Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок 3 Осінь 2012

.pdf
Скачиваний:
30
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
197.63 Кб
Скачать

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2012 рiк

11

A.Направити хворого в хiрургiчне вiддiлен-

ня

B.Направити хворого в iнфекцiйне вiддiлення

C.Направити хворого в терапевтичне вiддiлення

D.Надати невiдкладну допомогу i рекомендувати амбулаторне лiкування

E.Направити в полiклiнiку для дообстеження

82. У хворого 46-ти рокiв пiд час їжi, раптово, серед повного здоров’я, виник напад ядухи, що супроводжується сильним кашлем, осиплiстю голосу, афонiєю, болем у горлi. Об’єктивно: хворий неспокiйний, шкiрнi покриви блiдi, вологi, акроцiаноз. Ps108/хв., ритмiчний. Який попереднiй дiагноз?

A.Стороннє тiло верхнiх дихальних шляхiв

B.Ларингоспазм

C.Бронхоспазм

D.Напад бронхiальної астми

E.Астматичний статус

83. Хворий 68-ми рокiв захворiв гостро: рiзко, "як удар", з’явився головний бiль, пiдвищення температури. Об’єктивно: рiзко позитивнi менiнгеальнi знаки. Якi дiагностичнi заходи необхiдно провести в першу чергу для встановлення дiагнозу?

A.Люмбальна пункцiя

B.Дослiдження згортувальної системи кровi

C.Ехоенцефалографiя

D.Комп’ютерна томографiя

E.Загальний аналiз кровi

A.2

B.1

C.3

D.

E.

86. Хворий 35-ти рокiв, мисливець, захворiв гостро: з’явились рiзкi болi в правiй пахвиннiй дiлянцi, якi призвели до вимушеного положення руки, температура 39, 5oC. На наступний день викликав дiльничного лiкаря, який поставив дiагноз лiмфаденiт i машиною швидкої допомоги направив хворого до чергового хiрургiчного стацiонару. Хiрург при оглядi виявив дерев’янистої щiльностi конгломерат лiмфатичних вузлiв та багряно-синюшний колiр шкiри над ним. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Чума, бубонна форма

B.Сепсис, гнiйний лiмфаденiт

C.Гнiйний лiмфаденiт

D.Тромбоз стегнової артерiї

E.Туляремiя, бубонна форма

87. До приймального вiддiлення лiкарнi доставлено хворого пiсля автомобiльної травми. Об’єктивно: шкiра блiда, АТ100/60 мм рт.ст., Ps140/хв. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Травматичний шок

B.Септичний шок

C.Анафiлактичний шок

D.Кардiогенний шок

E.Множиннi переломи ребер

88. В момент пологiв у амнiотичнiй рiдинi виявлено густий меконiй. Вiдсмоктаний вмiст з рота, глотки, носа вiдразу пiсля на-

84. Стан хворого на гострий гепатит В важкий. Збiльшилась iнтенсивнiсть жовтяницi. Безсоння вночi, сонливiсть удень, потiм з’явилося збудження. Об’єктивно: Ps100/хв, АТ90/60 мм рт.ст., печiнка не пальпується, сухожилковi рефлекси пiдвищенi. Дiурез знижений. Який симптом є найбiльш значущим при оцiнюваннi важкостi стану хворого?

A.Зменшення розмiрiв печiнки

B.Iнтенсивнiсть жовтяницi

C.Гiпотонiя

D.Зниження дiурезу

E.Гiперрефлексiя

85. Хворий надiйшов до стацiонару iз клiнiкою печiнкової недостатностi. При оглядi виявлено незначнi неврологiчнi зрушення. Втрата ваги незначна. Наявний асцит легко пiддається лiкуванню. У кровi: бiлiрубiн в сироватцi кровi - 3,0 мг/%, рiвень альбумiну - 3,2 мг/%, протромбiновий iндекс - 75%. До якої групи печiнково-клiтинної недостатностi можна вiднести данi зрушення згiдно з класифiкацiєю печiнкової дисфункцiї за Чайлд-П’ю?

родження голiвки (до народження плеч). Анестезiолог вiдсмоктав вмiст гiпофаринксу. Яка наступна дiя лiкаря?

A.Iнтубацiя трахеї i вiдсмоктування вмiсту через ендотрахеальну трубку

B.Оцiнка кольору шкiри

C.Штучна вентиляцiя легень з використанням мiшка i маски

D.Визначення частоти серцевих скорочень

E.Проведення тактильної стимуляцiї дихання

89. Хворий 56-ти рокiв звернувся до клiнiки зi скаргами на бiль в дiлянцi промежини та анального отвору, пiдвищення температури до 39oC, головний бiль, загальне нездужання. Об’єктивно: на вiдстанi 3 см вiд анального отвору болючий iнфiльтрат, який розповсюджується в анальний канал до перехiдної складки слизової, з флюктуацiєю в центрi. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2012 рiк

12

A.Гострий промежинний пiдшкiрний парапроктит

B.Гострий пiдслизовий парапроктит

C.Гострий геморой

D.Хронiчний парапроктит

E.Неспецифiчний виразковий колiт

90. У пiдлiтка 15-ти рокiв з виразковою хворобою шлунка 2 доби блювання з кров’ю, "дьогтеподiбне"випорожнення. Огляд: у свiдомостi, млявий, блiдий. Симптом "бiлої плями"2 секунди. Кiнцiвки теплi до лiктьових та колiнних суглобiв. Ps104/хв., АТ90/50 мм рт.ст. Дiурез знижений. Якою повинна бути базисна терапiя до консультацiї хiрурга?

A.Внутрiшньовенне краплинне введення реополiглюкiну

B.Преднiзолон внутрiшньом’язово, амiнокапронова кислота per os

C.Вiкасол внутрiшньом’язово, амiнокапронова кислота per os

D.Адреналiн внутрiшньом’язово, амiнокапронова кислота per os

E.Введення серцевих глiкозидiв

91. У хворого 17-ти рокiв через три тижнi пiсля ангiни з’явився гострий бiль у колiнних суглобах, пiдвищення температури тiла до 38oC. При оглядi хворого: дефiгурацiя та припухлiсть колiнних суглобiв з гiперемiєю шкiри над ними; найменший рух викликає гострий бiль в уражених суглобах. Яка невiдкладна допомога в амбулаторних умовах?

