Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ДИТЯЧА НУТРІЦІОЛОГІЯ

.pdf
Скачиваний:
58
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

31

кишкові кольки. Це можливо, оскільки кишкові кольки іноді мають місце й при вигодовуванні грудьми.

Перевага декстрин-мальтози над лактозою, а, особливо, над сахарозою, — у низькій осмолярності її в розчині. Саме ця особливість декстрин-мальтози враховується при розробці сумішей для недоношених та немовлят із малою вагою тіла при народженні, оскільки у них є значний "ризик" розвитку некротичного ентероколіту при вигодовуванні сумішами із високою

осмолярністю.

 

 

 

 

 

Адаптація вітамінів. Вміст багатьох

вітамінів у

коров'ячому

молоці значно нижчий,

ніж у жіночому: вітаміну D менше 20 разів,

Е — у

10 разів;

середньорічна А-вітамінна

активність нижче у 1,5 рази. Крім того, в технологічному

процесі

виготовлення

молочних

сумішей (високотемпературна обробка, сушення) відбуваються

значні втрати

деяких

вітамінів, особливо, фолієвої кислоти і вітаміну С. Тому всі замінники

материнського молока

містять збалансований комплекс вітамінів із розрахунку добової потреби в них у дітей першого року життя.

Адптовані молочні суміші за ступенем наближення їх складу до грудного молока поділяють на три категорії:

високоадаптовані;

менш адаптовані;

частково адаптовані.

Розрізняють три типи адаптованих молочних сумішей:

1.для новонароджених і недоношених дітей (у назві префікс ―пре‖ або ―0‖)

2.для дітей від 0 до 4-5 місяців (у назві цифра ―1‖)

3.для дітей старше 4-5 місяців (у назві цифра ―2‖)

До високоадаптованих молочних сумішей відносять:

Детолакт-плюс (МКК Балта, Україна)

―НАН‖, ―Alprem‖ (фірма ―Нестле‖, Швейцарія)

ПреХІПП, ХІПП-1 (фірма ХІПП, Австрія)

―СМА‖ (фірма ―Вайт Ньютришинелз2, США)

―Бона‖ (фірма ―Нестле‖, Фінляндія)

―Пілті‖ (фірма ―Ван Ден Берг Фудс‖, Фінляндія)

Енфаміл-1 (фірма ―Мід Джонсон‖, Голандія-США)

Пікоміл (фірма КРК, Словенія)

Пулева-1 (фірма Еббот Лабораторіз, США)

Пре-Хайнц (фірма Хайнц, США)

Нутрілон-1, Ненатал (фірма Нутріція, Голандія)

Формула (склад) високоадаптованих сумішей найбільш наближена до складу жіночого молока. Вони містять всі необхідні інгридієнти:

Білковий компонент представлений казеїном (основним білком коров´ячого молока) і сироватковими білками у співвідношенні 40:60 чи 50:50, що наближається до показників цього співвідношення у грудному молоці (45:55).

Жировий компонент у сумішах представлений рослинними поліненасиченими жирними кислотами (ПНЖК): ω-6 (лінолева) і ω-3 (ліноленова), які додаються у харчову суміш.

Єдиним вуглеводом більшості сумішей, як і в грудному молоці є лактоза. Остання розщеплюється ферментом лактазою, яка продукується в достатній кількості у новонародженої дитини. Лактоза забезпечує більш повне всмоктування кальцію і фосфору, сприяє розвитку нормальної мікрофлори з переважанням біфідобактерій.

Суміші збагачені також водо- і жиророзчинними вітамінами дещо більше, ніж вони містяться у жіночому молоці.

 

32

 

Мінеральний склад сумішей

відкорегований

додатковим

введенням деяких мікроелементів: заліза, цинку, міді, йоду, фтору, вміст яких у коров´ячому молоці значно нижчий ніж у жіночому.

До складу сумішей включено цілий ряд біологічно активних речовин (таурин, лецитін, L-карнітин, холін), які відіграють важливу роль у біологічних процесах організму дитини, особливо у перші місяці життя.

До менш адаптованих молочних сумішей належать казеїнові формули. Їх назва обумовлена тим, що вони готуються на основі звичайного коров´ячого молока, основним білком якого є казеїн. До казеїнових формул належать такі суміші:

Детолакт 1 та 2 (МКК Балта, Україна)

Імпрес (фірма Крюгер, Німеччина)

Сімілак і Сімілак з залізом (фірма Еббот Лабораторіз, США)

Енфаміл і Енфаміл із залізом (фірма ―Мід Джонсон‖, Голандія-США)

До цієї групи належать формули із знаком ―2‖: ХІПП-2, Нутрилон-2, Енфаміл-2. Вони також призначені для дітей з 5-6 міс. віку до 1 року і старших. Основний склад казеїнових сумішей, вміст ПНЖК, вітамінів і мінеральних солей збалансований у відповідності з потребами другого піврічча життя.

