Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІДПОВІДІ ФОЛЬКЛОР (в 5 колонок для шпор).docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
505.06 Кб
Скачать

4. Фольклористична та етнографічна діяльність Божени Нємцової.

Божена Нємцова (Božena Němcová, автонім: Барбора Новотна, Barbora Novotná; 04 лютого 1820, Відень — 21 січня 1862, Прага) — чеська письменниця. Нємцова - видатний чеський прозаїк XIX ст., майстер «сільської» прози. Вона відобразила у своїх творах не лише побут, а й світогляд селян Чехії та Словаччини, її творчість пронизана духом патріотизму та народності.

Казки Нємцової, низка її оповідань і передусім повість «Бабуся» увійшли в золотий фонд чеської літератури.

Біографія:

Нємцова народилася у Відні і була позашлюбною дитиною чеської покоївки Терезії Новотної та фірмана-німця Йоганна Панкла. Невдовзі після її народження батьки зареєстрували шлюб і переїхали в Ратиборжице (неподалік від м.Ческа Скаліце), де служили в герцогині Заганьської. Вихованням Божени переважно займалася її бабуся Магдалина Новотна, котра прищепила внучці не лише високі моральні ідеали, а й любов до народу, його побуту, мови, фольклору. Близькість до панського двору також вплинула на розвиток дівчинки, з одного боку, розвинувши її культурно, а з другого — дозволивши їй побачити всю повноту соціальних контрастів. Нємцова закінчила тільки початкову школу, але була досить добре освічена; гостюючи в родині панського управителя у Звалковицях, вона ознайомилася з німецькою літературою, передусім із творчістю Й.К.Ф. Шиллера.

У 17 років її видали заміж за урядового чиновника Йозефа Нємеца, чужого їй за своїми інтересами та характером. Проте саме завдяки йому Нємцова, перебуваючи у Празі (1842—1845), зблизилася з передовою творчою інтелігенцією, передусім з поетом В. Б. Небеским, під впливом котрого почала писати. Її талант розвинувся у Ходському краї (півд. схід Чехії), де вона жила спочатку у м. Домажлице, потім — в м. Вишеруби. з 1845 до 1848 р. вивчаючи побут і фольклор ходів.

Після 1848 р. Й. Немец як чеський патріот зазнав гонінь; творчість Нємцової владі теж не подобалася. Подружжя з чотирма дітьми було змушене переїхати спочатку в Німбурк, а потім у Ліберец, у 1850 р. Нємеца направили в Угорщину. Нємцова з дітьми переїхала у Прагу, де прожила 12 важких років: помер її старший син Гінек, вона сама важко хворіла, до цього після звільнення чоловіка додалися матеріальні нестатки. Восени 1861 р. Нємцова поїхала у Літомишль. аби видати там свої твори; захворівши, вона повернулась у Прагу і там невдовзі померла.

Творчість:

Завдяки дослідженням Божени Нємцової етнографія Чехії зробила крок уперед. Дослідниця змалечку жила в селі, добре пізнала його матеріальну скруту, усі сторони життя селян, його обрядовість. Все це Б. Нємцова вирішила відобразити у своїх етнографічних та літературних працях.

У 40-х pp. Нємцова публікувала в періодиці публіцистичні статті, що мали спочатку етнографічний, краєзнавчий характер, хоча в них часте фігурують актуальні політичні мотиви («Образки з Домажлицьких околиць» — «Obrazy z okoli domazlickeho» та ін.).

Значною мірою краєзнавчий характер мали перші спроби Нємцової у жанрі «сільського» оповідання. Це були нариси про Домажлиці: «Довга ніч» («Dlouna пос», 1846), «Сільський образок» («Obrazek vesnicky», 1847).

На відміну від більшості сучасників, Нємцова у своїй творчості спиралася не на книжну, а на народну мову, віртуозно використовуючи її багатство, динамізм, виразність, творчо її переосмислюючи.

Головним своїм твором Нємцова вважала роман «Гірське село» («Pohorska vesnice», 1856), у який вона вклала увесь свій життєвий досвід, усі знання про народ, особливо про ходів та словаків.

У 40-і рр. Нємцова публікувала в журналі «Квет», «Ческа вчела», в «Моравської газеті» свої публіцистичні твори, що носили спочатку етнографічний, краєзнавчий характер («Картинки з Домажліцкого округу») - («Obrazy z okoli domazlickeho ») та ін.

На противагу іншим авторам вона писала свої твори у вигляді "місцевих монографій" в яких відкривала широкі проблеми життя селян, торкаючись соціальних питань. Це яскраво відбиває її стаття "Obrazy z okoli domazlickeho" (Kvety 1845), в якій авторка показує, які глибокі розбіжності є між селянами й шляхтою, яке важке життя у селян. В її працях детально досліджується одяг та повір'я.

А у "Narodni bachorky a povesti" ( 1845—1847), зібраних Б. Нємцовою, відображено велике багатство усної народної творчості. Її дослідження розкривають багато питань культури і способу життя селян. Вони є безцінним етнографічним набутком для майбутніх поколінь.

Сюжети казок були зібрані в ходскому краї і в північно-східній Чехії. Вони були не просто оброблені, а й соціально осмислені. У казках видно глибоке розуміння автором проблем сучасного їй села.

Більш тісно пов'язані з фольклором і більш зрілою рукою написані «Словацькі казки та повісті» («Slovenske pohadky a povesti», 1857-1858), матеріал для яких Божена черпала в своїх подорожах до Словаччини у 50-і рр.