A.Введення диклофенаку 3 мл в/м

B.Введення но-шпи 1 мл в/м

C.Введення димедролу 1 мл в/м

D.Прийом парацетамолу 1 таб внутрiшньо

E.Введення реланiуму 2 мл в/м

92. Хвора 76-ти рокiв доставлена з гiпертензивним кризом. Об’єктивно: шкiрнi покривi блiдi, набряклiсть обличчя, повiк, гомiлок. АТ - 180/120 мм рт.ст., ЧСС68/хв. На комбiнацiї яких препаратiв слiд зупинити свiй вибiр?

A.Нiфедипiн + фуросемiд

B.Нiтроглiцерин + фуросемiд

C.Iзосорбiду динiтрат + фуросемiд

D.Строфантин + фуросемiд

E.Венорутон + фуросемiд

93. У дитини 1-го року протягом трьох днiв вiдзначаються частi рiдкi випорожнення, повторне блювання. Дiагностована кишкова iнфекцiя, токсико-ексикоз II ст. Яке лабораторне дослiдження необхiдно першочергово виконати для проведення адекватної iнфузiйної терапiї?

A.Визначення електролiтiв кровi

B.Визначення бiлкового спектру кровi

C.Визначення активностi ферментiв печiн-

ки

D.Визначення рiвня цукру кровi

E.Визначення iмунного статусу

94. У хворого 63-х рокiв вночi раптово почався сильний бiль у поперековiй дiлянцi, бiчних вiддiлах живота, який iррадiював у статевий орган, внутрiшню поверхню правого стегна; нудота, частi поклики на сечовипускання, сеча червона зi згустками кровi. Напад тривав бiльше 3-х годин. При обстеженнi хворого визначена болючiсть та напруження м’язiв правої половини живота, позитивний симптом Пастернацького справа. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Сечокам’яна хвороба (ниркова колька)

B.Жовчнокам’яна хвороба (печiнкова колька)

C.Гострий апендицит

D.Кишкова непрохiднiсть

E.Гострий правобiчний пiєлонефрит

95. Чоловiк 30-ти рокiв доставлений в приймальне вiддiлення пiсля утоплення у прiснiй водi, яке вiдбулося близько 40 хвилин тому i супроводжувалося успiшною реанiмацiєю. Чоловiк у свiдомостi, при аускультацiї у легенях вислуховуються хрипи над всiма легеневими полями. Основний напрямок подальшої терапiї:

A.Дегiдратацiя

B.Вiдновлення ОЦК

C.Киснетерапiя

D.Введення глюкокортикоїдiв

E.Введення iнгiбiторiв протеолiзу

96. У новонародженої дитини вiд 2-ї вагiтностi через 12 годин пiсля народження виявлено iктеричне забарвлення шкiри та склер. Об’єктивно: загальний стан швидко погiршується, печiнка виступає з-пiд реберної дуги на 3 см, селезiнка - на 2 см. В динамiцi значне зростання бiлiрубiну впродовж 2-х дiб з 90 мкмоль/л до 150 мкмоль/л, переважно за рахунок непрямого. Яка тактика лiкування?

A.Замiнне переливання кровi

B.Дезiнтоксикацiйна терапiя

C.Противiруснi препарати

D.Призначення гепатопротекторiв

E.Призначення глюкокортикоїдiв

97. Пiд час обстеження в 34 тижнi вагiтностi у жiнки виявляють стiйку фетальну брадикардiю i проводять кесарiв розтин. У новонародженого вiдсутнi дихання i м’язовий тонус. Вентиляцiя мiшком i маскою не забезпечує адекватнi рухи грудної клiтки, i пiсля наступних 30 секунд вентиляцiї ЧСС не збiльшується. Який наступний етап реанiмацiї?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2012 рiк

13

A.Iнтубацiя трахеї немовляти

B.Припинити надання допомоги

C.Введення адреналiну

D.Введення натрiю бiкарбонату

E.Введення атропiну

98. Хворий, який знаходиться у вiддiленнi реанiмацiї, раптово зблiд i знепритомнiв. Пульс на магiстральних артерiях вiдсутнiй. На екранi кардiомонiтора з’явилась iзолiнiя. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Асистолiя

B.Фiбриляцiя шлуночкiв

C.Електромеханiчна дисоцiацiя

D.Миготлива аритмiя

E.Трiпотiння передсердь

99. У вагiтної в 34 тижнi виявляють стiйку фетальну брадикардiю i проводять операцiю кесарева розтину. У новонародженого вiдсутнi дихання i м’язовий тонус. Починається вентиляцiя легень киснем пiд позитивним тиском. Пiсля 30 секунд вжитих заходiв виявляється: ЧСС- 20-30/хв., рухи вiдсутнi, залишається цiаноз. Який наступний етап реанiмацiйної допомоги?

A.Непрямий масаж серця з вентиляцiєю легень пiд позитивним тиском

B.Iнтубацiя трахеї немовляти

C.Припинити надання допомоги

D.Введення адреналiну

E.Введення натрiю бiкарбонату

100. У дитини 1,5 мiсяцiв раптово погiршився стан: з’явились блювання, адинамiя, розлади стулу. Об’єктивно: стан тяжкий, шкiра блiда iз мармуровим малюнком, рiзка млявiсть, ознаки токсикоексикозу, неправильна iнтерсексуальна будова зовнiшнiх генiталiй, та їх гiперпiгментацiя. Пульс до 160/хв., слабкий. АТ40/20 мм рт.ст., температура тiла - 36, 5oC. Призначення яких препаратiв найбiльш обґрунтовано?

A.Глюко- i мiнералокортикоїди

B.Антибiотики i детоксикацiйнi засоби

C.Глюкозо-сольовi розчини

D.5% глюкоза i реополiглюкiн

E.Фiзрозчин i реосорбiлакт

101. У хворого з множинними переломами обох нижнiх кiнцiвок на 2-гу добу розвинулись задишка, цiаноз шкiри i видимих слизових, тахiкардiя, диспноє. Рентгенологiчно: в базальних вiддiлах обох легень множиннi дрiбнота середньовогнищевi тiнi, збагачений, деформований по дрiбнопетлистому типу, нечiткий легеневий малюнок. Загальний аналiз кровi без змiн. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Респiраторний дистрес-синдром

B.Набряк легень

C.Гiпостатична пневмонiя

D.Двобiчна дрiбновогнищева пневмонiя

E.Тромбоемболiя

102. Хворому 70-ти рокiв в станi клiнiчної смертi проводяться реанiмацiйнi заходи. На ЕКГ - фiбриляцiя шлуночкiв. Якi першочерговi дiї?