Частково адаптовані молочні суміші також є казеїновими формулами, їх склад лише частково наближений до складу грудного молока, вони не містять біологічно активних доповнень, таких як таурин, холін, L-карнітин, не всі з них мають повний комплекс ПНЖК. До частково адаптованих молочних сумішей належать:

―Малютка‖, ―Малиш‖ (Хорольський МКК)

―Мілуміл‖ (фірма ―Мілупа‖, Німеччина)

―Мілазан‖ (фірма ―Міттельальбе‖, Німеччина)

За гігієнічними показниками ці продукти належать до високоякісних і можуть

використовуватися в дитячому харчуванні.

 

 

 

Всі

названі сухі молочні суміші – замінники

грудного молока,

крім вітчизняних, є

інстантними, тобто швидкорозчинними, і не потребують кип´ятіння.

 

 

Згідно іншої класифікації, всі сухі молочні суміші – замінники грудного молока,

в

залежності

від ступеня адаптації та призначення

відповідно віку,

поділяються

на

базисні формули (для дітей від 0 до 5-6 місяців, або від 0 до 12 місяців), наступні формули (для дітей від 5-6 до 12 місяців) і нестандартні формули (для недоношених дітей та немовлят з малою вагою тіла при народженні).

Базисні (або стартові) формули - це адаптовані за всіма харчовими компонентами сухі молочні суміші, максимально наближені до грудного молока за харчовою, біологічною цінністю та осмолярністю (250-280 мОсм/л). Вони містять всі необхідні харчові додатки (таурин, L- карнітин, лецитин тощо), які мають особливо важливе значення для правильного розвитку дітей перших місяців життя.

До базисних із перерахованих вище високоадаптованих молочних сумішей належпть: НАН, Бона, Нутрілон-1, ХІПП-1, Пулева-1, Енфаміл-1, СМА, Пілті, Пікоміл.

Різновидом базисних формул можна вважати також так звані "предомінантні казеїнові" суміші, у яких сироваткові білки та казеїн приводяться до відповідності 30/70 або 20/80; тобто казеїн є основним білком. За більшістю компонентів (вуглеводним, жировим, вітамінним, мінеральним тощо) ці суміші, як і базисні адаптовані, максимально наближені до грудного молока. Засвоєння казеїнових сумішей досить високе. Вони довше перетравлюються і після них довше триває почуття ситості. А у дітей, які зригують, ці прояви зменшуються.

Для вигодовування дітей, старших 5-6 місяців рекомендуються так звані "наступні" формули. У їх назві, зазвичай, присутня цифра 2, що означає: для дітей 2-го півріччя життя. Такі суміші — це менш адаптовані замінники грудного молока, їх готують без додання білків молочної сироватки. Вуглеводний компонент крім власної лактози містить сахарозу та крохмаль. Жировий, вітамінний та мінеральний компоненти оптимально збалансовані. Харчова та енергетична цінність цих сумішей вища, ніж "базисних", що відповідає потребам дітей 2-го

33

півріччя життя. І, нарешті, частково адаптовані молочні суміші близькі за складом до "казеїнових" формул. До наступних формул належать такі суміші: Бона, Нутрилон-2, ХІПП-2, Хайнц молочна суміш з 6 місяців.

Нестандартні формули застосовуються для годування недоношених дітей і дітей з гіпотрофією. До них належать: Детолакт-пре (МКК Балта, Україна), Алпрем (фірма Нестле), Нутрілон Ненатал (фірма Нутріція), Хумана Н.А.0 (фірма Хумана, Німеччина). Для цих сумішей характерно переважання білків сироватки до 70% і більш висока енергетична цінність, а також дещо змінений мінеральний склад, що необхідно для новонароджених дітей, які народилися з низькою масою тіла (менше 2500 грам).

Велику увагу приділяють правильному співвідношенню вищих необмежених жирних кислот (омега-6:омега-3 = 10:1), що мають важливе значення для розвитку недоношених дітей, як попередники біосинтезу медіаторів клітинного метаболізму, в тому числі, простагландинів різних ліній.

Всі суміші для недоношених дітей містять додаток соєвого лецитину, що сприяє покращенню перетравлення всіх видів жиру. Крім того, до складу деяких сумішей вводять вітаміноподібний компонент L-карнітін, функція якого – стимуляція внутрішньоклітинного метаболізму жирних кислот та участь у процесах біосинтезу холіну. Це зумовлює важливу роль L-карнітіну у попереджені жирового переродження печінки.

Вуглеводний компонент сумішей найчастіше представлений лактозою та декстринмальтозою (мальтодекстрином). Необхідність введення до складу молочних сумішей такого комплексу вуглеводів зумовлюється їхньою біфідогенністю, а також низькою осмотичною активністю декстрин-мальтози, що є важливим фактором профілактики осмотичних діарей та некротичного ентероколіту, ризик появи яких у недоношених дітей при штучному вигодовуванні сумішами з високою осмолярністю достатньо великий. Тому невисоку осмолярність продукту (у межах 238-245 мОсм/л) є однією з найважливіших вимог до сумішей для недоношених дітей.

