Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ДИТЯЧА НУТРІЦІОЛОГІЯ

.pdf
Скачиваний:
58
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

41

Велику допомогу у складанні раціонів харчування дітей можуть надати спеціально розроблені перспективні тижневі, 10-денні меню. В них, окрім розкладки продуктів, має місце підрахунок хімічного складу, калорійності, співвідношення білків, жирів і вуглеводів, вмісту мінеральних солей і вітамінів за кожний день вцілому.

Вперспективному меню на сніданок і вечерю віддається перевага різним молочним кашам

зовочами і фруктами. Каші можна чергувати з овочевими стравами (овочевим рагу, тушкованою капустою, буряком, морквою в молочному соусі, овочевою ікрою). Можна готувати змішані крупоовочеві страви (овочеві голубці з рисом, морквяні, картопляні, капусні котлети з соусом, різні запіканки). На сніданок рекомендується жарена або відварна риба, варена ковбаса.

На сніданок і на вечерю необхідно готувати салати із свіжих овочей і фруктів.

Вибір перших блюд для дітей дошкільного віку нічим не обмежений. Можна використовувати бульйони – курячий, м'ясний, рибний, готувати на них супи, заправлені овочами, крупами, кльоцками; вегетаріанські, молочні супи.

Вякості других страв – жарену рибу, обжарене та тушковане м'ясо, гуляш, бефстроганов, тушковані овочі з м'ясом, запіканки; як гарнір – тушковані овочі, рагу. В якості третьої страви краще давати свіжі фрукти або соки, а при їх відсутності компоти із свіжих або сухих фруктів, а також консервовані фруктові або овочеві соки, фруктові пюре для дитячого харчування.

Підвечірок повинен складатися з двох страв – молочного напою (кефір, молоко, біолакт та

ін.) і печива – і, бажано, третьої страви – свіжих фруктів або ягод. В групах з 3-разовим харчуванням до складу підвечірка можна включити більш калорійну страву – запіканку, пудинг, страву із сиру, яєць.

Складаючи меню, необхідно звертати увагу на достатнє різноманіття страв протягом тижня і особливо дня. Неприпустимо, коли в добовому меню дають дві каші, та ще й круп'яний гарнир до другої страви. Краще, щоб діти отримували протягом дня дві овочевих страви і тільки одну круп'яну.

Для покращення апетиту і засвоєння їжі має велике значення сервировка столу. Важливо також, щоб діти за столом мали постійне місце, меблі відповідали б розмірам тіла дитини. Страви слід подавати одну за одною. Температура першої страви повинна бути приблизно 60оС, другого – коло 50оС. Тривалість прийому їжі 15-20 хвилин, обіду – 30 хвилин. Надто швидка або дуже повільна їда негативно впливає на засвоєння їжі. Необхідно забезпечити під час їжі тишу і чистоту

встоловій.

4.3ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ ШКІЛЬНОГО ВІКУ.

Організація харчування дітей шкільного віку пов'язана з рядом особливостей розвитку: в цей період спостерігається прискорення росту, складна перебудова ендокринної системи. Цей період характеризується значним розумовим напруженням і фізичним навантаженням. Усе це висуває перед школярем підвищені вимоги, пов'язані з витратою енергії і значним споживанням харчових речовин. Тому забезпечення школярів раціональним повноцінним харчуванням є однією з головних умов гармонійного розвитку.

Особливо важливе значення для зростаючого організму має достатнє надходження повноцінного білка при чому білків тваринного походження має бути не менше 50% від загальної кількості білку. При фізичному навантаженні, розумовій напрузі це співвідношення має зростати до 60%. При дефіциті білку діти нерідко виявляють порушення функцій головного мозку, легко виникає перевтома, знижується працездатність.

Великі енергетичні витрати, пов'язані з умовами життя і навчанням вимагають значного надходження в організм жирів і вуглеводів. Жири рослинного походження повинні складати до 20% від загальної кількості жирів раціона.

Для забезпечення фізіологічних потреб дітей шкільного віку в загальних харчових речовинах і енергії можна рекомендувати наступний склад продуктів (табл 9).