A.Електрична дефiбриляцiя

B.Хiмiчна дефiбриляцiя розчином калiю хлориду

C.Антиаритмiчнi препарати

D.Симпатомiметичнi препарати

E.Дiуретики

103. Породiлля 25-ти рокiв їла горiх i несподiвано поперхнулася, закашлялася; з’я- вилося утруднене дихання. При оглядi виявлений перiодичний кашель, подовжений видих, вiдставання правої половини грудної клiтки при диханнi. Аускультативно виявлено ослаблене дихання справа, рентгенологiчно - ателектаз правої легенi. Який метод лiкування?

A.Бронхоскопiя, видалення стороннього тiла

B.Протинабряковi ендоларингеальнi iнгаляцiї

C.Торакотомiя

D.Езофагоскопiя

E.Трахеотомiя

104. Постраждалий в результатi ДТП чоловiк 66-ти рокiв непритомний. На головi численнi садна та рани, дихання часте та поверхневе, ЧДР30/хв, АТ90/50 мм рт.ст., ЧСС120/хв., цiаноз шкiрних покривiв. Що слiд застосувати пiд час транспортування хворого до лiкарнi?

A.Допомiжна вентиляцiя легень через маску

B.Iнсуфляцiя зволоженого кисню

C.Iнтубацiя трахеї

D.Введення еуфiлiну

E.Введення дихальних аналептикiв

105. У дитини 3-х днiв блювання з домiшками кровi, кал чорного кольору. Лабораторно: подовжений час згортання кровi, гiпопротромбiнемiя, нормативна кiлькiсть тромбоцитiв. Дiагностовано геморагiчну хворобу новонароджених. Який препарат оптимально використати в цiй ситуацiї?

A.Вiкасол

B.Фiбриноген

C.Аскорбiнова кислота

D.Етамзилат натрiю

E.Глюконат кальцiю

106. Хлопчик 7-ми рокiв хворiє третiй день: пiдвищення температури тiла, бiль у горлi, яскрава гiперемiя слизової зiву, на гiперемованiй шкiрi - крапчаста пурпурно-

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2012 рiк

14

червона висипка, шкiра суха з нестiйким бiлим дермографiзмом. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Скарлатина

B.Iнфекцiйна еритема

C.Псевдотуберкульоз

D.Кiр

E.Краснуха

107. У дитини, хворої на грип, спостерiгається втрата свiдомостi. При люмбальнiй пункцiї спинномозкова рiдина витiкала частими краплями, цитоз - 5 клiтин. Про що в першу чергу треба думати?

A.Нейротоксикоз

B.Епiлепсiя

C.Непритомнiсть

D.Колапс

E.Менiнгiт

108. Хворий 59-ти рокiв звернувся до лiкаря iз скаргами на пожовтiння шкiрних покривiв, свербiж. Пожовтiв 4 днi тому пiсля перенесеного больового нападу. Об’є- ктивно: шкiрнi покриви i склери жовтушнi. На тiлi наявнi численнi розчухи. У кровi: бiлiрубiн - 218 мкмоль/л., пряма фракцiя - 182 мкмоль/л, лужна фосфатаза - 4,2 мкмоль/год·мл, бiлок - 68 г/л, АсАТ - 0,716, АлАТ - 0,813. Який провiдний клiнiчний синдром у хворого?

A.Холестазу

B.Печiнково-клiтинної недостатностi

C.Портальної гiпертензiї

D.Мезенхiмально-запальний

E.Астено-невротичний

109. У хворої 26-ти рокiв грип, важкий перебiг. На тлi гiпертермiї у неї з’явились туга, плаксивiсть, намагання втекти, говорила, що її зачарували, що вона вмирає, просила пробачення, вiдмовлялась вiд їжi. Потiм стала дезорiєнтованою, збудженою, вiдповiдi - короткi, безбарвнi, мова - незв’я- зна; чинила опiр огляду. Як розцiнити стан хворої?

A.Iнфекцiйний психоз

B.Дебют шизофренiї

C.Депресивний стан

D.Нейроциркуляторна дистонiя

E.Дiенцефальний синдром

110. Хворий 41-го року, який знаходився пiд наглядом впродовж 3-х рокiв з приводу пароксизмальної шлуночкової тахiкардiї, перебуваючи на робочому мiсцi, втратив свiдомiсть. Була зафiксована вiдсутнiсть серцевої дiяльностi, пульсацiї на сонних артерiях. Дихання вiдсутнє, зiницi широкi без реакцiї на свiтло. Чим зумовлена раптова смерть хворого?

A.Фiбриляцiя шлуночкiв

B.Гострий iнфаркт мiокарда

C.Гостре порушення мозкового кровообiгу

D.Нестабiльна стенокардiя

E.Тромбоемболiя легеневої артерiї

111. У хворого на 5-й день хвороби, що почалася гостро з пiдвищення температури тiла до 40oC, сильного головного болю та збудження, з’явилася екзантема розеольозно-петехiального характеру, яка локалiзується переважно на бокових поверхнях тулуба та згинальних поверхнях кiнцiвок. Якi лабораторнi дослiдження необхiдно провести для пiдтвердження дiагнозу у хворого?

A.Серологiчнi (РАР, РЗК, РНГА)

B.Гемокультура

C.Iмунофлюоресцентнi

D.Клiнiчний аналiз сечi

E.Бактерiологiчне дослiдження калу

112. 70-рiчного хворого на нестабiльну стенокардiю з серцевою недостатнiсть II А ст. госпiталiзовано у вiддiлення iнтенсивної терапiї. Об’єктивно: набряки нижнiх кiнцiвок, АТ140/90 мм рт.ст., ЧСС98/хв. Яку дозу пропранололу доцiльно призначити хворому?

A.20 мг на прийом

B.1 мг на прийом

C.60 мг на прийом

D.100 мг на прийом

E.120 мг на прийом

113. Пацiєнту 86-ти рокiв з декомпенсованою формою серцево-легеневої недостатностi, пiсля падiння на правий бiк встановлено дiагноз: перелом шийки правої стегнової кiстки. Яке лiкування слiд запропонувати?

