Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дистанционній курс.doc
Скачиваний:
311
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.71 Mб
Скачать

3. Методичні рекомендації щодо роботи з курсом.

Привітання автора

Добрий день, шановні студенти 2 курсу.

Дозвольте привітати Вас в дистанційному курсі “ Культури професійного спілкування ”!

Я, автор-укладач даного курсу, – Берестенко Олена Григоріївна, – буду допомагати Вам під час навчання, консультувати, відповідати на Ваші листи.

Особливою метою курсу є: підтримка спілкування, взаємодія, координація процесу навчання; розвиток ефективної комунікації при усному і письмовому спілкуванні, а також інтелектуальних і творчих навичок при постановці проблемних питань, здійснення пошуку і систематизації отриманих результатів;

дистанційна співтворчість як засіб розвитку особистісної творчості; набуття особистісного дистанційного досвіду.

Ми працюємо під девізом “Від дистанційної співтворчості до індивідуальної творчості”.

Бажаємо Вам творчих успіхів!

 

Наша адреса для листування: labdistob@lgpu.lg.ua (В темі листа вказати: Берестенко, та через кому стисло саму тему листа).

Мотивація навчальної діяльності

Шановні студенти! Потреби сучасного суспільства, його духовних і матеріальних сфер зумовлюють особливу актуальність проблеми культури професійного спілкування. Без належного розвитку форм спілкування неможливе функціонування таких галузей, як освіта, виховання, наука, мистецтво, політика, підприємництво.

Розвиток індивіда, існування його як особистості неможливі без зв'язку із суспільством, без спілкування з іншими людьми. Історичний досвід і практика свідчать, що ізоляція людини від суспільства спричиняє цілковиту втрату людської особистості, її соціальних якостей і властивостей. Спілкування охоплює всю багатогранність духовних і матеріальних форм життєдіяльності людини і є її суттєвою потребою, формою людської взаємодії, через яку індивіди фізично і духовно впливають один на одного, формують уявлення про світ, приходять до взаєморозуміння, оскільки воно передбачає обмін думками і почуттями з іншими людьми, а також звернення людини до самої себе: власної душі, спогадів, сумління, мрій.

За останні десятиріччя розширився фронт досліджень у галузі спілкування: зроблено помітний крок уперед у його науковому осмисленні, проведено дослідження, які допомогли вченим поглибити наукове розуміння феномена спілкування загалом і різних його аспектів. Сучасні науковці розглядають спілкування, як різновид діяльності. У дослідженнях як вітчизняних, так і зарубіжних учених найбільш детально описано ділове, професійне, зокрема педагогічне спілкування. Спрямованість цих досліджень практична, яка має на меті досягти ефективності у професійній діяльності. Спілкування є необхідною умовою об'єднання людей для будь-якої спільної діяльності. У спілкуванні людина виявляє якості, здібності, знання й уміння, розвиває й формує, засвоює суспільний досвід, норми, цінності, знання, способи діяльності, формуючись при цьому як особистість і суб'єкт діяльності. У цьому розумінні спілкування є найважливішим чинником розвитку особистості.

Поняття «культура» має ознаку рівня розвитку та пов’язане з ефективністю, результативністю та удосконаленням діяльності. Коли ми говоримо про культуру спілкування, ми маємо на увазі особливості ефективного спілкування.

У професійному спілкуванні відбувається обмін інформацією - комунікація, с певною метою, використовуючи різноманітні, види, типи, форми. Знання їх особливостей дає змогу обрати ефективні форми, методи, стилі професійного спілкування, які забезпечують реалізувати інтереси у співробітництві, співпраці, співтворчості.

У педагогіці, спiлкування - є важливою частиною професійної діяльності. Вiд якостi спiлкування, його культури i багатства залежать не тiльки фаховi досягнення того, хто навчає, й академiчнi успiхи тих, хто навчається, але й фiзичне i моральне здоров'я тих та iнших, швидкiсть i якiсть розвитку особистості.

Орієнтація на поліфункціональність спілкування дає змогу професіоналу організувати взаємодію як цілісний процес: не обмежуватися плануванням лише інформаційної функції, а створювати умови для обміну ставленнями, переживаннями; допомагати кожному суб’єкту взаємодії гідно самоутвердитися в колективі, забезпечуючи співробітництво і співтворчість.