Вміст вітамінів, мінеральних солей та мікроелементів збалансований та повністю відповідає потребам швидко зростаючого організму недоношеної дитини. Ці молочні суміші у випадках змішаного та штучного вигодовування використовуються до досягнення недоношеними дітьми ваги тіла 2-2,5 кг. Такі суміші можна давати і потім, але краще перевести дитину на суміші, рекомендовані для доношених дітей першого півріччя життя (―базові формули‖ адаптованих замінників грудного молока).

Діти, народжені вчасно, але з малою вагою тіла за своїм клінічним статусом відносяться до тієї самої групи ризику, що й недоношені. Тому всі рекомендації щодо використання спеціалізованих сумішей для вигодовування недоношених дітй повною мірою стосуються цієї категорії немовлят.

В останні роки на Україні з´явилася ціла низка спеціалізованих продуктів – сухих сумішей для профілактичного та лікувального харчування для дітей раннього віку.

До лікувальних сумішей належать:

Суміші виготовлені на основі сої – Детолакт-соя (Мкк Балта, Україна), Алсой, нова назва НАН Соя (фірма Нестле), Нутрілон Соя (фірма Нутріція), Прособі, Пулева-V, СімілакІзоміл, Фрісосой (фірма Фрізланд Нутріціон, Голандія), Енфіміл-соя, Хумана-SL (фірма Хумана, Німеччина), Соя Сем (фірма Семпер, Швеція). Ці суміші застосовують у дітей при незасвоюваності білків коров´ячого молока.

Кількісний та якісний склад вказаних сумішей повноцінний, адаптований за всіма необхідними інгредієнтами з урахуванням їх засвоєння та потреб дитячого організму у поживних речовинах та енергії. Білковий компонент соєвих сумішей представлено екстрактом рослинного білка (його біологічна цінність нижча у порівнянні з білком тваринного походження). Тому, в соєвих сумішах передбачається вищий вміст білка, ніж в адаптованих молочних сумішах. Крім того, через дефіцит у білку сої деяких амінокислот, ці суміші збагачені L-метіонином, L- тріптофаном, L-цистином, а також таурином. Мінеральний склад збалансовано доданням мінеральних солей (Са, К, Р, Мg) та мікроелементів (Fe, Zn, Сu).

Жировий компонент соєвих сумішей представлено рослинними жирами - кукурудзяним, пальмовим, соєвим, кокосовим. Для покращання розщеплення та засвоєння жиру використовують

34

 

 

 

додатки соєвого лецитину, а також L-карнітину, що

впливає

на

внутрішньоклітинний

метаболізм вищих жирних кислот та утворення холіну, необхідного для нормального функціонування печінки.

Вуглеводний компонент соєвих сумішей представлено декстрин-мальтозою, яка добре перетравлюється і всмоктується у шлунково-кишковому тракті дитини та позитивно впливає на мікрофлору кишечника.

Соєві суміші мають нижчу, ніж молочні, осмолярність (170-180 мОсм/л), що відіграє

важливу роль у їх

абсорбції, профілактиці осмотичної діареї та надмірного осмотичного

навантаження

на

нирки і дитини.

 

У переважної більшості дітей через кілька днів після елімінації молочних продуктів та

введення до раціону харчування соєвих сумішей

відзначається поступове згасання всіх проявів

алергії. Однак,

у

15-20% дітей з харчовою

алергією зустрічається непереносимість і соєвих

сумішей. У цих випадках лікар повинен порекомендувати іншу, виготовлену на напівелементній

основі (тобто на

основі

розщепленого білка,

отриманого за

допомогою

методу

ферментативного

гідролізу),

гіпо-алергенну суміш. З цією метою використовують білки

молочної сироватки або казеїн. Розщеплений білок містить до 15%

вільних амінокислот (з

додатковою корекцією недостатньої кількості деяких амінокислот), що забезпечує гарне його засвоєння. Крім того, всі напівелементні суміші містять таурин.

Суміші з низьким вмістом чи відсутністю лактози – Детолакт низьколактозний (МКК Балта, Україна), НАН безлактозний, синонім Ал-110 (фірма Нестле), Нутрілон низьколактозний

(фірма

Нутріція),

‖Хумана ЛП‖, ―Хумана ЛП+СП‖. Низьколактозні суміші частіше за

все рекомендуються при

вторинній лактазній недостатності; безлактозні - при первинній. Якщо у дитини наявні ознаки порушення травлення і всмоктування поживних речовин, зокрема, жирів, вона погано набирає вагу, значно відстає у фізичному розвитку, у неї тривалий час спостерігається нестійке випорожнення, тоді можна використовувати безлактозні суміші на основі гідролізатів білка з доданням середньоланцюгових тригліцеридів, які добре всмоктуються і сприяють позитивній динаміці зростання ваги.

Суміш «Детолакт низьколактозний». Білковий компонент максимально наближений за амінокислотним складом до жіночого молока. Вміст таурину сприяє розвитку головного мозку та зорового аналізатора.

Жировий компонент представлений комбінацією рослинних олій (кокосова, кукурудзяна, соєва) з молочним жиром. Забезпечено оптимальне співвідношення ПНЖК. Суміш містить L- карнітин, що забезпечує високу засвоюваність жирних кислот. Лецитін сприяє емульгації жирів та їх всмоктуванню.