A.Консервативне (деротацiйний "чобiток"та симптоматична терапiя)

B.Оперативне (остеосинтез шийки спонгiозними гвинтами)

C.Оперативне (остеосинтез шийки кутоподiбною пластинкою iз гвинтами)

D.Скелетним витягом

E.Ендопротезування кульшового суглоба

114. У жiнки 27-ми рокiв рана середньої третини лiвої литки 5х3 см, неправильної форми, з рваними краями та помiрною кровотечею. Близько 15 хвилин тому її покусав бродячий пес. Яка перша допомога?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2012 рiк

15

A.ПХО. Рану не зашивати. Госпiталiзацiя в хiрургiчний стацiонар для проведення антирабiчної профiлактики

B.ПХО. Рану зашити. Госпiталiзацiя в хiрургiчний стацiонар для проведення антирабiчної профiлактики

C.ПХО. Рану зашити. Амбулаторне спостереження хiрурга та рабiолога

D.ПХО. Рану не зашивати. Амбулаторне спостереження хiрурга та рабiолога

E.-

115. В стацiонар госпiталiзовано дитину 11ти мiсяцiв на 2-й день хвороби з пiдвищенням температури до 38oC, багаторазовим блюванням i частими водянистими випорожненнями. Маса тiла знижена на 9%. Який метод регiдратацiї показаний у даному випадку?

A.Внутрiшньовенний крапельний

B.Внутрiшньовенний струминний

C.Оральна регiдратацiя

D.Введення рiдини ендогастрально

E.Введення рiдини ректально крапельно

116. Пiд час серцево-легеневої реанiмацiї без венозного доступу можна вводити ендотрахеально:

A.Адреналiн

B.Дофамiн

C.Кальцiю хлорид

D.Кальцiю глюконат

E.Натрiю гiдрокарбонат

117. Хворий пiсля iн’єкцiї бензогексонiю при вставаннi з лiжка вiдчув запаморочення та нудоту. Об’єктивно: шкiрнi покриви блiдi, теплi. АТ70/30 мм рт.ст., пульс слабкого наповнення, тахiкардiя бiльше 120/хв. Тони серця значно приглушенi. Тахiпное. Живiт м’який, не болючий. В якому положеннi хворого слiд надавати невiдкладну допомогу?

A.У положеннi Тренделенбурга

B.У положеннi Фовлера

C.У горизонтальному положеннi на животi

D.У горизонтальному положеннi на правому боцi

E.У тому положеннi, у якому знаходиться хворий

118. Хворого госпiталiзовано в iнфекцiйне вiддiлення зi скаргами на двоїння предметiв, "сiтку"перед очима, слабкiсть, запаморочення, сухiсть у ротi, нудоту та тяжкiсть в епiгастрiї. Об’єктивно: стан середньої важкостi, млявий, температура тiла 36, 2oC, птоз, мiдрiаз, анiзокорiя, дихання везикулярне, ЧД20/хв., Рs88/хв., АТ110/70 мм рт.ст. За добу до захворювання пив алкоголь, їв в’ялену рибу, кров’яну ковбасу. З чого слiд почати лiкування?

A.Промивання шлунка

B.Гемосорбцiя

C.Антибiотики

D.Специфiчний антидот

E.Специфiчна сироватка

119. Постраждалий доставлений на МПП з вогнища через 3 години пiсля застосування хiмiчної зброї. Скаржиться на наростаючу задишку, кашель з великою кiлькiстю харкотиння. Хворий збуджений, намагається зайняти сидяче положення. Шкiрнi покриви синюшнi, пiд час кашлю пiнисте рожеве харкотиння. ЧД32/хв. Дихання ослаблене, у пiдлопаткових дiлянках - вологi рiзнокалiбернi хрипи. Яка отруйна речовина може викликати такi скарги?

A.Хлорпiкрин

B.Iприт

C.Зарин

D.Люїзит

E.Фосген

120. Група робiтникiв виробництва по виготовленню анiлiнових барвникiв доставлена у лiкувальний заклад пiсля аварiї зi скаргами на загальну слабкiсть, головний бiль, бiль у епiгастрiї i блювання. Виявлено гепатоспленомегалiю, анемiю, ретикулоцитоз, тiльця Гейнца-Ерлiха в еритроцитах, пiдвищення бiлiрубiну. Яке дослiдження дозволить пiдтвердити факт отруєння анiлiновими барвниками?

A.Рiвень метгемоглобiну

B.Рiвень карбоксигемоглобiну

C.Фетальний гемоглобiн

D.Креатинiн

E.Сечовина

121. Чоловiк 72-х рокiв, що знаходиться у вiддiленнi хiрургiї з приводу тромбозу глибоких вен гомiлки, знепритомнiв. Пiд час огляду: цiаноз верхньої половини тулуба i обличчя, дихання вiдсутнє, пульс на сонних артерiях ниткоподiбний. Про яке ускладнення слiд думати?

A.ТЕЛА

B.Фiбриляцiя шлуночкiв

C.Асистолiя

D.Гострий iнфаркт мiокарда

E.Гостра лiвошлуночкова недостатнiсть

122. Дiвчинка 12-ти рокiв доставлена до гiнекологiчного вiддiлення iз рясною кровотечею зi статевих шляхiв впродовж 24-х годин. Об’єктивно: блiдiсть шкiри та слизових оболонок. При гiнекологiчному обстеженнi пiдтверджено наявнiсть маткової кровотечi, матка дещо збiльшена, щiльна. Додатки не визначаються, їх область безболiсна. У кровi: Hb70 г/л. Яка тактика лiкаря?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2012 рiк

16

A.Гормональний гемостаз та антианемiчна терапiя

B.Оперативне лiкування

C.Антианемiчна терапiя

D.Протизапальна терапiя

E.Знеболююча терапiя

123. Хвора 20 рокiв, у шлюбi 2 роки. Статеве життя регулярне, вiд вагiтностi не запобiгалась, остання менструацiя - 6 тижнiв тому. По дорозi на роботу виник бiль у низу живота, втрата свiдомостi. Швидкою допомогою доставлена в гiнекологiчне вiддiлення у важкому станi: шкiра i слизовi оболонки блiдi, АТ80/40 мм рт.ст., Ps112/хв. Який iмовiрний дiагноз?