Табл. 9. Приблизний добовий склад продуктів для дітей шкільного віку (г, мл)

Назви продуктів

 

Вік, років

 

7-10

11-13

 

14-17

 

 

42

 

 

 

хлопчики

дівчатка

Молоко

500

500

600

500

Сир

40

45

60

50

Сметана

15

15

20

15

Сир твердий

10

10

20

15

М'ясо

140

170

220

200

Риба

40

50

70

60

Яйце, шт

1

1

1

1

Хліб: житній

70

100

150

100

пшеничний

150

200

250

200

Крупи, макаронні вироби

45

50

60

50

Мука пшенична

25

30

35

30

Цукор

60

65

80

65

Кондитерські вироби

10

15

20

15

Масло: вершкове

25

30

40

30

рослинна олія

10

15

20

15

Картопля

200

250

300

250

Овочі різні

275

300

350

320

Фрукти: свіжі

150-300

150-300

150-500

150-500

Сухі

15

20

25

20

Для школярів в залежності від навантаження рекомендується чотири або п'ять прийомів їжі на добу. Необхідно намагатися вироблення звички у дитини їсти в суворо фіксований час. Можна запропонувати наступні типові режими харчування для дітей, що навчаються в першу і другу зміни.

Табл. 10. Типові режими харчування школярів

Час навчання в

 

Часи прийому їжі

Вид і місце їди

школі

 

 

 

 

Перша зміна

7 год 30 хв – 8 год

Сніданок вдома

 

11

– 12 год

Гарячий сніданок в школі

 

14

год 30 хв – 15 год 30 хв

Обід вдома (або в школі для груп

 

 

 

подовженого дня)

 

19

год – 19 год 30 хв

Вечеря вдома

Друга зміна

8 год – 8 год 30 хв

Сніданок вдома

 

12

год 30 хв – 13 год

Обід вдома (перед школою)

 

16

год – 16 год 30 хв

Гаряче харчування в школі

 

 

 

(підвечірок)

 

19

год 30 хв – 20 год

Вечеря вдома

Типові режими харчування можуть застосовуватись в залежності від часу відвідування додаткових занять, спортивних секцій, гуртків.

Складаючи раціони харчування для школярів, необхідно слідкувати за правильним розподіленням продуктів і калорійності їжі протягом доби. У першу половину дня доцільно включати продукти харчування, багаті на білок, тому що в цей час дитина найактивніша і посилено витрачає енергію. Тому сніданок повинен обов'язково містити гарячю страву – сирну, яєчну, м'ясну, крупяну; в якості пиття бажано гаряче молоко або кавовий напій на молоці, чай з молоком. Добрим доповненням до ранкового сніданку можуть бути свіжі фрукти або овочі. Калорійність сніданку повинна складати 25% від загальної калорійності.

До складу обіду слід включати максимальну кількість овочів, в тому числі сирих, у вигляді овочевих салатів.

Перша страва повинна бути не занадто об'ємною, на друге обов'язково включати повноцінну висококалорійну м'ясну або рибну страву з гарніром, краще з овочей. На солодке

43

доцільно фруктовий сік, свіжі фрукти, компоти із свіжих або сухих фруктів. Калорійність обіду повинна скласти 35-40% від добової калорійності.

Вечеря звичайно складається з молочних, круп'яних, овочевих, сирних і яйцевих страв. Перед сном не рекомендуються страви з м'яса або риби, тому що багата на білки їжа діє збуджувально на нервову систему дитини і повільно перетравлюється, тому діти сплять неспокійно і погано відпочивають за ніч. При підвищених навантаженнях дитині можна дати безпосередньо перед сном стакан кефіру з хлібобулочними виробами. Калорійність вечері повинна складати 25% від добової калорійності.

При складанні раціону харчування школяра слід передбачити другий сніданок, якщо дитина навчається в першу зміну, і підвечірок – для дітей другої зміни. Калорійність повинна складати 1015% від добової калорійності. Учні, які отримують додаткове харчування, менше втомлюються й легше вправляються із шкільним навантаженням. Сніданок (підвечірок) повинен складатися з гарячої або молочно-фруктової страви.

В якості прикладу складання раціону нижче наводиться приблизне 3-денне меню.

