Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок 3 Весна 2012

.pdf
Скачиваний:
49
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
190.3 Кб
Скачать

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2012 рiк

11

пульс ниткоподiбний, до 110/хв., АТ90/50 мм рт.ст., матка в пiдвищеному тонусi, болiсна пiд час пальпацiї в дiлянцi розташування плаценти. Серцебиття плоду вiдсутнє, з пiхви продовжується видiлення темної кровi. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Передчасне вiдшарування плаценти

B.Розрив матки, що розпочався

C.Передлежання плаценти

D.Загроза розриву матки

E.Розрив крайового синусу плаценти

68. У 2-рiчної дитини невдовзi пiсля щеплення з’явились петехiальний висип на шкiрi, носова кровотеча, крововиливи у перiорбiтальнi дiлянки. Iнших патологiчних змiн не виявлено. У кровi: лейкоцити - 5·109/л, Hb110 г/л, тромбоцити - 3 · 109/л. Що найiмовiрнiше стало причиною геморагiчного синдрому в дитини?

A.Iмунна тромбоцитопенiчна пурпура

B.Геморагiчний васкулiт

C.Гострий лейкоз

D.Системний червоний вiвчак

E.Дисемiноване внутрiшньосудинне зсiдання кровi

69. 13-рiчна хвора скаржиться на сильний пульсуючий бiль у лiвiй половинi голови, якому передує поява райдужних плям в лiвих полях зору. Напад триває декiлька годин, супроводжується нудотою. На подiбнi напади страждає мати хворої. АТ100/70 мм рт.ст, Ps60/хв. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Мiгренозний приступ

B.Ретробульбарний неврит

C.Транзиторна iшемiчна атака

D.Невралгiя трiйчастого нерва

E.Симпато-адреналовий криз

70. Хвора 32-х рокiв перенесла крупозну пневмонiю. На даний час скаржиться на озноб, задишку в спокої, загальну слабкiсть, головний бiль, пiдвищення to до 39, 5oC, пiтливiсть. Об’єктивно: змiщення назовнi лiвої межi серця, тони серця значно ослабленi, систолiчний шум на верхiвцi, АТ80/50 мм рт.ст. У кровi: лейк.- 10, 5 · 109/л, е- 8%, ШЗЕ45 мм/год. У сечi: бiлок - 0,066 г/л, ер.- 15-20 у п/з, гiалiновi цилiндри - 4-5 в п/з. Яке ускладнення виникло у хворої?

A.Iнфекцiйно-токсичний шок

B.Кардiомiопатiя

C.Тромбоемболiя легеневої артерiї

D.Iнфаркт мiокарда

E.Перикардит

71. Хворий 28-ми рокiв, iн’єкцiйний наркоман, скаржиться на перемiжну гарячку, пiтливiсть, слабкiсть, тривалий пронос, герпетичне враження порожнини рота, кашель. Втрата маси тiла перевищує 10%. Об’єктивно: блiдий, зниженого харчування. Збiльшенi периферичнi лiмфовузли, рухомi, неболючi. Слизова оболонка порожнини рота вкрита бiлим нальотом, герпетичний висип. Збiльшенi печiнка та селезiнка. В легенях вислуховуються сухi та вологi хрипи. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Пре-СНIД

B.Пневмонiя

C.Дизентерiя

D.Лiмфогранулематоз

E.Дифтерiя

72. Хворий 52-х рокiв сонливий, загальмований. З рота "печiнковий"запах, тричi було блювання. Хворiє на виразкову хворобу шлунка. 2 мiсяцi тому по поводу шлункової кровотечi лiкувався, були гемотрансфузiї. Стан важкий, iнтенсивна жовтяниця, на слизових оболонках геморагiї. Печiнка визначається вище реберної дуги. Ps110/хв., АТ90/60 мм рт.ст. Вкажiть наймовiрнiший невiдкладний стан:

A.Гостра печiнкова енцефалопатiя

B.Iнфекцiйно-токсичний шок

C.Гостра ниркова недостатнiсть

D.Дегiдратацiйний шок

E.Гостра дихальна недостатнiсть

73. У хворого 47-ми рокiв останнi двi доби вiдсутнi сечовипускання та позиви до нього. 8 рокiв тому назад перенiс лiвосторонню нефректомiю у зв’язку з ушкодженням нирки. Останнiй мiсяць вiдмiчав тупий бiль у правiй поперековiй дiлянцi, який набув характеру ниркової кольки три доби тому назад. Пiсля застосування спазмоаналгетикiв бiль майже зник. Який результат лабораторного обстеження має вирiшальне значення для вибору лiкування хворого?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2012 рiк

12

A.Калiй кровi

B.Сечовина, креатинiн кровi

C.Гемоглобiн кровi

D.Натрiй кровi

E.Кальцiй кровi

74. У хворої 42-х рокiв гострий лiвобiчний пiєлонефрит ускладнився бактерiальним шоком та гострою нирковою недостатнiстю. Двi доби тому настала полiурична стадiя. Якi змiни в органiзмi слiд попередити в першу чергу?