A.Позаматкова вагiтнiсть. Геморагiчний шок

B.Апоплексiя яєчника. Больовий шок

C.Кардiогенний шок

D.Септичний шок

E.Тромбоемболiя легеневої артерiї

124. У першородiллi народився хлопчик масою 3000 г у глибокiй асфiксiї. Пiсля вiдсмоктування слизу, вентиляцiї легень i непрямого масажу серця лiкар вирiшив застосувати адреналiн. Яким методом краще його ввести?

A.Ендотрахеально

B.Внутрiшньовенно

C.Пiдшкiрно

D.Внутрiшньом’язово

E.У м’яз серця

125. У спекотний лiтний день (температура повiтря у тiнi 35oC) група людей вiдпочивала бiля ставка. Молоду жiнку укусила гадюка степова у нижню третину гомiлки. Невiдкладна допомога передбачає:

A.Протерти мiсце укусу вологою тканиною, провести iммобiлiзацiю кiнцiвки, негайне транспортувати до лiкарнi

B.Провести iммобiлiзацiю кiнцiвки, негайне транспортувати до лiкарнi

C.Накласти вологу тканинну серветку, дати випити 100 мл горiлки, транспортувати до лiкарнi

D.Протерти мiсце укусу вологою тканиною, накласти джгут вище мiсця укусу, негайне транспортувати до лiкарнi

E.Припекти мiсце укусу, провести iммобiлiзацiю кiнцiвки, негайне транспортувати до лiкарнi

126. Хвору 40-ка рокiв госпiталiзовано до реанiмацiйного вiддiлення в тяжкому станi. При оглядi: акроцiаноз, бронхорея, тахiпное, АТ110/60 мм рт.ст., Ps52/хв. Зi слiв родичiв жiнка 5 годин тому проводила обробку насаджень картоплi. Яка група речовин стала причиною отруєння?

A.Отруєння фосфорорганiчними сполука-

ми

B.Отруєння хлорорганiчними сполуками

C.Отруєння важкими металами

D.Отруєння кислотами

E.Отруєння чадним газом

127. В клiнiку звернулось троє молодих людей зi скаргами на нудоту, блювання, спрагу, головний бiль, бiль в ногах, погiршення зору, миготiння "мушок"перед очима. Напередоднi вживали алкогольнi напої. Лiкар запiдозрив отруєння метиловим спиртом. Яких заходiв необхiдно вжити для правильного надання медичної допомоги?

A.Промивання шлунка, сольовi послаблюючi, введення антидоту (етиловий спирт), термiнова госпiталiзацiя

B.Промивання шлунка, сольовi послаблюючi, термiнова госпiталiзацiя в iнфекцiйне вiддiлення

C.Промивання шлунка, сольовi послаблюючi, консультацiя офтальмолога, амбулаторне спостереження

D.Термiнова госпiталiзацiя в реанiмацiйне вiддiлення

E.Активоване вугiлля, форсований дiурез

128. Чоловiк випав з кузова вантажiвки, вниз головою. Загальмований. При голосному звертаннi вiдкриває очi. Руки та ноги звисають. Дихає важко. Пульс прискорений. Якi дiї лiкаря швидкої допомоги?

A.Iммобiлiзацiя хребта, повiтровiд, термiнова госпiталiзацiя

B.Термiнова госпiталiзацiя до нейрохiрургiчного вiддiлення

C.Седативнi засоби, еуфiлiн внутрiшньовенно

D.Дочекатися прибуття мiлiцiї та госпiталiзувати потерпiлого

E.Розпочати штучну вентиляцiю легень

129. У хворого внаслiдок автомобiльної катастрофи проникаюче поранення грудної клiтки. При цьому є зяюча рана, через яку плевральна порожнина сполучається iз зовнiшнiм середовищем. Загальний стан хворого важкий. Виражена тахiкардiя, задишка, цiаноз шкiрних покривiв i слизових оболонок. При аускультацiї дихальнi шуми на боцi поранення не прослуховуються, при перкусiї - звук з коробковим вiдтiнком. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Вiдкритий пневмоторакс

B.Закритий пневмоторакс

C.Клапанний (напружений) пневмоторакс

D.Гемоторакс

E.Емфiзема середостiння

130. Хлопчик 12-ти рокiв контактний з батьком, хворим на легеневу форму чуми. Якими препаратами слiд провести дитинi профiлактичне лiкування?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2012 рiк

17

A.Стрептомiцин або доксициклiн

B.Бiсептол або сульфодiмезин

C.Пенiцилiн або цефотаксим

D.Iмуноглобулiн або анатоксин

E.Гентамiцин або нетромiцин

131. Чоловiк 40-ка рокiв знепритомнiв прямо на вулицi. Дихання не визначається, пульс на сонних артерiях вiдсутнiй. З чого необхiдно почати реанiмацiйнi заходи?

A.Непрямий масаж серця

B.Забезпечення прохiдностi дихальних шляхiв

C.Дихання "рот у рот"

D.Дихання "рот в нiс"

E.Огляд зiниць з метою виявлення мiдрiазу

132. Чоловiку 40-ка рокiв на будiвництвi балкою, що впала, перетиснуло обидвi нижнi кiнцiвки. На усунення балки знадобилося бiльше години. Яку допомогу необхiдно надати даному пацiєнту?

A.Знеболювання

B.Проведення форсованого дiурезу

C.Iммобiлiзацiя кiнцiвки

D.Туге бинтування кiнцiвки

E.Усе перераховане

133. У пацiєнта пiд час операцiї пiд загальним знеболенням на органах черевної порожнини вiдбулася зупинка кровообiгу. В данiй ситуацiї:

A.Необхiдне проведення прямого масажу серця через дiафрагму

B.Необхiдний розтин грудної клiтки i проведення прямого масажу серця

C.Необхiдне проведення непрямого масажу серця

D.Масаж серця не проводиться, достатньо обмежитися штучною вентиляцiєю легень

E.-

134. У пацiєнта з iнкурабельною онкологiчною патологiєю дiагностована клiнiчна смерть. Який обсяг екстреної допомоги має бути наданий?