Табл. 11. Приблизне 3-денне меню для дітей шкільного віку

Назва страв

1-й день

2-й день

3-й день

Сніданок

 

 

Яєшня з ковбасою

Каша молочна

Вареники ліниві

Салат з капустою

Морква терта

Помідор або огірок

Кава з молоком

Кофе з молоком

Чай з молоком

Хліб з маслом

Хліб з маслом і сиром

Хліб з маслом

Фрукти свіжі

Фрукти свіжі

Фрукти свіжі

 

 

 

Другий сніданок (в школі)

 

 

Котлета пшенична з

Котлета з картопляним пюре

Рулет рибний з

гарбузом

Огірок свіжий із зеленою

тушкованими овочами

Салат морквинно-яблучний

цибулею

Ікра баклажанна із зеленою

Молоко

Кефір

цибулею

 

 

Кефір

Обід

 

 

Редька терта із сметаною

Салат із свіжої капусти

Оселедець з вареним

Бульйон курячий з

Суп молочний з вермішелею

буряком

кльоцками

Риба жарена з овочевим

Борщ з бобами

Курка з рисом

гарніром

Бефстроганов з гарніром

Фрукти свіжі

Сік фруктовий

Компот

Відвар шипшини

 

 

Вечеря

 

 

Запіканка сирна

Рагу овочеве

Каша молочна

Морква терта

Яйце

Омлет з яблуками

Молоко або кефір

Молоко або кефір

Молоко або кефір

Фрукти свіжі

Фрукти свіжі

Фрукти свіжі

Особливої уваги заслуговує організація харчування школярів-спортсменів. Враховуючи, що при фізичному навантаженні виникає підвищена потреба у білках, які необхідні для розвитку мускулатури та збільшення маси м'язів їх кількість в харчовому раціоні повинно бути збільшене до 2,5 г/кг, а при інтенсивних нагрузках – до 3 г/кг маси тіла. В середньому школярям 10-13 років кількість білку збільшується до 120 г, підліткам 14-17 років – до 140 г на добу за рахунок м'ясних продуктів (яловичина, свинина, печінка), риби, молочних і молочнокислих продуктів. А ось кількість жиру в раціоні спортсмена повинна бути зменшена, співвідношення білку і жиру повинно складати 1:0,7, а не 1:1, як при звичайному раціоні дітей шкільного віку. Виключення становлять спортсмени, що займаються зимовими видами спорту та під час занять втрачають багато тепла.

44

 

 

 

При складанні раціону школяраспортсмена

важливо

враховувати

час

проведення спортивних занять. Якщо заняття спортом проводять вранці, то енергетична цінність сніданку повинна бути підвищена до 35% від загальної добової калорійності вечері – в 1,5-2 рази. Досягається це включенням до харчування продуктів, що містять білок. Необхідно пам'ятати, що їжу слід приймати через 2,5-3 години після тренування.

5.ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ ХВОРОЇ ДИТИНИ

5.1ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ ХВОРОЇ ДИТИНИ

Правильне харчування хворої дитини є одним з основних ланок у загальному комплексі терапевтичних заходів. Лікувальне харчування, побудоване з урахуванням патогенезу захворювання, віку дитини, особливостей його розвитку, нормалізує порушені обмінні процеси в організмі, компенсує необхідні енергетичні витрати, поставляючи відповідні харчові компоненти, сприяє підвищенню імунітету, ліквідації патологічного процесу, відновленню здоров'я.

Однак при різних захворюваннях роль лікувального харчування неоднозначна. В одних випадках лікувальне харчування є єдиним методом лікування, без якого ніяка інша терапія не дасть бажаного результату. До цієї групи захворювань відносяться вроджені порушення обміну речовин та ферментних систем - ензимопатии, коли тільки спеціальна дієта може запобігти розвитку глибокої розумової відсталості, інвалідності дитини або запобігти летальному результату.

В інших випадках лікувальне харчування є одним з основних методів лікування, без якого інші терапевтичні заходи виявляються малоефективними. До цієї групи захворювань відноситься алергійна патологія, у першу чергу - харчова алергія, а також ожиріння, цукровий діабет, хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок і ін.

І, нарешті, при ряді патологічних станів лікувальне харчування, не будучи вирішальним фактором у лікуванні хвороби, в основному визначає загальний хід метаболізму, сприяє посиленню захисних реакцій, забезпечуючи тим самим ефективність проведеної терапії. До останньої групи захворювань відноситься патологія серцево-судинної системи, органів дихання, опорно-рухового апарату.