Суб'єкт-суб'єктний характер професійного спілкування — принцип його ефективної організації, що полягає у рівності психологічних позицій, взаємній гуманістичній установці, активності суб’єктів спілкування, взаємопроникненні їх у світ почуттів та переживань, готовності прийняти співрозмовника, взаємодіяти з ним.

У професійному спілкуванні людина набуває власного стилю – найкомфортнішого, зрозумілого й усвідомленого. Культура професійного спілкування – це цілісна система, яка охоплює зовнішню культуру, культуру мовлення, культуру почуттів, культуру поведінки, етикет. Знання і дотримання головних положень професійного спілкування необхідні для становлення майбутнього фахівця.

У добрий шлях, допитливі учні!

Як працювати з курсом?

Адреса для спілкування: ІІ-й корпус, аудиторія 368.

Якщо Ви будете виконувати всі наші рекомендації, ми гарантуємо Вам успіх. Важливе, щоб Ви вели конспект, в якому виконували всі необхідні записи.

Зверніть, будь ласка, увагу на наступне:

  • якщо в тексті вказівка “Прочитайте та складіть опорну схему”, студент повинен самостійно переробити текст у вигляді схеми. Опорна схема – це система опорних сигналів, які мають загальний структурний зв’язок. Опорним сигналом може бути асоціативний символ, який графічно відповідає певному поняттю теми, що вивчається. Він дає можливість відразу відтворити в пам’яті всю колись засвоєну інформацію. Студент може вибирати свій шлях складання опорних схем, працюючи з навчальною літературою та першоджерелами, самостійно встановлювати зв’язки між окремими поняттями, питаннями та системами (блоками) знань, обираючи при цьому свої позначення.

  • в тексті є вказівка “Прочитайте та складіть таблицю”. Таблиця – це умовне зображення явища (процесу, проблеми, поняття), яке відображає взаємозалежності, зв’язки окремих частин цілого, допомагає сприйманню, осмисленню цих явищ, полегшує запам’ятовування, розширює обсяг пам’яті шляхом утворення певних асоціацій.

Складання плану, опорної схеми, таблиці є лише попередньою формою запису прочитаного. Більш складними та змістовними формами нотування є складання тез та конспектів.

  • В тексті є вказівка “Прочитайте та складіть тези”. Тезами називають стисло сформульовані головні положення тексту, що вбирають сутність висловленого. Якщо план допомагає уявити структуру тексту та назвати його головні теми, то тези розкривають сутність усієї текстової інформації. Оскільки тези тією чи іншою мірою несуть на собі відбиток читацького сприйняття, то повної відповідності тез з оригіналом домогтися неможливо. Це стосується насамперед їх мовного оформлення: переформулювання, перекодування інформації спрямоване на ущільнення, конденсацію змісту прочитаного тексту шляхом лексичного, граматичного, смислового перефразування речень. - якщо в тексті вказівка “Прочитайте та законспектуйте”, студент має скласти конспект – короткий письмовий виклад змісту пункту лекції. Конспект складається з стисло викладених головних положень, фактів, прикладів, тобто конспект включає тезисний виклад пункту лекції. Особливістю цієї форми переробки та запису текстової інформації є те, що у конспекті Ви маєте можливість не лише занотувати прочитане, але й виразити особисте ставлення до нього, записати власні думки. Своєрідною формою запису є опорний конспект – кодування навчального матеріалу за допомогою умовних знаків, символів, схем, графіків, таблиць.

Шановні студенти, виконання цих правил допоможе Вам успішно впоратися з навчальним матеріалом. Наш досвід свідчить, що така форма роботи допоможе ефективно організувати Вам самостійне навчання без викладача. Матеріалу курсу в цілому достатньо для виконання усіх завдань навчання, але рекомендуємо використовувати додаткову літературу (см. Список літератури).

Курс побудований за модульним принципом та складається з двох модулів. У кожному модулі є практичні роботи та тест, які Ви повинні виконати у терміни, визначені графіком навчального процесу.