A.Допомога не надається

B.Забезпечити прохiднiсть дихальних шляхiв

C.Непрямий масаж серця

D.Штучна вентиляцiя легень

E.Дефiбриляцiя

135. Хворий 8 годин тому прийняв 10 мг фенобарбiталу. На тлi коми розвинувся короткочасний судомний припадок, пiсля чого мiоз змiнився мiдрiазом, з’явилися менiнгеальнi знаки, гiпертермiя до 39oC. Визначити причину судомного припадку:

A.Гiпоксiя i набряк головного мозку

B.Епiлептичний напад

C.Субарахноїдальний крововилив

D.Iнфаркт мозку

E.Менiнгiт

136. Пiд час зимової риболовлi один з рибалок провалився пiд лiд. Рятувальники протягом 20 хвилин витягли потерпiлого. Самостiйне дихання i свiдомiсть вiдсутнi. Пульс на сонних артерiях не визначається, зiницi розширенi, мармуровiсть шкiрних покривiв. Як слiд розцiнити стан потерпiлого i доцiльнiсть реанiмацiйних заходiв?

A.Клiнiчна смерть, реанiмацiйнi заходи необхiднi

B.Зупинка кровообiгу, реанiмацiйнi заходи необхiднi

C.Смерть мозку, реанiмацiйнi заходи не показанi

D.Соцiальна смерть, реанiмацiйнi заходи не показанi

E.Бiологiчна смерть, реанiмацiйнi заходи не показанi

137. Рядового через 2 години пiсля вибуху на АЕС доставлено у МПП. Через 45 хвилин пiсля опромiнення з’явилися слабкiсть, нудота, багаторазове блювання, збудження, запаморочення. Пiсля вибуху прийняв усередину 2 таблетки етаперазину. При обстеженi - виражена гiперемiя шкiри, температура тiла - 37, 4oC. Дихання везикулярне, тони серця звучнi, ЧСС128/хв., АТ100/60 мм рт.ст. Показник iндивiдуального дозиметра - 4,8 Гр. Якi дослiдження дозволять пiдтвердити гостру променеву хворобу у потерпiлого?

A.Визначення кiлькостi лейкоцитiв, тромбоцитiв, швидкостi зсiдання еритроцитiв

B.Визначення загального холестерину, креатинiну

C.Визначення рiвня глiкемiї, амiлази кровi

D.Визначення рiвня катехоламiнiв сечi

E.Визначення рiвня бета-лiпопротеїдiв, триглiцеридiв

138. Першовагiтна у термiнi 29 тижнiв поскаржилась на бiль у правiй нижнiй кiнцiвцi. Об’єктивно: розмiри правої нижньої кiнцiвки на рiвнi гомiлки - бiльшi лiвої нижньої кiнцiвки на 2-3 см, колiр шкiрних покривiв без змiн, але вiдмiчається помiрна пастознiсть правої стопи; болючостi м’язiв нижнiх кiнцiвок не вiдмiчається. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Флеботромбоз глибоких вен правої нижньої кiнцiвки

B.Пiзнiй гестоз вагiтних

C.Набряки вагiтних

D.Варикозне розширення вен

E.Загроза передчасних пологiв

139. Внаслiдок передчасних пологiв, при термiнi гестацiї 33-34 тижнi, народилася

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2012 рiк

18

дитина масою 2000 г у важкiй асфiксiї. Дихання вiдсутнє, серцебиття до 90/хв. Тактика лiкаря:

A.Провести iнтубацiю трахеї новонародженого

B.Вiдсмоктати слиз iз верхнiх дихальних шляхiв

C.Провести тактильне подразнення

D.Помiстити в кювез

E.Ввести адреналiн внутрiшньосерцево

140. Хвора 47-ми рокiв скаржиться на головний бiль, запаморочення, "миготiння мушок"перед очима, бiль у дiлянцi серця. Стан погiршився гостро пiсля психоемоцiйного навантаження. Об’єктивно: тони серця ритмiчнi, звучнi. ЧСС105/хв., АТ220/110 мм рт.ст. Межi серця розширенi влiво. Живiт м’який, неболючий. Набряки вiдсутнi. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Гiпертензивний криз

B.Дiенцефальний криз

C.Клiмакс

D.Реакцiя на стрес

E.Синусова тахiкардiя

141. В медичний пункт полку з вогнища радiацiйної катастрофи доставлено 15 потерпiлих. Через 20-25 хвилин пiсля вибуху стали вiдчувати рiзку слабкiсть, запаморочення, нудоту, з’явилось невгамовне блювання. Стан хворих тяжкий. Кволi, апатичнi, на запитання вiдповiдають з великою затримкою. ЧСС120/хв. з частими екстрасистолами, АТ70/30 мм рт.ст., ЧД28/хв. За даними iндивiдуального дозиметра доза отриманого випромiнювання склала 8 Гр. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Гостра променева хвороба IV ст.

B.Гостра променева хвороба I ст.

C.Гостра променева хвороба II ст.

D.Гостра променева хвороба III ст.

E.Гостра променева хвороба V ст.

142. У хворого пiд час переливання консервованої кровi (через 5 хвилин) виникли: холодний пiт, утруднення дихання. АТ70/50 мм рт.ст., Ps100/хв, аритмiчний. Яке ускладнення має мiсце в даному випадку?

A.Анафiлактична гемотрансфузiйна реакцiя, шок

B.Напад бронхiальної астми

C.Гострий iнфаркт мiокарда

D.Колапс

E.Загострення ХОЗЛ

143. У хворого на абсцес легенiв 47-ми рокiв пiсля введення тiєнаму розвинувся анафiлактичний шок. Який препарат треба ввести хворому в першу чергу?

A.Адреналiн

B.Супрастин

C.Дексаметазон

D.Допамiн

E.Еуфiлiн

144. Пiдлiток пiд час катання на ковзанах послизнувся та впав, забив голову, на декiлька хвилин знепритомнiв. Пiсля опритомнення скаржиться на помiрний головний бiль. Наявна ретроградна амнезiя, вогнищної неврологiчної симптоматики немає. Оберiть вiрну тактику:

A.Госпiталiзувати хворого для динамiчного спостереження до нейрохiрургiчного вiддiлення

B.Призначити анальгетики

C.Призначити помiрну дегiдратацiю та анальгетики

D.Порекомендувати постраждалому обмеження фiзичних навантажень та анальгетики

E.Призначити препарати, що полiпшують мозковий кровообiг

145. У дитини 7-ми рокiв, що знаходиться на ШВЛ, дiагностовано напружений пневмоторакс. Якi лiкувальнi заходи треба вжити в першу чергу?