A.Гiпокалiємiя

B.Гiперазотемiя

C.Набряковий синдром

D.Анемiя

E.Гiпоальбумiнемiя

75. У породiллi 34-х рокiв, на 6-ту добу пiсля пологiв, раптово з’явився тупий бiль розпираючого характеру в крижово-поперековiй дiлянцi, нижнiх вiддiлах живота та правому стегнi. Поступово став наростати набряк правої ноги у дiлянцi стегна та гомiлки, цiаноз шкiри. Температура пiдвищилася до 38, 5oC. Яке ускладнення виникло в хворої?

A.Гострий iлеофеморальний флеботромбоз

B.Гострий тромбофлебiт тазових вен

C.Гострий пiсляпологовий параметрит

D.Синя флегмазiя

E.Бiла флегмазiя

76. З вогнища хiмiчного ураження, утвореного зарином, до МПП доставлено ураженого. Вiдзначаються напади ядухи за типом бронхiальної астми, фiбрилярнi посмикування жувальних м’язiв. Який антидот необхiдно ввести ураженому разом з атропiном на даному етапi медичної евакуацiї?

A.Дипiроксим

B.Унiтiол

C.Тiосульфат натрiю

D.Антицiан

E.Амiлнiтрит

77. Хворий 42-х рокiв з приводу ревматоїдного артриту отримував преднiзолон впродовж 4-х мiсяцiв. На фонi диспептичних розладiв вiдмiнив прийом преднiзолону самостiйно. Через 2 днi з’явилися виражена загальна слабкiсть, болi у суглобах i животi. Об’є-

ктивно: млявий, адинамiчний, шкiрнi покриви блiдi з мармуровим вiдтiнком. Пальпацiя кишечнику болiсна. ЧСС72/хв., АТ60/20 мм рт.ст. Натрiй сироватки кровi - 90 ммоль/л, калiй - 6,6 ммоль/л, рiвень глюкози кровi - 4,6 ммоль/л, рiвень глюкози кровi - 4,6 ммоль/л. Чим зумовлений стан хворого?

A.Синдром вiдмiни глюкокортикоїдiв

B.Шлунково-кишкова кровотеча

C.Гостра тиреоїдна недостатнiсть

D.Судинний колапс

E.Гiпоглiкемiчний криз

78. Дитина 5-ти мiсяцiв доставлена в реанiмацiйне вiддiлення у зв’язку з вираженими явищами ексикозу, токсикозу i затримкою сечi протягом 20-ти годин. За останнi 2 доби вiдзначалися 10-разовi рiдкi випорожнення, а за останню добу - 3-разове блювання. Адекватною стартовою терапiєю слiд вважати:

A.Iзотонiчний розчин N aCl

B.Трансфузiя глюкози

C.Трансфузiя препаратiв кровi

D.Спазмолiтики

E.Сечогiннi препарати

79. У пацiєнтки 55-ти рокiв 5 рокiв тому дiагностовано цироз печiнки. Лiкувалась нерегулярно. Доставлена з клiнiкою шлунково-кишкової кровотечi. Пiд час фiброезофагогастродуоденоскопiї виявлено розширенi вени нижньої третини стравоходу з кровотечею з них. Який з методiв лiкування слiд застосувати в першу чергу?

A.Госпiталiзувати в хiрургiчне вiддiлення, поставити зонд Блекмора, призначити гемостатичну i кровозамiсну терапiю

B.Госпiталiзувати в хiрургiчне вiддiлення i призначити гемостатичну i кровозамiсну терапiю

C.Перевести хвору до реанiмацiйного вiддiлення

D.Госпiталiзувати в хiрургiчне вiддiлення i призначити сечогiннi i гепатопротектори

E.Оперативне втручання у невiдкладному порядку

80. Чоловiк 78-ми рокiв викликав швидку допомогу з приводу блюван-

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2012 рiк

13

ня, здуття живота, наявностi болючого грижового випинання у паху, яке не вправляється у черевну порожнину зi вчорашнього дня. Пiд час огляду лiкарем швидкої допомоги грижове випинання вправилося, бiль пройшов. Якi дiї лiкаря?

A.Доставити хворого до стацiонару

B.Рекомендувати хiрургiчне лiкування у плановому порядку

C.Протягом години спостерiгати за динамiкою клiнiчної картини

D.Призначити дiєту i холод на живiт

E.Призначити амбулаторне обстеження

81. Потерпiлий був збитий автомашиною. У верхнiй третинi лiвого стегна рана 4х10 см, з якої виступає уламок кiстки, значна варусна деформацiя стегна. Виберiть оптимальний метод iммобiлiзацiї:

A.Три драбинчастi шини

B.Двi драбинчастi шини

C.Шина Дiтерiхса

D.Шина Томаса

E.Шини Дiтерiхса та Крамера

82. Пацiєнт 42-х рокiв з тривалим "виразковим"анамнезом доставлений у важкому станi iз зниженням артерiального тиску до 90/60 мм рт.ст., судомами, явищами гастральної тетанiї. На контрастнiй рентгенографiї шлунка дiагностовано субкомпенсований пiлородуоденальний стеноз. Яку лiкувальну тактику слiд обрати?