Вуглеводи: лактоза-10%, декстрин-мальтоза-90%. Таке співвідношення дозволяє використовувати суміш для годування дітей із зниженую активністю лактази.

Мінеральні речовини та вітаміни в достатній кількості для вигодовування дітей.

Гіпоалергенні суміші з гідролізованими білками молочної сироватки чи казеїну. Їх застосовують при синдромі мальабсорбції і харчовій алергії у новонароджених, дітей до 12 місяців життя, а також у старших дітей в післяопераційному періоді на ШКТ. До таких сумішей належать:

а) Суміш ―Алфаре‖ (фірма Нестле), ―Пепті-Юніор‖ (фірма Нутріція), ―Прегестиміл‖ – суміші на основі повного гідролізу білків (не мають у своєму складі середньоланцюгових пептидів), тому є лікувальними при алергії до білків коров´ячого молока.

б) Суміші ―ХІПП-ГА‖ (фірма ХІПП, Австрія), ―Хумана-ГА‖ (фірма Хумана Мільк Юніон)

– на основі неповного гідролізу коров´ячого молока.

Суміші, які не містять фенілаланін призначені для лікування дітей з фенілкетонурією: а) для грудних дітей: ―Лофеналак‖, ―Апонти-ФКУ‖, ―Афенілак‖.

б) для дітей старше року: ―Феніл-фрі‖, ―Апонти-ФКУ-80‖, ―Тетрафен‖.

Кисломолочні суміші та суміші, які містять пребіотики та пробіотики, які показані при харчуванні дітей з дисбактеріозом кишечника: Детолакт –біфідус (МКК Балта, Украна), ―НАНкисломолочний‖, ―НАН з біфідобактеріями‖, ―Семпер-біфідус‖ Основою даних сумішей є коров´яче молоко. В процесі ферментації молоко набуває багатьох корисних властивостей. Перш за все, такі суміші містять велику кількість молочної кислоти, яка має стимулюючу дію на

35

секркторну активність шлунково-кишкового тракту. В присутності молочної кислоти покращується засвоєння кальцію, заліза, нормалізується перистальтика кишечника. В процесі ферментації в суміші збільшується кількість вітамінів (В1 В2, В6 В12, С, фолієвої кислоти, пантотенової кислоти). В кисломолочних продуктах частково змінюються (розщеплюються) білки і жири молока, що полегшує їх всмоктування.

Експериментальні і клінічні дослідження показали, що використання кисломолочних сумішей в якості замінників грудного молока не супроводжується порушеннями кислотно-лужного балансу, а навпаки сприяє покращенню процесів травлення і всмоктування нутрієнтів.

Ще однією властивістю кисломолочних продуктів є зниження вмісту лактози. Це дає змогу використовувати їх у вигодованні дітей з лактазною недостатністю, при діареях, метеоризмі.

Секреторно-імунологічна дія пробіотиків, які містяться в таких сумішах, полягає в регуляції функції імунної системи, активації полімор-фноядерних лейкоцитів, макрофагів, стимуляції продукції ІgА.

Суміш «Детолакт-біфідус». Білковий компонент максимально наближений за амінокислотним складом до жіночого молока. Вміст таурину сприяє розвитку головного мозку та зорового аналізатора.

Жировий компонент представлений комбінацією рослинних олій (кокосова, кукурудзяна, соєва) з молочним жиром. Забезпечено оптимальне співвідношення ПНЖК. Суміш містить L- карнітин, що забезпечує високу засвоюваність жирних кислот. Лецитін сприяє емульгації жирів та їх всмоктуванню.

Вуглеводи на 90% представлені основним вуглеводом жіночого молока – лактозою, яка покращує засвоєння Са, підкислює середовище товстого кишечника та сприяє розвитку нормальної флири. На 10 % представлені лактулозою – дисахаридом, що складається з галактози та фруктози.

Властивості лактулози:

-пребіотик

-не розщеплюється дисахаридазами тонкого кишечника

-досягає товстого кишечника в незмінному виді, де є субстратом для біфідобактерій

-знижує Рh кишечника, чим сприяє перистальтиці

-пригнічує розмноження умовно-патогенних мікроорганізмів

-посилює регенерацію епітелію кишечника

-знижує рівень медіаторів алергії

Мінеральні речовини та вітаміни в достатній кількості для вигодовування дітей. Прикладом сучасного кисломолочного продуту є суміш НАН кисломолочний (фірма

Нестле, Швейцарія). Ця суміш є повністю адаптованою, в її склад входить модифікований білковий компонент, збагачений сироватковими білками і таурином. Жировий компонент представлений рослинними маслами з оптимальним співвідношенням есенціальних ПНЖК і карнітину. Суміш містить весь комплекс вітамінів і мінеральних речовин з оптимальним співвідношенням кальцію та фосфору (2:1). НАН кисломолочний містить живі біфідобактерії, які посилюють пробіотичні властивості продукту і дозволяють його використовувати не лише для вигодовування здорових дітей, але й немовлят з функціональними порушеннями травної системи

(закрепи, кишкові коліки), на тлі та після антибіотикотерапії.