A.Дренування плевральної порожнини за Бюлау

B.Перевести хворого на ШВЛ

C.Призначити iнгаляцiю кисню

D.Призначити бронхолiтичнi засоби

E.Використати метод дихання з постiйним

позитивним тиском (СДППТ)

146. 6-ти мiсячна дитина госпiталiзована з приводу 5-ти разового блювання, рiдких випорожнень бiльше 10 разiв на добу. Об’єктивно: неспокiйна, риси обличчя загостренi, шкiра та слизовi оболонки блiдi та сухi, велике тiм’ячко запале, температура тiла 38, 7oC, ЧСС162/хв., тони серця глухi, живiт здутий, дiурез зменшений, дефiцит маси - 10%. У кровi: Ht50%, +- 3,4

ммоль/л; N a+- 154 ммоль/л. Якi першочерговi заходи?

A.Введення глюкозо-сольових розчинiв 2:1

B.Введення глюкозо-сольових розчинiв 3:1

C.Призначення антибактерiальних препаратiв

D.Призначення жарознижуючих препара-

тiв

E.Призначення протиблювотних засобiв

147. В реанiмацiйному вiддiленнi у дитини з зупинкою серця пiсля проведення iнтубацiї та ШВЛ почервонiли шкiрнi покриви, пульс на великих судинах, ЧСС40/хв., АТ50/30 мм рт.ст. Яка подальша тактика?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2012 рiк

19

A.Введення 0,1% розчину атропiну

B.Введення серцевих глiкозидiв

C.Введення сольових розчинiв

D.Введення глюкокортикоїдiв

E.Введення розчину допамiну

148. Вагiтна в 35 тижнiв надiйшла зi скаргами на головний бiль, нудоту, порушення зору. Об’єктивно: Ps104/хв., АТ170/120 мм рт.ст та 180/120 мм рт.ст., to- 36, 7oC. Генералiзованi набряки. Сеча мутна, в малiй кiлькостi. Пiд час огляду у жiнки з’явились дрiбнi посмикування м’язiв обличчя та верхнiх кiнцiвок. Потiм тiло напружилось, вигнулось, припинилось дихання, обличчя стало синiм, свiдомiсть вiдсутня. Якi реанiмацiйнi заходи мають бути проведенi першочергово?

A.ШВЛ, внутрiшньовенне введення сульфату магнiю

B.Вичiкувальна тактика

C.Внутрiшньом’язове введення сульфату магнiю

D.Дихання через маску впродовж 2-х годин

E.Внутрiшньовенне введення гiпотензивних препаратiв

149. Першенароджуюча доставлена зi скаргами на перейми впродовж 6 годин. Ps84/хв., АТ120/80 мм рт.ст. PV: шийка матки згладжена, вiдкриття 4 см, плiдний мiхур вкрай напружений. Пiд час огляду розiрвались навколоплiднi оболонки, вилилось 3,5 л свiтлих навколоплiдних вод. Раптом з’явились ядуха, рiзкий бiль за грудниною, цiаноз обличчя. Ps110/хв., ниткоподiбний, АТ65/10 мм рт.ст. В чому полягає невiдкладна медична допомога?

A.ШВЛ, iнфузiйна терапiя

B.Дихання через маску, iнфузiя розчину глюкози

C.Введення спазмолiтикiв

D.Надати тiлу пiдвищене положення, iнгаляцiї кисню

E.Введення бронхолiтикiв

150. Лiкарем швидкої допомоги у лiкарню доставлена вагiтна 37 тижнiв iз скаргами на сильний головний бiль, утруднене дихання через нiс, "мерехтiнням мушок"перед очима, бiль у епiгастрiї. Вдома були тонiкоклонiчнi судоми. Об’єктивно: генералiзованi набряки, АТ190/110 мм рт.ст. Протеїнурiя - 5 г/л у разовiй порцiї сечi. Стан плоду задовiльний. Яка тактика ведення вагiтної?

A.Термiновий кесарський розтин

B.Родорозрiшення через природнi пологовi шляхи

C.Рання амнiотомiя

D.Накладання акушерських щипцiв

E.Гiпотензивна терапiя

151. Вагiтна у 37 тижнiв доставлена своїм транспортом iз скаргами на сильний го-

ловний бiль, погiршення зору. Об’єктивно: анасарка, АТ200/120 мм рт.ст., бiлок сечi - 6,6 г/л. На приймальному покої з’явились посмикування м’язiв обличчя, тонiчнi та клонiчнi судоми, знепритомнiла. У свiдомiсть прийшла через 2 хвилини. Серцебиття плоду 100/хв. Яка тактика ведення вагiтної?

A.Ургентний кесарський розтин

B.Iнтенсивна терапiя протягом 24 годин

C.Iнтенсивна терапiя протягом 1 години

D.Iнтенсивна терапiя протягом 2 годин

E.Консервативне ведення пологiв

152. У хлопчика 3-х рокiв пiсля перенесеного гострого ентероколiту ешерiхiозної етiологiї виявляються iктеричнiсть склер та шкiри, набряки пiд очима, на нижнiх кiнцiвках, гепатоспленомегалiя. У кровi: ер.- 2, 8 · 1012/л, Hb82 г/л, тромб.- 140 · 109/л, непрямий бiлiрубiн - 78 мкмоль/л, прямий бiлiрубiн - 5 мкмоль/л, креатинiн - 170 мкмоль/л. Сеча темна, добовий дiурез 150 мл, ер.- 10-12 в п/з, бiлок - 0,7 г/л. Про який дiагноз слiд думати?

A.Гемолiтико-уремiчний синдром

B.Синдром Рея

C.Гострий вiрусний гепатит

D.Гострий гломерулонефрит

E.Гострий пiєлонефрит

153. До приймального вiддiлення доставлена група дiтей з вираженими явищами ексикозу (загальна слабкiсть, частi рiдкi випорожнення та блювання). Захворiли гостро. Випорожнення водянистi, ряснi, 15-20 разiв, з плаваючими пластiвцями, мають вигляд "рисового вiдвару". Дiти доставленi з вогнища епiдемiчного спалаху кишкової iнфекцiї (холера?). Який метод лабораторного обстеження є найбiльш iнформативним?