A.Короткотривала iнтенсивна терапiя з наступною резекцiєю шлунка за одним iз методiв

B.Невiдкладне хiрургiчне втручання - резекцiя шлунка за одним з методiв

C.Тривала iнтенсивна iнфузiйна терапiя для корекцiї водно-електролiтного, бiлкового, вуглеводного та жирового балансiв

D.Комплексна противиразкова тера-

пiя

E.Ургентне бужування пiлоростенозу за допомогою фiброезофагогастродуоденоскопа

83. Лiкар швидкої медичної допомоги, оглянувши дитину вiком 5 мiсяцiв через двi години пiсля травми, виставив дiагноз: термiчний опiк II-III ступеня нижнiх кiнцiвок, промежини, спини до

20%, опiковий шок II ступеня. Яким буде об’єм медичної допомоги?

A.Знеболювання, iнфузiйна терапiя, накладання асептичної пов’язки

B.Накладання асептичної пов’язки

C.Iнфузiйна терапiя

D.Охолодження опiкової поверхнi

E.Новокаїновi блокади, асептична пов’язка на ураженi дiлянки

84. Жiнка 26-ти рокiв з термiном вагiтностi 6-7 тижнiв скаржиться на нудоту та блювання до 3-х разiв на добу. За останнi 3 днi блювання почастiшало до 15-18 разiв на добу, жiнка схудла на 3,5 кг, з’явилась рiзка слабкiсть. Об’є- ктивно: шкiра блiда, тургор тканин знижений, Ps100/хв., АТ100/50 мм рт.ст., температура тiла 36, 8oC. У сечi: реакцiя на ацетон позитивна (++). Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Блювання вагiтних

B.Гострий холецистит

C.Гострий гастрит

D.Гострий панкреатит

E.Харчова токсикоiнфекцiя

85. У хворого 22-х рокiв, що страждає на шизофренiю, без зовнiшньої причини виник стан з руховим збудженням, нецiлеспрямованими стереотипними рухами, раптовими, несподiваними iмпульсивними дiями з агресiєю, люттю, руйнiвними дiями, кривлянням, гримасуванням, негативiзмом, незв’язною мовою. Якi препарати з наведених, насамперед, доцiльно використати для усунення цього невiдкладного стану?

A.Нейролептики

B.Транквiлiзатори

C.Антидепресанти

D.Ноотропи

E.Судиннi препарати

86. У дитини 2-х рокiв дифтерiйний круп. На 2-й день серотерапiї виникла зупинка дихання. Що стало причиною асфiксiї?

A.Механiчна обтурацiя плiвками

B.Стеноз гортанi

C.Анафiлактичний шок

D.Сироваткова хвороба

E.Парез дихальної мускулатури

87. У родiллi 25-ти рокiв пiсля вiдхо-

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2012 рiк

14

дження навколоплiдних вод серцебиття плоду сповiльнилось до 100/хвилину та пiсля перейм не вирiвнюється. При вагiнальному дослiдження виявлено: шийка матки згладжена, розкриття маткового вiчка повне, плiдного мiхура немає. Передлежить голiвка в порожнинi малого тазу. Стрiлоподiбний шов у правому косому розмiрi, мале тiм’ячко злiва. Яка тактика лiкаря в данiй ситуацiї?

A.Накладання порожнинних акушерських щипцiв

B.Лiкування гiпоксiї плода

C.Накладання бинта Вербова

D.Пiдсилення пологової дiяльностi

E.Кесарiв розтин

88. Бригада швидкої допомоги викликана до повторнонароджуючої жiнки, що народила вдома. Матка на рiвнi пупка, кульоподiбної форми, з пiхви звисає пуповина. Пiсля народження дитини пройшло 30 хвилин. Яка тактика лiкаря?

A.Негайно транспортувати жiнку до пологового вiддiлення

B.Ввести в/в окситоцин

C.Виконати ручне вiддiлення послiду

D.Застосувати метод Абуладзе

E.Продовжити очiкування до 2-х годин

89. У хворого 32-х рокiв раптово виникли озноб, блювання, судоми, пiдвищення температури до 40oC. За кiлька годин з’явилися ригiднiсть м’я- зiв потилицi та симптоми Кернiга, оглушення (9 балiв за шкалою Глазго), анурiя. Виявленi цiаноз шкiрних покривiв, поодинокi геморагiчнi висипання на шкiрi, АТ70/40 мм рт.ст., пульс ниткоподiбний, 110/хв. Яке ускладнення виникло у хворого?

A.Синдром Уотерхауса-Фридериксена

B.Набряк i вклинення мозку в потиличний отвiр

C.Бульбарний синдром

D.Тромбоз кавернозного синусу

E.Iшемiчний iнсульт

90. Бригада швидкої допомоги прибула на мiсце ДТП. Постраждалий знаходиться в салонi автомобiля, притомний, на бiль не скаржиться, не може поворухнути нi руками, нi ногами, на лiвiй гомiлцi по переднiй поверхнi ра-

на, що помiрно кровоточить. З якої дiї необхiдно почати надання медичної допомоги?