НАН кисломолочний можна використовувати для вигодовування дітей з народження до 12 місяців. Особливо показаний він дітям з порушеними процесами травлення, зригуваннями, лактазною недостатністю, яка може супроводжувати кишкові інфекції, а також при зниженій імунореактивності.

НАН 6-12 з біфідобактеріями (фірма Нестле, Швейцарія) — суміш не є кисломолочною, але містить штами біфідобактерій, які здатні не втрачати свої властивості при тривалому зберіганні, проходити через ШКТ інтактними, приживлятися в кишечнику і проявляти свої пробіотичні властивості.

Суміш Лактофідус (фірма Данон, Франція) — це сухий кисломолочний продукт, який отримано шляхом ферментації молочної основи закваскою з термофільного стрептокока і біфідобактерій. В результаті цього продукт набуває високих пробіотичних властивостей.

Молочна

суміш

Туттелі

(фірма

Валіо,

Фінляндія)

збагачена

штама

ми лактобактерій 06. Лактобацили — багаточисленні представники групи кисломолочних бактерій. У порівнянні зі звичайними йогуртовими бактеріями, вони є більш стійкими до дії шлункового соку і жовчних кислот, володіють вираженою адгезивною здатністю до слизової обо-

36

лонки кишечника, захищають її від патогенних мікроорганізмів, посилюють реакції місцевого імунітету.

Суміші з додаванням полісахаридів-згущувачів (антирефлюксні): ―Фрисовом‖, ―Нутрілон AR‖, ―Енфаміл AR‖.

Суміші, збагачені середньоланцюговими тригліцеридами показані при синдроммі мальабсорбції, захворюваннях печінки та підшлункової залози у дітей: ―Портаген‖, ―Алфаре‖, ―Пепті-Юніор‖, ―Прегестиміл‖, ―Хумана ЛП+СЛТ‖.Середньоланцюгові тригліцериди (СЛТ) здатні всмоктуватися з кишечника дитини безпосередньо у лімфатичну систему

3.3. ЗМІШАНЕ ВИГОДОВУВАННЯ

Змішане вигодовування – це такий вид вигодовування, коли дитина крім грудного молока отримує догодовування (у вигляді молочної суміші), об´єм якого перевищує 1/5, а грудне молоко становить не менше ніж 1/5 добової потреби. Залежно від кількості молочної суміші, що дають дитині, змішане вигодовування може наближатися до природного, якщо кількість грудного молока в раціоні дитини становить 2/3-3/4 добової потреби, або до штучного, коли дитина отримує менше ніж 1/3 добового раціону грудного молока.

Лактаціний криз. У багатьох матерів-годувальниць через 1-1,5 місяці після пологів виникає так званий лактаційний криз, тобто короткочасне зменшення об´єму лактації, що супроводжується зникненням відчуття ―припливу‖ молока. В багатьох випадках лактаційний криз

– явище фізіологічне, пов´язане з гормональними процесами в організмі жінки, і за умов правильної тактики лактація може бути повністю відновлена. У деяких жінок в динаміці лактації такі лактаційні кризи виникають декілька разів.

Голодний криз. Іноді виникає так званий голодний криз (частіше на 3-му, 7-му та 12-му місяцях лактації). Виникнення такого кризу пов´язують з інтенсифікацією процесів росту дитини в окремі періоди її розвитку, коли потреба в молоці підвищується та перевищує існуючий об´єм лактації. Голодний криз – явище тимчасове, за умов правильної тактики молочні залози матері відповідають на підвищену потребу в молоці підвищенням його продукції і через декілька днів знову встановлюється ―динамічна рівновага‖.

Недокорм дитини можна підозрювати за наступиними ознаками:

1)зміна поведінки дитини – неспокій, плач, дитина вимагає їсти через короткі інтервали після годування груддю;

2)зниження частоти і об´єму сечовипускання – менше 10-15 разові на добу в І-му півріччі життя, менше 6-10 разів у ІІ півріччі;

3)зміна частоти та характеру стула у дитини – 1 раз на добу або через 1-2 доби скудний, інтенсивно-жовтого або зеленуватого кольору;

4)недостатня інтенсивність або затримка наростання маси тіла;

5)зменшення товщини підшкірно-жирового шару на животі, потім – на кінцівках;

6)поява ознак анемії (залізота білководефіцитної);

7)зміна кольору шкіри та слизових оболонок (блідість), сухість волосся.

Якщо лікар або медсестра виявили ознаки недокорму дитини, немає потреби відразу призначати догодовування штучними молочними сумішами. Своєчасне і правильне проведення заходів по релактації (відновлення згаслої або значно зменшеної лактації) дозволяє в більшості випадків подолати лактаційний або голодний криз, в той час як введення докорму, особливо з пляшечки, призводить до небажання дитини смоктати грудь матері, аж до повної відмови від грудного вигодовуння, неповного випорожнення грудей і, як результат, до швидкого остаточного згасання лактації.