A.Бактерiологiчний метод

B.Бiохiмiчний метод

C.Серологiчний метод виявлення зростання титру специфiчних антитiл

D.Дiагностика методом ультразвукового дослiдження

E.Мiкроскопiя тонкого мазку та товстої краплi кровi

154. Вагiтна в термiнi 33 тижнi звернулася до лiкаря iз скаргами на вiдсутнiсть рухiв у плода. Об’єктивно: матка збiльшена до 32-33 тижнiв вагiтностi, в нормотонусi, передлежить голiвка, серцебиття плоду не вислуховується. Яке ускладнення виникло?

A.Антенатальна загибель плоду

B.Iнтранатальна загибель плоду

C.Передчаснi пологи

D.Синдром затримки розвитку плоду

E.Вроджена вада розвитку плоду

155. Хворий 52-х рокiв скаржиться на iн-

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2012 рiк

20

тенсивний стискаючий бiль в дiлянцi серця, загальну слабiсть, запаморочення, нудоту, задишку в спокої. Об’єктивно: загальний стан важкий, шкiрнi покриви блiдi, акроцiаноз. АТ70/20 мм рт.ст., Ps110/хв. Який препарат слiд використати в першу чергу для корекцiї артерiального тиску?

A.Допамiн

B.Строфантин

C.Адреналiн

D.Сульфокамфокаїн

E.Кофеїн

156. Бригадою швидкої допомоги доставлено пiдлiтка, який скаржиться на рiзкий, кинджальний бiль у лiвiй половинi калитки. Захворiв раптово, годину тому пiд час гри в футбол. Об’єктивно: калитка вiзуально не змiнена, рiзка болючiсть при спробi пальпацiї лiвого яєчка. По даних УЗД яєчка та придатки в межах норми. У кровi та сечi: в межах норми. Яка патологiя в даного хворого?

A.Перекрут лiвого яєчка

B.Варикоцеле

C.Орхiт

D.Фунiкулiт

E.Защемлена пахова кила

157. Жiнка 22-х рокiв викликала бригаду швидкої допомоги. Скаржиться на значнi кров’янистi видiлення з пiхви зi згортками, переймоподiбнi болi в низу живота. Об’єктивно: АТ110/60 мм рт.ст., Ps90/хв. Остання менструацiя 2 мiсяцi тому. Бiмануальне обстеження: канал шийки матки вiльно пропускає палець. Матка збiльшена до 7 тижнiв вагiтностi, болюча. Додатки не змiненi, склепiння вiльнi, видiлення кров’я- нистi, помiрнi. Який дiагноз найбiльш iмовiрний?

A.Неповний аборт

B.Дисфункцiональна маткова кровотеча

C.Сальпiнгоофорит

D.Позаматкова вагiтнiсть

E.Апоплексiя яєчника

158. У вагiтної 36-ти рокiв раптово виникли бiль в груднiй клiтцi, почуття страху, ядуха, кашель, кровохаркання. До цього непокоїли слабкiсть, субфебрилiтет, бiль в низу живота, що посилюється пiд час ходи. Об’єктивно: збуджена, блiда, вени шиї пульсують. Попереднiй дiагноз: тромбоемболiя легеневої артерiї. Яка першочергова дiагностична тактика?

A.Ангiопульмонографiя, ЕКГ

B.Ангiопульмонографiя, рентгенограма грудної клiтки iз захистом дiлянки живота

C.ЕКГ, рентгенограма грудної клiтки iз захистом дiлянки живота

D.ЕКГ

E.Рентгенограма грудної клiтки iз захистом дiлянки живота

159. У пацiєнта 50-ти рокiв з цирозом печiнки у стадiї декомпенсацiї пiсля вживання алкоголю розвинулась жовтяниця. Через тиждень було вiдмiчено запаморочення, ляскаючий тремор, солодкий запах у видихуваному повiтрi. Дiагноз: гостра печiнкова недостатнiсть. У яке вiддiлення слiд госпiталiзувати хворого?

A.Реанiмацiйне

B.Iнфекцiйне

C.Терапевтичне

D.Гастроентерологiчне

E.Хiрургiчне

160. Дiвчинка 2-х рокiв госпiталiзована в реанiмацiйне вiддiлення з приводу стенозуючого ларинготрахеобронхiту, стенозу III ступеня. Об’єктивно: свiдомiсть сплутана. Iнспiраторна задишка. В актi дихання бере участь допомiжна мускулатура. У легенях дихання не прослуховується. Тони серця приглушенi, тахiкардiя. Призначення преднiзолону не дало позитивного ефекту. Яка подальша лiкувальна тактика?

A.Iнтубацiя трахеї

B.Повторне призначення преднiзолону

C.Призначення еуфiлiну

D.Призначення клемастiну

E.Призначення но-шпи

161. Хвора 45-ти рокiв страждає на тиреотоксикоз, антитиреоїдну терапiю приймає нерегулярно. Пiсля перенесеного ГРВI скаржиться на серцебиття, пiтливiсть, повторне блювання, пронос, рiзку слабiсть, млявiсть. Об’єктивно: температура тiла 38, 9oC, Ps140/хв., слабкого наповнення. Тони серця приглушенi, миготлива аритмiя. У легенях поодинокi сухi хрипи. Який стан розвинувся у хворої?

A.Тиреотоксична криза

B.Харчове отруєння

C.Мiокардит

D.Передозування антитиреоїдних препара-

тiв

E.Запалення легень

162. Пiд час вiдпочинку на рiчцi, молодий чоловiк здiйснив стрибок з рибальського мiстка. Скарги на бiль, неможливiсть рухiв в шиї. Яка потрiбна фiксацiя при транспортуваннi до лiкувального закладу?

A.Комiр Шанца

B.Кiльця Дельбе

C.Шина Крамера

D.Руками, пiдтримуючи за шию

E.На сидячих ношах

163. 18-ти рiчна дiвчина звернулася до лiкаря-гiнеколога з приводу зґвалтування, яке сталося 2 години потому, коли вона поверталась з унiверситету. Куди треба направити дiвчину для пiдтвердження факту зґвалтування?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]