A.Накладення шийного комiрця

B.Вилучити постраждалого з салону автомобiля

C.Накладення кровоспинного джгута

D.Проведення допомiжної вентиляцiї легень

E.Iнгаляцiя кисню

91. У дитини, що потрапила в автомобiльну аварiю, є ознаки порушеної перфузiї: систолiчний тиск 60 мм рт.ст. Оберiть оптимальне лiкування:

A.Iнфузiя сольових розчинiв

B.Призначення атропiну

C.Iнфузiя допамiну

D.Iнфузiя бiлкових препаратiв

E.Призначення серцевих глiкозидiв

92. Чоловiк 36-ти рокiв раптово спалив на собi волосся. Потiм схопив свою 12-рiчну доньку i хотiв скинути її з балкону. Був затриманий родичами. Свiй вчинок пояснив тим, що "виконував наказ, який звучав у нього в головi". Визначте тактику лiкарятерапевта, якого викликали родичi:

A.Викликати спецiалiзовану бригаду швидкої медичної допомоги

B.Призначити хворому лiкування вдома

C.Термiново госпiталiзувати в психiатричну лiкарню, використавши транспорт родичiв

D.Зафiксувати хворого до моменту заспокоєння

E.Оформити виклик консультанта лiкаря-психiатра

93. У дитини 11-ти рокiв на п’ятий день вiд початку збiльшення привушних слинних залоз температура пiдвищилася до 39oC, виникли головний бiль, блювання до 6 разiв на добу. Запiдозрений паротитний менiнгiт. Який з перелiчених варiантiв найбiльш iнформативний для встановлення остаточного дiагнозу: паротитний менiнгiт?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2012 рiк

15

A.Люмбальна пункцiя та наявнiсть лiмфоцитарного цитозу

B.Позитивнi менiнгеальнi симптоми

C.Чотириразове зростання титру специфiчних антитiл у реакцiї зв’язування комплементу

D.Вiдсутнiсть токсикозу при виражених ознаках внутрiшньочерепної гiпертензiї

E.Видiлення вiрусу паротиту з лiквору

94. У хворого на епiлепсiю з’явились постiйнi великi судомнi напади з тонiчними i клонiчними судомами, мiж якими хворий залишається непритомним. На доторкання i больовi подразники не реагує. Зiницi вузькi, реакцiя на свiтло квола. З якого препарату необхiдно розпочати надання невiдкладної допомоги?

A.Сибазон

B.Амiназин

C.Димедрол

D.Барбовал

E.Ардуан

95. У хворого 74-х рокiв, на фонi аденоми простати, повторно виникла гостра затримка сечi. Катетеризацiя металевим катетером не мала успiху, з уретри видiляється кров. Пальпується напружений, переповнений сечовий мiхур (дно - на 12 см вище лобка). Якi дiї лiкаря?

A.Надлобкова пункцiя сечового мiху-

ра

B.Катетеризацiя сечового мiхура гумовим катетером

C.Повторити катетеризацiю сечового мiхура металевим катетером

D.Негайна госпiталiзацiя для проведення хiрургiчного втручання

E.-

96. У новонародженої дитини на третю добу життя з’явилися ознаки шлунково-кишкової кровотечi (блювання з домiшками кровi, мелена) та симптоми постгеморагiчної анемiї. З якого розчину слiд розпочати парентеральне лiкування геморагiчного синдрому у дитини?

A.Свiжозаморожена плазма

B.Глюкозо-сольовий розчин

C.Реополiглюкiн

D.Тромбоцитарна маса

E.Амiнокапронова кислота

97. Хворий 60-ти рокiв скаржиться на сильний бiль у правiй гомiлцi розпираючого характеру, пiдвищення температури тiла до 38oC. Об’єктивно: шкiра гомiлки набрякла, гiперемована, пiд час пальпацiї рiзко болiсна у дiлянцi гомiлкових м’язiв. Захворювання прогресує протягом 5 дiб. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Гострий флеботромбоз глибоких вен правої гомiлки

B.Тромбофлебiт пiдшкiрних вен правої гомiлки

C.Бешихове запалення правої гомiлки

D.Пiслятромбофлебiтичний синдром

E.Облiтеруючий атеросклероз судин правої нижньої кiнцiвки

98. Хворий 40-ка рокiв хворiє на цукровий дiабет, отримує iнсулiн. Сьогоднi ввечерi посилилась загальна слабкiсть, з’явились спрага, полiурiя. Напередоднi вiдзначались сонливiсть, нудота, неодноразове блювання, бiль у животi. Об’єктивно: непритомний. Сухiсть шкiри i слизових, зниження тургору шкiри i тонусу очних яблук. ЧД30/хв. Ps100/хв., слабкого наповнення. Язик сухий, червоний. Запах ацетону з рота вiдсутнiй. Арефлексiя. У кровi: глюкоза - 42 ммоль/л, реакцiя на ацетон кровi та сечi негативна. Яке дослiдження необхiдне провести для уточнення дiагнозу в першу чергу?