Дієтотерапія є одним з основних патогенетичних методів лікування всіх захворювань.

Упедіатричній практиці лікувальне харчування повинне в першу чергу забезпечувати потреби дитини в основних харчових речовинах і енергії, а терапевтична дія дієти визначається якісними змінами раціону за рахунок спеціального підбору продуктів і характеру їхньої кулінарної обробки.

Треба завжди мати на увазі, що тривале дефіцитне за основними харчовими інгредієнтами та однобічне харчування вкрай негативно позначається на стані здоров’я дитини, особливо раннього віку, якій притаманні інтенсивні процеси обміну речовин і енергії, що забезпечує її нормальний ріст та розвиток.

При складанні лікувальних раціонів для хворих дітей необхідно враховувати наступні фактори: вік та рівень фізичного розвитку дитини, характер захворювання, його патогенез, особливості порушень обмінних процесів, форму, стадію хвороби, наявність ускладнень та супутньої патології. У дитячих стаціонарах те чи інше лікувальне харчування позначається номером дієти, що відповідає прийнятої нумерації дієт у дієтології дорослих.

Кожна лікувальна дієта має свою характеристику та включає показання до призначення, цільове призначення, загальну характеристику, обумовлену її енергетичною цінністю, хімічним складом, набором продуктів, способи кулінарної обробки, режим харчування.

Утаблиці приведений перелік лікувальних дієт, що рекомендуються при різних захворюваннях дітей, які знаходяться в стаціонарах.

Табл. 12. Лікувальні дієти, що рекомендуються при різних захворюваннях у дітей

 

45

Номер

Показання до призначення, вид патології

лікуваль-

 

ної дієти

 

 

 

Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки в періоді

 

загострення, гострий гастрит, загострення хронічного гастриту і дуоденіту;

 

 

Виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічний гастрит і

 

гастродуоденіт (стихання запального процесу); гастроезофагальний

 

рефлюкс; стан після порожнинних операцій, тонзіллектомії

 

 

1

Виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічний гастрит,

 

гастродуоденіт з нормальною і підвищеною секрецією у періоді

 

реконвалесценції та ремісії

 

 

2

Хронічний гастрит із секреторною недостатністю у періоді

 

реконвалесценції і ремісії

3

Функціональні закрепи, хронічні коліти з перевагою закріпів (період

 

ремісії)

 

 

4

Гострий ентерит, коліт, хронічні ентерит, коліт у період загострення

Гострі і хронічні ентерит, коліт у період стихання запального процесу

Гострі і хронічні ентерит, коліт у період реконвалесценції і ремісії

5

Хронічні гепатити, хронічний холецистит, хронічний панкреатит у період

 

ремісії; цироз печінки, жовчнокам'яна хвороба; дисфункція жовчних

 

шляхів, пієлонефрит (гострий і хронічний)

 

 

Гострі гепатити, загострення хронічного гепатиту, захворювання жовчних

 

шляхів у період загострення

5п

Гострий панкреатит, хронічний панкреатит (період загострення)

7

Гострий і хронічний гломерулонефрит у період загострення, хронічна

 

ниркова недостатність (початкова стадія), гіперуратурія

8

Ожиріння

9

Цукровий діабет

10

Захворювання серцево-судинної системи з недостатністю кровообігу;

 

гіпертонічна хвороба II—III стадії; ревматизм; неспецифічний поліартрит

 

 

11

Туберкульоз легень і кіст, виснаження після інфекційних хвороб, операцій;

13

Гострі інфекційні захворювання

 

 

15

Захворювання, які не вимагають спеціальних лікувальних дієт; період

 

видужання при деяких захворюваннях (запалення легень, ангіна й ін.)

Гіпо-

Бронхіальна астма, астматичний бронхіт, алергодерматози, обумовлені

аллер-

харчовою сенсибілізацією

генна

 

дієта

 

 

 

Режим харчування хворої дитини

Дотримання правильного режиму харчування є дуже важливим фактором при лікуванні хворих дітей, особливо раннього віку.

