Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_tsivil_prots_2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.03.2016
Размер:
148.99 Кб
Скачать

1.Форми і підстави участі прокурора у цивільному процесі.

Формами представницької діяльності прокурора в цивільному процесі є: 1) звернення до суду з позовами і заявами щодо захисту прав і свобод іншої особи, невизначеного кола осіб, прав юридичних осіб, коли порушуються інтереси держави або про визнання незаконними правових актів чи дій рішень органів і посадових осіб; 2) участь у розгляді справ, порушених як прокурором, так і іншими особами; 3) внесення апеляційного, касаційного подання чи заяви по перегляду за нововиявленими обставинами і участь у їх перегляді.

Участь прокурора в цивільному процесі здійснюється у визначених процесуальних формах.

Процесуальні форми участі прокурора в цивільному процесі - це закріплена в процесуальному законі можливість впливу його діяльності на розвиток цивільного судочинства -порушення цивільної справи в суді чи вступ у вже започаткований іншими особами цивільний процес.

Участь прокурора в цивільному процесі здійснюється у визначених процесуальних формах.

Вступ прокурора в процес у справі можливий за власною ініціативою, у випадках, передбачених законом, і за ініціативою суду.

Прокурор може бути залучений судом до участі в справі чи вступити в процес за своєю ініціативою для подання висновків з метою здійснення покладених на нього обов'язків. Участь прокурора в процесі для подання висновків у справі є обов'язковою у випадках, передбачених законом, або коли суд визнає це за необхідне.

За власною ініціативою прокурор може звертатися до суду із заявами на захист прав і законних інтересів громадян, держави, а також підприємств та інших юридичних осіб.

Прокурор повинен у випадках, передбачених законом брати обов'язкову участь в судовому процесі.

2.Мета і підстави участі органів державної влади і міс.Самовряд у цив.Процесі.

Підставами участі в процесі зазначених суб’єктів є норми цивільного права й інших галузей права,які надають їм повноваження захищати права та інтереси інших осіб.Зазначені суб’єкти захисту прав інших осіб можуть брати участь у цив.процесі у двох процесуальних формах: зверненням до суду із заявою;вступом у процесі по справі для дачі висновку за власною ініціативою чи ініціативою суду.

Право на порушення процесу по справі адано органам державного управління,профспілкам,підприємствам,установам,організаціям,а право на дачу висновку – тільки органам держ.правління,технічним інспекціям праці профспілок.

Особливості участі: ці об’єкти мають права та несуть обов’язки незалежно від процесуальної форми участі; у випадку порушення процесу по справі ці суб’єкти користуються правами і несуть процесуальні обов’язки сторони,за винятком укладення мирової угоди; ці суб’єкти незалежні від волі осіб,права,інтереси яких вони захищають.

3.Форми участі державної влади і самовряд. У цив. Процесі.

Участь у цивільному процесі органів державної влади, органів місцевого самоврядування можлива в 2 процесуальних формах.

Так ЦПК передбачає можливість у випадках, встановлених законом, звертатися до суду із заявами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб або державних чи суспільних інтересів і брати участь у цих справах органам державної влади, органам місцевого самоврядування.

ЦПК передбачає, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть бути залучені судом до участі в справі або брати участь у справі за своєю ініціативою для подання висновків на виконання своїх повноважень. Участь зазначених органів у цивільному процесі для подання висновків у справі є обов'язковою у випадках, встановлених законом, або якщо суд визнає це за необхідне.

Органи державної влади і місцевого самоврядування управомочені подавати позовні вимоги на захист прав і свобод інших осіб лише у випадках, передбачених законом, якщо це відповідає їх функціям. Такі випадки передбачені, зокрема, чинним сімейним законодавством. Наприклад, органи опіки та піклування управомочені пред'являти позови: про визнання шлюбу недійсним; про позбавлення батьківських прав; про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав; про визнання усиновлення недійсним або про скасування усиновлення.

Таким чином, підставами для участі в процесі органів державної влади, органів місцевого самоврядування є відповідні норми матеріального права, а також ініціатива цих органів.

Зазначені в ч. 1 ст. 45 ЦПК органи державної влади та інші особи беруть участь у цивільному процесі так само, як і прокурор, — шляхом подання позовної заяви, заяви.

За своїм процесуальним становищем зазначені органи мають ряд спільних із позивачем ознак, але позивачами не є, оскільки не перебувають із відповідачем у спірних матеріально-правових відносинах, не є суб'єктами спірних матеріальних правовідносин і беруть участь у справах не в своїх власних інтересах, а в інтересах інших осіб. Разом із тим вони мають процесуальні права, спрямовані на розпорядження предметом спору.

Отже, процесуальне становище органів державної влади, місцевого самоврядування та інших зазначених у ст. 45 ЦПК осіб у тих випадках, коли вони подають позовну заяву або заяву про відкриття провадження у справі, є аналогічним процесуальному становищу прокурора.

Щодо другої форми участі органів державної влади та місцевого самоврядування у цивільному процесі — надання висновків у справі з метою здійснення покладених на них обов'язків — треба зазначити, що чинне цивільне процесуальне законодавство не містить вказівки про те, при розгляді яких саме цивільних справ участь органів державної влади й місцевого самоврядування для надання висновків є обов'язковою.

У судовій практиці найчастіше зустрічаються справи за участю органів опіки і піклування.

Вступ у процес органів державної влади та місцевого самоврядування або залучення їх у процес за ініціативою суду оформляється ухвалою. Висновок органу державної влади чи органу місцевого самоврядування подається до суду в письмовій формі. Він складається на підставі попереднього вивчення матеріалів справи та дослідження, яке здійснюється органом державної влади або місцевого самоврядування і підписується керівником цього органу.

Представники органів державної влади та місцевого самоврядування, які вступили у процес з власної ініціативи або залучені судом для надання висновку в справі, користуються процесуальними правами осіб, які беруть участь у справі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]