Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Микропроцесоры_Ответы.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
1.98 Mб
Скачать

3.1.4. Функції алу. Призначення адресних входів алу

Арифме́тико-логи́ческое устро́йство (АЛУ)(англ.arithmetic and logic unit, ALU) — блокпроцессора, который под управлениемустройства управления(УУ) служит для выполнения арифметических и логических преобразований (начиная отэлементарных) над данными, представляемыми в видемашинных слов, называемыми в этом случаеоперандами.

Арифметико-логическое устройство в зависимости от выполнения функций можно разделить на две части:

  1. микропрограммное устройство (устройство управления), задающее последовательность микрокоманд (команд);

  2. операционное устройство (АЛУ), в котором реализуется заданная последовательность микрокоманд (команд).

Сигналы на адресных входах определяют, какой конкретно информационный канал подключен к выходу.

Тема 3.2: Система команд мікропроцесору i8080. Організація пам’яті та портів вводу/виводу.

3.2.1. Схема прямої адресації ввод/вивід в порт.

Прямая адресация регистра ввода;вывода. Данный вид адресации используют для выполнения обмена между регистром ввода;вывода, расположенным в адресном пространстве ввода;вывода, и одним из регистров общего назначения по командам АХ и AL.

In(out)

Data dv

ax

port

3.2.2. Непрямая адресація ввод/взвод

Используется в разе необходимости указания адреса порта при вводе/ выводе даных

. adres

BX, CX, DX

In(out)

part

.data

AX

3.2.3. Команди вводу/виводу. Синтаксис команд

Тема 4.1: Загальні принципи та методи побудови мікропроцесорів сімейства i8086.

    1. 1. Узгодження інтерфейсу процесору i8086 з системною шиною.

До 16-розрядних МП першого покоління належать МП i8086/i8088 та i80186/i80188, до МП другого покоління - i80286. Мікропроцесор має внутрішній надоперативний запам’ятовувальниий пристрій (НОЗП) ємністю 14x16 байт. Шина адреси 20-розрядна, що дозволяє безпосередньо адресувати до 220= 1048576 комірок пам'яті (1 Мбайт).

У МП i8086 застосовано конвеєрну архітектуру, що дозволяє сумістити у часі цикли вибірки команди та вибірки з пам'яті кодів наступних команд. Це досягається паралельною роботою двох порівняно незалежних пристроїв - операційного пристрою та шинного інтерфейсу. Структурну схему МП i8086 показано на рисунку 1. Операційний пристрій виконує команду, а шинний інтерфейс здійснює взаємодію із зовнішньою шиною: виставляє адреси, зчитує коди команд, записує результати обчислень у пам'ять або пристрої введення-виведення.

Операційний пристрій складається з регістрів загального призначення (РЗП), призначених для зберігання проміжних результатів - даних та адрес; АЛП з буферними регістрами; регістра ознак; блока керування та синхронізації (БК та С), який дешифрує коди команд і генерує сигнали керування для всіх блоків схеми МП. Шинний інтерфейс складається з шести байтової регістрової пам'яті, яка називається чергою команд, чотирьох сегментних регістрів: CS, DS, ES, SS, вказівника команд IP, суматора, а також допоміжних регістрів зв'язку і буфера шин (БШ) адреси/даних. Черга команд працює за принципом FIFO (First Input - First Output, тобто перший прийшов - перший пішов) і зберігає на виході порядок надходження команд. Довжина черги 6 байт.

Коли операційний пристрій зайнятий виконанням команди, шинний інтерфейс самостійно ініціює випереджаючу вибірку кодів команд з пам'яті у чергу команд. Вибирання з пам'яті чергового командного слова здійснюється тоді, коли в черзі виявляється два вільні байти. Черга збільшує швидкодію процесора у випадку послідовного виконання команд. У разі вибирання команд переходів, викликів і повернень з підпрограм та обробленні запитів переривань черга команд скидається і вибирання починається з нового місця програмної пам'яті.

Рисунок1 –Структурна схема мікропроцесора i8086

Ще одним із завдань шинного інтерфейсу є формування фізичної 20-розрядної адреси із двох 16-розрядних слів. Першим словом є вміст одного з сегментних регістрів CS, SS, DS, ES, а друге слово залежить від типу адресації операнда або коду команди. Складання 16-розрядних слів відбувається зі зміщенням на 4 розряди і здійснюється за допомогою суматора, що входить до складу шинного інтерфейсу. Пам'ять являє собою масив ємністю 1 Мбайт (рисунок2). У пам'яті зберігаються як байти, так і двобайтові слова. Слова розміщуються у двох сусідніх комірках пам'яті; старший байт зберігається у комірці зі старшою адресою, молодший - з молодшою. Адресою слова вважається адреса його молодшого байта.

У МП i8086 застосовано сегментну організацію пам'яті, яка характеризується тим, що програмно доступною є не вся пам'ять, а лише деякі сегменти, тобто області пам'яті. Усередині сегмента використовують лінійну адресацію.

      1. Схема включення процесору i8086 в мінімальному режимі.

      2. Схема включення процесору i8086 в максимальному режимі.

Особенностью МП i8086 является возможность частичной реконфигурации аппаратной части для обеспечения работы в двух режимах — минимальном и максимальном. Режимы работы задаются аппаратно. В минимальном режиме, используемом для построения однопроцессорных систем, МП самостоятельно формирует все сигналы управления внутренним системным интерфейсом. В максимальном режиме, используемом для построения мультипроцессорных систем, МП формирует на линиях состояния двоичный код, который зависит от ти­па цикла шины. В соответствии с этим кодом системный контроллер К1810ВГ88 формирует сигналы управления шиной. Контакты, которые освободились в результате кодирования информации, используются для управления мультипроцессорным режимом.

Режимы назначаются с помощью вывода (MN/MX), который либо заземляется (для получения максимального режима), либо подключается к источнику питания +5В (для получения минимального режима).

В минимальном режиме i8086 работает просто как достаточно быстрый 16-разрядный i8080 с расширенной системой команд.

Максимальный режим ориентирован на работу i8086 в составе мультимикропроцессорных систем, в которых, помимо нескольких центральных процессоров i8086, могут функционировать специализированные процессоры ввода/вывода i8089, сопроцессоры "плавающей арифметики" i8087.