При будь-якій патології необхідне регулярне надходження їжі, що визначає нормальну роботу органів травлення, достатнє вироблення травних соків і ферментів, оптимальне забезпечення енергетичних витрат організму, часто підвищених у зв'язку із захворюванням.

Для дітей грудного віку, як правило, необхідно зберігати звичний ритм харчування, установлений до захворювання. При грудному вигодовуванні, якщо немає особливих показань для дозованого харчування, дитина може перебувати на вільному режимі й годуватися за вимогою. Дітям, що одержують прикорм, передбачається перехід на режим годування по годинах, годування проводяться 5 або 6 разів на добу.

46

Для дітей у віці старше 1 року найчастіше встановлюється режим харчування із прийомом їжі 4-5 разів на день. Разом з тим частота прийомів їжі багато в чому визначається характером патологічного процесу, гостротою й стадією захворювання. У гострому періоді хвороби, особливо при гострих кишкових інфекціях, наявності блювоти, диспепсичних явищ, гарячкових станах, розвитку токсикозу, встановлюється індивідуальний режим харчування, при якому частота прийомів їжі може доходити до 8-10 разів у добу.

Режим харчування передбачає не тільки визначення частоти прийомів їжі та визначення годин годування, але й раціональний розподіл добової калорійності їжі між окремими годуваннями. При звичайному загальному режиму харчування в дитячих стаціонарах прийнятий наступний розподіл добової калорійності харчування:

-сніданок - 25 %,

-обід - 35 %,

-полуденок - 10 %,

-вечеря - 25 %,

-перед сном - 5 %.

Перерви між окремими прийомами їжі не повинні перевищувати 4 год. Відхилення від установленого часу повинні бути не більше 15-30 хв. Це має як фізіологічне, так і психологічне значення, тому що при збереженні постійних інтервалів між годуваннями в дитини регулярно виникає почуття голоду, супроводжуване посиленим виділенням травних соків, з'являється певний інтерес до прийому їжі.

Разом з тим години та число годувань хворих дітей багато в чому залежать від стану дитини, призначеної дієти, наявності ускладнень. При розвитку токсикозу, появи нудоти, блювоти питання про необхідний режим харчування вирішується строго індивідуально.

5.2 ХАРАКТЕРИСТИКА ЛІКУВАЛЬНИХ ДІЄТ

БАЗОВА ДІЄТА —ДІЄТА №15

Більшість дітей у періоді лікування в стаціонарах мають потребу в одержанні повноцінної дієти, яка задовольняє фізіологічні потреби дитини в енергії й основних харчових речовинах – білках, жирах, вуглеводах, вітамінах, мінеральних солях, що відповідає вимогам збалансованого харчування. Таку дієту діти можуть одержувати або з моменту надходження до лікарні, або після визначеного періоду дієтичного харчування, у період реконвалесценції.

Показання до призначення дієти № 15: загальна дієта для дітей від 1 року до 14 років при різних захворюваннях з моменту надходження у стаціонар, коли немає достатньої необхідності спеціального лікувального харчування, а також на етапі реконвалесценції по закінченні перебування на дієтичному раціоні.

Цільове призначення: забезпечення вікових фізіологічних потреб дитини в основних харчових інгредієнтах та енергії.

Загальна характеристика: дієта повноцінна, фізіологічна; представлена різноманітним асортиментом блюд з різноманітних м'ясних, рибних, молочних продуктів, круп, овочів і фруктів, хлібобулочних виробів. Заміна відсутніх продуктів у меню проводиться тільки рівноцінними по хімічному складі продуктами за таблицею заміни продуктів.

Кулінарна обробка продуктів: звичайна, з урахуванням віку. Режим харчування: прийом їжі 4-5 разів на день.

Табл. 13. Зразковий середньодобовий набір продуктів дієти №15 для чотирьох вікових груп

Продукти

Кількість (г, мл) для дітей у

 

 

віці (роки)

 

 

1-3

4-6

7-10

11-14

 

 

 

 

 

Крупи, макаронні вироби

50

65

80

95

Борошно пшеничне

5

15

25

25

 

 

 

 

 

» картопляне

1

1

2

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

47

 

Молоко, кефір

500

450

500

500

Сир

25

30

35

35

Сметана

10

10

15

15

 

 

 

 

 

Сир

5

5

5

10

 

 

 

 

 

Олія вершкова

20

30

35

40

»

рослинне

5

10

10

15

Яйце, шт.