A.Осмолярнiсть кровi

B.Лужна фосфатаза

C.АлАТ, АсАТ

D.Креатинiн кровi

E.Бiлiрубiн кровi

99. Хлопчик 2-х рокiв надiйшов до стацiонару з вираженою папульозногеморагiчною висипкою на шкiрi розгинальних поверхонь верхнiх та нижнiх кiнцiвок, сiдницях. Висипка симетрична, має тенденцiю до злиття. Спостерiгається набряк та болючiсть великих суглобiв, летючий бiль. У кровi: помiрне пiдвищення кiлькостi лейкоцитiв, еозинофiлiя, помiрна анемiя. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2012 рiк

16

A.Геморагiчний васкулiт

B.Менiнгококцемiя

C.Iєрсинiоз

D.Гемофiлiя

E.Ревматизм

100. Хворий 30-ти рокiв працює 8 рокiв фасувальником анiлiнових барвникiв. Останню змiну працював у примiщеннi, де вийшла з ладу вентиляцiя. Доставлений зi скаргами на головний бiль, запаморочення, сонливiсть, рiзку загальну слабкiсть, пiтливiсть. Об’єктивно: сiрувато-синє забарвлення шкiрних покривiв, тони серця приглушенi, Ps105/хв., АТ95/60 мм рт.ст., дихання поверхневе, ЧДР25/хв. Печiнка +2 см, чутлива. У кровi: 10% еритроцитiв з тiльцями Гейнца-Ерлiха, лейк.- 8, 5 · 109/л, ШЗЕ- 2 мм/год. Якi дослiдження слiд призначити для верифiкацiї дiагнозу?

A.Аналiз кровi на метгемоглобiн

B.Аналiз сечi на свинець

C.Аналiз сечi на порфiрини

D.Аналiз кровi на карбоксигемогло-

бiн

E.Аналiз сечi на метгемоглобiн

101. Вагiтна у термiнi 32 тижнi страждає на мiастенiю. З’явились розлади дихання, тахiкардiя, психомоторне збудження, яке змiнюється в’ялiстю, парезом кишечнику та сфiнктерiв. Якi першочерговi засоби невiдкладної допомоги?

A.Призначення прозерину

B.Застосування мiорелаксантiв

C.ШВЛ

D.Профiлактика гiпоксiї плоду

E.Термiнове розродження

102. Хвора 44-х рокiв скаржиться на бiль в гомiлцi, озноб та пiдвищення температури до 39, 3oC. На наступний день: гомiлка набрякла, вiдзначається яскраве почервонiння шкiри. На стегнi червонi "дорiжки". Пахвиннi лiмфовузли не збiльшенi. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Бешихове запалення гомiлки

B.Флегмона гомiлки

C.Еризипелоїд гомiлки

D.Iнфiкована рана гомiлки

E.Гострий тромбофлебiт пiдшкiрних вен

103. Дитина народилася в машинi швидкої допомоги на шляху до пологового будинку. У новонародженого вiдсутнє спонтанне дихання пiсля погладжування шкiри уздовж хребта. Якi подальшi дiї?

A.Почати штучну вентиляцiю легень

B.Повторювати погладжування

C.Поплескати по п’ятi

D.Поплескати по сiдницях

E.Дати кисень

104. Пацiєнт 30-ти рокiв хворiє на виразкову хворобу, ускладнену стенозом воротаря. Схуд на 15 кг за останнi 2 мiсяцi. Об’єктивно: кахексiя, зниження тургору шкiри; в кровi - анемiя, гiпопротеїнемiя, зниження концентрацiї електролiтiв. Яким шляхом доцiльно здiйснювати iнфузiйну терапiю цьому пацiєнту?

A.Через центральний венозний доступ

B.Шляхом венесекцiї вен верхньої кiнцiвки

C.Через венепункцiю

D.Шляхом венесекцiї вен нижньої кiнцiвки

E.Вибiр венозного доступу не має значення

105. У хворої на цукровий дiабет II типу розвинулась кома. Глiкемiя - 45 ммоль/л, калiй - 4,4 ммоль/л, натрiй - 158 ммоль/л, рН кровi - 7,24, стандартний бiкарбонат - 20 ммоль/л, зсув буферних основ - 4 ммоль/л, сечовина - 12 ммоль/л. Якi засоби необхiдно використати для регiдратацiйної терапiї?

A.0,45% розчин натрiю хлориду

B.0,9% розчин натрiю хлориду

C.5% розчин глюкози

D.2,5% розчин глюкози

E.4% розчин натрiю гiдрокарбонату

106. У службовця протягом декiлькох годин пiсля радiоактивного опромiнення спостерiгається лейкоцитоз

(11, 5 · 109/л) з переважанням нейтрофiлiв (сегменто- i паличкоядерних) i зсувом влiво, лiмфоцитопенiя (0, 11·109/л); в першi 2-3 доби - схильнiсть до ретикулоцитозу. У кiстковому мозку - зменшення кiлькостi мiєлокарiоцитiв, еритробластiв, числа мiтозiв, зниження мiтотичного iнде-

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2012 рiк

17

ксу, зникнення молодих форм клiтин, пiдвищення цитолiзу. Про який перiод та ступiнь важкостi гострої променевої хвороби свiдчать наведенi показники?

A.Перiод загальної первинної реакцiї, середнiй ступiнь

B.Перiод розпалу, вкрай важкий ступiнь

C.Прихований перiод, легкий ступiнь

D.Перiод виходiв, важкий ступiнь

E.Перiод вiддалених наслiдкiв, середнiй ступiнь

107. Хворий 72-х рокiв доставлений машиною швидкої допомоги у важкому станi iз запамороченням. На ЕКГ: передсерднi та шлуночковi комплекси виникають незалежно, кiлькiсть шлуночкових комплексiв 36/хв. Дифузнi змiни мiокарда. Якi препарати слiд призначити першочергово?