Модуль 1 “ Професійне спілкування як реалізація індивідуальних

творчих здібностей спеціаліста ” розкриває головні структурні компоненти, мету, предмет, об’єкт професійного спілкування, сутність, фактори й пов’язані з ними закономірності ефективності. Осмислення сутності професійного спілкування сприяє усвідомленню глибинних зв’язків, що існують між явищами та процесами. Перший модуль містить також основні положення, принципи мовленнєвого спілкування в професійній діяльності, доцільність мовлення у процесі професійної діяльності, етику невербального спілкування у професійній діяльності, стилі й моделі професійного спілкування, діагностику ефективності професійного спілкування

У другому модулі “ Умови та шляхи розвитку культури професійного

спілкування спеціаліста ” розглядаються культура взаємовідносин у процесі професійного спілкування та рівні культури професійного спілкування. Психологічні основи професійного спілкування та конфлікти у цьому процесі Професійний такт і етика ділового спілкування та засоби професійного розвитку: професійна рефлексія, аналіз і самоаналіз, професійна інтуїція та саморозвиток спеціаліста у процесі професійного спілкування .

При вивченні дистанційного курсу ви повинні ознайомитись з теоретичним матеріалом двох модулів. По завершенню кожного модуля вам потрібно виконати контрольні тестові завдання. Для того, щоб скласти залік ви повинні виконати всі практичні завдання курсу і контрольні тестові завдання. По закінченні курсу передбачено залік у формі комп’ютерного тесту.

У процесі навчання вам будуть надаватися консультації у режимі online, а також за допомогою листування електронною поштою. Під час навчання Ви маєте змогу отримати консультації у викладача.

Ключові слова курсу: спілкування, професійне спілкування, культура професійного спілкування, комунікація, перцепція, інтеракція, вербальне спілкування, невербальне спілкування, культура мовлення, культура мови, доцільність мовлення, взаємовідносини, взаємосприймання, взаєморозуміння, взаємодія, рефлексія, емпатія, інтуїція, професійний такт, професійна етика та ін.

4. Робоча навчальна програма з дистанційний курс “ Культура професійного спілкування ”

Зміст модулів та їхня структура

Перший модуль. Професійне спілкування як реалізація індивідуальних

творчих здібностей спеціаліста

1.1. Спілкування як вид діяльності. Поняття про професійне

спілкування.

1.2. Структура професійного спілкування.

1.3.Фактори й закономірності ефективності професійного

спілкування.

1.4. Принципи мовленнєвого спілкування в професійній діяльності.

1.5. Доцільність мовлення у процесі професійної діяльності.

1.6. Етика невербального спілкування у професійній діяльності.

Практичне заняття 1. Стилі й моделі професійного спілкування

Практичне заняття 2. Діагностика ефективності професійного спілкування.

Тестування. Тест 1.

Другий модуль. Умови та шляхи розвитку культури професійного спілкування спеціаліста.

Розділ 2.1. Культура взаємовідносин у процесі професійного спілкування.

2.2. Рівні культури професійного спілкування.

2.3. Психологічні основи професійного спілкування.

2.4. Конфлікти у процесі професійного спілкування.

2.5. Конфлікти у процесі професійного спілкування.

2.6. Професійний такт і етика ділового спілкування.

Практичне заняття 1. Засоби професійного розвитку: професійна рефлексія, аналіз і самоаналіз, професійна інтуїція.

Практичне заняття 2. Саморозвиток спеціаліста у процесі професійного спілкування.

Тестування. Тест 2.

Підсумкове тестування.

Глосарій (Термінологічний словник).

Література.

Потижневий розклад дистанційного курсу

Тиждень/Дата

Діяльність студента

1 тиждень

Завдання на тиждень

Зареєструватися в дистанційному курсі.

Розділ 1.1.

Розділ 1. 2.

коментарі: прочитати;

виконати завдання практичного заняття №1.

2 тиждень

Завдання на тиждень

Розділ 1.3.

3 тиждень

Завдання на тиждень

Розділ 1.3.

Виконання завдань практичного заняття № 1

4 тиждень

Завдання на тиждень

Розділ 1.4.

Розділ 1.5.

Розділ 1.6.

5 тиждень

Завдання на тиждень

Виконати завдання практичного заняття №2.

Прочитайте тестування. Тест 1.

6 тиждень

Завдання на тиждень

Вивчити Розділ 2.1.

Виконання завдань практичного заняття.

7 тиждень

Завдання на тиждень

Вивчити:

Розділ 2.2.

8 тиждень

Завдання на тиждень

Вивчити Розділ 2.3. Модуль 2.

Вивчити Розділ 2.4. Модуль 2.

9 тиждень

Завдання на тиждень

Виконати завдання практичного заняття№2

Вивчити Розділ 2.5. Модуль 2.

10 тиждень

Завдання на тиждень

Тестування. Тест 2.

Підсумкове тестування. Залік.