається при збільшенні в 10-20 разів у додатковому освітленні. Кольпоскопія дозволяє віддиференціювати доброякісні, передракові захворювання і виявити початковий передінвазивний рак шийки матки. Існують спеціальні кольпоскопічні картини, що називаються: ектопія циліндричного епітелію, зона трансформації, поля, папілярна зона епітеліальної дисплазії. При раку виявляють проліферуючу лейкоплакію, поля й папілярну зону атипового епітелію, атипові судини.

Лікування.

Вибір методу лікування хворих залежить від стадії і загального стану хворих. Застосовують: хірургічний, комбінований, поєднано-променевий і комплексний методи лікування.

  • Передінвазивний рак (0 стадія) - підлягає тільки хірургічному лікуванню:

    • електроконізація або ампутація шийки матки у жінок до 40 років.

    • екстирпація матки із додаткамивиконується у жінок після 40 років.

      • При I і II стадії (матковий варіант) проводиться комбіноване лікування. На першому етапі операція – розширена екстирпація матки із додатками за методом Вертгейма-Губарева. Під час операції видаляється матка з додатками, шийкою матки і верхньою третиною піхви, а також виконується лімфаденектомія (видалення клітковини і розташованих у ній лімфовузлів за ходою здухвинних судин та в затульній ямці). Після операції призначається дистанційна променева терапія. Існують методики передопераційної променевої терапії.

      • При II і III стадіяхраку шийки матки проводиться поєднана променева терапія, що складається із зовнішнього опромінення і внутрішньопорожнинних аплікацій радіоактивних препаратів. Осередкова доза в точці А (місце перетину маткової артерії і сечоводу) повинна бути 75-80 Гр, а в точці В (на 2 см назовні від точки А) – 50-60 Гр.

При III стадії дози променевої терапії повинні бути вище. Поліпшенню результатів лікування хворих на рак шийки матки II і III стадії сприяє виконання після повного курсу поєднаної променевої терапії операції – розширеної екстирпації матки з додатками за методом Вертгейма-Губарева.

      • При IV стадіїможливі паліативні курси поліхіміотерапії і симптоматичне лікування. В останні роки широко застосовуються курси поліхіміотерапії з внутрішньоартеріальним селективним уведенням протипухлинних препаратів шляхом катетеризації стегнової артерії в маткову артерію, що дозволяє поліпшити результати лікування.

Прогноз.

Результати лікування залежать від гістотипу пухлини, її розповсюдженості та радикальності проведеного лікування. П’ятирічне виживання хворих, в залежності від стадії захворювання та гістологічної структури пухлини, коливається від 90% в IA-B стадіях до 8-12% в IVB стадії.