A.Iзадрин, атропiн

B.Препарати калiю

C.Строфантин

D.Анаприлiн

E.Адреналiн

108. Дитина 4-х рокiв скаржиться на блювання до 10 разiв на добу пiсля того, як поїла копчену рибу, значну спрагу, порушення зору у виглядi подвоєння. Об’єктивно: мiдрiаз, горизонтальний нiстагм, птоз, поперхування. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Ботулiзм

B.Дифтерiя

C.Правець

D.Сказ

E.Ангiна

109. Перебiг пiсляоперацiйного перiоду у хворого ускладнився виникненням делiрiйного синдрому. З анамнезу вiдомо, що пацiєнт тривалий час зловживає алкоголем. Препаратом вибору для корекцiї психомоторного збудження в даному випадку є:

A.Сибазон

B.Етанол

C.Амiназин

D.Галоперидол

E.Пропофол

110. У хворого 62-х рокiв, що знаходиться на лiкуваннi в кардiологiї з

приводу загострення IХС i страждає 10 рокiв на цукровий дiабет, настала непритомнiсть пiсля iн’єкцiї iнсулiну. Яка причина гiпоглiкемiчної коми?

A.Надлишкова кiлькiсть введеного iнсулiну

B.Недостатня доза iнсулiну

C.Вiдсутнiсть прийому їжi пiсля iн’є- кцiї iнсулiну

D.Надмiрне введення рiдини в органi-

зм

E.Переїдання

111. Чоловiк 45-ти рокiв звернувся до сiмейного лiкаря зi скаргами на стискаючий бiль за грудниною, що з’являється пiд час швидкої ходи, тривалiстю 3-5 хвилин. Пiд час реєстрацiї ЕКГ знепритомнiв, розвився виражений цiаноз, пульс на a.carotis не визначається, зiницi широкi, на свiтло не реагують. На ЕКГ: спочатку зареєстровано синусовий ритм, ЧСС85/хв., сегменти ST змiщено на 4 мм догори вiд iзоелектричної лiнiї, потiм з’являються хаотичнi неправильної форми хвилi. Назвiть причину клiнiчної смертi:

A.Фiбриляцiя шлуночкiв

B.Асистолiя

C.Миготiння передсердь

D.Тромбоемболiя легеневої артерiї

E.Повна атрiовентрикулярна блокада

112. Хвора 44-х рокiв перенесла операцiю субтотальної резекцiї щитоподiбної залози з приводу дифузного токсичного зобу. На другу добу стан хворої погiршився: з’явилося серцебиття, задишка, пiтливiсть, пронос, почуття страху. Об’єктивно: хвора збуджена, шкiра волога, гаряча на дотик. Температура тiла 39, 2oC. Тони серця приглушенi, тахiкардiя. Ps160/хв, АТ85/40 мм рт.ст. Живiт м’я- кий, безболiсний. Якi дослiдження потрiбно провести для встановлення дiагнозу?

A.Вмiст тиреоїдних гормонiв

B.Вмiст цукру кровi

C.Вмiст 17-КС, 17-ОКС в сечi

D.Вмiст адреналiну та норадреналiну в кровi

E.Вмiст трансамiназ сироватки кровi

113. Дитина 1-го року доставлена до лiкарнi з дiагнозом: гостра ниркова

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2012 рiк

18

недостатнiсть, стадiя олiгоанурiї. У хворого вiдзначається м’язова слабкiсть, аритмiя, змiни на ЕКГ (розширення iнтервалiв P Q та QRS, високi, вузькi та симетричнi зубцi T ). Якi бiохiмiчнi змiни викликають цi порушення?

A.Гiперкалiємiя

B.Гiпокалiємiя

C.Гiперкальцiємiя

D.Гiпокальцiємiя

E.Ацидоз

114. Будiвельник 27-ми рокiв пiд час виконання робiт був притиснутий до стiни будинку бортом автомобiля. Скаржиться на бiль у дiлянцi таза, неможливiсть пiдняти прямi нижнi кiнцiвки, слабкiсть, запаморочення. Який додатковий метод дiагностики є оптимальним?

A.Оглядова рентгенографiя таза

B.ЯМРТ таза

C.КТ таза

D.ЯМРТ, КТ, оглядова рентгенографiя таза

E.Рентгеноскопiя таза

115. Пiд час гемотрансфузiї у дитини з кровотечею виникли бiль у грудях, попереку, з’явилася задишка; сеча набула червоного забарвлення. Плазма кровi пiсля центрифугування рожева. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Гострий гемолiз

B.Синдром масивних трансфузiй

C.Негемолiтична трансфузiйна реакцiя

D.Алергiчна реакцiя

E.Пiрогенна реакцiя

116. На мiсцi автопригоди у хворого була вiдiрвана кисть. Якi дiї при консервацiї видаленого сегмента?

