Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Perelik_Pod_audit (1).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
353.79 Кб
Скачать

Тема 6. Перевірка повноти і своєчасності сплати місцевих податків і зборів.

Роль, зміст нормативно-правових документів, що регулюють ведення обліку та сплати місцевих податків. Особливості організації контролю по місцевим податкам в умовах використання сучасних засобів обчислювальної техніки. Перевірка правильності нарахування та своєчасності збору: за проведення закордонного туризму; за паркування автотранспорту; за видачу ордера на квартиру; ринковий і курортний збір; за право використання місцевої символіки; за проведення аукціону; за проїзд автомобільними дорогами України; за видачу послуг на розміщення об’єктів торгівлі і сфери послуг; за надання земельних ділянок для будівництва об’єктів промислового і непромислового призначення.

Програма курсів удосконалення професійних знань аудиторів

Особливості аудиту податкової звітності”.”, м. Одеса, 24 - 28.05.2010 р.

Модуль 1. Організація та методика податкового обліку на підприємствах

- оподаткування й податковий облік: в чому різниця;

- варіанти розподілу функцій та обов’язків щодо здійснення податкового обліку серед фахівців підприємства;

- порівняльна характеристика бухгалтерського (фінансового), управлінського та податкового обліку;

- моделі і варіанти організації податкового обліку з податку на прибуток, ПДВ, інших податків, внесків;

- методика і приклад застосування рахунків податкового обліку і заповнення звітності з податку на прибуток;

- варіанти застосування регістрів податкового обліку прибутку. Приклади заповнення;

- аналітичні розшифровки статей декларації з податку на прибуток: варіанти побудови;

- облік відстрочених податків на прибуток підприємства: варіанти практики;

- проблемны питання обліку ПДВ;

- податковий облік інших податків та зборів

Завдання до модуля 1.

Модуль 2. Незалежний аудит податків: методика проведення

  • «податковий аудит» у нормах законодавства та стандартів аудиту ;

  • варіанти консультаційного обслуговування замовників;

  • процедури планування аудиту податків та укладання договору;

  • оцінка системи обліку та внутрішнього контролю підприємства платника-податків;

  • прийоми і способи документального і фактичного контролю податків;

  • методика аудиту ПДВ;

  • методика аудиту податку на прибуток;

  • - методика аудиту інших податків, внесків, зборів;

  • робочі документи аудитора з перевірки податків: варіанти практики;

  • питання залучення фінансової звітності до податкових перевірок;

  • показник податкового навантаження: можливості застосування;

  • етап завершення аудиту податків, підсумкові документи аудитора

Завдання до модуля 2.

Модуль 3. Перевірки податкового органу: особливості та проблемні питання

- методичні прийоми перевірок податку на прибуток;

- методичні прийоми перевірок податку на додану вартість;

- методичны прийоми перевірок інших податків;

- питання взаємовідносин із фондами соціального страхування та іншими перевіряючими інстанціями;

- проблемни питання взаємовідносин із платиником податків у процесі перевірочної роботи та по її закінченні;

- статус та роль незалежного аудиту у процесі та результатах перевірок;

- узагальнення результатів вперевірок, складання акту перевірки

- відносини платника та податкового органу на після перевірочній стадії, штрафні санкції;

- непрямі методи перевірки ДПС: корисні поради

Завдання до модуля 3.

Лист “Щодо вживання термінів “аудит” та “аудиторська діяльність” для назв суб’єктів, діяльність яких не відповідає вимогам Закону України “Про аудиторську діяльність” від 27 червня 2003 р. № 2-293

У листі, адресованому Прем’єр-міністрові України Віктору Януковичу, голова спостережної ради Аудиторської палати України Світлана Столярова звертає увагу на правила вживання термінів “аудит” і “аудиторська діяльність” у назвах підприємств, установ організацій.