0,5

1

1

1

М'ясо, птах

110

130

150

160

Риба

30

40

50

60

Цукор

45

70

75

80

Кондитерські вироби

10

10

15

20

Картопля

145

200

250

300

Овочі різні

190

250

300

350

 

 

 

 

 

Томат-паста

1

2

3

4

 

 

 

 

 

Фрукти свіжі

100

150

200

250

»

сухі

10

10

15

20

Сік фруктовий

150

200

200

200

 

 

 

 

 

Хліб пшеничний

65

100

150

200

»

житній

15

50

70

100

Чай

 

0,2

0,4

0,4

0,4

Кавовий напій

3

3

3

3

Какао

1

1

1

Дріжджі

0,5

0,5

0,5

Хімічний склад, г:

 

 

 

 

білки

57,0

74,2

88,5

101,9

жири

60,9

81,0

90,6

106,3

вуглеводи

204,6

296,8

428,4

445,7

 

 

 

 

 

Енергетична цінність, ккал

1629,2

2218,0

2668,7

3169,5

З урахуванням термічної

 

 

 

 

білки

53,6

69,8

83,2

95,8

 

 

 

 

 

жири

53,6

71,3

79,7

93,6

вуглеводи

186,0

270,1

389,9

405,5

Енергетична цінність, ккал

1466,0

1997,0

2401,8

2851,6

 

 

 

 

 

 

Табл. 14. Зразкове одноденне меню дієти №15 для дітей чотирьох вікових груп

Прийом їжі

Найменування блюд

Обсяги блюд (г, мл) для

 

 

 

дітей у віці (роки)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1-3

 

4-6

 

7-10

11-14

 

 

 

 

 

 

 

 

1-й сніданок Каша гречана молочна

150

200

220

250

 

Омлет паровий

50

60

70

80

 

Какао з молоком

––

200

200

200

 

Кавовий напій

150

 

––

2-й сніданок

Сік фруктовий

150

200

200

200

Обід

Салат з буряка і яблук

 

 

 

 

 

 

 

 

с рослинною олією

50

60

70

80

 

Суп зі збірних овочів

 

 

 

 

 

 

 

 

дрібношинкованих вегі-

 

 

 

 

 

 

 

 

тарианский зі сметаною

150

200

250

350

 

Бефстроганов з відварно-

 

 

 

 

 

 

 

 

го м'яса

––

90

100

100

 

М'ясне пюре з яловичини

70

 

 

 

Макарони (вермішель)

 

 

 

 

 

 

 

 

відварні з олією

100

130

150

200

 

Компот із сухофруктів

100

150

150

250

Полуденок

Чай солодкий

200

200

200

 

 

Молоко

150

 

––

 

Печиво (галети)

15

20

25

30

 

Фрукти

100

150

200

250

48

Вечеря

Салат з капусти, морк-

 

 

 

 

 

ви і яблук

50

60

70

80

 

Біточки (котлети) риб-

 

 

 

 

 

Ні парові

60

80

90

100

 

Картопляне пюре

100

150

200

200

 

Чай солодкий 1

150

200

200

200

Перед сном

Кефір

 

150

200

200

200

Хліб на весь

пшеничний

60

100

150

200

день:

житній

 

15

50

70

100

 

 

 

 

 

 

Хімічний склад, г:

білки

60,6

78,5

90,7

106,9

 

 

жири

64,2

82,9

89,4

101,8

 

 

вуглеводи

202,5

312,4

366,7

441,4

Енергетична цінність, ккал

1632,2 2312,7 2644,8 3125,7

З урахуванням утрат при тепловій

 

 

 

 

обробці, г:

 

 

57,0

73,8

85,3

100,5

 

 

білки

56,5

72,9

78,7

89,6

 

 

жири

184,3

284,3

333,7

401,7

 

 

вуглеводи

 

 

 

 

 

 

Енергетична цінність, ккал

1469,0 2081,5 2380,3 2813,2

 

 

 

 

 

 

 

Дієта № 1 Показання: 1) виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки у період одужування

після різкого загострення та у разі нерізкого загострення; 2) нерізке загострення хронічного гастриту зі збереженою або підвищеною секрецією; 3) гострий гастрит у період одужування;

Цільове призначення: забезпечення фізіологічних потреб організму повноцінними білками і вітамінами, сприяння репарації слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, загоєнню виразок і ерозій; зменшення негативного впливу кислотно-пептичного фактора на слизову оболонку гастродуоденальної зони шляхом виключення сильних стимуляторів секреції шлункового соку, механічного щадіння і дробового режиму харчування.