Релактація при лактаційному або голодному кризах включає наступні заходи:

лікар або медична сестра повинні спокійно обговорити з годуючою матір´ю її ситуацію, вияснити, що могло бути причиною зниження об´єму лактації, спробувати знайти змогу вирішення проблеми в конкретному випадку;

впевнити жінку в тому, що вона спроможня годувати дитину своїм молоком і його кількість може збільшитися;

пояснити правила релактації та прослідкувати за їх виконанням.

37

Заходи по релактації, основою яких є фізіологія лактації, прості для виконання і включають наступні пункти:

відпочити не менше 48 год., всю домашню роботу (прання, приготування їжі, прибирання і т.д.) повинні повністю взяти на себе батько дитини або інші родичі;

не давати дитині смоктати через соску будь-що (воду, молочну суміш тощо), а також пустишку, при необхідності догодовування використовувати чашку, ложку, піпетку;

зовсім маленких дітей носити біля грудей 6-8 годин;

прикладати дитину до грудей кожні 2 години, спочатку видавивши трохи молока на сосок, щоб у дитини з´явилась зацікавленість;

використовувати методики розслаблення (аутотренінг, музикотерапія тощо) для покращення випорожнення молочних залоз;

обов´язкове нічне годування для стимуляції вироблення гормону пролактину. Використання вище перелічених заходів у більшості випадків (у 85%) допомагає здолати

лактаційний та голодний кризи і продовжити лактацію ще на декілька місяців. Для підвищення об´єму та покращення якості молока можна включати в раціон харчування годуючої жінки продукти, які мають лактогенний ефект, наприклад, лікувально-дієтичний продукт ―Джерела‖.

Показання до переведення на змішане вигодовування

1.Недостатня кількість молока у матері (гіпогалактія)

2.Тимчасове обмеження годування груддю (однобічний мастит, погіршення стану здорв´я матері, застосування фармакологічних засобів, тяжка анемія та ін.).

3.Соціальні чинники, коли мати у зв´язку з роботою та з інших причин вимушена відлучатися з дому, а кількість зцідженого грудного молока не дає змоги повністю задовольнити потреби дитини.

Призначаючи дитині змішане вигодовування, потрібно визначити точну кількість

грудного молока, яку вона має отримувати протягом доби. Це робиться шляхом проведення 3-4 контрольних годувань. Якщо є можливість, краще провести контроль вісх годувань протягом доби. За різницею між кількістю молока, яку має отримувати дитина за добу, і фактичною, визначають кількість молока, якої не вистачає дитині.

Для змішанного вигодовування застосовують ті самі суміші, в такі самі сроки, що і для штучного.

Методика і правила змішанного вигодовування

1.Молочну суміш слід давати тільки після годування груддю. Для стимулювання лактації і максимального використання грудного молока залишки його після годування груддю потрібно зцідити і давати разом із молочною сумішшю.

2.У разі швидкого зменшення кількості грудного молока в матері, молочну суміш потрібно давати не відразу в повній кількості, а дрібними порціями, збільшуючи їх об´єм протягом 3-5 днів до потрібної норми.

3.Не допускати тривалих (понад 3-6 год.) інтервалів між годуваннями груддю.

4.Давати догодовування краще з ложечки. Якщо його дають із мірної пляшечки, то отвір у сосці має бути малим, щоб суміш надходила краплями. Таким чином процес годування з пляшечки наближається до ссання з груді матері, щоб дитина не відмовилася від неї.

5.Кальцифероли (віт. Д) призначають дитині з урахуванням їхнього вмісту в молочній суміші

Змішане вигодовування можна проводити двома методами: класичним (догодовування) і чергування.

Класичним методом дитину під час кожного годування прикладають до груді, а потім догодовують замінником грудного молока до необхідного об´єму. Частіше цей метод застосовують до 3-х місячного віку.

Метод чергування – годування груддю чергують із самостійним годуванням штучною сумішшю. Його застосовують з 4-х місяців життя дитини.

38

Кількість годувань і добова кількість їжі такі самі як і в разі природного вигодовування. Потребу дитини в білках, жирах, вуглеводах наведено в таблиці 7. Якщо для догодовування використовують адаптовану суміш, енергетичні потреби дитини такі самі, як і в разі природного вигодовування, а якщо неадаптовану – збільшені на 5% потрівняно з природним. Перша і наступне підгодовування, а також харчові добавки потрібно вводити на 2 тижні раніше, ніж у разі природного вигодовування.

4.ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ ЗДОРОВОЇ ДИТИНИ ПІСЛЯ РОКУ

4.1ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ ВІКОМ ВІД ОДНОГО РОКУ ДО ТРЬОХ

Правильне вигодовування дитини першого року життя значною мірою полегшує організацію харчування в наступні вікові періоди. У віці 1-3 років здійснюється перехід від вигодовування до харчування дорослої людини.

У дітей після першого року життя значно зростає активність травних соків, розвиваються смакове сприйняття, жувальний апарат. До року у дитини є 8 зубів, а до двох років з'являються кутні зуби, покращуються процеси травлення і засвоєння їжі. Все це дозволяє більш урізноманітніти харчування дитини й за складом, й за кулінарною обробкою, включати до раціону їжу, що потребує пережовування.