Так, п. 4 постанови Верховної Ради України “Про порядок введення в дію Закону України “Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України” від 14 березня 1995 р. № 90а/95-ВР Верховна Рада України встановлює: “Заборонити вживання термінів “аудит” та “аудиторська діяльність” для назв організацій, підприємств, їх структурних підрозділів, діяльність яких не відповідає вимогам Закону України “Про аудиторську діяльність”.

Водночас наказом Державної податкової адміністрації України від 25 листопада 2002 р. № 567 затверджено Методичні рекомендації з організації кабінетного аудиту (для юридичних осіб) (далі – наказ № 567), якими, власне, порушено норми згаданої вище постанови Верховної Ради України. Зокрема, наказом № 567 визначено такі поняття, як “кабінетний аудит”, “виїзний податковий аудит”, а також проведення процедур “кабінетного аудиту” та “виїзного податкового аудиту”.

Згідно зі ст. 1 наказу № 567:

Кабінетний аудит – комплекс заходів, спрямованих на упередження порушення платником податків податкового законодавства, які здійснюються за допомоги процедур аналізу показників поданої платником податкової звітності та інформації, яка надійшла з різних джерел і накопичена в базах даних державної податкової служби.

Виїзний податковий аудит – виїзна документальна перевірка.

Згідно з абз. 4 ст. 2 наказу № 567 “Функції проведення процедур кабінетного аудиту покладено на підрозділ податкового аудиту”.

Аудиторська палата України також звернула увагу на те, що Закон України “Про аудиторську діяльність” від 22 квітня 1993 р. № 3125-XII не передбачає таких видів аудиторської діяльності, як “кабінетний аудит”, “виїзний податковий аудит”, а також не регулює діяльність “підрозділу податкового аудиту”.

Підсумовуючи наведене, Аудиторська палата України попросила Прем’єр-міністра вирішити питання щодо забезпечення дотримання вимог чинного законодавства України під час здійснення аудиторської діяльності відповідно до норм Закону України “Про аудиторську діяльність”.

Аудиторські послуги з оподаткування зараз стали практично найпоширенішими серед тих, що замовляються кредитними фірмами. Не дивно, адже при обчисленні і сплаті податків інтереси і цілі підприємства і держави абсолютно протилежні. Якщо органи державної влади готові узяти більше, то організації і підприємства готові платити, але без спричинення збитку своєму бізнесу. Але держава дуже пильно стежить за виконанням законодавства і іноді дуже суворо карає порушників, які не слідують статтям податкового законодавства. В цьому випадку саме податковий аудит головний помічник, що допомагає уникнути "вивертанню кишень", при цьому використовуючи тільки законні методи.

Податковий аудит являє собою ретельну ревізію податкових звітів підприємства, що перевіряється, щоб максимально мінімізувати податкові ризики. Перевірка проводиться з метою виявити неточності при складанні фінансової звітності або бухгалтерської документації або невідповідності нормам законодавства. По суті, податковий аудит є генеральною репетицією податкової перевірки, яка дозволяє виявити і ліквідувати можливі ризики.

Практично кожна аудиторська фірма має власні способи і методи проведення податкового аудиту. Створити єдину універсальну методику податкового аудиту неможливо з ряду причин.

В процесі податкового аудиту аудиторська компанія прагне вирішити питання планування і оптимізації оподаткування на користь клієнта. При цьому досвідченими аудиторами проводиться ретельний контроль точного і обґрунтованого обчислення і виплати зборів і податків, віддзеркалення в обліку різних операцій, використання податкових пільг, а також проводиться перевірка складання податкових декларацій відповідно до найостанніших доповнень і змін в чинному законодавстві України. Комплекс заходів, що проводяться, мінімалізує податкові ризики (деякі з яких можуть бути виражені у вигляді штрафом або пені).

В результаті аудиторська фірма дозволяє запобігти притяганню до будь-якої існуючої відповідальності керівника організації або підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]