Мета призначення: сприяння заживленню виразок, ерозій, зменшенню запального процесу слизової оболонки верхнього відділу травного каналу шляхом нормалізації процесів репарації слизової оболонки, зменшення подразнення рецепторного апарату і слизової шлунка та дванадцятипалої кишки, регуляції секреторної та моторно-евакуаторної функцій шлунка. Повноцінне забезпечення фізіологічних потреб організму в харчових речовинах.

Загальна характеристика: дієта з фізіологічним вмістом білків, жирів, вуглеводів та помірним обмеженням натрію хлориду, обмеженням хімічних і механічних подразників слизової оболонки, рецепторного апарату верхнього відділу травного каналу, стимуляторів шлункової секреції, речовин, які довго затримуються у шлунку.

Кулінарна обробка: страви готують переважно у протертому вигляді, відварюють у воді або на пару. Виключені дуже гарячі та холодні страви. Забезпечується видалення азотистих екстрактивних речовин.

Режим харчування: 5-6 разів на день у теплому вигляді. Передбачені 2 варіанти дієти - з протертою і непротертою їжею. Варіант із протертою їжею призначається на 3-4 нед. і на 2-3 року

– з непротертої.

Табл. 15.Зразковий середньодобовий набір продуктів дієти № 1 для трьох вікових груп

Продукти

Кількість (г, мл) для

 

дітей у віці (роки)

 

 

 

 

 

3-6

7-10

11-14

 

 

 

 

Крупи, макаронні вироби

80

85

100

Борошно пшеничне

5

7

10

» картопляне

1

2

2

Молоко

550

600

620

Сир

25

30

35

Сметана, вершки

10

10

15

Сир

10

15

15

 

 

 

 

49

Олія вершкова

30

40

45

»

рослинна

5

5

7

Яйце, шт.

1/2

1/2

1

М'ясо

 

100

110

120

Кури

 

20

25

30

Риба

 

25

30

35

Цукор

 

65

70

75

Кондитерські вироби

20

25

30

Картопля

220

260

280

Овочі різні

50

80

100

Фрукти свіжі

110

115

120

»

сухі

15

20

20

Сік

 

50

50

50

Хліб пшеничний

150

200

250

Чай

 

0.5

0,5

0,5

 

 

 

 

Хімічний склад, г:

 

 

 

білки

71,3

82,0

95,8

жири

75,0

86,8

98,1

вуглеводи

281,0

335,0

383,7

Енергетична цінність, ккал

2084,4

2343,0

2800,9

З урахуванням термічної обробки, г:

 

 

 

 

білки

68,0

78,4

90,6

 

жири

69,7

81,1

91,9

 

вуглеводи

269,9

321,3

368,6

Енергетична цінність, ккал

1978,9

2328,7

2663,9

 

 

 

 

 

Табл .16. Зразкове одноденне меню дієти № 1 для дітей трьох вікових груп

Прийом їжі

Найменування блюд

Обсяги блюд (г, мл) для дітей

 

 

у віці (роки)

 

 

 

 

 

 

 

 

3-6

7-10

11-14

 

 

 

 

 

1-й сніданок

Каша гречана рідка мо-

 

 

 

 

лочна

200

220

250

 

Омлет паровий

60

70

80

 

Чай з молоком

200

200

200

 

Олія вершкова

5

10

10

2-й сніданок

Сік фруктовий, розведений

1:1 200

200

200

Обід

Суп картопляний із дрібно-

 

 

 

 

шинкованими овочами

 

 

 

 

вегетаріанський

200

250

350

 

Бефстроганов з відварного

 

 

 

 

м'яса з білим соусом

90/40

110/50

120/55

 