A.Помiстити в холод

B.Помiстити в холодну воду

C.Провести ПХО сегмента

D.Надати симптоматичну допомогу

E.Прифiксувати кисть до передплiччя

117. У вагiтної у термiнi 37 тижнiв вiдбувся напад судом. АТ160/100 та 170/100 мм рт.ст. Набряки нижнiх кiнцiвок, живота, обличчя. Дихання вiдсутнє, шкiрнi покриви цiанотичнi. Що потрiбно зробити у першу чергу?

A.Забезпечити прохiднiсть дихальних шляхiв

B.Внутрiшньовенне введення седативних препаратiв

C.Внутрiшньовенне введення протисудомних препаратiв

D.Внутрiшньовенне введення гiпотензивних препаратiв

E.Ендотрахеальний наркоз

118. Хворий 42-х рокiв скаржиться на частi дефекацiї (4-8 на добу) з кров’ю (вiд прожилок до яскраво-червоної кровi), iз слизом та гноєм. Температура тiла 37, 2oC-37, 5oC. Вiдмiчає анорексiю, схуднення, швидку втомлюванiсть. В кровi: анемiя. Ендоскопiчно: слизова оболонка товстої кишки малиново-червоного кольору, з мiкроабсцесами, з виразками, вкритими фiбрином, гноєм; при дотику - кровить. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Неспецифiчний виразковий колiт

B.Хвороба Крона

C.Рак товстої кишки

D.Полiпоз товстої кишки

E.Туберкульозний iлеотифлiн

119. У жiнки в першу добу пiсляоперацiйного перiоду пiсля екстирпацiї матки, яка була виконана в ургентному порядку у зв’язку iз кровотечею - анурiя. Яке обстеження необхiдно виконати для встановлення дiагнозу?

A.Екскреторна урографiя

B.Дослiдження сироватки кровi на вмiст креатинiну

C.Оцiнка кровотоку нирок за допомогою доплерометрiї

D.Ультразвукове дослiдження нирок

E.Реовазографiя нирок

120. Хворий 37-ми рокiв доставлений до лiкарнi в непритомному станi. До цього бiля 3-х годин працював з газозварювальним апаратом у закритому примiщеннi. Об’єктивно: шкiра та слизовi рожевого кольору; зiницi розширенi, вiдсутня їх реакцiя на свiтло; поява тонiчних та клонiчних судом. ЧД38/хв., Ps116/хв., АТ95/60 мм рт.ст., тони серця ослабленi. Який з додаткових методiв дослiдження дозволяє пiдтвердити дiагноз?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2012 рiк

19

A.Визначення в кровi вмiсту карбоксигемоглобiну

B.ЕКГ

C.Ехоенцефалографiя

D.Визначення в еритроцитах тiлець Гейнца-Ерлiха

E.Визначення в кровi вмiсту метгемоглобiну

121. Вранцi мама знайшла 5-мiсячного хлопчика в лiжечку вже мертвим з трупними плямами, обличчям донизу. Перед цим дитина була здоровою. Яка найбiльш iмовiрна причина смертi дитини?

A.Синдром раптової смертi

B.Менiнгоенцефалiт

C.Епiлептичний статус

D.Аспiрацiя блювотними масами

E.Кардiогенний шок

122. У дитини 8-ми мiсяцiв на 4-й день стацiонарного лiкування з приводу гострої кишкової iнфекцiї рiзко погiршився стан. Вiдмiчається виражена блiдiсть з лимонно-жовтим вiдтiнком шкiри, петехiальний висип, мелена, анурiя. У кровi анемiя, ретикулоцитоз, тромбоцитопенiя, лейкоцитоз. Про розвиток якого стану можна думати в даному випадку?

A.Гемолiтико-уремiчний синдром

B.Гiпопластична анемiя

C.Лейкоз

D.Гемолiтична анемiя

E.Гостра ниркова недостатнiсть

123. Жiнка 75-ти рокiв внаслiдок бiчного удару легковика впала з висоти власного зросту на лiвий бiк. Вiдчула рiзкий бiль у лiвому кульшовому суглобi, хрускiт, самостiйно пiдвестися не змогла. Який дiагноз найбiльш iмовiрний?

A.Закритий перелом шийки лiвої стегнової кiстки зi змiщенням

B.Закритий перелом шийки правої стегнової кiстки зi змiщенням

C.Вiдкритий перелом шийки правої стегнової кiстки зi змiщенням

D.Вiдкритий перелом шийки лiвої стегнової кiстки зi змiщенням

E.Забiй лiвого кульшового суглоба

124. У хворого 59-ти рокiв, що знаходиться в стацiонарi з приводу IХС, дiагностовано раптову зупинку сер-

цевої дiяльностi та дихання, почато легенево-серцеву реанiмацiю. На ЕКГ: трiпотiння шлуночкiв. Для вiдновлення ритму потрiбно:

A.Прекардiальний удар

B.Перкусiйний масаж

C.Масаж очних яблук

D.Масаж областi каротидного синуса

E.Удари в мiжлопаткову дiлянку

125. Пацiєнтка 69-ти рокiв вночi, напередоднi госпiталiзацiї, вiдчувала

стан тривоги. Їй здавалося, що в дiм хтось намагається проникнути, була розгальмована. На цьому фонi виникли тонiко-клонiчнi напади зi свiтлим промiжком до 3 хвилин. Стан слiд квалiфiкувати як:

A.Епiлептичний статус

B.Геморагiчний iнсульт

C.Iшемiчний iнсульт

D.Наслiдки ЧМТ

E.Отруєння наркотиками

126. Новонароджена дитина в термiнi гестацiї 39 тижнiв з масою 3500 г, довжиною 54 см. При народженнi - асфiксiя середнього ступеня важкостi. Оцiнка за шкалою Апгар на 1-й хвилинi 4 бали. Пiсля проведення первинної реанiмацiйної допомоги з’явилося самостiйне дихання, ЧСС110/хв., спостерiгається акроцiаноз. Яка подальша дiя лiкаря-неонатолога у данiй ситуацiї?