Для дітей другого і третьго року життя потреба у нутрієнтах та енергії відрізняється від такої у дітей першого року життя. У зв'язку з посиленими метаболічними процесами, підвищеними витратами енергії, пов'язаними з розвитком активної моторної діяльності дитини, потреба в основних харчових речовинах стає вище і складає на добу: білка – 53 г, жиру – 53 г, вуглеводів – 212 г; калорійність раціону в цьому віці – 1540 ккал.

Дуже важливо передбачити у раціоні дитини правильне співвідношення основних харчових речовин (білків, жирів, вуглеводів), воно повинно становити 1:1:4; суттєво також, щоб 70% білків припадало на долю білків тваринного походження, що дає можливість забезпечити пластичні функції організму, що швидко росте

Визначаючи загальну кількість жиру в раціоні дитини, не можна забувати про велике значення правильного співвідношення жирів тваринного і рослинного походження. Доля рослинних жирів, що мають велике значення для зростаючого організму, у віці від 1 року до 3 років повинна складати 10% від загальної кількості жирів.

Для забезпечення потреб дітей в основних харчових речовинах, вітамінах, мінеральних солях необхідно передбачити достатню кількість продуктів, врахувати їх якість і визначити оптимальне співвідношення в добовому раціоні (табл.7).

Таблиця 7

Добовий набір продуктів для дітей від 1 року до 3 років

Назва продукту

Кіль-ть

Назва продуктів

Кіль-ть

(г, мл)

(г, мл)

 

 

Хліб пшеничний

60

Цукор

50

Хліб житній

30

Масло вершкове

17

Мука пшенична

16

Рослинна олія

6

Мука картопляна

3

Яйця (шт.)

½

Крупа, бобові, макаронні вироби

30

Молоко

600

Картопля

150

Сир

50

Овочі різні

200

М'ясо

85

Фрукти свіжі

130

Риба

25

Фрукти сухі

10

Сметана

5

Кондитерські вироби

7

Сир твердий

3

В харчуванні дитини дорослішої за 1 рік також велика роль належить молоку і молочним продуктам, які повинні входити до його раціону щоденно. Кількість молока або кисломолочних

39

продуктів, необхідна для дитини, складає 600 мл. Цінний продукт дитячого харчування – сир, він обов'язково входить до раціону дитини. Білок сиру легше перетравлюється, ніж білок молока. Дітям раннього віку підходять негострі сорти сиру, можна вживати також і плавлені сири. Дітям до 1,5-2 років сир краще давати в тертому вигляді.

Білкова частина раціону дитини віком від 1 року до 3 років забезпечується також за рахунок м'яса, риби, птиці, асортимент яких значно розширюється. Діти цього віку можуть отримувати яловичину, нежирну свинину, м'ясо кур, кролика, субпродукти (печінка, серце, язик).

Після року дітям дають також ковбасні вироби – сосиски, сардельки, варені ковбаси. Можна використовувати м'ясні консерви, що спеціально виготовляються для дитячого харчування. Дуже корисна риба, кількість якої в раціоні дитини збільшується до 3 разів на тиждень замість м'ясних страв. Використовуються нежирні сорти риби: тріска, хек, судак, морський окунь.

В цьому віці дитина починає отримувати ціле яйце (за відсутності алергічних реакцій). Однак, більше ніж ½ яйця на день давати не слід, перевищення цієї норми може викликати збудження, алергічні реакції, іноді – закріпи.

З жирових продуктів дітям рекомендується вершкове масло та рослинна олія.

До складу продуктів для харчування повинен бути внесений різноманітний асортимент круп: з гречаних круп краще засвоюється ядриця, з вівсяних – "Геркулес" і толокно; пшенична, перлова і яшна крупи належать до важкозасвоюваних і в харчуванні використовуються в старшому віці.

Однак, необхідно відмітити, що потреба у вуглеводах повинна задовольнятися в достатній мірі за рахунок овочів (в числі яких картопля не повинна перевищувати ½ частини) і фруктів, а не тільки за рахунок хліба, муки, круп, що багаті на вуглеводи, але містять значно менше вітамінів, мінеральних речовин та інших біологічно цінних харчових речовин. Небажано перекривати потребу у вуглеводах цукром, хоча він і є необхідним продуктом дитячого харчування та має високоенергетичні та добрі смакові якості, бездоганно засвоюється. Надлишок цукру погіршує апетит, може призвести до порушення обміну речовин, надмірного збільшення маси тіла. Із солодощів для дітей раннього віку можуть бути рекомендовані варення, печиво, мармелад, мед, хоча останній не всі добре переносять.

До раціону дітей раннього віку включають городну та дикорослу зелень – кроп, петрушку, салат, щавель, зелену цибулю, часник, а токож такі грубіші овочі, як редиска, редька, бруква.

Можна включати до раціону у невеликій кількості бобові.

При складанні меню для дитини раннього віку необхідно прагнути до максимального різноманіття страв протягом дня. Однак це не потребує щоденного використання всіх продуктів добового набору в зазначених кількостях.