Макарони відварні з олією

150

150

200

 

Компот із сухофруктів

150

150

200

Полуденок

Яблуко печене

110

110

110

 

Печиво сухе

20

25

30

 

Чай солодкий

200

200

200

Вечеря

Біточки рибні парові

80

90

100

 

Пюре картопляне

200

220

250

 

Чай солодкий

200

200

200

 

Олія вершкова

5

10

10

Перед сном

Молоко

200

200

200

Хліб пшеничний на весь день

150

200

250

 

 

 

 

 

Хімічний

склад, г:

 

 

 

 

Білки

70,8

84,4

101,9

 

Жири

71,2

88,5

103,7

 

Вуглеводи

298,7

357,0

398,5

Енергетична цінність, ккал

2119,0

2556,3

2940,1

З урахуванням втрат при тепловій обробці, г:

 

 

 

 

Білки

67,7

80,5

103,7

 

Жири

65,4

83,7

96,5

 

Вуглеводи

281,9

342,3

380,3

Енергетична цінність, ккал

1981,0

2448,5

2781,0

 

 

 

 

 

50

Дієта № 1а

Показання: 1) виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки в періоді різкого загострення з виразними симптомами подразненого шлунка (у перші 6-8 днів лікування); 2) різке загострення хронічного гастриту в перші дні лікування; 3) гострий гастрит на 2-4-ий день лікування; інші захворювання відповідно до цільового призначення дієти; 4) гастродуоденальна кровотеча після зникнення ознак профузної кровотечі; 5) хімічні опіки стравоходу.

Мета призначення: cприяння заживленню виразок та ерозій, зменшенню запального процесу слизової оболонки верхнього відділу травного каналу шляхом нормалізації процесів репарації слизової оболонки та зменшення подразнення рецепторного апарату шлунка та дванадцятипалої кишки, регуляції секреторної та моторно-евакуаторної функцій шлунка. Забезпечення фізіологічних потреб організму в харчових речовинах в умовах суворого ліжкового режиму. Зниження збудливості вегетативної нервової системи.

Загальна характеристика: дієта з фізіологічним вмістом білків і жирів, обмеженням вуглеводів і натрію хлориду, різким обмеженням хімічних і механічних подразників слизової оболонки та рецепторного апарату верхнього відділу травного каналу та речовин, які довго затримуються у шлунку, стимуляторів шлункової секреції.

Кулінарна обробка: їжу готують у протертому вигляді, відварюють у воді або на пару, дають у рідкому або кашоподібному вигляді. Виключені гарячі та холодні страви.

Режим харчування: 6 разів на день невеликими порціями у теплому вигляді

Табл. 17. Зразковий середньодобовий набір продуктів дієти №1а для трьох вікових груп

 

Продукти

Кількість (г, мл) для дітей у віці

 

 

 

(роки)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-6

7-10

 

11-14

 

 

 

 

 

Крупи

55

75

80

Борошно пшенична

10

15

18

»

картопляна

8

10

10

Молоко

100

110

120

Сир

 

40

45

55

Сметана

5

5

10

Олія вершкова

15

17

20

Яйце (шт.)

1

1,5

1,5

М'ясо

 

70

85

100

Кури

 

15

20

20

Риба

 

25

30

40

Цукор

60

70

75

Фрукти свіжі

25

30

30

»

сухі

15

15

15

Сік

 

30

30

30

Чай

 

0,3

0,3

0,3

 

 

 

 

 

Хімічний склад, г:

 

 

 

 

білки

60,7

72,4

80,1

жири

62,0

69,3

77,7

вуглеводи

168,3

209,2

259,5

Енергетична цінність, ккал

1474,0

1750,0

2057,3

З урахуванням термічної обробки, г:

 

 

 

 

білки

57,0

68,1

75,2

жири

55,8

62,4

70,1

вуглеводи

158,6

196,5

236,3

Енергетична цінність, ккал

1364,6

1620,0

1876,4

 

 

 

 

 

 

Табл.18. Зразкове одноденне меню дієти № 1а для дітей трьох вікових груп

Прийом їжі

Найменування блюд

Обсяги блюд (г, мл) для

 

 

дітей у віці (роки)

 

 

 

 

 

 

 

 

3-6

7-10

11-14