A.Додаткова оксигенацiя

B.Iнтубацiя трахеї

C.Штучний масаж серця

D.Вiдсмоктування слизу з верхнiх дихальних шляхiв

E.Допомiжна вентиляцiя легень

127. Хворий 72-х рокiв знаходиться на стацiонарному лiкуваннi зi скаргами на iнтенсивний бiль голови, пiдвищення температури тiла до 38, 5oC. Об’єктивно: на шкiрi тулуба й кiнцiвок розеольозно-петехiальна висипка. Встановлено, що в дитинствi пацiєнт перебував у вогнищi висипного тифу. Для пiдтвердження дiагнозу необхiдно провести:

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2012 рiк

20

A.Серологiчнi дослiдження

B.Мiкроскопiчне дослiдження зiскобу розеол

C.Мiкроскопiчне дослiдження кровi

D.Бактерiологiчне дослiдження зiскобу розеол

E.Бактерiологiчне дослiдження кровi

128. До приймального вiддiлення надiйшов хворий з пiдозрою на наявнiсть стороннього тiла в ротоглотцi: напад iнспiраторної задишки, яка супроводжується сильним кашлем, голос осиплий, болi в горлi та за грудниною. Прийом Геймлiха неефективний. Видалити стороннє тiло при прямiй ларингоскопiї неможливо. Стан хворого погiршується. Який першочерговий захiд для надання допомоги?

A.Конiкотомiя

B.Проштовхнути стороннє тiло вглиб

C.Трахеотомiя

D.Потрiйний прийом Сафара

E.Iнтубацiя трахеї з переведенням на ШВЛ

129. Хворiй 25-ти рокiв пiсля виконання операцiї з приводу порушеної трубної вагiтностi проводиться переливання еритроцитарної маси та сольових розчинiв. Об’єктивно: АТ100/50 мм рт.ст., Ps92/хв., ЧД16/хв. У кровi: Нb84 г/л, Нt31%, ер.- 2, 3 · 1012/л. Раптово хвора вказує на появу головного болю, ядухи, болю за грудниною та у попереку. З чим пов’язана поява цих симптомiв?

A.Несумiснiсть кровi

B.Постнаркознi порушення

C.Незупинена кровотеча

D.Неврологiчнi порушення

E.Алергiчна реакцiя

130. Вантажник судна, що повернулося з круїзу в Середземному морi, звернувся до хiрурга у зв’язку з погiршенням стану рани пiсля укусу щура в трюмi судна. Вiдзначає слабкiсть, головний бiль, to- 40oC. Об’єктивно: нога набрякла, збiльшенi пахвиннi лiмфовузли з одного боку, 3-4 см в дiаметрi. АТ90/60 мм рт.ст., Ps100/хв. Запiдозрено чуму, бубонний варiант. Якi першочерговi заходи?

A.Госпiталiзацiя в iнфекцiйне вiддiлення

B.Госпiталiзацiя в хiрургiчне вiддiлен-

ня

C.Госпiталiзацiя в терапевтичне вiддiлення

D.Обробка рани, введення протистолбнячної сироватки

E.Введення дексаметазону, кордiамiну, госпiталiзацiя в реанiмацiйне вiддiлення

131. В селищi зареєстровано випадок сибiрки у мiсцевого жителя, який заразився пiд час вибiлювання тушi хворої на сибiрку корови. М’ясо тварини було розподiлено мiж сiм’ями родичiв хворого для власного споживання. Оцiнiть санiтарно-епiдемiчний стан селища:

A.Неблагополучний

B.Надзвичайний

C.Незадовiльний

D.Нестiйкий

E.Благополучний

132. Чоловiк 80-ти рокiв доставлений до приймального вiддiлення пiсля електротравми. Непритомний, пульс та дихання не визначаються. Якi необхiднi дiї?

A.Серцево-легенева реанiмацiя

B.Штучне дихання

C.Дезiнтоксикацiйна терапiя

D.Стерильна пов’язка на мiсце ураження

E.Госпiталiзацiя до вiддiлення iнтенсивної терапiї

133. У пацiєнтiв з важкою емфiземою легень трахеостомiя дозволить в першу чергу:

A.Зменшити мертвий простiр

B.Зволожити повiтря

C.Видалити секрет

D.Викликати задишку

E.Попередити набряк легень

134. При променевому ураженнi шкiри у хворого спостерiгається вологий дерматит, пухирi малi, ненапруженi, займають менш нiж 50% поля. Така клiнiчна картина виникає при дозi опромiнення:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]