Режим харчування передбачає витримку певних інтервалів між окремими прийомами їжі, кількісне і якісне розподілення її протягом дня. Дотримання режиму харчування сприяє повноцінному травленню їжі, своєчасному і повному випорожненню шлунку. Це підвищує апетит та сприяє правильній роботі травних залоз. У дітей раннього віку шлунок звільняється від їжі приблизно через 3,5-4 години, при прийомі багатої на білок та жири їжі – через 4,5 години. Ось чому для дітей цього віку встановлюється 4-разове харчування з проміжками в 4 години між прийомами їжі. Але деякі діти до 1,5 років можуть харчуватися 5 разів на добу, отримуючи стакан кефіру чи молока, який пропонують дитині в 6 або 24 години, якщо вона просинається.

При побудові раціону харчування дітей раннього віку необхідно слідкувати за правильним розподіленням продуктів протягом доби. Багаті на білок продукти (м'ясо, риба, яйця) у поєднанні з жиром рекомендується давати дитині в першій половині дня – на сніданок та обід, тому що вони довше затримуються у шлунку та потребують значно більшої кількості харчових соків; молочнорослинні страви, які перетравлюються значно легше – на вечерю.

Розподілення добового раціону харчування дитини по калорійності доцільно проводити таким чином, щоб на сніданок і вечерю припадало по 25% всієї добової калорійності їжі, на обід – 35%, на підвечірок15%.

Добові об'єми їжі для дітей у віці від 1-1,5 років в середньому складають 1000-1200 мл; від

1,5-3 років – 1200-1400 мл.

 

40

 

Табл. 8. Приблизне 3-денне меню дітейвіком

1-1,5 років

 

 

 

 

Назва страв

 

1-й день

2-й день

3-й день

Сніданок (8 година)

 

 

Паштет з печінки

Омлет

Вареники ліниві зі

Пюре картопляне

Каша молочна

сметанним соусом

Молоко

Кофе з молоком

Чай з молоком

Хліб з маслом і тертим сиром

Хліб з маслом

Хліб з маслом

Сік фруктовий

Сік фруктовий

Сік фруктовий

 

 

 

Обід (12 година)

 

 

Салат з помідорів

Буряк тертий варений

Морква терта

Суп овочевий

Суп картопляний

Борщ

Суфле м'ясне з моркв’яним

Суфле рибне з овочевим

Котлета парова з пюре із

пюре

пюре

гарбуза

Яблуко терте

Пюре фруктове

Сік фруктовий

Підвечірок (16 година)

 

 

Молоко з цукром

Молоко

Кефір з цукром

Печиво

Сухарики

Кукурудзяні палички

Фрукти свіжі

Фрукти свіжі

Фрукти свіжі

Вечеря (20 година)

 

 

Запіканка сирна

Пюре овочеве

Каша гречана

Молоко

Кефір з цукром

Молоко

Пюре фруктове

Пюре фруктове

Пюре фруктове

Нічне годування (24 година)

 

 

Кефір з цукром

Кефір з цукром

Кефір із цукром

4.2 ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

Харчування дітей дошкільного і раннього віку суттєво відрізняється: по-перше, діти 3-7 років повинні отримувати їжу більшу за об'ємом, з кулінарною обробкою, що наближаєтся до харчування дорослого; по-друге, енергетична цінність харчування зростає за рахунок додавання до меню рибних або м'ясних страв на сніданок для забезпечення запасу енергії, необхідної дітям на період після сніданку.

Розподілення добової калорійності їжі повинно складати: сніданок і вечеря по 25%, обід рекомендується робити більш насиченим – 35-40%, а підвечірок більш легким – 10-15%. Добовий об'єм їжі для дітей у віці від 3 до 5 років в середньому складає 1500-1700 мл, від 5 до 7 років –

1800-2000 мл.

Діти дошкільного віку здебільшого відвідують дитячі дошкільні заклади (ДДЗ), тому організація збалансованого і раціонального харчування є важливою задачею цих закладів у забезпеченні здоров'я і гармонійного розвитку.

Діти, що знаходяться в ДДЗ в групах з 9-10-годинним перебуванням, отримують 3-разове харчування, яке забезпечує приблизно 75-80% добового раціону. При цьому сніданок повинен складати 25%, обід – 35-40%, підвечірок – 15-20% добової калорійності.

Діти, що знаходяться в ДДЗ на подовженому дні (12-14 годин), повинні отримувати 4- разове харчування. В цьому випадку харчування повністю забезпечує добову потребу у харчових речовинах. Однак у зв'язку з тим, що багато батьків забирають дітей додому до вечері, в групах з 12-годинним перебуванням режим харчування планується як 3-разовий, при цьому склад підвечірку буває більш калорійним – до 20-25%. На ущільнений підвечірок видаєтся гаряча страва з овочів або сир. Таке харчування забезпечує реалізацію 80% калорійності добового раціону.

До складу домашніх вечерь бажано включати такі страви і продукти, які дитина не отримувала в дитячому садочку в цей день. Складаючи дитячий раціон на вихідні, святкові дні, батьків треба орієнтувати на той набір продуктів, який передбачений в дошкільних закладах.